Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Een risk-off dag waarop zelfs goede cijfers slecht vallen

Slotcall: Een risk-off dag waarop zelfs goede cijfers slecht vallen

Net geen vol procent eraf (-0,92%). In april 2023 is er nog niet één dag geweest waarop de procentuele beweging in de AEX-index een 1 voor de komma kreeg. 

Maar in het huidige voortkabbelende sentiment mag de -0,92% van vandaag een zware daling heten. Nu viel op de cijfers van de rapporterende AEX-fondsen vandaag ook echt wel iets af te dingen, maar aan de andere kant zijn Randstad (-6,1%) en Akzo Nobel (-1,9%, maar ging ook ex-dividend vandaag) niet bepaald de meest stemmingsbepalende aandelen binnen de index. 

Daarover zo meer, maar zonet komt ook AEX-fonds nummer drie van vandaag met cijfers door. ASMI rapporteert de Q1-update nabeurs, dus dit is vers van de pers. Omzet valt iets hoger uit dan de guidance, en hier leest u het belangrijke stukje met de outlook:

Meer duiding door onze Beleggersdesk volgt later deze week. Vandaag lieten onze analisten al wel hun licht schijnen over de andere cijferaars. Het, zoals dat heet, vroegcyclische uitzendconcern Randstad, ziet dat de cijfers in een vertragende economie onder druk komen te staan. Beleggers hebben het aandeel al ruim een maand op de korrel en zetten het vandaag nog eens 6% lager.

Akzo Nobel rapporteerde wel een hogere omzet, maar die stijging realiseerde het net als andere bedrijven dezer dagen (zie ook verderop) vooral door de prijzen te verhogen. Analist Martin Crum vindt het bij nadere bestudering maar een matig setje cijfers. 

Analist Peter Schutte vond het vermeldenswaard dat bouwer Heijmans niet met een winstwaarschuwing kwam. Sterker, het bedrijf heeft 'de projecten goed onder controle'. De jaarprognose wordt zowaar gehandhaafd en dat is, dixit Schutte, een knappe prestatie. Hoe het zit met de waardering leest u hier

Niet alleen in Nederland regende het trouwens Q1-cijfers, ook elders ging het vandaag los. Wat daarbij vooral opvalt is dat het met de cijfers zelf over het algemeen wel goed zit: Nestlé rapporteerde omzetstijging, Pepsico, General Motors en Kimberley-Clark verhoogden de outlook en General Electric en McDonalds draaien beter dan verwacht. 

De koersreactie is daarentegen vaak lauw (Pepsico) tot tegenvallend (GE, GM en McDonalds). Alleen Nestlé laat in Zwitserland een beschaafd plusje (1%) zien. Het hoort een beetje bij de beursfase waar we in zitten; uitbundige reacties zien we niet veel. Een blik dieper in de cijfers laat zien dat veel consumentenbedrijven ook niet zozeer meer verkopen, ze weten alleen heel goed de hogere prijzen door te berekenen aan de markt. 

De echte tegenvallers vinden we in de logistieke hoek, overigens wel om heel verschillende redenen: UPS wordt op Wall Street afgestraft op een tegenvallende outlook, terwijl Bpost in België met 20% om de oren krijgt na wederom onregelmatigheden bij diensten voor de overheid. Lees hier het oordeel van Peter Schutte

Oh, en mocht u denken dat in Nederland de banken slecht liggen - en dat doen ze - voor het Spaanse zwaargewicht Banco Santander heeft Holger zelfs een heuse OUCH in de aanbieding.

De brede markt

De AEX blijft wat achter bij de andere Europese markten en ook de sfeer in New York is relatief bedrukt. Een duidelijke risk-off dag met lagere rentes en een sterkere dollar, die de $1,10-grens weer omlaag heeft genomen. Bitcoin en goud gleden vorige week weer onder de $30.000 resp. $2.000 en blijven daar even uitpuffen. 

Het Damrak

  • De Top- en Flop-3 van het Damrak vandaag

  • Slechts vier stijgers - of wat die naam mag hebben - in de AEX vandaag, en daar is defensief het toverwoord: Heineken (+1,4%), Unilever (+0,6%), UMG (+0,5%) en Ahold (+0,1%)
  • Randstad heeft de rode lantaarn
  • Financials liggen slecht: ABN Amro -3%, ING -2,7%, NN Group -2,2%
  • Vastgoed ligt nog slechter: NSI -9%, Wereldhave -8%, ECP -2%
  • De chippers liggen verspreid over het bord, maar allemaal in de min
  • Postnl heeft geen last van de dreun die Bpost kreeg (want dat was een puur bedrijfsgerelateerd geval) en daalt met de markt: -0,9%
  • Majorel krijgt vandaag de beursfonds-van-de-dag-trofee als grotste stijger in de drie hoofdindices 

De rentes

'Risk-off' is de term die bij dit soort uitslagen op de obligatiemarkt hoort. 

En dan nog even dit

De bereidheid om kredieten te verstrekken neemt af door de recente bankenonrust. En dat betekent: recessiegevaar.

De digitale euro heeft nog altijd fans

Maar DNB ziet dat we nog volop cash op zak hebben (en de briefjes ook nog mooi vinden)

A country for old men

De agenda

Hieronder de agenda voor morgen, maar blijf er aub ook vanavond even bij als de twee AI-giganten om 22:00 uur met cijfers komen: Microsoft en Alphabet. 

Morgen zijn er aandeelhoudersvergaderingen van ASML en Flow Traders, en regent het om acht uur Q1-cijfers van Nederlandse bedrijven die hun rapportages liever niet op Koningsdag presenteren - hoewel de beurs dan wel gewoon open is. 

  • 08:00 Besi Q1-cijfers
  • 08:00 Corbion Q1-cijfers
  • 08:00 Fugro Q1-cijfers
  • 08:00 IMCD Q1-cijfers
  • 08:00 Vopak Q1-cijfers
  • 08:00 KPN Q1-cijfers
  • 08:00 Ctac Q1-cijfers
  • 08:00 Danone Q1-cijfers
  • 09:00 ING notering €0,389 ex-dividend
  • 13:00 Boeing Q1-cijfers
  • 14:30 VS orders duurzame goederen mrt (consensus +0,9% MoM)
  • 16:30 VS olievoorraden
  • 18:00 UMG Q1-cijfers
  • 22:00 Meta Q1-cijfers

 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 14 mei Vlakke start AEX, maar het venijn zit vandaag in de staart 2
  2. 08 mei Slotcall: AEX speelt kiekeboe met 900, maar de beurs ligt er nog puik bij 3
  3. 07 mei AEX neemt adempauze; gelukkig hebben we de smallcaps nog 2

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 8 beleggertje2020 25 april 2023 18:21
    Precies, dat was bij FLOWTRADERS ook al het geval afgelopen vrijdag . Nou FLOW was m.i onterrecht echt veels te zwaar afgestraft . Tja nu blijf ik maar enkel en alleen in FLOW zitten en lekker dividenden opstrijken for life ! De rest van die hele beurs kan me gestolen worden
  2. thejaguar 25 april 2023 18:30
    in dit artikel ontbreekt de reden voor de daling, en die is niet moeilijk te vinden: First Financial in de VS, klanten onttrekken veel geld bij deze bank. Dus opnieuw vrees voor een bankrun. daarom dalen de financials in de hele wereld. en de sterke daling van de aandelen wereldhave en nsi laat zich verklaren door het dividend, dan wel de ex-dividend datum. dat is ook iets wat iex.nl zou moeten signaleren: veel bedrijven die ex-dividend gaan dalen aanzienlijk sterker dan het dividend. wat is dan nog het nu van dividend? dividend is sowieso een sigaar uit eigen doos, maar als aandelen veel sterker dalen dan het dividend is het eerder 2 sigaren uit eigen doos
  3. forum rang 4 lanciared 25 april 2023 19:47
    @ Pieter, ivm Randstadt, dat vandaag cijfers gaf. Je schrijft : Beleggers hebben het aandeel al een maand op de korrel, en zetten het vandaag nogmaals 6 % lager. "
    Neen, Pieter dit zijn beslist geen beleggers.
    Deze groeperingen beleggen niet. Doen ze niet.
    Wel, o.a. onder invloed dat de media zo constant over aankomende recessie schrijven , dat ze op dit aandeel bovenop springen, om hun verdienmodel te laten functioneren.
    Het is hun verdienmodel. Maar noemt ze geen beleggers. Want dit is fout.
    LR
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links