Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Correctie biedt koopkansen

Correctie biedt koopkansen
Beeld: iStock

De correctie op de aandelenmarkten van de afgelopen week komt een beetje uit de lucht vallen. De implosie van de Silicon Valley Bank heeft de markten overvallen en verrast. Dat zien we terug in de felle daling van de aandelenbeurzen in de afgelopen dagen. 

Kopen of wegwezen?

De hamvraag op dit moment is of deze correctie een mooi koopmoment biedt.  Of moet je nu maken dat je weg komt? Uiteraard bekijk ik deze vragen aan de hand van de technische plaatjes. 

Om meteen met de deur in huis te vallen, ja, ik denk dat deze dip een mooie koopmoment biedt. De kans dat aandelenbeurzen de komende tijd zullen bodemen acht ik groter dan 70%.

Op korte termijn verzwakt 

Op korte termijn is het technische profiel van de Nederlandse beurs best wel verzwakt. Het verlaten van het stijgende trendkanaal, alsmede de daling onder de steun van 735 punten, heeft de seinen op rood gezet. 

Op lange termijn nog op groen

Op lange termijn staan de indicatoren nog wel op groen. Zo wijst de 200-dagenlijn nog steeds opwaarts. Ook  beweegt de AEX er nog boven. 

Bovendien biedt het laatste low rond 688,24 punten (de bodem van 30 december 2022) een hogere bodem.  Grofweg hetzelfde beeld is zichtbaar in de rest van Europa. 

Langetermijn conclusies op een rij

De Europese beurzen laten de volgende positieve langetermijn-technische signalen zien:

 • De dalende trends van 2022 zijn verlaten
 • Er zijn nagenoeg overal hogere bodems gevrormd
 • De 200-dagenlijnen laten op alle beurzen een opwaarts verloop zien
 • De betreffende beursindices bewegen nog boven hun 200-dagenlijnen

Nu kopen, want bodemvorming

Door deze positieve langetermijn-technische signalen is bodemvorming waarschijnlijk.  De kans is zeer groot dat de beurzen de komende weken weer zullen opveren. Waarschijnlijk worden de bodems op of rond de  200-dagenlijnen gevormd.

Defensieve lange termijn aandelenbeleggers zouden gebruik kunnen maken van de koersdalingen van de afgelopen dagen.  

Deze keer bekijk ik de langetermijnplaatjes van enkele Europese beurzen. 

Lange termijn AEX: beurs test 200-dagenlijn 

Op lange termijn laat de AEX nog steeds hogere bodems zien. Bovendien was de dalende trend (vanaf eind 2021) al overtuigend verlaten. 

Minpuntje is wel dat de hogere kortetermijn pullback-bodem rond 736 punten is teruggegeven, het positieve signaal is dus geneutraliseerd. 

De steun op 688,24 punten (de bodem van 30 december 2022) vormt nog steeds de eerste hogere bodem. De bodem daaronder rond 632,12 punten vormt de uitermate belangrijke langetermijn pullbackbodem boven de top van begin 2020.

De 200-dagenlijn (rode glooiende lijn) krult opwaarts. Het feit dat de AEX is teruggezakt naar de  200-dagenlijn, is belangrijk. Indien de AEX erboven weet te blijven, biedt dat binnen de positieve technische conditie, een mooi instapmoment.

AEX koers

Schade Eurostoxx 50-index valt mee

De Euro Stoxx 50-index heeft, ondanks de recenter dip, een oogje op de weerstand op 4.415,23 punten (de top van 19 november 2021). De stijgende trend is intact, de serie hogere bodems bevestigt dat.

Eind 2022 is de dalende trend verlaten, wat een technische verbetering heeft opgeleverd. De doorbraak boven de koerspieken van eind 2022 is nog steeds geldig.

Belangrijk is de steun op 3.767,26 punten, tevens de eerste hogere bodem (van 23 december 2022). Pas bij een daling daaronder verzwakt de Euro Stoxx 50-index.

De 200-dagenlijn laat een opwaarts verloop zien. Bovendien weet de Euro Stoxx 50-index erboven te blijven, dat is sterk. Dit vealideert de positieve technische conditie. 

Euro stoxx 50 koers

DAX-index dipt binnen de uptrend

De Duitse beurs, de DAX-index, oogt technisch nog steeds positiefi. Ondanks de huidige dip blijft het patroon met hogere bodems intact. De DAX had de neerwaartse fase al gebroken en met de steun van 13.791,52 punten een hogere koersbodem gevormd. 

De technische conditie blijft prima. Opwaarts is er in eerste instantie ruimte tot 16.290,19 punten (de top van 19 november 2021).

De steun van 13.791,52 punten (van 20 december 2022) vormt tevens een eerste hogere bodem. Deze signaleert actieve kopers.

De daling van de DAX naar de stijgende 200-dagenlijn van de Duitse beurs (rode glooiende lijn) oogt eveneens positief.  Wij gaan ervanuit dat de DAX erboven weet te blijven. Dat zal dan de een positieve technische conditie valideren en een koopkans aangeven.

DAX index koers

CAC40-index is gestrand op weerstand 7.384,86

De Franse beurs is flink terugevallen. De CAC 40 index had eerder de weerstand van 7.384,86 punten (gevormd op 7 januari 2022) aangetikt binnen de stijgende trend.

De stijgende trend krijgt enkel een nieuwe impuls indien deze top wordt gebroken. In dat geval mogen we verdere koersstijgingen tegemoet zien. De CAC 40 index heeft pas steun rond 6.388,23 punten (de bodem van 23 december 2022).

De steun van de Franse beurs rond 6.388,23 punten (de bodem van 23 december 2022), geeft tevens een eerste hogere bodem weer.

De stijgende 200-dagenlijn en het feit dat de Parijse beurs erboven weet te blijven, geeft een positieve technische conditie weer.

CAC 40 koers

Bel20-index geeft uitbraak terug

De Belgische beurs is technisch nog niet uit de problemen. De Bel20-index heeft, de uitbraak boven koerstop rond 3.900 punten weer teruggegeven. Het koopsignaal is dus geneutraliseerd.

Op dit moment test de Belgische beurs rond 3.631,46 punten de eerste hogere koersbodem.

Het opwaartse koersdoel blijft op 4.294,25 punten (de top van 22 april 2022) staan, maar het technische verloop oogt stroef. Let wel op, bij een eventuele neerwaartse doorbraak onder de steun van 3.631,46 punten (de bodem van 20 december 2022) zou een verzwakking optreden.

De trend van de 200-dagenlijn (rode glooiende lijn) tendeert zijwaarts, maar heeft de Bel20-index niet weten op te vangen. Dit geeft een twijfelachtige technische conditie weer.

bel20 koers

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 24 mrt Grondstoffenmalaise duidt op een afnemende inflatie 235
 2. 23 mrt Wall Street nog niet volledig uit de problemen 118
 3. 22 mrt AEX veert op vanaf de 200-dagenlijn 120

Gerelateerd

Reacties

269 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 JoostVLS 17 maart 2023 08:22
  @Unimog
  Ja stom, ik zie het, had 694.63 moeten zijn, ik zal het herzien straks. Low staat voor dit jaar lijkt mij. Helaas voor Ben.

  Nog iets anders, heb gisteren vlak voor ik ging slapen nog 500 Hexo bijgekocht, nu totaal 1500. Jou vergeten te tippen.
  Zijn gisteren nabeurs in de VS met cijfers gekomen. Voor het eerst in de geschiedenis winst gemaakt. Staan nu rond de 1.40
  Komen van de 500 af, echt bizar. Producent van cannabis. Sta nog steeds behoorlijk in verlies, ben paar jaar geleden ingestapt rond 2.
  Zie geen after hours koers, ben benieuwd vanmiddag.
  Kijk maar eens:
  finance.yahoo.com/news/hexo-reports-q...
 2. forum rang 6 Hadrianus 17 maart 2023 08:28
  quote:

  JoostVLS schreef op 17 maart 2023 08:22:

  @Unimog
  Ja stom, ik zie het, had 694.63 moeten zijn, ik zal het herzien straks. Low staat voor dit jaar lijkt mij. Helaas voor Ben.

  Nog iets anders, heb gisteren vlak voor ik ging slapen nog 500 Hexo bijgekocht, nu totaal 1500. Jou vergeten te tippen.
  Zijn gisteren nabeurs in de VS met cijfers gekomen. Voor het eerst in de geschiedenis winst gemaakt. Staan nu rond de 1.40
  Komen van de 500 af, echt bizar. Producent van cannabis. Sta nog steeds behoorlijk in verlies, ben paar jaar geleden ingestapt rond 2.
  Zie geen after hours koers, ben benieuwd vanmiddag.
  Kijk maar eens:
  finance.yahoo.com/news/hexo-reports-q...
  Heb je de broker al gebeld ivm met je Yandexen
 3. forum rang 6 b.west.invest 17 maart 2023 08:42
  quote:

  JoostVLS schreef op 17 maart 2023 08:22:

  @Unimog
  Ja stom, ik zie het, had 694.63 moeten zijn, ik zal het herzien straks. Low staat voor dit jaar lijkt mij. Helaas voor Ben.

  Nog iets anders, heb gisteren vlak voor ik ging slapen nog 500 Hexo bijgekocht, nu totaal 1500. Jou vergeten te tippen.
  Zijn gisteren nabeurs in de VS met cijfers gekomen. Voor het eerst in de geschiedenis winst gemaakt. Staan nu rond de 1.40
  Komen van de 500 af, echt bizar. Producent van cannabis. Sta nog steeds behoorlijk in verlies, ben paar jaar geleden ingestapt rond 2.
  Zie geen after hours koers, ben benieuwd vanmiddag.
  Kijk maar eens:
  finance.yahoo.com/news/hexo-reports-q...
  Die 694 ga je al heel snel zijn , uiterlijk april , wel zonde voor je portefeuille .
 4. forum rang 5 Newg77 17 maart 2023 08:55
  Newg77 schreef op 16 maart 2023 16:27:

  694,63 Unimog
  694,63 JoostVLS
  688 Handy
  680 Toerist 670-690
  612 Realist1976
  611 JBNE
  588,90 antiflow
  560 bekokstover
  540 newg
  535 williard
  530 beursman lager is een koopkans :)
  480 b.west.invest
  450 Hadrianus

  PietKeizer - we wachten even op de berekening

  wie doet er mee de low 2023
  misschien wil royce ook nog een gokkie doen
  kunnen we gelijk er een gesponsord kadootje bij doen
  gratis abonnementje voor een half jaar

  inschrijven tm 17.35u

  (correct me if i'm wrong)
 5. forum rang 7 easy56 17 maart 2023 09:07
  quote:

  Newg77 schreef op 17 maart 2023 08:55:

  Newg77 schreef op 16 maart 2023 16:27:

  694,63 Unimog
  694,63 JoostVLS
  688 Handy
  680 Toerist 670-690
  612 Realist1976
  611 JBNE
  588,90 antiflow
  560 bekokstover
  540 newg
  535 williard
  530 beursman lager is een koopkans :)
  480 b.west.invest
  450 Hadrianus

  PietKeizer - we wachten even op de berekening

  wie doet er mee de low 2023
  misschien wil royce ook nog een gokkie doen
  kunnen we gelijk er een gesponsord kadootje bij doen
  gratis abonnementje voor een half jaar

  inschrijven tm 17.35u

  (correct me if i'm wrong)
  nou vooruit dan doe een keer mee voor de gein.

  600 easy56

  omdat ik denk dat er weer volop geteund gaat worden bij beursdalingen.
 6. forum rang 7 Unimog 17 maart 2023 09:20
  quote:

  JoostVLS schreef op 17 maart 2023 08:22:

  @Unimog
  Ja stom, ik zie het, had 694.63 moeten zijn, ik zal het herzien straks. Low staat voor dit jaar lijkt mij. Helaas voor Ben.

  Nog iets anders, heb gisteren vlak voor ik ging slapen nog 500 Hexo bijgekocht, nu totaal 1500. Jou vergeten te tippen.
  Zijn gisteren nabeurs in de VS met cijfers gekomen. Voor het eerst in de geschiedenis winst gemaakt. Staan nu rond de 1.40
  Komen van de 500 af, echt bizar. Producent van cannabis. Sta nog steeds behoorlijk in verlies, ben paar jaar geleden ingestapt rond 2.
  Zie geen after hours koers, ben benieuwd vanmiddag.
  Kijk maar eens:
  finance.yahoo.com/news/hexo-reports-q...
  @ Hexo misschien leuk als gok en wanneer ze winst maken gaat t de goede kant op. Heb het zelf niet zo op deze minicaps.
  Na die koers van 500 zijn er vast misschien meerdere malen aandelen uitgegeven en las dat ze nog weer op zoek zijn naar geld.

  Heb er net de helft van mn Galapagos aandelen en geschreven puts verruild voor cash dus wel weer vrije ruimte :)
  Vonovia doet weinig tot niets op de cijfers en dividendverlaging
 7. forum rang 7 Unimog 17 maart 2023 09:28
  quote:

  adritromp schreef op 17 maart 2023 09:18:

  694,63 JoostVLS
  688 Handy
  680 Toerist 670-690
  678,90 Unimog
  612 Realist1976
  611 JBNE
  600 easy56
  588,90 antiflow
  560 bekokstover
  540 newg
  535 williard
  530 beursman lager is een koopkans :)
  516 adritromp
  480 b.west.invest
  450 Hadrianus
  Om gelijke standen te voorkomen de mijnde aangepast.
269 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links