Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De kleine VOC

De kleine VOC

 

Met een daverende knal loopt Amsterdam Commodities het ex-dividend vandaag van 0,60 euro per aandeel uit de koers, zoals dat in beursjargon heet. Op papier is dat zo'n -2,5%, maar de koers doet nu +0,8%. Misschien in augustus nog een keer, want dan gaat het fonds nog eens 0,40 cent ex-dividend.

Kenners weten het, behalve Royal Dutch Shell en Unilever die - terecht! - de naam hebben zijn er meer dividendparels te vinden op het Damrak. HAL is natuurlijk ook een mooi voorbeeld, maar liefhebbers koesteren ook al jaren het kleine AScX-fonds Acomo. Klein, want het fonds is maar ruim een half miljard euro waard.

Voor wie Acomo, zeg maar een soort stille kracht aan het Damrak, niet kent even snel kennis maken via Wikipedia:

Amsterdam Commodities of Acomo is een Nederlandse handelshuis met hoofdzetel in Rotterdam. De onderneming is actief in de handel en distributie van specerijen, noten, thee, gedroogde zuidvruchten, zonnebloempitten en ingrediënten voor de voedingsindustrie in de zakelijke markt. Met vestigingen in Afrika, Azië, Europa en Noord-Amerika is Acomo één van de grootste handelaars in tropische voedingsingrediënten in de wereld.

Dat stille kracht (hoi Louis Couperus) gebruik ik niet zomaar, Zelf noem ik Acomo de erfgenaam van de VOC. Zelfde handel en ook een beetje een monopolie. Dat wil zeggen, echte peers zijn er niet, onze Reuters geeft geen pure plays. Voor Acomo is het wel pech dat de specerijenhandel niet meer is wat het ooit was.

Ooit gold dit als puur goud. Het is te zien aan de naar huidige maatstaven teruggerekende waarde van de VOC: 7 biljoen dollar! Had het bedrijf nog bestaan dan rentenierde heel Nederland hier van. In plaats van Koningsdag hadden we dan een Nationale Dividend Coupon Knip dag ofzo, maar nu wijd ik wel erg uit.

 

 

Peanuts

Vergelijk die 7 biljoen eens met dat half miljard wat Acomo waard is, dan ziet u hoe deflatie heeft toegeslagen bij specerijen :-) Houd dat even in uw achterhoofd als u zometeen misschien ons filmpjevan vandaag over Amazon en Facebook bekijkt. US Steel is ook zo'n mooi voorbeeld van zeg maar de businesscycle.

In 1904 was dit het eerste bedrijf ooit wat meer dan miljard dollar waard was op de beurs. Afgelopen februari, tijden de zwartste dagen voor commodity-aandelen, was US Steel wéér even 1 miljard dollar waard. Grote namen als Bethlehem Steel - dé wapensmid van de VS in WOII - bestaan niet eens meer.

Terug naar Acomo. Dat doet momenteel zo'n 4,3% dividendrendement en dat is ook een beetje de vuistregel bij dit bedrijf: structureel 4 à 5% dividend. Ja, ook dit commodity-bedrijf heeft last van de slechte markten, maar het is - let u even op dit woordgrapje - peanutsvergeleken bij ellende elders in commodity-land.

 

 

Rally

Nu zijn eigenlijk sinds de crisis 2008 waarde- of dividendaandelen niet aan te slepen op de beurs. Wellicht dat dit ook de rally in Acomo mede heeft veroorzaakt. Kijk maar eens naar de grafiek sinds de beursgang. In eerste instantie was het jarenlang oneerbiedig een typisch Amsterdams lokaaltje: huilen met de pet op.

Sinds de eeuwwisseling gaat het beter en de laaste jaren dus een heuse rally, waar het nu even (?) van afkomt. Ik zeg rally en geen bubbel, want dat dividenrendement maakt duidelijk dat winst-, omzet- en dividendgroei deze opgang rechtvaardigden. Of moet ik zeggen dat het aandeel was achtergebleven?

In 2008 deed het fonds 10% dividendrendement. Dat is op zich een rode vlag. Achteraf is gemakkelijk te stellen dat het dit keer kind met badwater weggooien was, want Acomo heeft boter bij de vis geleverd. Hier ziet u de verwachte dividendgroei en de historie van de laatste jaren. Niet slecht. Klik voor leesbaar.

 

 

Peperduur?

Met een free float van 82% en een dagelijkse omzet van zo'n 20.000 stuks valt er best een positietje in Acomo op te zetten, als u dat wilt. Ik denk veiligheidshalve wel dat het verstandig is het echt als buy & hold aandeel te kopen. En tja, specijeren als business is al een eeuwtje of vier een no-brainer.

Reken alleen niet op heel veel koerswinst. Want Acomo moet nog heel wat kruidnagels en wasibi nootjes verkopen en beursgekte veroorzaken voor ze ook 7 biljoen dollar waard is. Gelukkig hebt u het dividend nog en dat kunnen we bij de VOC als ruim twee eeuwen niet meer zeggen. #auw #aw #auw

Tot slot nog even wat fundamentals. Nee, Acomo is niet goedkoop, wat wel tegenwoordig wat waarde heeft, maar is ook niet - weer een woordgrapje - peperduur.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 april 2016 17:50
    Acomo (wpa ~€1,35 koers €24) is in vergelijking met bv Unilever (wpa ~€1,75 koers €40) wel degelijk goedkoop; op basis van deze cijfers mag je er €30 voor neertellen.
    En ze groeien minstens zo hard.
    Acomo is een goed voorbeeld van een verstandige belegging.
    Het dividend is al jaren goed, en af en toe nemen ze een leuk bedrijfje over. Daarbij zijn ze erg selectief: ze willen alleen bedrijven (collega's) die bijzonder goed bij hun passen.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links