Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (789,91)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

Hoger 75,42%
Lager 24,58%

Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel

Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel

De AEX opent wederom hoger na records op de Big Board voor Dow Jones en SOX en een rally in de Russell 2000 smallcap-index.

Er is nagenoeg geen bedrijfsnieuws nu, maar we doen het vandaag wel met een berg macrodata - na vandaag zit het beursjaar 2023 er gewoon op wat input betreft - én het is Quadruple Witching Day! Alle optieseries expireren en dat kan rond 12:00 uur misschien wat geschuif opleveren.

 • Europese futures openen +0,1% à +0,4%
 • De Amerikaanse staan +0,2%
 • In Azië stijgen de meeste markten een paar tienden. Hong Kong loopt zelfs 2,2% op meevallende economische cijfers op, maar Shanghai en Shenzhen dalen wel wat:
 • Alibaba +3,6%
 • Tencent +2,0% (Prosus strakjes?)
 • TSMC +0,5%
 • Samsung +0,3%
 • De volatiliteit (CBOE VIX-Index) doet +2,4% op12,5 en de BofA MOVE-Index (obligaties) staat- +3,8% op 113,0
 • EUR/USD had vannacht 1,10 op het bord, de dollar stijgt, of de euro zakt nu 0,1% naar 1,0987
 • Goud stijgt 0,3%, olie ook en crypto levert 1,0 à 2,0% in. Bitcoin staat nu op $42.587,74

De rentes kijken nog een beetje groggy uit hun oogjes na het betere duw- en trekwerk van de centrale banken en het gooi- en smijtwerk met basispunten daarop:


Oh, de inflatie swaps zijn toch opgelopen. Gisteren stond die voor de euro op 2,01%, ofwel ECB en markt zijn het weer eens niet eens. Want de bank heeft niet eens over een renteverlaging gepraat, terwijl de markt zegt kom maar op. Mede omdat vandaag de inkoopmanagersindices de slechte economie gaan bevestigen.

De inflatieverwachting voor de dollar trekt zelfs een sprintje naar 2,41%. De Fed sprak woensdag echter wél van renteverlagingen.


Van de rentebesluiten hollen we zo weer in de economische data. Er zijn nu al de eerste schattingen van de inkoopmanagersindices over deze maand. Er wordt niet zo heel veel van verwacht, zeker niet in Europa: aanhoudende slump. Dat heeft mede met hoge rentes te maken, getuige diezelfde centrale banken.


Er is al resem Chinese data door vandaag en dat geeft een klein beetje moed? Huizenprijzen en industriële productie doen dat, schrijven de networks.  


Wat maakt het ons echter uit, want we zijn natuurlijk allemaal behangen met chippers en de semiconductor SOX sloot gisteren op een all time high!


Small caps waren ook als een vis het water gisteren en zeg maar of onze achtergebleven AMX (oranje) en de Russell 2000 mooie herstelkandidaten 2024 zijn. Moeten de rentes dalen en de economie herstellen.


Als u dat te risicovol vindt, kan u misschoen ook gewoon in de AEX blijven zitten. De omzet- en winstverwachtingen lopen toch weer iets op, zodat de index ondanks de stijging niet duurder is geworden.


Geldt ook voor die grote joekel in New York:


En dan nog even dit van Bloomberg, gekocht in de 2020 in de gratis geld rally. Horloges betalen geen dividend, net als al die andere alternatieve assets, als kunt drank, auto's et cetra. Vergeet dat nooit. Wel leuk natuurlijk. Ondergetekende hosselt in elektrische Fender bassen. Hebt u ook zo'n soort hobby?  


Nieuws, advies, shorts en agenda

Het belangrijkste ABM Financial nieuws sinds het Amsterdamse slot gisteren.

 • 08:21 Beursblik: Berenberg verhoogt koersdoel Avantium
 • 08:06 AEX zet opmars vermoedelijk voort
 • 07:31 Beursagenda: macro-economisch
 • 07:30 Beursagenda: Nederlandse bedrijven
 • 07:30 Beursagenda: buitenlandse fondsen
 • 07:29 Beursagenda: Nederlandse bedrijven
 • 07:28 Europese beurzen openen vlak
 • 07:19 Overwegend groene koersen in Azië
 • 07:14 Chinese detailhandelsverkopen stijgen minder hard dan verwacht
 • 07:13 Productie Chinese industrie stijgt
 • 07:11 Japanse economie keert terug naar groei
 • 14 dec Dow scherpt record verder aan op lichtgroen Wall Street
 • 14 dec Beursupdate: AEX op Wall Street
 • 14 dec Olieprijs stijgt door
 • 14 dec Wall Street verliest stoom
 • 14 dec Europese beurzen verliezen wat stoom na woorden Lagarde

De AFM meldt deze shorts:


Altijd maar weer Alfen:


De agenda dan en na vandaag is het jaar bijna op. Alleen de BoJ moet volgende week nog bedenken of ze voor het eerst sinds heel lang eens iets aan de rente van -0,1% doet. En oh ja, adieu RoodMicrotec.

09:00 Laatste handelsdag RoodMicrotec

01:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - December (Jap)
04:00 Detailhandelsverkopen - November (Chi)
04:00 Industriële productie - November (Chi)
08:45 Inflatie - November (Fra)
08:45 Ondernemersvertrouwen - December (Fra)
09:15 Samengestelde inkoopmanagersindex - December (Fra)
09:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - December (Dld)
10:00 Samengestelde inkoopmanagersindex - December (eur)
10:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - December (VK)
11:00 Handelsbalans - Oktober (eur)
11:00 Arbeidskosten - Derde kwartaal (eur)
14:30 Empire State index - December (VS)
15:15 Industriële productie - November (VS)
15:45 Samengestelde inkoopmanagersindex - December (VS)

En dan nog even dit

De terugblik:

 • Dow Jones +0,4%
 • S&P 500 +0,2%
 • Nasdaq Composite +0,2%
 • Nasdaq 100 -0,2%
 • Russell 2000 +2,7%
 • SOX +2,7%
 • Nasdaq China Golden Dragon Index -0,5%


Ter memorie dan nog even:


Hoeveel?! Er gaan dagen voorbij dat we dit niet allemaal zo los in de achterzak hebben zitten, toch?


Nog eentje, onderschat nóóit de Amerikaanse consument:


Duimen maar, China:


Sweethart tax deals?


Dure affaires dan:


Veel plezier en succes vandaag.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
 2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
 3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Tino 15 december 2023 09:48
  Ja die rente.
  Voorbeurs stonden de swaps ook nog een basispuntje of 2 hoger maar dan wordt het 9 uur en poef... zonder cijfers om 9 uur -4 bps.

  Zoals Lagarde al zei, je gaat niet van nog twijfelen over wel of geen rente verhoging ineens naar een rente verlaging, ze gebruikte nog een vergelijk met 'je gaat niet van een vaste stof ineens naar een gas zonder ook een fase van vloeistof' oftewel na rente verhogingen eerst een periode van gelijke rentes en vervolgens pas rente verlagingen mits die data dependend verantwoord zijn.

  Nou nu het vergelijk van okt en nov met vorig jaar heel makkelijk is vooral voor energie en de economie inderdaad afneemt wat ook moest want het ging veel te hard wordt voor volgend jaar gewoon beperkte groei verwacht, nog een inhaalslag aan lonen bij de onderhandelingen en het vergelijk volgend jaar met dit jaar qua energie is natuurlijk heel wat lastiger en zeer wel mogelijk juist een inflatie verhogende factor.
  Dus die inflatie is niet zomaar ineens weg want je vergelijkt volgend jaar weer met dit jaar en de marges van veel bedrijven zijn nog niet op orde en zoals Lagarde ook zei, het feit dat het minder makkelijk zal zijn voor bedrijven om hogere prijzen door te rekenen zal compenseren voor de hogere lonen inflatie, maar uiteindelijk gaan de bedrijven terug naar de gewenste marges zoals voorheen dus mocht het in 2024 niet zo makkelijk zijn om door te rekenen dan zal ook 2025 daar nog wat gebeuren en zo hou je wel wat inflatie, wat ook niet erg is voor de gigantische schuldenberg, en kunnen de rentes weer wat omlaag op termijn maar de verwachting dat dit in maart al zou gaan gebeuren en het aantal wat nu al staat ingeprijsd voor 2024 is gewoon bizar.

  Mocht het qua rente verlagingen wel uitkomen namelijk waarom staan veel van die groeibedrijven hun aandelenkoersen dan alweer zo ontzettend hoog want dat moet dan betekenen dat we economisch flink achteruit gaan...

  Het feit dat je ziet dat alles, maar dan ook alles op dit moment stijgt (behalve de rente) qua asset class dan anders beginnen sommige induviduele aandeelhouders te klagen, nee Ebusco stijgt niet etc.., betekend gewoon dat er over het geheel nog veel te veel geld in omloop is en er dus juist meer inflatie te verwachten is en dat als rentes nu te snel weer verlaagd worden er de volgende keer nog grotere uitschieters gaan ontstaan en dat moet je als massa niet willen.
  De grote partijen die baat hebben bij zoveel mogelijk geld in het systeem en dan maar harken zullen wat anders roepen natuurlijk maar mogen we hopen nadat de ECB veel te laat is begonnen met verhogen waardoor wij nog heel veel inflatie extra geimporteerd hebben nu niet als eerste gaat verlagen want dan creëer je het zelfde nog een keer.

  Noorwegen heeft net nog verhoogd.
  De BOE was 6 gekijk en 3 nog voor een extra verhoging.
  In Amerika gaan ze vanaf 5.25%/5.5% nadenken over 3 verlagingen in 2024.

  En dan verwachten dat de ECB al in maart gaat beginnen aan een enorme serie aan verlagingen vanaf een deposito rente van 4%.

  Je zou juist moeten hopen van niet.
 2. Andre m 15 december 2023 10:09
  Het is altijd riskant voor Lagarde om natuurkundige vergelijkingen te maken als je dat niet in je vakkenpakket had of als je niet opgelet hebt tijdens de les die ging over faseovergangen. Een vaste stof kan namelijk wel degelijk direct overgaan in gas, dat noemen we sublimeren.???? nl.m.wikipedia.org/wiki/Sublimatie

  Bedankt voor de morningcall A.J en Tino voor de aanvulling.
 3. forum rang 6 win some... 15 december 2023 10:18
  Mee eens. Maar het gaat richting einde van het jaar en de bonussen en performance fees moeten worden binnengehaald. En dus doet het grootste deel van het financiéle wereldje van vermogensbeheerders en analisten z'n best om zo'n goed mogelijke imitatie van een Game Stop belegger te geven. The only way is up! To the moon!
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links