Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europa houdt stand

Europa houdt stand
Beeld: iStock

De aandelenmarkten in Europa haperen de afgelopen weken wat. De beurzen maken pas op de plaats, maar zonder veel technische schade.

Veel aandelenbeurzen hebben te maken met oude toppen die gebroken moeten worden, dus weerstand boven de markt aangeven. Behalve bij de beurs in Amsterdam zien we dit probleem ook op de aandelenindices in Frankfurt (DAX), Parijs (CAC 40), Brussel (Bel 20), Zürich (SMI), Madrid (IBEX) en Lissabon (PSI).

Overigens weten vrijwel alle Europese aandelenmarkten per saldo hun jaarwinst vast te houden.

Zuidelijke beurzen doen het beter dan de noordelijke

Dit zijn de prestaties van de belangrijkste West-Europese beurzen sinds begin 2023:

  • Athene Composite: +44%
  • Milaan FTSE/MIB: +22%
  • Madrid IBEX 35: +16,5%
  • Frankfurt DAX: +16,2%
  • Eurostoxx 50: +15,75%
  • Parijs CAC40: +14,8%
  • Amsterdam AEX: +12,3%
  • Lissabon  PSI: +7,9%
  • Zürich SMI: +4,4%
  • Brussel BEL 20: +2,5%

Bij deze fraaie prestaties vallen mij een aantal zaken op. Voor de Nederlandse belegger is het van belang dat vrijwel de gehele jaarwinst van de AEX in de eerste zes weken van 2023 is behaald. 

Verder zijn in Zuid-Europa niet alleen de temperaturen veel hoger dan bij ons, maar ook de beurzen. In het zuiden ogen de meeste technische plaatjes bovendien een stuk positiever dan hier in noorden. 

Lange termijn positief

Op de meeste Europese beurzen zien we technisch dat vrijwel overal de dips door de 200-dagenlijnen worden opgevangen. Helemaal onderaan dit artikel geef ik een uitleg over het belang van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde in de technische beoordeling.

Deze keer bekijk ik de langetermijngrafieken van een aantal Europese beurzen.

AEX-index in afwachting

De AEX-index fluctueert nog onder de weerstand van 777,58 punten (gevormd op 16 februari). De recente serie hogere koersbodems geeft wel aan dat beleggers op hogere niveaus instappen.

Als de weerstand op basis van de slotkoers opwaarts wordt gebroken, zal het technische plaatje verder verbeteren. Steun ligt rond 710,89 punten (de bodem van 24 maart).

De recente dips zijn alle op of rond de 200-dagenlijn (rode glooiende lijn) opgevangen. Ik zeg het al een hele tijd, maar een opwaartse uitbraak is het meest waarschijnlijk.

AEX koers


Eurostoxx 50 wil uitbreken

De Euro Stoxx 50-index staat klaar om de weerstand van 4.415,23 punten (de top van 19 november 2021) te breken. 

Net als op de Nederlandsen beurs werden ook bij de Euro Stoxx 50-index alle dips in de afgelopen zes maanden prima opgevangen door de stijgende 200-dagenlijn (rode glooiende lijn). Dit valideert de positieve technische conditie. 

Euro stoxx 50 koers

Duitse beurs staat klaar

De DAX-index flirt met de weerstand op 16.290,19 punten (de top van 19 november 2021).

De stijgende 200-dagenlijn, die alle correcties dit jaar heeft opgevangen, wijst op een positieve technische conditie. Het beeld klaart verder op na een doorbraak en slotstand boven het all-time high rond 16.290,19 punten.

DAX index koers

CAC40-index consolideert

De Parijse beurs hapert wat rond de weerstand van 7.581,26 punten (de top van 28 april). 

Ook correcties van de CAC40-index zijn dit jaar steeds door de stijgende 200-dagenlijn opgevangen. Dat bewijst de positieve technische conditie, en afgezien van de recente aarzeling is dit nog een prima technisch plaatje.

CAC 40 koers

Milaan oogt vitaal

De Italiaanse beurs oogt technisch krachtig en vitaal. De index heeft het luchtruim gekozen nadat de toppen rond 28.000 punten werden gebroken. 

De FTSE MIB-index heeft in de recente daling een potentiële hogere bodem gevormd boven het niveau van voorgaande toppen. Zolang de koers boven deze voormalige toppen weet te blijven, blijft het technische plaatje redelijk positief.

Er is ruimte richting 34.711,00 punten (gevormd op 5 mei 2008). De steun bevindt zich op 26.000,47 punten (de bodem van 2 juni).

Het stijgende 200-daags voortschrijdende gemiddelde bevestigt de positieve technische conditie. 

Milaan MIB-index koers

IBEX-index neemt een adempauze

De Spaanse IBEX 35-index (Madrid) moet de accu even opladen. Binnen de stijgende trend neemt de beurs een adempauze. Dit vertaalt zich in een meer consoliderend koersverloop.

De steun bevindt zich rond 8.967,30 punten (de bodem van 5 mei). Boven de laatste toppen kan de uptrend worden hervat. Weerstand hanteren we op 9.540,50 punten (gevormd op 21 april).

Na een doorbraak boven de laatste toppen wordt de stijgende trend hervat richting de oude top van begin 2020 rond 10.100 punten. De dips worden nog steeds opgevangen door het stijgende 200-daags voortschrijdende gemiddelde. Dat wijst op een positieve technische conditie.

IBEX-35-index koers

Griekse temperaturen

De Athens Stock Exchange wist elke horde van betekenis achter zich te laten. Eerst zijn de toppen van 2020 en 2022 gebroken, vervolgens is de horde van begin 2023 genomen. De fors hogere koersbodems die ruim boven de voormalige koerspieken werden gevormd, zijn het bewijs van gretige kopers in de markt.

Binnen de opwaartse trend is er ruimte richting de weerstand van 1.379,42 punten (de top van 21 maart 2014). Steun ligt rond 998,29 punten (de bodem van 24 maart).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van de Griekse beurs laat een opwaarts verloop zien. Dit bevestgt de positieve technische conditie.

Athens Stock Exhange Griekenland index koers

Londense beurs oogt neutraal

De FTSE 100-index loopt zich voortdurend vast. De index beweegt zijwaarts. Er ligt steun rond 7.206,82 punten (bodem van 24 maart) en weerstand rond 7.936,11 punten (top van 21 april).

Omdat er lagere koerspieken zichtbaar zijn, adviseren we bij de Engelse beurs voorzichtig te blijven. De verkoopdruk is nog niet uit de markt.

De trend van de 200-dagenlijn van de Engelse beurs is neutraal, terwijl de index eromheen dwarrelt. Geen sterke technische signalen.

FTSE 100-index koers


Bel20 laat te wensen over

De Belgische beurs weet al geruime tijd niet te inspireren. Zolang de Bel20 rond de 200-dagenlijn (rode glooiende lijn) blijft cirkelen laat de technische conditie te wensen over. Bovendien tendeert de 200-dagenlijn zijwaarts.

Verder vormt de Bel20-index nog lagere toppen.

bel20 koers


Zwitserse beurs oogt ongeïnspireerd

De Zwitserse beurs heeft het lastig. De SMI-index verliest aan kracht nu de eerdere uitbraak boven de koerstoppen van begin 2023 is teruggegeven. Toen de beurs van Zwitserland terugzakte onder deze voormalige weerstand werd de uitbraak geneutraliseerd.

We verwachten een meer zijwaarts verloop. Er ligt steun rond 10.395,33 punten (de bodem van 24 maart). Weerstand ligt op 11.616,37 punten (de top van 19 mei).

De 200-dagenlijn laat een vlak verloop zien. Dit geeft een neutrale technische conditie weer.

SMI-index koers

Beurs van Portugal moet zware horde overwinnen

We wachten tot de zware horde rond 6.290,49 punten (gevormd op 19 augustus 2022) wordt gebroken. In dat geval wordt de neutrale bandbreedte opwaarts verlaten en mogen we hogere koersen tegemoet zien.

Steun ligt rond 5.726,81 punten (de bodem van 2 juni). De 200-dagenlijn van de beurs van Portugal laat een zijwaartse verloop zien, terwijl de PSI-index eromheen cirkelt. Dit duidt op een neutrale technische conditie.

PSI-index koers

Conclusies op basis van de 200-dagenlijn

Op basis van de 200-dagenlijn kunnen conclusies getrokken worden over de technische conditie van een markt. Van een positieve technische conditie is sprake als aan de volgende drie voorwaarden wordt voldaan:

  1. De beursindex wordt opgevangen op of rond de 200-dagenlijn
  2. Die 200-dagenlijn laat een stijgend verloop zien
  3. De betreffende beursindex vormt hogere bodems boven de 200-dagenlijn

Op dit moment zijn de drie voorwaarden voor de 200-dagenlijn van toepassing op de meeste Europese beurzen. Beleggers positioneren zich steeds duidelijker in de markt.

Uitleg 200-dagenlijn 

Indicatoren zijn een aanvullend hulpmiddel om de tendens van de markt te bepalen. De 200-dagenlijn wordt berekend en gevormd door iedere dag de gemiddelde koers van de afgelopen 200 dagen te berekenen. De volgende dag valt de oudste dag af, maar wordt de nieuwste stand aan de berekening van de 200-dagenlijn toegevoegd.

Daarom wordt vaak gesproken van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde. Hoewel deze lijn niet gebruikt kan worden om precieze draaipunten in de markt te vinden, is die wel erg bruikbaar bij de beoordeling van de langetermijnrichting van een trend.

Als de koers boven het 200-daags gemiddelde beweegt en het 200-daags gemiddelde is opwaarts gericht, dan spreken we van een positieve ontwikkeling.

Het omgekeerde geldt uiteraard voor een dalende trend. Cirkelt de koers om een vlakke 200-dagenlijn heen, dan is er sprake van een neutrale trend. Met de 200-dagenlijn kunnen we dus vooral de tendens en richting van de markt bepalen.

In de praktijk blijkt vaak dat wanneer een aandeel in een stijgende trend beweegt, de 200-dagenlijn tijdens correcties voor steun kan zorgen (en vice versa).

Nogmaals, u kunt niet handelen op de kruisingen van de koers met de 200-dagenlijn, de zogenoemde crossings. De lijn dient enkel ter beoordeling van de richting van de langetermijntrend.

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden.

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 52
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Gerelateerd

Reacties

47 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Doptieman 24 juli 2023 09:31
    Goedemorgen. Ik zie de AEX alweer dik 3 punten lager staan dus de vrijdagwinst is tav de uitstaande
    call opties al weer volledig verdampt. (en onder de laagste koers van de vrijdag )

    Koop ik maar wat ax1 calls want dan komt er straks vast weer een stapje voor en
    groen op het scherm!! Succes..
  2. forum rang 9 Calimero 24 juli 2023 11:50
    quote:

    Doptieman schreef op 24 juli 2023 09:31:

    Goedemorgen. Ik zie de AEX alweer dik 3 punten lager staan dus de vrijdagwinst is tav de uitstaande
    call opties al weer volledig verdampt. (en onder de laagste koers van de vrijdag )

    Koop ik maar wat ax1 calls want dan komt er straks vast weer een stapje voor en
    groen op het scherm!! Succes..
    Vergeet je alweer te vertellen .. opletten bij de COG .. foei ..

    www.profinance.ru/chart/aex/max/
  3. forum rang 5 adritromp 24 juli 2023 12:32
    quote:

    handyman6 schreef op 24 juli 2023 10:32:

    Waar is dat feestje? Oh daar is dat feestje....in China.
    Maar Japanse industrie krimpt ook ,alhoewel niet zo hard als hier in € zone:42,7.
    Hoezo : geen recessie?
    Tuurlijk wel een recessie, dat wisten we toch allang? Alleen benoemen ze het pas als het er is. Deze cijfers en verhoging van de rente, dan weet je wel welke kant het op gaat. Ben benieuwd wanneer de realoteit nou eens indaald op de beurs.
  4. forum rang 6 ttroo 24 juli 2023 12:34
    Europa houdt zeker stand. En dat kunnen ze eventueel bijna de gehele beursweek vol houden.
    De enige die het tegen kan houden is: Amerika.
    S&P 500 lijkt vrijdag te hebben getopt. De Nasdaq wat eerder. Maar Down Jones lijkt nog niet getopt te hebben. Europese banken staan dicht bij hun top, nadat ze door en door zijn gegaan.
    VIXie wordt eindelijk weer interessant om in de gaten te houden. Die drama downtrend verdwijnt meer en meer. En dat betekent dat voor een uitbraak de VIX niet veel meer hoeft te doen.
    Wellicht nog wat daagjes rustig om de spanning op te bouwen en die op een woensdag, donderdag of een vrijdag te releasen.
  5. forum rang 6 ttroo 24 juli 2023 12:39
    Lastig lastig allemaal. Want de 2 IJslandse banken konden geheel geen druk opbouwen vorige week, maar ze krijgen de komende 2 beursweken nog steeds de kansen omdat alsnog te proberen.

    Terwijl de Nikkei eerder aan een rebound kan denken.

    FTSE 100 is dan eindelijk de rebound ingegaan en kan wellicht nog wat meer hoger duwen, daarna kan het game over voor de FTSE 100 zijn. Ze staan dan te hoog op de grafieken met slechte vooruitzichten.

    Net voor de 20.000 gaat de Nifty Fifty alsnog in de correctie modus, en daar kan nog een 400 a 600 tal punten vanaf.
  6. deBeer53Long 24 juli 2023 12:43
    quote:

    adritromp schreef op 24 juli 2023 12:32:

    [...]

    Tuurlijk wel een recessie, dat wisten we toch allang? Alleen benoemen ze het pas als het er is. Deze cijfers en verhoging van de rente, dan weet je wel welke kant het op gaat. Ben benieuwd wanneer de realoteit nou eens indaald op de beurs.
    een beetje afkoeling remt de inflatie. Beurs omhoog.
  7. forum rang 6 ttroo 24 juli 2023 12:48
    Nasdaq heeft wel een mooie dag reversal gemaakt, maar is nog niet naar de bearish side overgeslagen. Ze liggen er wel bijna op. Rood wordt daar gevraagd om de bearishment te gaan beginnen. Het liefst met een halve tot een hele min procent.

    Nasdaq en S&P 500 liggen overigens mega zwaar in waarderingen.

    We zien het meer en meer terug in de post reacties na bekend maken van de cijfers.
    Eerder een flinke min dan een flinke plus. De verwachtingen zijn extreem hoog met een extreem hoger koers. Dat gaat snel tegen vallen. Tesla verkocht in Q4 2022 405.000 Tesla's, in Q2 2034 466.000 Tesla's, maar de omzet bleef gelijk. Duidelijk prijs druk bij Tesla's verkopen. Apple wordt een interessante en Amazon ook. Amazon moet het hebben van zwarte gaten verkopen (heel veel massa's dus) en als de wereld wat minder massa gaat kopen zal Amazon dat direct gaan merken. Interessant om te zien wat de afgelopen impact is en wat de impact gaat worden voor de komende kwartalen. Apple ging in juni achteruit, terwijl ze in april en in mei goed tot zeer goed draaiden. Ook interessant om te zien hoe Apple het deze maand gaat doen. Dat gaat de impact bepalen op hun koers maar ook op de Nasdaq. Interessant zijn ook de resultaten van de Amerikaanse chip giganten. In hoeverre krijgen ze steeds meer concurrenten van hun Chinese chip giganten. We zullen het de komende 2 weken gaan zien.

    Al met al wordt het Macro Economisch steeds tegenvallender en steeds meer risico. Dit gaat impact hebben in H2 2023.

    Philips flink in de min. Ze gingen door en door. Het werd tijd voor een correctie. En dan is een persbericht inclusief een Frans onderzoek een mooi moment om de correctie te gaan starten. Er kan nog genoeg van de Philips koers af. Kijken hoever de beren vandaag komen en hoever ze gaan komen de komende 5 a 7 beursdagen.
  8. forum rang 9 Calimero 24 juli 2023 12:54
    quote:

    ttroo schreef op 24 juli 2023 12:48:

    Nasdaq heeft wel een mooie dag reversal gemaakt, maar is nog niet naar de bearish side overgeslagen. Ze liggen er wel bijna op. Rood wordt daar gevraagd om de bearishment te gaan beginnen. Het liefst met een halve tot een hele min procent.

    Nasdaq en S&P 500 liggen overigens mega zwaar in waarderingen.

    We zien het meer en meer terug in de post reacties na bekend maken van de cijfers.
    Eerder een flinke min dan een flinke plus. De verwachtingen zijn extreem hoog met een extreem hoger koers. Dat gaat snel tegen vallen. Tesla verkocht in Q4 2022 405.000 Tesla's, in Q2 2034 466.000 Tesla's, maar de omzet bleef gelijk. ....

    Philips flink in de min. Ze gingen door en door. Het werd tijd voor een correctie. En dan is een persbericht inclusief een Frans onderzoek een mooi moment om de correctie te gaan starten. Er kan nog genoeg van de Philips koers af. Kijken hoever de beren vandaag komen en hoever ze gaan komen de komende 5 a 7 beursdagen.
    Niet te ver in de toekomst kijken ttroo .. :)
47 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links