Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Technische analyse: Hogere bodems op Wall Street suggereren koopkrachtige vraag
Beeld: ANP

Is de correctie op Wall Street voorbij en staan we aan de vooravond van een nieuwe rally?

Wall Street lijkt, na een periode met tussentijdse winstnemingen, hogere bodems te vormen. Hebben de Amerikaanse aandelenmarkten de correcties nu achter zich gelaten?

Het lijkt er op. Zeker nu vrijwel alle belangrijke Amerikaanse indices potentiële hogere bodems vormen, ruim boven hun oude all time highs. Hiermee zou het pullback scenario, waar ik eerder over heb geschreven, achter ons komen te liggen.

Let wel, de seinen staan nog niet op groen, maar nieuwe fraaie technische plaatjes tekenen zich wel af. Ik zet de mogelijke positieve signalen op een rij:

 • Zo heeft de brede S&P500 een intraday low gevormd op 4.954,96 punten (bodem van 19 april), ruim boven het oude koersrecord van begin 2022 op 4.818,40. 
 • De Dow Jones lijkt een hogere bodem te vormen rond 37.545,73 punten (van 19 april), ruim boven het niveau van het oude all-time high rond 36.945,60 punten. 
 • Bij de SOX-index, die het koersverloop van de grootste Amerikaanse halfgeleiderbedrijven volgt, lag de voormalige horde op 4.068,15 punten. Nu zich rond 4.288 punten een fraaie hogere pullbackbodem lijkt te vormen, wordt het eerdere koopsignaal gevalideerd.
 • De Nasdaq Composite-index loopt uit de pas, vergeleken met de andere indices op Wall Street. Technisch heeft de technologiebeurs het all-time high van november 2021 rond 16.212,23 punten nog niet overtuigend gebroken. 

Wall Street maakt katapult-bodems

De Amerikaanse aandelenmarkten liggen er technisch bezien prima bij. Het ontbreken van volledige pullbacks wordt nu mogelijk opgelost door fors hogere bodems, ruim boven de oude koersrecords. 

Dergelijke hogere bodems, ver boven oude toppen kwalificeren we doorgaans als katapultbodems. Een katapultbodem suggereert dat beleggers niet het geduld hebben een grotere correctie af te wachten. Door hun gretigheid wordt de nieuwe pullbackbodem dan ruim boven de oude toppen gevormd.  Een uitleg van de katapultbodem vindt u onderaan deze column. 

De katapultbodem wordt voltooid indien de hoogste top van dit patroon breekt. 

Deze keer bekijk ik de lange termijngrafieken van enkele Amerikaanse indices. 

Het principe en het ontstaan van een succesvolle katapultbodem leg ik dus onderaan deze column uit. 

Dow Jones vormt fraaie hogere bodem

De Dow Jones lijkt een hogere bodem te vormen rond 37.545,73 punten (van 19 april), ver boven het niveau van het oude all-time high rond 36.945,60 punten. Hiermee tekent zich een potentieel positief pullback scenario af, in de vorm van een  katapultbodem (zie uitleg onderaan). 

De katapultbodem wordt voltooid indien de hoogste top van dit patroon, rond 39.273,15 punten.

Zolang de steun op 36.945,60 punten (bodem van 2 januari 2022) intact blijft, kijken we opwaarts.

De Dow had, nadat dat oude all-time high van 2 januari 2022 rond 36.945,60 punten werd gebroken, een lange termijn koopsignaal gegenereerd. De stijgende 200-dagenlijn bevestigt een sterke technische conditie.

Dow Jones index koers

S&P 500 vormt perfecte pullback

De S&P 500-index heeft eind april een low gevormd op 4.954,96 punten, ruim boven het oude koersrecord van begin 2022 op 4.818,40 punten. Ook de S&P 500-index valideert hiermee het koopsignaal van begin dit jaar, te weten de doorbraak boven de oude top op 4.818,40 punten (van begin 2022).

Indien het laatste topje rond 5.265 breekt, wordt de katapultbodem voltooid.

De perfecte pullback, in de vorm van een katapultbodem (zie uitleg onderaan) valideert het buy the dips-scenario. De stijgende 200-dagenlijn bevestigt een sterke technische conditie.

S&P 500-index koers

SOX index vormt katapultbodem

De SOX-index, die het koersverloop van de grootste Amerikaanse halfgeleiderbedrijven volgt, ligt er technisch prima bij. 

Thans stampt de SOX-index de steun van 4.288 punten (de bodem van 19 april) steeds meer aan. Deze bodem wordt ruim boven de voormalige weerstand op 4.068,15 punten (het all-time high van 7 januari 2022) gevormd. Hierdoor tekent zich een zeer sterke katapultbodem af (zie  uitleg onderaan), die de springplank zal vormen voor de volgende sterke rally.

De katapultbodem wordt voltooid indien de hoogste top van dit patroon, rond 5.217, breekt. 

De stijgende 200-dagenlijn van de SOX-index bevestigt een positieve technische conditie.

Nasdaq Composite moet nog doorbreken

De Nasdaq Composite-index doet duidelijk niet mee met de andere indices van Wall Street. Technisch is de horde rond 16.212,23 punten (all-time high van 26 november 2021) nog steeds niet overtuigend gebroken. Derhalve is van geldige uitbraak of koopsignaal nog geen sprake.

Overigens is de technische conditie van de Nasdaq Composite-index redelijk. Maar er is nog wel follow up nodig om een koopconditie te vestigen. De Nasdaq had in de daling van begin januari wel een mini-pullbackbodem gevormd boven de top van medio 2023 rond 14.446,55 punten. 

Deze is gevolgd door de hogere bodem van eind april rond 15.222 punten. Deze ligt bovendien keurig boven het topje van eind december. 

De stijgende 200-dagenlijn van de Nasdaq Composite signaleert eveneens een positieve technische conditie. 

Alles bij elkaar sorteert de Nasdaq Composite voor op een opwaartse uitbraak en dus een nieuw koopsignaal.

 

Uitleg katapult-bodem

Op onderstaande voorbeeldgrafiek fluctueert de koers eerst een tijd tussen steun a-b en weerstand A-B. Een koopsignaal treedt op wanneer de weerstand A-B wordt gebroken. Daarna volgt een rally naar punt H. Na top H valt de koers terug. Onderzoek wijst uit dat in circa 15% van de gevallen de koers wordt opgevangen ruim boven het uitbraakpunt (dus ver boven lijn A-B). 

Indien bodem C ruim boven de voormalige weerstand A-B komt te liggen wijst dit op gretigheid onder beleggers. Deze hebben dus grote haast en wachten niet de volledige correctie naar de voormalige weerstand rond A-B af. Hierdoor wordt de dip opgevangen ruim boven het uitbraakpunt.

Doorgaans vormt een fors hogere bodem bij C een springplank voor de volgende sterke rally. Hoe verder bodem C boven de voormalige weerstand A-B komt af te liggen, des te  groter wordt de volgende rally.

De katapultbodem wordt voltooid indien de hoogste top van dit patroon, punt H, breekt. 

In feite zijn er drie koopmomenten op deze grafiek te herkennen:

 • Het eerste instappunt treedt op tijdens de uitbraak boven A-B (het koopsignaal).
 • Het tweede koopmoment ligt rond C, tijdens de feitelijke pullback. Hoewel een katapultbodem altijd lastig te herkennen is.
 • Het derde koopmoment treedt op nadat ook top H wordt gebroken

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. Obligaties kruipen uit het dal. Worden ze weer interessant?
 2. Paniekbarometer begint te trillen
 3. Tech versus smallcaps op Wall Street

Gerelateerd

Reacties

39 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Doptieman 10 mei 2024 09:31
  Onn voorstelbaar ze blijven die AEX maar oppompen en nog verder oppompen.
  Het economisch klimaat is natuurlijk in TOPVORM en er is verder totaal geen mondiale
  onrust spanningen of andere (klimaat grondstoffen ) problematiek!
  Neen dan is het LOGISCH... koop toch nog maar 2 putjes mei.. Succes...
 2. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 10 mei 2024 10:43
  quote:

  Doptieman schreef op 10 mei 2024 09:31:

  Onn voorstelbaar ze blijven die AEX maar oppompen en nog verder oppompen.
  Het economisch klimaat is natuurlijk in TOPVORM en er is verder totaal geen mondiale
  onrust spanningen of andere (klimaat grondstoffen ) problematiek!
  Neen dan is het LOGISCH... koop toch nog maar 2 putjes mei.. Succes...
  Groene Koersen tijdens WO III altijd gezegd..

  The Show must go on..

  En de Oorlogsindustrie in the Fake Status in America draait overuren..

  Met ENORME AFZET in de Oekraruïne en het geroofde Land..

  Toegevoegd:

  Het Grote Voordeel voor America in deze is dat hun 'alternatieve 'BIG War Economy' 3 GROTE Voordelen kent:

  Hun Oorlogsmaterieel/materiaal wordt intensief getest, ze verdienen er 'vreselijk' goed aan en blijven zelf buiten 'Schot'..!

  Please don't call them Cowards..:-))

  BTW: Putin heeft gisteren weer met zijn Kernwapenarsenaal gedreigd but who cares..

  Tóch..?!
 3. forum rang 7 Doptieman 10 mei 2024 12:04
  quote:

  Doptieman schreef op 10 mei 2024 09:31:

  Onn voorstelbaar ze blijven die AEX maar oppompen en nog verder oppompen.
  Het economisch klimaat is natuurlijk in TOPVORM en er is verder totaal geen mondiale
  onrust spanningen of andere (klimaat grondstoffen ) problematiek!
  Neen dan is het LOGISCH... koop toch nog maar 2 putjes mei.. Succes...
  Simpeler gezegd.. Het AEX nivo heeft geen connecties met menselijke Logica...
  maar rendeert waarschijnlijk maximaal op ,,Onnlogisch,, Fijne dag en lekker weer...
  ben ff weg... Ciao.
 4. forum rang 7 Doptieman 10 mei 2024 16:28
  quote:

  Doptieman schreef op 10 mei 2024 12:04:

  [...]

  Simpeler gezegd.. Het AEX nivo heeft geen connecties met menselijke Logica...
  maar rendeert waarschijnlijk maximaal op ,,Onnlogisch,, Fijne dag en lekker weer...
  ben ff weg... Ciao
  Heb nog maar 2 putjes mei 895 voor 1.35 erbij gekocht ze beginnen nu zo lekker te overdrijven door
  zomaar ff 811 op de teller te zetten.. Ab-tje voor het overdrijven...
39 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.