Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurs Vandaag: Wicked week!

Update zondag 13:30 uur: Druk weekje!

Omdat jullie maar op dit stukje blijven klikken, neem ik vast de agenda voor komende week met jullie door. Ik zet net de * ronkende voice-over aan * Oud-Hollandsche ambachtelijk gemaakte financiële agenda * ronkende voice-over uit * in de IEX One Monitor en lieve help, wat een drukte!

Geloof me, ik heb nog niet de helft van alle bedrijven de cijferen er in gezet. Ik heb me beperkt tot de Nederlandse namen, grote buitenlandse concerns en ondernemingen die eventueel van invloed zijn op Nederlandse aandelen. Ik neem puntsgewijs de week met u door:

 • Een waslijst aan bedrijfscijfers bij ons, uit de AEX zijn dat: Unilever, Philips, KPN, Heineken, D.E Master Blenders 1753, Randstad en Unibail-Rodamco. AkzoNobel gaat morgen 0,33 euro ex-interimdividend
 • Belangrijkse items deze week zijn wellicht BBP VS (VK komt ook door) en het Fed non-rentebesluit (maar wat schijven voorzitter Ben Bernanke & co in het persbericht?)
 • In het buitenland cijfert vrijwel de complete farmasector, Europese auto- en telecomindustrie en een reeks banken
 • In Amerika presenteren (niet samen hoor :-) Apple de mini-Ipad en Microsoft Windows 8
 • De grootste, meest in het oog springende en/of invloedrijkste cijferaars deze week zijn op papier Apple, Amazon, Facebook, Yahoo!, Credit Suisse, Banco Santander en vooruit, omdat we Nederlanders zijn: UPS
 • Let verder deze week op de Europese inkoopmanagersindices, Amerikaanse huizenmarktcijfers, jobless claims en Michigan, Spaanse werkloosheid en voor de liefhebbers zijn er woensdag om 14:00 uur tegelijkertijd alle Amerikaanse defensiebedrijven met cijfers (niet in lijst)

Eigenlijk geen schokkend nieuws nog dit weekend. Afgaande op het slot vrijdag op Wall Street opent Europa morgen pak-'m-beet een halfje tot heel procentje lager, maar wie weet wat er allemaal vandaag nog gebeurt, of wat Azië er vannacht van bakt.


Update 20:45: Drek tech

Het venijn zit 'm in de staart. Een stevige sell-off op Wall Street door vooral de grote tech-jongens. Een greep:

Scrollt u anders langs alle Nasdaq 100 fondsen om de ellende te zien. UPS doet trouwens -2,18% op dat briefje uit Brussel. Voor Europa valt de schade mee. Ruwweg een half procentje lager sinds het slot, maar leuk is anders. De Bund future (FGBLF) beweegt wel vrij hard. Fitch wellicht?

Haha, wie hebben we daar nog op dit uur over UPS, TNT Express (en PostNL)?


Update 17:55: Slot

Van 327,95 naar 334,17, de AEX zet deze week een keurige +1,90% op de borden. Nota bene, terwijl het cijferseizoen tot dusverre eigenlijk een drama is. Werkelijk bijna alle koersen van de grote toonaangevende bedrijven gingen deze week nat op de KW3-cijfers, maar de brede markt kachelde lekker door.

Afwachten of er dit weekend nog brekend nieuws komt - trefwoord: Spanje - en volgende week wacht ons weer een wagonlading aan bedrijfscijfers. Sorry, ik heb de agenda in de IEX One Monitor nog niet bijgewerkt, dat doe ik dit weekend wel. Bedankt voor al uw bezoek aan IEX Beurs Vandaag en prettig weekend.

Nog even het koersblokje. Oh jee, Spanje en Italië! Kijk ik gelijk ook naar de Spaanse en Italiaanse tienjaars rentes ... maar die lopen maar respectievelijk één en drie basispuntjes op tegen min drie voor de Duitse. Nou ja, ik ga me daar nu niet meer duk over maken en u denk ik ook niet :-)


Update 16:30 uur: Hoera, vrijdagmiddagpotpourri!

Sorry, ik kak een beetje in op de vrijdagmiddag. Inspiratie raakt op, maar ik heb nog wel een paar leuke itempjes. Of losse flodders zo u wilt. Vandaar een ouderwetse potpourri. Eerst maar het serieuze gedeelte, u ziet Wessanen knallen. Speculatie geef ik u op een briefie bij dit was niks, is niks en... wordt niks aandeel?

Volgende week zijn er cijfers van Wessanenen en volgens het forum (het staat nergens op de site zelf) zit Geert Schaaij zondag weer bij Harrie Mens in Beursgenoten. Now you do the maths, zeggen Amerikanen dan... U met Wessanen bemoeien en naar Beursgenoten kijken is geheel op  eigen risico.

Geen link, want ik weet niet meer waar ik deze grafiek nou weer vandaan heb. Hij is in ieder geval van mijn grote grafiekenheld Scott Barber van Reuters. Hoe zal ik het zeggen? Groot, groter, grootst en... ooit groot.

Ondanks dat de Amerikaanse beurzen het dit jaar zo goed doen, blijft het beleggersentiment slecht. Zo bezien is het een wonder dat er überhaupt nog aandelen worden gekocht. Vreemd, dit is in strijd met alle boekjes en blauwe bordjes: slechte beurs = slecht sentiment en goede beurs = goed sentiment.

Oh, zit dat zo. Volgens Corné van Zeijl in zijn column op het FD vandaag komt dat malaisegevoel gewoon door de herfst, Hoewel ik vandaag door de warmte badend in het zweet op mijn werk aankwam, vallen blijkbaar de blaadjes volop in onze portfolio's.

Een dag zonder uitgesproken Pimco-meningis een dag niet geleefd. Ja, is er nog deze bekende Amerikaanse beursmeneer die ook iets over 25 jaar Black Monday moet zeggen...

... en is de kans groot dat een Duitse mevrouw vandaag ook nog iets zegt. Ik noem maar geen naam :-)


Update 13:30 uur: "334,50"

Zielloos marktje, hoewel er genoeg te doen is.

Bij ons valt vooral TomTom op, dat verhaal leest u twee blogs hieronder. Het gaat te ver om alle grote stijgers en dalers bij lang te lopen, maar het nieuws en de adviezen van vandaag geven hier en daar uitsluitsel:

Intussen sprak ik op Twitter wat optiejongens aan wat voor AEX-expiratiekoers zij verwachten om 16:00. Hier twee waaghalzen die durven. Cees Smit, die normaal gesproken altijd met deur en al in huis valt, houdt het cryptisch. Als ik meer kijg, plaatst ik die uiteraard.


Update 11:45: It was 25 year ago today...

Gevonden, het FD van 25 jaar geleden op Black Monday. Ongelooflijk hoe cool de krant bleef onder het koersgeweld toen (AEX -12% en Dow Jones -22%).


Update 11:15 uur: TomTom! Iemand...?

Shortsqueeze?

Voorkennis?

Nieuws in aantocht?

Zelfs op het forum is het gissen en vooral heel veel speculeren. Waarom stijgt TomTom zo hard? Het enig harde nieuws vandaag is een update van SNS Securities, maar dat bevat weinig nieuws. Het huis is tevreden dat Mazda en Renault nieuwe modellen met een TomTom uitrusten, maar dat is het ook. Conclusie:

"Although in line with what we expected, these developments support our case that Automotive, despite the decline in actual car sales, can continue to grow, especially if it can sign up more non-hardware deals like the deal with PSA."

U weet het, vorige week joeg SNS Securities de koers op met een update dat TomTom het beste met Apple het fonds van de beurs kan halen. Ze laat nu wel haar buy en koersdoel 5 euro intact. Dat is het. Op het forum zie ik kopij uit autobladen met tests over nieuw modellen, maar dat zal het ook niet zijn, toch?

Tja, houd het er voorlopig op dat zulke koersbewegingen des TomTom's zijn, het meest speculatieve aandeel van het Damrak in de roemruchte traditie van Getronics, Baan et cetera. ADHD-handelaren moeten blijkbaar een speeltje hebben :-)

Update 12:00 uur: Lezer Vino777 maakt ons in de comments attent op een Enorme Analyse van TomTom-Apple op een mij onbekend blog. Voor de liefhebbers zeker de moeite waard. Aan dit leuke Photoshopje in het blog ziet u meteen in welke richting de schrijver denkt. Zijn koersdoel: 13 euro.

Oh, ik hoor net dat de auteur een oud-Merrill Lynch analist is. Resumerend: het lijkt er op alsof meer Apple-geruchten TomTom hoger zetten, zeg ik met de grootst mogelijke voorzichtigheid.

Update 12:30 uur: Bloomberg bevestigt dat dit blog Uneasy Empires (what's in the name...) de koers opdrijft.


Update 10:15 uur: Zelfs CEO's zien het niet meer zitten

Het blijft verbazingwekkend hoe deze jaren diametraal staan op de jubeltijd eind jaren negentig. Toen was er de nieuwe economie, kregen we nóóit meer recessie en was voor alles en iedereen the sky the limit. Hoe het nu is hoef ik u niet te vertellen, maar als zelfs CEO's het al niet meer zien zitten... Uit de WSJ:

"Executives from around the world are profoundly pessimistic about the ability of companies operating in the U.S. to compete in the global economy and to pay high wages to U.S. workers, a survey of more than 6,800 Harvard Business School alumni found."

Ik weet één ding: als lange termijnbelegger blijf ik lekker aandelen(fondsen) kopen met zoveel bearishme. Zo veel als ik kan. Die moet je tenslotte kopen als niemand het meer ziet zitten en verkopen als iederen juicht, toch?


Update 09:45 uur: Did you have your bailout today?

Leuk!!! The Guardian heeft een quiz en.. ja, ik kan hier een heel verhaal houden, maar u moet hem gewoon doen. Vervolgens brengt u in de comments nederig verslag uit en dan zien we aan het eind van de dag  wie van de lezers we moeten bailouten en voortaan de toegang tot deze rubriek weigeren :-)


Update 9:30 uur: Vroeg aan het bier

Kies u zelf uw favoriete merk uit, Bank of America Merill Lynch is gecharmeerd van Heineken:


Update 8:50 uur: Sáái

Plichtsgetrouw geef ik u op dit uur de meest versche koersen mee, maar veel nieuws heb ik niet. Eerst de fluts (nieuw woord voor flutfutures):

Het enige nieuws is dat SNS Securities Sligro op koop zet. Verder zie ik nog niets in de newsfeed en in mijn mail, zelfs geen leuke of must-read tweets.

"We upgrade Sligro from Hold to Buy. Strong Q3 trends are driven by managerial action and therefore sustainable for a longer period of time. Earnings improvements will follow. Market conditions will remain weak, but at 8% FCF yield, Sligro is an attractive investment in our view. PT EUR 24."

Oh wacht, als Money Honey Kelly in kapitalen begint, moet er wel nieuws zijn, toch? Ja, de EU is het ergens over eens:-)

Vooruit, deze ook nog:


Update 8:05 uur: IEX Voorbeurs

Vandaag is het Black Friday, want we herdenken Black Monday. Op 19 oktober 1987 ging de Dow Jones -22,61% onderuit. Dan was er ook nog Black Thursday: Google trapte gisteravond de festivteiten rondom deze herdenking stijlvol af met gelekte (rot)cijfers, een koersafstraffing, stil liggende handel en veel gedoe.

Dit gebeurde er overigens nabeurs New York op diverse KW3-cijfers:

Let op

Kortom, het lijkt er al met al op alsof de meeste grote fondsen onderuit gaan op hun cijfers, maar uiteindelijk stijgt de brede markt. Over naar vandaag. Er is weer van alles te doen. Let goed op ING, ArcelorMittal, D.E Master Blenders 1753, TNT Express en PostNL: zie onder de nieuwtjes voor de redenen.

Ziggo en Unit 4 hebben cijfers. Om 16:00 uur is een optie-expiratie en in aanloop daar naar toe én na afloop kan de AEX rare bewegingen laten zien. In het buitenland cijferen onder meer General Electric, McDonald's en - uitzendliefhebbers opgelet - Manpower. Behalve een Amerikaans huizencijfer zijn er geen macro's.

Oh ja, er is ook een EU-top. Sorry dat ik hier altijd zo cynisch over doe, maar het is zo moeilijk om dan niet te zijn... Er schijnt een compomis over bankentoezicht te zijn. Geen idee waar het vandaag over gaat. Over toezicht op de EU en democratisering daarvan? Laat ik maar ophouden en naar de koersen gaan kijken:

 • De futures openen... Ja, ze openen. Dat wel. Nu nog richting zoeken. Geldt ook de Bund future. Kortom, er valt nog niets te zeggen over vandaag.
 • Azië blijft ook dicht bij huis met een klein plusje hier en een dito minnetje daar.
 • EUR/USD heeft het een beetje laten zitten en is weer terug in de 1,30'ers gevallen.
 • Non-bewegingen ook in goud, zilver en oliebenchmarks WTI en Brent.

Futures om 8:05 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Gewoon van Wikipedia gepikt: dit gebeurde er op en rond Black Monday op 19 oktober 1987. Haha, wij geharde subprime-, Lehmann- en EU crisis-veteranen lachen nu om dit soort neutelwerk, toch? Waar máákte iedereen zich toen druk over :-)

Lukas Daalders Best of the Web

Iedere dag leuk en leerzaam om doorheen te scrollen: de dagelijkse verzameling links van IEX-columnist en Robeco-fondsmanager Lukas Daalder.

KW3-cijferkandidaten

Marco-agenda

 • 16:00 VS: verkoop bestaande huizen september (consensus: 4,75 miljoen)
 • 16:00 Optie-expiratie
 • EU: top regeringsleiders

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 03 jul Vooruitblik: H2 2022 lijkt nu al tegen ons in te lopen 15
 2. 01 jul Iedere dag iets leren 2
 3. 01 jul Het is weer rood voorbeurs, het is weer Philips en het is weer inflatie 2

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 19 oktober 2012 12:12
  Het kan ook gewoon met derivatenhandel te maken hebben.

  Calls op 4,00 euro raken in the money. Als iemand ze verzilvert is de schrijver van de call verplicht te leveren (dus te kopen).

  De 4,20 calls lijken nu veilig voor de schrijvers ervan. Van mij mag ie daar ook doorheen.

  Stukje SNS was ik niet van op de hoogte. Zal het even opzoeken.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: beursblog

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 18:05
  656,71
  +1,94% +12,49
 2. Alphabet 22:00
  2.304,270
  +1,16% +26,530
 3. Amazon.com 05 jul
  113,500
  +3,60% +3,940
 4. Apple 05 jul
  141,560
  +1,89% +2,630
 5. 20,650
  -1,15% -0,240
 6. 61,570
  -0,74% -0,460
 7. Heineken 17:35
  90,940
  +4,22% +3,680
 8. 173,210
  +0,65% +1,120
 9. ING Groep 17:37
  9,068
  -0,91% -0,083
 10. Intel Corp 05 jul
  36,690
  +0,96% +0,350
 11. 138,080
  +0,33% +0,460
 12. 251,460
  -0,33% -0,830
 13. 169,770
  +0,94% +1,580
 14. 263,050
  +3,18% +8,100
 15. 2,571
  -6,27% -0,172
 16. 32,730
  -1,80% -0,600
 17. TomTom 17:35
  7,000
  +3,40% +0,230
 18. 185,170
  +0,29% +0,540

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links