browser versie
IEX.nl VANDAAG IN DE MEDIA
(Advertentie)

Trade bij één van de beste online brokers

Trade derivaten bij een marktleider op een bekroond platform, ontwikkeld door en voor traders. Ervaar het zelf met een gratis demo-rekening. Uw vermogen loopt risico. U kunt uw geld snel verliezen.


Lees meer

Deel cryptobeleggers in problemen bij crash
Uit onderzoek in opdracht van de AFM blijkt dat een op de acht cryptobeleggers in de problemen komt als de waarde van de virtuele munt plots crasht. Twee derde van de beleggers ziet een sterke waardedaling als een beperkt tot groot risico, 14% ziet geen enkel risico. Ondertussen belegt een op de twaalf Nederlanders in crypto’s. 14% bezit meer dan 5000 euro. De AFM wijst op de risico’s. Crypto’s zijn lastig te doorgronden en kwetsbaar voor misleiding, oplichting en manipulatie. De waarde is vooral gebaseerd op speculatie. Nibud is bezorgd over het gebrek aan kennis bij cryptobezitters. (FD - Telegraaf)
Verzwijgen shortpositie snel gemaakte misstap
Het is voor de AFM lastig te controleren of beleggers short zijn gegaan. De toezichthouder stelt wel degelijk na te kunnen gaan of partijen short gaan. Er is een verplichting om shortposities te melden om zo de transparantie te bevorderen. Uit een gerechtelijke uitspraak blijkt het toch niet zo gemakkelijk te liggen. Jupiter Investment Management had zelf aan de bel getrokken bij de AFM, het had al drie jaar geen melding gedaan. De zeer omvangrijke en ernstige overtreding leverde de Britse vermogensbeheerder een boete van 250.000 euro op. Het is pas de tweede boete die de AFM aan een buitenlandse partij oplegt. Jupiter laat weten dat de fouten begaan zijn door een partij die is overgenomen. (FD)
Woning fiscaal aanpakken hard gelag
Het Economisch Instituut voor de Bouw vindt het fiscaal aanpakken van de eigen woning een hard gelag. Het heeft de plannen doorberekend. De 65-plussers raken gemiddeld 8% van hun inkomen kwijt als de eigen woning wordt belast. Jongeren worden juist hard geraakt door het afschaffen an de hypotheekrenteaftrek. Het kost hen 3,5% van het besteedbaar inkomen. Het nieuwe kabinet lijkt open te staan voor verdere inperking van de hypotheekrenteaftrek. Dat gaat volgens het EIB vooral ten koste van de lagere inkomens (Telegraaf)
Aldel gered
Aluminiumfabriek Aldel dreigde voor de derde keer om te vallen. Dit keer door de hoge energieprijzen. Maar de fabriek is gekocht door de Australische directeur Chris McNamee, met steun van Glencore International. Er worden 120 mensen ontslagen. Aldel kent een turbulente geschiedenis en de toekomst op de lange termijn blijft nog steeds onzeker. (FD)
Gelijkheidsbeginsel verzekering onder druk
De topman van ASR waarschuwt de sector voor een dreigende tweedeling. Er is volgens hem sprake van uitholling van het gelijkheidsbeginsel bij verzekeringen. Allerlei nieuwkomers in de sector bieden kortingen voor mensen die veel sporten, niet roken, hoogopgeleid zijn, of iets dergelijks. Jos Baeten ziet daarin Amerikaanse trekjes, waarbij alleen nog de allerrijksten een fatsoenlijke verzekering hebben. (FD)
Hoe groen is gas en kernenergie?
Al ruim twee jaar steggelt Europa over een groene taxonomie. Welke investeringen krijgen een ‘groen stempel’? Hoe groen is gas of kernenergie? Brussel neemt daar deze maand een beslissing over. Een coalitie van EU-landen, waaronder Nederland, is voor een groen label voor kernenergie. Maar Nederland vindt gas niet groen. (FD)
Bunq komt met hypotheken
Onlinebank Bunq komt met een eigen hypotheeklabel. Vanaf begin volgend jaar kunnen mensen bij Bunq een hypotheek afsluiten. Het wordt daarmee de eerste van de neobanken in Europa die een hypotheekdienst levert. De aanvraag wordt binnen 24 uur beoordeeld. Bunq gaat hiervoor een samenwerking aan met Tulp Group, die helpt bij funding, advies en administratie. (FD)
Lakeman start groepsclaim tegen Shell wegens aardbevingsschade
Pieter Lakeman organiseert een groepsgewijze Shell-claim. Het energieconcern is schadeplichtig doordat de gaswinning aardbevingen veroorzaakt. De claim kan in de honderden miljoenen euro’s lopen, voorspelt de bedrijfsonderzoeker. De claim wordt beperkt tot de 1500 boeren in Groningen, waarvan er 1200 aardbevingsschade hebben. (FD)
AFM gaat handhaven op groene regels
De nieuwe Europese regels om de financiële sector tot meer openheid op het gebied van duurzaamheid te dwingen, lopen herhaaldelijk vertraging op. Toch ziet de AFM genoeg mogelijkheden om vanaf volgend jaar maart te gaan handhaven als er sprake is van flagrante misstanden bij de implementatie van de wet. De EU-regels moeten onder meer greenwashing voorkomen. Vermogensbeheerders, banken en verzekeraars moeten hun financiële producten opnieuw evalueren en labelen. (FD)
Telecomsector jachtgebied investeerders
De telecomsector is gewild jachtterrein voor private equity. Telecom Italia en British Telecom lijken een prooi. KKR is in gesprek met Telecom Italia over een bod van 10,8 mrd euro. Patrick Drahi, de man achter Altice, zou zijn oog hebben laten vallen op British Telecom. Hij bezit al 12,1% in BT. Mogelijk wil hij het belang van Deutsche Telekom in BT overnemen. Over de lange termijn levert de telecomsector toch stabiele inkomsten op. (Telegraaf)
Overig nieuws
40% kleinbedrijf is niet levensvatbaar - te laag ondernemersloon, schuld afgelost uit privé (Telegraaf)
Rotterdammers nemen Amsterdams afvalbedrijf AEB over (FD)
Polen verhoogt de rente (FD)
Damrak: Negatief
Dinsdag was een topdag, gisteren kleurde de AEX (-1%) weer rood. Just Eat Takeaway won 2,7%, Adyen steeg 0,8%. Onderaan sloot Heineken (-3,7%). ASR (-0,7%) kreeg een hoger koersdoel, maar moet in de AEX plaatsmaken voor Universal Music Group (-1,9%). De uitersten van de Midkap vormden Eurocommercial Properties (2,2%) en Alfen (-2,9%). Bij de kleine fondsen won Brunel (4,2%) het meeste.
Wall Street: Richtingloos
De indices in New York wisten geen duidelijke richting te kiezen. De Dow Jones sloot 0,1% in de plus, de S&P500 won 0,3% en de Nasdaq eindigde 0,6% hoger. Pfizer won aanvankelijk, maar sloot 0,6% lager. Biontech leverde 3,6% in. Pfizer liet weten dat een boosterprik de omicron-variant neutraliseert, maar de WHO stelde dat er nog te weinig bekend is over de nieuwe virusvariant. Reisaandelen profiteerden van een rapport van JP Morgan. In 2022 komt er een einde dan de pandemie en herstelt de wereldeconomie. Dat leverde American Airlines (1,9%), Delta (2,2%) en United (4,2%) koerswinsten op. Norwegian Cruise Line (8,2%), Carnival (5,5%) en Royal Caribbean (5,2%) wonnen flink. NXP (-4,5%) was een grote verliezer, het profiteert volgens UBS minder dan zijn directe concurrenten.
 
Nieuw pensioenstelsel biedt kansen voor NN Group
IEX Premium  NN is een van de sterkst gekapitaliseerde verzekeraars van Europa en wordt door S&P en Fitch zeer kredietwaardig geacht.
Neem premium Lees artikel
Wat is Premium? » Rendement van Premium? » Bekijk het actuele aanbod »
IEX van Beleggers voor Beleggers
Onderdeel van IEX Group / © IEX.nl
Beursplein 5, 1012 JW Amsterdam, Nederland
Afmelden | Uw reactie | Adverteren
.