Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX zit heerlijk in de comfortzone

Slotcall: AEX zit heerlijk in de comfortzone

Wat gaat de beurs ooit nog écht in beweging brengen? Vandaag zette de AEX na een typische 2023-voorjaarsdag weer een vrij bloedeloze +0,25% op de borden

Behalve een kort dipje in maart is de AEX sinds half januari niet meer buiten zijn comfortzone op en rond de 750-760 gekomen. Je zou er een akelig stilte-voor-de-storm-gevoel van krijgen, maar komt die storm ooit? 

Niet dat er niets is om je zorgen over te maken (want dat is er altijd op de beurs). Vandaag viel het Michigan- consumentenvertrouwen behoorlijk tegen, wat de recessievrees in Amerika weer wat aanwakkert. De Amerikaanse markt schoot daardoor in de min.

Een punt van zorg waar steeds luider alarm over wordt geslagen is het het Amerikaanse schuldenplafond. Dat moet verhoogd, volgens minister van financiën Janet Yellen vóór 1 juni om een default op de schuld te voorkomen, maar voorlopig lijkt een akkoord tussen de hopeloos verdeelde Democraten en Republikeinen nog ver weg. JP Morgan Chase heeft zelfs een 'war room' ingericht voor als het uitblijven van een deal tot paniek op de markten gaat leiden. 

Martin Crum zet de problematiek - en hoe u daar als belegger mee kunt omgaan - in dit artikel voor u uiteen.

Sif, CTP en Intel

Ook vandaag kwamen er weer de nodige bedrijven met cijfers. Sif Holding presteerde volgens verwachting en werd daarvoor beloond met een stijging van 1,2%. Analist Peter Schutte kijkt vooral vooruit en ziet dat het beeld er steeds beter uit gaat zien voor de maker van windmolenfunderingen. 

Geruststellende woorden vielen er bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers van CTP. Vooral de woorden van topman Remon Vos vallen in de smaak bij beleggers. Analist Peter Schutte neemt u mee waar de sterke en zwakke punten liggen bij de logistiek vastgoedbelegger uit Praag.

Intel kwam eind april met kwartaalcujfers - het gootste kwartaalverlies ooit. Analist Ivo Breukink dook vandaag de cijfers in van de chipfabrikant die de AI-slag leek te missen en die bovendien lijdt onder wereldwijd afnemende vraag naar chips. Intel kan daarentegen rekenen op flinke subsidies in Amerika en heeft een praktisch eindeloos budget voor Research & Development. Komt aartsrivaal AMD eindelijk weer in zicht? 

Mia, Dion, Niels & Arend Jan

Wat kunnen beleggers leren van het Eurovisie Songfestival? Het klinkt er met de haren bijgesleept, maar Niels Koerts weet uit de stille afgang van Nederland in Liverpool toch een serieuze les voor beleggers te destilleren. Dat, en veel meer, beluistert u in de nieuwste aflevering van de IEX Beleggerspodcast.

De brede markt

Met het kleine plusje doet het Damrak het net iets minder dan de Duitse en Franse beurs, maar wel iets beter dan de Bel-20 en Eurostoxx 50. 

  • Amerika dook na het tegenvallende consumentenvertrouwen in de min en blijft daar hangen
  • De dollar loopt in korte tijd behoorlijk op, met EURUSD nu ruim onder $1,09
  • Olie (WTI) verzwakt weer wat verder richting $70 
  • Bitcoin heeft een wat niksig dagje en noteert nu onder de $27.000

Het Damrak vandaag

De Top- en Flop-3 van de dag:

 

  • ING (+1,7%) zet de aandeleninkoop-zegetocht voort, met een extrra zetje in de vorm van een hoger koersdoel van Credit Suisse. ABN Amro (-0,4%) sombert wat onder in de AEX
  • Exor wint in de AEX-eindsprint nipt van ING: +1,8%
  • Just Eat Takeaway heerst in de MIdkap-index. Shorts worden enigszins afgebouwd
  • Inpost (+2%) blijft het goed doen 
  • Pharming herstelt zich goed na de zeperd op de Q1-cijfers van gisteren
  • Besi (+1,5%) is de chipper van de dag, ASMI en ASML belanden in de AEX-subtop
  • Wolters Kluwer (-0,5%) ging vandaag ex-dividend

De weekoverzichten

In de AEX was ING het aandeel van de week, na fraaie cijfers op donderdag, die vergezeld gingen met een extraatje voor aandeelhouders. Opvallend is het verschil met ABN Amro, dat ook cijfers overlegde, maar daar aanmerkelijk minder de handen mee op elkaar kreeg. Prosus is de daler van de week, na wederom Chinese bemoeienis met het bedrijfsleven. Dat blijft een factor waar dit fonds, met een groot belang in Tencent, last van blijft houden. RELX en Wolters Kluwer krabbelen deze week wat terug na de ChatGDP-dip van vorige week.  

AMX

In de AMX blijft Inpost het goed doen. Just Eat Takeaway meldt zich met de stiging van vandaag ook in de top van de ranglijst. De margedoelstellingen van Alfen vielen tegen, daar leverde het fonds stevig op in.

AScX

PostNL startte maandag al sterk met Q1-cijfers en verdient daarmee de hoogste plek in deze lijst. Voor stuiterbal Vivoryon had u deze week 'lager' moeten spelen, en hetzelfde geldt voor CM.com.

En dan nog even dit

Thema van deze maand: recessieangst

De gefluisterde nieuwe CEO van Twitter heeft haar oude baan al opgezegd.

Ook de ECB heeft weer een toezichthouder. En die is not amused.

De Amerikaanse markt staat nog in de plus voor dit jaar. En dat komt maar door één ding...


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 25 apr Pre-slotcall: AEX in het rood, dapper Unilever en oh-oh-Adyen 2
  2. 24 apr Slotcall: ASMI en Tesla heersen, maar de AEX laat de winst glippen 1
  3. 23 apr Groene koersen op het bord, AEX-fondsen met cijfers en een volle agenda

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links