Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Geldstroom Nederlandse beurs stagneert

Technische correctie AEX gaat gepaard met wegleggend geld
Beeld: iStock

De recente opleving van de AEX wordt vergezeld door een zwakke moneyflow-indicator.  Dit signaleert dat er nog steeds geen vers geld de Nederlandse aandelenbeurs binnenstroomt. 

Daar staat tegenover dat de moneyflow-indicator in de voorgaande weken fors is gedaald. Het lijkt er dus op dat beleggers wat van hun belangen op de Nederlandse beurs op het droge trekken. Het steile ultrakorte uptrendje van de AEX is gebroken. Wat wel opvalt is dat het wat oudere stijgende trendkanaal, vanaf eind oktober, intact is. 

Dit impliceert dat er op korte termijn wel, maar op langere termini weinig technische schade is. De Nederlandse beurs volgt op korte termijn de winstnemingen op Wall Street die mede onder invloed van een stijgende rente tot stand kwamen. Vandaag beoordeel ik het koersverloop van de AEX, samen me de money flow-indicator. 

AEX-index nog niet uit de problemen

De AEX-index is in de afgelopen dagen technisch bezien wat verzwakt. De AEX-index laat met de doorbraak van het ultrakorte steile stijgende trendje en de koersbodem van begin april een technische verzwakking zien.

Er is ook nog een gap gevormd, een gat op de koersgrafiek, tussen 876 en 881. Deze signalen geven verkoopdruk aan, hoewel de technische schade te overzien is. Want het wat oudere opwaarts gerichte trendkanaal vanaf eind oktober is nog intact. 

De Nederlandse beurs heeft technisch naar onderen ruimte voor een koersdaling. In het slechtste geval zakt de index richting steun 829,66 punten (bodem van 17 november 2023). Dit niveau fungeert als een pullback steun, gevormd door de oude top van november 2021.

 

 

 

 

Weglekkende geldstromen

De afgelopen weken was er duidelijk sprake van weglekkende geldstromen. De moneyflow-indicator heeft eind maart de stijgende trend afgebroken. Er is dus weer sprake van kapitaalvlucht uit de aandelenbeurs. 

De schade is overigens beperkt, want sinds oktober is de trend van de moneyflow nog steeds opwaarts gericht. De geldstroomindicator gaf in de periode  oktober, november en stukje december een stijgend verloop weer. Dit bevestigde de instroom van nieuw kapitaal richting aandelen. Parallel hieraan is de aandelenbeurs gestegen en de rente gedaald.

De moneyflow kan verborgen koop- of verkoopdruk blootleggen. Deze indicator is afgeleid van het volumeverloop: de moneyflow-indicator van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer.

 

AEX moneyflow


Uitleg geldstroom

De moneyflow wordt afgeleid van het volumeverloop. Zo geeft de money flow-indicator van de AEX de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. Op de TA-desk van IEX houden we van elk individueel aandeel de money flow bij.

De money flow moet altijd vergeleken worden met het verloop van de AEX-index en kent verschillende standen:

 • Beurs zijwaarts met oplopende omzetten: de moneyflow stijgt. Er is instroom van vers kapitaal.
 • Beurs zijwaarts met afnemende omzetten: de moneyflow daalt. Er is een kapitaalvlucht.
 • Beurs omhoog met hoge omzetten: de moneyflow stijgt. De opmars van de beurs wordt gevalideerd, dus er is instroom van vers kapitaal.
 • Beurs omhoog met lage omzetten: de moneyflow blijft achter. De opmars van de beurs wordt niet ondersteund door omzetten, dus geen instroom van vers kapitaal.
 • Beurs omlaag met hoge omzetten: de moneyflow daalt. De zwakke beurs wordt bevestigd door hoge omzetten, dus uitstroom van kapitaal.
 • Beurs omlaag met lage omzetten: de moneyflow blijft stabiel. De zwakke beurs wordt niet bevestigd door hoge omzetten, dus geen uitstroom van kapitaal.

In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag cumulatief verwerkt. Het volume van een positieve dag (als de AEX hoger sluit dan de dag ervoor) wordt bij de cumulatieve waarde van de indicator opgeteld. En dat van een negatieve dag (een waarop de koers lager sluit dan de dag ervoor) wordt ervan afgetrokken.

Een stijgende money flow duidt dus op de instroom van vers kapitaal. Een dalende money flow geeft aan dat er geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende money flow geeft aan dat de geldstromen in evenwicht zijn.

De geldstroom is voor het eerst beschreven door Joseph Granville. Hij noemde deze indicator On-Balance Volume, in zijn boek 'New Key to Stock Market Profits'. De money flow die de analisten van Tostrams gebruiken is direct afgeleid van de On-Balance Volume-indicator van Granville.

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 07:30 Grondstoffen graven zich uit 44
 2. 20 mei Wall Street gaat los 22
 3. 17 mei Europese beurzen op pole position 76

Gerelateerd

Reacties

104 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. need_to_hold 25 april 2024 09:33
  echt eens doorzakken is toch oh zo moeilijk voorlopig...

  Sell in May and go away (verkoop in mei en vertrek) is een beurswijsheid. De beurswijsheid zegt, dat beleggers er goed aan doen hun aandelen te verkopen in mei en vervolgens te wachten tot september (remember to come back in September) om weer terug te keren op de beurs.
 2. forum rang 6 Newg77 25 april 2024 10:28
  quote:

  In Holland stond een Huis... schreef op 25 april 2024 10:12:

  Het zal zeker meevallen..

  Want als dé Chippers de Kar niet trekken dan doen dé Financials het wel..

  Toegevoegd:

  Hét was ff schrikken dat dan weer wél..!
  hehe lol

  toch volgens de grand cycle zitten we al in een dalende trend
  je moet er vroeg bij zijn
  en als het niet zo is leggen we xmem op het slachtblok
 3. forum rang 7 handyman6 25 april 2024 11:14
  quote:

  JoostVLS schreef op 25 april 2024 08:51:

  [...]

  Zal wel meevallen hier want wij hebben geen Meta en IBM en dat zijn de boosdoeners
  Meta kan ik wel begrijpen ,maar IBM zegmaar de slapende reus,zou dus eindelijk aan het ontwaken zijn ....
  Koers was ook aardig opgelopen:$120 naar $180 bijna
 4. forum rang 6 Toerist 25 april 2024 11:19
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 25 april 2024 10:56:

  [...]

  Valt het mee of tegen Toerist , dus zonder je het in gaten had 1 jaar ouder ;-))

  ASMI wil nog niet erg zakken.
  idd maar ik zet per 10 punt bij 595/605/615 enz

  zit short op de cac40 sedert 8150 met turbos ook,asmi zijn verkochte aandelen
104 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links