Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gasexplosie: liggen er nog meer koersstijgingen in het vizier?

Gasexplosie: liggen er nog meer koersstijgingen in het vizier?
Beeld: iStock

Technisch lijken gasprijzen te bodemen, de weerstand staat nu onder druk. De recente koersexplosie anticipeert op verdere stijgingen.

De gasprijzen zijn afgelopen week geëxplodeerd. Aardgas schoot in een paar dagen bijna 20% omhoog van  $2,52 naar  $2,96. Afgelopen week steeg de Dutch TTF Gasfuture ruim 35% tot €42/MWh, om vervolgens wat terug te zakken. Hoe dan ook  we zien thans de hoogste niveaus in de gasprijzen sinds begin van het jaar.

Aanbod van gas staat onder druk

De onrust op de gasmarkten wordt deels veroorzaakt door dreigende stakingen in Australië bij Chevron en Woodside Energy, de leveranciers van vloeibaar gas. Daardoor zou er minder Australisch gas beschikbaar komen. Daarnaast houdt de markt rekening met langdurige onderhoudswerkzaamheden bij Noorse gasinstallaties.

Australië is een van de grootste leveranciers van vloeibaar gas ter wereld. Noorwegen is sinds het wegvallen van Rusland de belangrijkste leverancier voor veel Europese landen.

Het aanbod van gas op de markten staat dus onder druk. Daar staat tegenover dat veel landen hun wintervoorraden willen aanvullen, wat juist tot een hogere vraag zal leiden. 

Ik heb recent hier ook al gewezen op het gegeven dat de olieprijs opwaarts begint te draaien.

Bodem in inflatie

Deze stijgende tendensen in de prijsontwikkelingen op de belangrijkste energiemarkten zullen hun invloed op de stand van de inflatie niet missen. Vanuit dat perspectief is er al enige tijd sprake van technische signalen die op een bodem in de inflatie wijzen.  

In deze column bekijk ik de prijsontwikkeling van aardgas en van de Dutch TTF Gasfuture. Maar ik begin met de Bloomberg Commodity-index. Deze wereldwijde grondstoffenindex is technisch duidelijk bezig met een proces van bodemvorming. 

Bloomberg Commodity-index stuit op weerstand

De Bloomberg Commodity-index is technisch bezien bezig met bodemvorming. Ten eerste heeft wereldwijde grondstoffenindex dalende fase verlaten. Er lijkt zich sindsdien een draai af te tekenen. 

Vervolgens laat een hogere koersbodem een koopkrachtige vraag zien. Dit bodempatroon wordt voltooid indien de weerstand van $32,81 punten (gevormd op 21 april) wordt gepasseerd. Zie ook de uitleg van een bodemformatie onderaan deze column.

Een overtuigende doorbraak boven $32,81 zou opwaarts ruimte vrijmaken in eerste instantie richting $35,64, de top van eind 2022. Belangrijk is dat de steun van $29,15 (de bodem van 2 juni) intact blijft. 

De 200-dagenlijn van de Commodity-index (rode glooiende lijn) laat een hockeystick patroon zien. Dit bevestigt de een verandering in de technische conditie.

Grondstoffen koers prijs

 

Aardgas voltooit proces van bodemvorming

Technisch veert de aardgasprijs hard op vanaf de steun rond $2,01 (de bodem van 7 april). Nu de top rond $2,82 (op 3 maart) breekt, wordt een bodemformatie voltooid. Zie ook de uitleg van een bodemformatie onderaan deze blog.

Er ligt een tussenliggend koersdoel net iets onder $5 (dikke rode lijn). De volgende weerstand bevindt zich pas op $7,34 (de top van 2 december 2022).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een dalend verloop zien. Dit signaleert dat de technische conditie nog niet definitief is gedraaid.

Houd er rekening mee dat na de voltooiing van een bodemformatie er nog vaak een correctie volgt. Dit gebeurt in circa 75% van alle gevallen. Het is dan te verwachten dat de correctie wordt opgevangen door voormalige toppen rond $2,82. In dat geval spreken we van een pullbackbodem.

aardgas prijs 2023


Dutch TTF Gasfuture voltooit bodem indien weerstand €40/MWh wordt gepasseerd

De Dutch TTF Gasfuture is bezig met een proces van bodemvorming, boven de langetermijn-steun van €25/MWh.

Op de onderstaande grafiek van de Dutch TTF Gasfuture is rond €25/MWh, zelfs al een mogelijke eerste hogere bodem in de maak. De trenddraai is nog niet definitief gemaakt.

Thans staat de weerstand van €40/MWh (punt D) onder druk. Om de bodemformatie te voltooien moet nu die top bij €40/MWh gebroken worden. Zie ook de uitleg van een bodemformatie onderaan deze column. Na een uitbraak boven de laatste top rond €40/MWh wordt €55 het eerstvolgende koersdoel.

Houd er wel rekening mee dat na de completering van een bodemformatie er nog vaak een correctie volgt. Die kans daarop is circa 75%. Het is te verwachten dat de correctie dan wordt opgevangen door voormalige top D rond €40/MWh. In dat geval spreken we van een pullbackbodem. 

 

 

Uitleg bodemformatie

Het voltooien van een bodemformatie votrekt zich doorgaans in meerdere vaststaande stappen.

Op onderstaande voorbeeldgrafiek fluctueert de koers eerst een tijd tussen steun a-b en weerstand A-B. De bodemformatie wordt voltooid wanneer de weerstand A-B wordt gebroken.

Het is niet noodzakelijk dat er twee toppen gebroken worden om een bodemformatie te completeren. Het kunnen ook meer toppen zijn. Maar ook de doorbraak van één top voldoet om een bodempatroon te voltooien.

Het is ook niet noodzakelijk dat de gebroken toppen op gelijke hoogte liggen.

Pullback

In het voorbeeld hieronder stijgt de koers naar punt H. Nadat winstnemingen optreden volgt een correctie en valt de koers hard terug. Onderzoek wijst uit dat in circa 80% van de gevallen de koers dan wordt opgevangen op of rond het uitbraakpunt (dus rond lijn A-B). Een perfecte pullback dus.

Op onderstaande voorbeeldgrafiek wordt inderdaad rond lijn A-B een hogere bodem gevormd, de zogenaamde pullbackbodem. Doorgaans vormt deze hogere bodem bij C een springplank voor de volgende rally. 

Hoe hoger bodem C boven oude weerstand A-B komt te liggen, des te sterker is de rally die verwacht mag worden.

Pullbackbodem

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 52
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Gerelateerd

Reacties

215 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. TheSky 11 augustus 2023 08:03
    In de beurs-vandaag wordt juist op daling van de inflatie gespeculeerd :-)

    “ De koerswinsten werden volgens Hewson ook aangejaagd door de gedachte dat de deflatie in China kan leiden tot een einde van verdere renteverhogingen door centrale banken in Europa en de VS.

    "Als er in China deflatie is, dan komen die lagere prijzen vanzelf een keer onze kant op. En dan kunnen de ECB, de Fed en alle andere centrale banken hun voet weleens voorzichtig van de monetaire rem halen, zo is de hoop", vulde marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank aan.‘
  2. forum rang 6 ttroo 11 augustus 2023 08:07
    Gas prijs. Geheel mee eens mr. Tostrams.

    Zeer interessante beursdag. Ik ga uit van een beursbodem in Amerika op donderdag a vrijdag.
    Een mooie groene dag kan dat versnellen, maar ook vertragen als ze daarna weer flink in het rood gaan. Een mooie rode dag kan de beursbodem in Amerika wat uitstellen. Dan eerder een dinsdag a woensdag er na.
  3. [verwijderd] 11 augustus 2023 08:29
    quote:

    ttroo schreef op 11 augustus 2023 08:24:

    $32.693 trillion Amerikaanse schuld alweer. Net als het heelal - eeuwig uitdijend.
    en dat moet tegen veel hogere rente geherfinancierd worden....

    En dat gaat ook op bij kredieten en hypotheken burgers en bedrijven.

    Interesting times:-)
  4. forum rang 7 Doptieman 11 augustus 2023 09:01
    quote:

    Subtropical schreef op 11 augustus 2023 07:58:

    Futures stonden mooi op -4 punten maar ze worden alweer hoger gezet. Tegen 8.00 weer een paar tikken erbij en ze staan weer vlak. De regie beslist .....
    Ja de regie beslist dus maw Het Kapitaal regeert over de tellerstanden !!
    Dus het is gewoon een strak berekend spelletje geld ophalen.

    Ik ga maar weer wat calls kopen als het straks weer lager staat !
    Gisteren goed verkocht dus een gedeelte van de winst er weer in. Succes.
  5. forum rang 6 JoostVLS 11 augustus 2023 09:41
    quote:

    d' Aandelen ' schreef op 11 augustus 2023 09:25:

    Goedemorgen,

    20 AEX aandelen in het rood, ik hoop dat het voor de 771.49 stopt met dalen, anders maak je borst maar nat denk ik
    Niet met je eens, Daan, kijk hoe de CAC en DAX wel omhoog kruipen, dan zal de AEX m.i. niet achterblijven
  6. forum rang 6 d' Aandelen ' 11 augustus 2023 09:50
    quote:

    JoostVLS schreef op 11 augustus 2023 09:41:

    [...]

    Niet met je eens, Daan, kijk hoe de CAC en DAX wel omhoog kruipen, dan zal de AEX m.i. niet achterblijven
    Ik weet het niet JoostVLS, kijk eens hoe de prijs daalt van de AX2 C 770, de 771.49 is de COG daarom wacht ik nog even met calls kopen.

    invst.ly/110zmt
215 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links