Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Grondstoffen

 1. Grondstoffenmalaise duidt op een afnemende inflatie

  Technisch beweegt de internationale grondstoffenindex duidelijk neerwaarts, een signaal dat de inflatoire druk afneemt.

 2. Premium

  Lithium: gouden handel

  Het afgelopen jaar was een uitstekend jaar voor handelaren in lithium. Wat is precies de concurrentiepositie van AMG?

 3. Grondstoffen onder de niveaus van 24 februari 2022

  De meeste grondstofprijzen zijn inmiddels gedaald tot onder de niveaus van de dag van de Russische inval. Maar er zijn ook enkele incidentele stijgingen.

 4. Premium

  "Olieprijs kan naar de $140"

  De gasprijs is - bijna - weer terug op het prijsniveau van voor de Russische inval in Oekraïne. Olie, dat wordt een ander verhaal.

  De Russische invasie van Oekraïne had extreme gevolgen voor de gasprijs. Die schoot meermaals door het dak, waarbij de absolute piek in de futuresprijs (TTF) even boven de €300 lag. Dat was voor de oorlog uitbrak slechts €30. De huidige futures doen 'slechts' ruim €50. Dat is weliswaar nog flink boven het pre-oorlogsniveau van €30, maar er valt goed mee te leven, zowel voor consumenten als het bedrijfsleven.

 5. Dit zijn de beleggingskansen in lithium

  Voor wie in lithium wil beleggen zijn ETF's geen optie, vanwege de geringe blootstelling aan lithiumproducenten. Wel kunt u in individuele lithiumbedrijven beleggen.

 6. Premium

  Een gouden transactie

  Hoewel goud opnieuw geen perfecte hedge is gebleken tegen inflatie, gebeurt er van alles in de edelmetaalsector.

  Fusies en overnames staan momenteel tot verdriet van veel zakenbanken op een laag pitje. Oorzaak: de opgelopen rentes maken het minder aantrekkelijk om grote deals te sluiten en de financiering vormt - nu de periode van gratis geld definitief voorbij is - vaak een struikelblok.

  Zo niet in de wereld van goudmijnbedrijven. De Amerikaanse goudproducent Newmont doet een bod van $17 miljard op branchegenoot Newcrest, die Australië als thuishaven kent. Meer in het bijzonder betreft het hier zelfs een tweede, verhoogd bod. De Australiërs hebben een eerste bod van de hand gewezen als niet aantrekkelijk genoeg.

 7. Premium

  Risk happens fast

  De directe koersschade voor het Indiase Adani door een negatief analistenrapport is inmiddels opgelopen tot een ongekende $118 miljard.

  Bloomberg spreekt enigszins poëtisch van een strijd op leven en dood tussen David en Goliath. Allicht wat over the top, maar feit blijft dat Hindenburg Research een financiële speler is van bescheiden omvang en Adani Group een conglomeraat dat grote delen van de Indiase economie omvat en - op papier - een marktwaarde heeft had van ettelijke honderden miljarden.

  Daar is deze week een bruusk einde aan gekomen. De waarde van Adani Group en zijn deelnemingen is met een ongekende $118 miljard geslonken. Oprichter en tycoon Gautam Adani zag geschat zo'n $62 miljard van zijn persoonlijke vermogen verdampen.

 8. Premium

  Het nikkel-effect

  Goed nieuws uit de auto-industrie voor de toch al krappe nikkelmarkt.

 9. Premium

  Dit kopen ’s werelds best geïnformeerde beleggers

  Spreiding is voor elke belegger een must, zelfs en zeker ook voor centrale banken. Dit kochten deze best geïnformeerde beleggers het afgelopen jaar.

  We hebben eerder dit jaar in onze slotcall al eens geconstateerd dat centrale banken actief aan de koopzijde opereren bij het aloude goud. De jongste cijfers van de World Gold Council – echt heel transparant is de goudmarkt helaas niet – onderstrepen dit nogmaals.

 10. Premium

  Precair evenwicht op oliemarkt

  De olieprijs is tegen alle verwachtingen in stevig gedaald vorig jaar. De vraag is of dat zo blijft.

  Afgelopen vrijdag stonden we stil bij de situatie op de internationale gasmarkt. Vandaag nemen wij de situatie op de internationale oliemarkt onder de loep: een markt die van groot belang is voor tal van beursgenoteerde fondsen als RDS, SBM Offshore, Vopak en (deels) Fugro plus Brunel.

  De olieprijs heeft sinds juni een glijvlucht ingezet en koers momenteel rond $75, ondanks een Europese boycot van Russische olie en jarenlange onderinvesteringen door oil majors. De vraag is dan ook gerechtvaardigd waarom het 'zwarte goud' zo onder druk staat op de internationale markten en of dit ook zo blijft. 

 11. Premium

  Gasmarkt blijft uiterst gespannen

  Europa lijkt de dans van een gascrisis dankzij een bijzonder zachte winter te ontspringen. Althans, voor nu.

 12. Premium

  Beleggen in grondstoffen: lucratief, maar complex

  Particuliere beleggers storten zich in toenemende mate op beleggen in commodities. De vraag is of dat nu wel zo verstandig is.

  De handelsvolumes in zaken als goud, zilver, olie en koper lagen het afgelopen jaar bijna 100% hoger dan over 2021, waarbij mini-futures veruit de sterkste groei lieten zien. Dat is juist de categorie waar vooral retailbeleggers in investeren, in verband met de lagere margins ten opzichte van reguliere futures.

 13. Vooruitblik 2023: koper, nikkel, goud, zilver, platina en palladium

  2022 was een jaar van twee gezichten op de metalenmarkten. Wat brengt 2023 voor koper, nikkel, goud, zilver, platina en palladium, volgens grondstoffenspecialist Koen Lauwers?

 14. Vooruitblik 2023: olie, gas, uranium, koffie en suiker

  Grondstoffen hebben afgelopen jaar beter gerendeerd dan de meeste aandelenindexen en obligaties, al zijn de onderlinge verschillen groot. Wat brengt 2023 volgens grondstoffenspecialist Koen Lauwers?

 15. Premium

  Koning Koper

  De koperprijs is een belangrijke barometer voor de economie, maar het metaal speelt de komende jaren ook een cruciale rol in de energietransitie. Goldman Sachs noemt het ‘de nieuwe olie.’

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links