Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Swingende financials, haperende AI en de gifbeker van Galapagos

Slotcall: Swingende financials, haperende AI en de gifbeker van Galapagos

Beursnieuws genoeg op het Nederlandse Damrak, waaronder van het Britse Shell en Unilever, het Franse Unibail-Rodamco-Westfield en het Luxemburgse ArcelorMittal.

De AEX heeft wat weg van een Nederlandse universiteit: het aantal buitenlanders groeit en de voertaal is er overwegend Engels. We koesteren onze smeltkroes, maar vastgoedfonds URW liet vandaag - bij de presentatie van puike cijfers - toch weten zich te beraden op de Amsterdamse notering. Het bedrijf staat tenslotte al aan Euronext genoteerd - in Parijs - en in Amsterdam is de handel beperkt.   

No hard feelings? Mwah, het aandeel was vandaag ondanks beter dan verwachte prestaties lange tijd een van de hekkensluiters in de AEX, tot een opleving later in de middag (+0,76%). Analist Peter Schutte kon de cijfers zeker waarderen, maar ziet ook dat niet alle financiële zorgen zijn verdwenen. 

Mooie plus

Ondertussen sluiten we deze drukke donderdag af met een mooie plus. De AEX eindigt op +1,2% en blijft daarmee, op Milaan na, heel Europa voor.

Qua ontvangst van jaarcijfers is Aegon (+5%) de topper in de AEX-index. De verzekeraar presteert op alle fronten beter dan verwacht. Niet alleen is het resultaat boven verwachting, maar ook het inkoopprogramma van €200 miljoen valt in de smaak. De analyse van Niels Koerts vindt u hier.  

Englishmen in Amsterdam Shell en Unilever maakten ook headlines vandaag. De eerste deed dat niet uit vrije wil. Shell wordt net als eerder in Nederland nu ook in thuishaven UK voor het gerecht gedaagd door aandeelhouders die vinden dat Shell haar plicht verzaakt om een goede strategie gericht op energietransitie te voeren. 

Het aandeel Shell schrok er niet buitensporig van (+1,3%), maar presteerde wel duidelijk minder dan Europese tegenspelers BP(+3,3%) en TotalEnergies (+2,5%). Unilever voerde wel zelf de regie over de publiciteit vandaag, want het concern presteerde Q4- en jaarcijfers. Om met analist Martin Crum te spreken: die waren naar behoren, maar swingen doet het nog niet bij Unilever. Met +0,9% is Unilever een leuke middenmoter vandaag.

Galapagos (-9%) neemt maar weer eens een slokje uit de gifbeker. De faramceut besluit na tegenvallende studies om toch maar geen aanvraag in te dienen bij de EMA om goedkeuring te krijgen voor filgotinib als medicijn tegen de Ziekte van Crohn.

Ai ai ai Alphabet

Alphabet, moedermaatschappij van Google, glijdt in New York verder (-5%) uit over de bananenschil van gisteren. Toen leverde het aandeel 9% in nadat het - in een overduidelijk en misschien iets te gehaast - antwoord op Microsofts ChatGPT, een promo uitstuurde voor Alphabets eigen kunstmatige intelligentie-tool Bard. Eén probleempje: in het filmpje geeft Bard een verkeerd antwoord op de vraag wat de James Webb-telescoop zoal heeft ontdekt.  

'Woz': verwacht niet teveel van AI

Kent u Steve Wozniak nog? Hij was een van de twee oprichters van Apple, die ruim voor het iPhone-tijdperk het bedrijf verliet. Ook hij breekt net als iedereen in de techwereld zijn hoofd over de potentie van kunstmatige intelligentie. Zijn conclusie bij CNBC: de machines zullen altijd de mens blijven gehoorzamen.

Het metaverse dan? Neh, zegt Wozniak, die overigens niet alleen uiterlijk maar ook in zijn commentaar een aardige Maarten van Rossem-imitatie in huis blijkt te hebben, het metaverse is leuk voor een halfuurtje, maar niet de toekomst van tech. 

Energie blijft een probleem

De prijzen voor natural gas en olie zijn aan het dalen. Het einde van de winter is in zicht, maar dat geldt helaas niet voor het einde van de energiecrisis, zegt de chief investment officer van T. Rowe Price, Justin Thomson.

De brede markt

Wall Street

In New York beginnen de markten met kleine plusjes, waarbij Tesla positief (+4,6%) en, we noemde het al, Alphabet negatief (-5%) opvallen.

Rentes 

Risk-on in aandelen èn risk-on in obligaties vandaag. Met uitzondering van Griekenland dalen alle obligatierentes.

Het Damrak   

  • De Top-3 stijgers en dalers van vandaag

 

  • Fagron laat heel Damrak haar hielen zien, nadat het met fraaie groeicijfers kwam (+15,7%) 
  • Adyen (+5%) verliest nipt de race met Aegon voor stijger van de dag in de AEX.
  • Sowieso is het een financials-dag, met ook ING (+3,0%) in de Top-3 in de hoofdindex 
  • De chippers lggen wat verspreid over het bord, met Besi als beste (+1,6%) en ASMI als zwakste (+0,1%) 
  • Galapagos (-8,3%) draagt de rode lantaarn, u weet inmiddels waarom.  
  • Flow Traders (+6,2%) doet het uitstekend na de cijfers. Lees hier wat onze analist ervan vindt. 
  • CM.com voert de dalerslijst in de AScX aan, Azerion leek lang ook in het vertrouwde rood de dag af te sluiten, maar kruipt aan het eind van de beursdag net in het groen.   

Agenda 10 februari

Wat staat er morgen op de agenda? Zoals gebruikelijk droogt de cijferstroom wat op op vrijdag, maar aan het macrofront valt nog zeker wat te beleven, met name de Chinese en Duitse inflatiecijfers.

  • 02:30 China inflatie CPI jan (consensus +1,8% YoY)
  • 08:00 Aperam Q4-cijfers
  • 08:00 Orange Belgium Q4-cijfers
  • 14:00 Duitsland inflatie CPI jan (consensus +9,2%)
  • 16:00 VS consumentenvertrouwen Michigan feb

Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 25 apr Pre-slotcall: AEX in het rood, dapper Unilever en oh-oh-Adyen 2
  2. 24 apr Slotcall: ASMI en Tesla heersen, maar de AEX laat de winst glippen 1
  3. 23 apr Groene koersen op het bord, AEX-fondsen met cijfers en een volle agenda

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Jason Voorhees 9 februari 2023 19:14
    Ik heb besloten een fictief bod uit te brengen op Galapagos onder voorbehoud dat de banken mij helpen met de uitkoop van de aandeelhouders.
    37,- euro x ruim 65M aandelen = 2,5Miljard euro afgerond. Ik bied niet meer dan de huidige prijs aangezien ik bestaande aandeelhouders gewoon uit hun lijden verlos. De cash positie is bij mijn weten nog steeds zo rond de 5 Miljard euro.
    Ik ontmantel de boel, kost 500 Miljoen zeg en ik houd 2 Miljard euro over.
    Das een makkelijke 2 Miljard verdient zomaar, ach ging het maar zo makkelijk, maar het sommetje klopt redelijk denk ik ;-)
  2. Martin-Jan Crum 9 februari 2023 20:42
    @Jason

    Leuk rekensommetje, maar ik vrees dat u een kat in de zak zou kopen.

    Allereerst ligt de kaspositie eind 2022 op 'slechts' €4,1 miljard en niet €5 miljard
    Verder heeft het concern nog ruim €2 miljard aan vooruitbetalingen ontvangen
    Ontmanteling zal daarmee grofweg €3 miljard kosten en niet slechts €0,5 miljard
    Als u €2,5 miljard biedt, schiet u er per saldo zo'n €1,4 miljard bij in

    ik zou er nog een nachtje over slapen als ik u was... ;)

    Disclaimer: geen positie in Galapagos
  3. forum rang 4 Martijn 9 februari 2023 21:27
    quote:

    Dividend Collector schreef op 9 februari 2023 20:11:

    Tja Martijn, en dan heeft die man meer oog voor de slotcall om te zien hoe zijn beleggingen gepresteerd hebben. Begrijp jij het?
    Nee inderdaad, daar snap ik totaal niets van.
    Zeker niet geinteresseerd in mooie knappe slanke vrouwen haha!
  4. forum rang 4 lanciared 10 februari 2023 01:43
    Het is donderdag avond ( inmiddels al nacht ) Mogen we geen vragen meer stellen voor de podcast van vrijdag ?
    Vooruit ermee. Hier is mijn vraag :
    las daarstraks het artikel, onder de colums, van Koen Lauwers over de beleggingskansen in Lithium.
    Heb de vele opmerkingen gezien, bij de reacties onderaan. Gingen allen over maar 1 onderwerp.
    Hier komt mijn vraag aan Ahrend Jan : Ja, waarom wordt AMG in zovele media ( ook bij ons, in Vlaanderen hoor) toch zo genegeert ? Zeg maar dood gezwegen ? Weet jij hier een antwoord op ? Onderneming groeit gelijk kool, doet onafgebroken nieuwe uitbreidingen, staat spotgoedkoop gewaardeerd, ( een EBIDTA voor dit jaar van 400 miljoen dollar, of meer ) en alleen al de Lithium tak is heel wat meer waard dan de huidige marktkapitalisatie van AMG in totaal.

    Jullie hebben bij de podcast en in de artikels bij IEX hier, ook heel wat Belgische luisteraars / lezers. Bij Jullie gaat het nog, kennis van bedrijf groeit langzaam aan, maar bij ons in Vlaanderen is AMG nog totaal onbekend / ongekend.
    Met dank. Lanciared
  5. forum rang 7 MOEdig Voorwaarts 10 februari 2023 06:48
    [quote alias=Jason Voorhees id=14647324 date=202302092338]
    @Martin-Jan ik slaap er nog een nachtje over en kom er morgen op terug, wie weet krijg ik vannacht nog een briljante ingeving;-)
    Die 2 miljard vooruitbetaling zijn gewoon nog niet verdiend en moeten bij ontmanteling terug naar Gilead, begrijp ik?
    [/quote

    @Jason

    Dit is precies het algemene probleem waar veel mensen die verlekkerd naar de pot met geld kijken overheen kijken; ik geloof dat van zo'n beetje alles dat de komende jaren eventueel nog uit de koker van Galapagos komt, de upside (markt VS) aan Gilead uit handen gegeven moet worden (in ruil voor een beperkte royalty), waardoor het verwachte rendement op al die onderzoekmuntjes negatief is en het dus helemaal niet gek is dat het aandeel onder "cashwaarde" noteert. Dat wordt zeker niet beter als je naar het trackrecord van Galapagos kijkt (heel veel mooie woorden, geen wol).

    Die pot met geld vermindert wel het risicoprofiel, waardoor je zou kunnen overwegen bij schrikreacties putjes te schrijven, om die bij enig herstel weer terug te kopen cq. waardeloos af te laten lopen.

    PS

    Nieuwe dag, nieuwe kansen:

    www.iex.nl/Nieuws/766769/Galapagos-pr...

    Duurt nog jaren voordat dit ook op niets uitloopt. Tot die tijd hebben eventuele fantasten weer vrij spel ;-)
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links