Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Sterke sectoren: tech, auto's, retail en industriële goederen

Sterke sectoren: tech, auto's, retail en industriële goederen
Beeld: iStock

Aan het begin van een nieuwe economische cyclus doen sommige sectoren het beter dan andere. Technisch zijn nu tech, auto´s, retail en industriële goederen favoriet.

Tijdens het seminar op de IEX Beleggersdag, afgelopen vrijdag, hebben collega Wouter Slot en ik de huidige stand van de economie in kaart gebracht. Als vervolg hierop heb ik in mijn column van gisteren (dinsdag) aangegeven dat wij in aandelen meer dynamiek verwachten. Deze keer bespreek ik van welke sectoren wij het meest verwachten. 

Welke sectoren?

Iedereen met tuinervaring begrijpt dat het lastig planten is in de winter omdat er dan niets groeit. Hetzelfde geldt voor de financiële wereld: ook daarin zijn er seizoenen, mede bepaald door de economische cyclus waar we ons op dat moment in bevinden.

Sommige sectoren doen het beter aan het begin van economische groei, anderen juist aan het einde ervan. Met de vierjarige business cycle kunnen we deze financiële seizoenen beter begrijpen en in kaart brengen. 

Volgens de de vierjarige business cycle bevinden we ons nu aan het begin van een nieuwe economische cyclus. Op de IEX Beleggersdag hebben wij dat scenario dan ook bekeken. Vervolgens hebben wij aangegeven dat er de komende maanden meer risico genomen mag worden in tech, auto´s, retail en industriele goederen. 

Deze keuze hebben wij uiteraard getoetst aan de hand van de technische plaatjes. 

Banken lijkten technisch wat achter te blijven

Banken zouden volgens vierjarige business cycle ook interessant zijn. Zij hebben echter hun period of fame inmiddels al gehad en lijken nu technisch wat achter te blijven. Denk aan ING, dat in de periode oktober tot maart ruim 50% is opgelopen, maar sindsdien flink is gedaald en underperformt. Ik wees daar recent nog op.

Deze keer bespreek ik de trackers in tech, auto´s, retail en industriële goederen. Maar ik begin met de AEX, die de weerstand van 777,58 punten nipt wist te overschrijden.

AEX-index doet aanval op weerstand van 777,58 punten

De AEX-index verbetert, maar de uitbraak boven de weerstand van 777,58 punten (de top van 16 februari) is nog te nipt. Het technische beeld klaart verder op indien de weerstand van 777,58 (de top van 16 februari) op basis van de slotkoers definitief opwaarts wordt gebroken. 

Na een overtuigende en blijvende uitbraak boven de horde van 777,58 punten wordt 829,66 het volgende opwaartse koersdoel.

De recente serie hogere koersbodems geeft wel aan dat beleggers op hogere niveaus (bij-)kopen. Steun voor de Nederlandse beurs ligt rond 745,26 punten (de bodem van 22 maart).

 

Sector Technology ETF

Het technische plaatje van de iShares STOXX Europe 600 Technology ETF (ISIN-code: DE000A0H08Q4) verbetert nu een voorgaande koerspiek opwaarts is doorbroken. Eerder brak de tracker al uit de dalende trend.

Met de doorbraak en slotstand boven de voorgaande koerspiek is er opwaarts potentieel vrijgemaakt richting de weerstand van €81,99 (de top van 19 november 2021). Bij een daling onder de steun van €62,06 (de bodem van 28 april) treedt een verzwakking op. 

De 200-dagenlijn laat een stijgende trend zien. Dit geeft een positieve technische conditie weer.

De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) krult omhoog en geeft aan dat de Sector Technology ETF beter begint te presteren dan de markt.

Het is een mooi technisch plaatje, waarbij het opwaarts potentieel van ruim 18% interessant is.

Sector Automobiles ETF

De iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts ETF (ISIN: DE000A0Q4R28) is technisch bezien flink verbeterd. Nadat eerst de dalende trend opwaarts is doorbroken, is de ETF nu ook boven de oude weerstand gesloten.

Met deze technische verbeteringen is er ruimte vrij gemaakt richting de weerstand van €66,27 (de top van 14 januari 2022). Steun ligt rond €53,64 (de bodem van 28 april).

De 200-dagenlijn laat een stijgende trend zien. Dit duidt op een positieve technische conditie.

De bodemende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat de Automobiles & Parts ETF weer beter presteert dan de markt. De B.O.B.-indicator vergelijkt het koersverloop van ETF met dat van het marktgemiddelde.

Let op beperkt potentieel. Tegenover een beperkt potentieel van minder dan 10% staat wel een zeer laag risico. Met een stijgende trend is er sprake van een positieve risk/reward-ratio.

Sector Retail ETF

Het technische plaatje van de iShares STOXX Europe 600 Retail ETF (ISIN-code DE000A0H08P6) wordt steeds beter. De neerwaartse trend is doorbroken. Bovendien heeft de Sector Retail ETF ook een nieuwe, hogere koersbodem gevormd.

De uitbraak boven de voorgaande koerspieken rond €35 heeft ruimte vrijgemaakt voor een koersstijging tot de weerstand van €45,06 (de top van 19 november 2021).

Bij een eventuele doorbraak onder de steun van €33,03 (de bodem van 26 mei) verzwakt het technische plaatje bij de Sector Retail ETF.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van de Sector Retail ETF laat een opwaarts verloop zien. Dit wijst op een positieve technische conditie.

B.O.B. van de Sector Retail ETF loopt omhoog en geeft betere prestaties aan vergeleken met de rest van de markt.

Is is voor de lange termijn interessant. Het opwaarts potentieel met ruim 24% is prima, tegenover een laag risico. Dat zorgt voor een gunstige risk/reward ratio.

Sector Industrial Goods & Services ETF

De stijgende trend van de iShares STOXX Europe 600 Industrial Goods & Services ETF (ISIN-code: DE000A0H08J9) heeft aan de bovenkant ruimte tot €84 (berekend koersdoel).

Het technische plaatje blijft positief zolang het patroon van hogere toppen en bodems wordt voortgezet. Steun bevindt zich rond €66,90 (de bodem van 24 maart). 

De 200-dagenlijn van de Sector Industrial Goods & Services ETF laat een opwaarts verloop zien. Dit duidt op een positieve technische conditie.

De opkrullende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat de Sector Industrial Goods & Services ETF minder achterblijft bij de rest van de markt.

Dit is een redelijk technisch plaatje, waarbij het opwaarts potentieel goed is. Let wel op de zwakke risk/reward-ratio.

 

Let op dividendlekkage bij  iShares trackers

Voor Nederlandse beleggers zijn er twee belangrijke aanbieders in trackers, te weten iShares en VanEck. Het is goed om te weten dat u met trackers te maken kunt hebben met dividendlekkage. Dat gaat over het gedeelte van de buitenlandse dividendbelasting dat de beheerders van de ETF niet meer terug kunnen krijgen uit het buitenland.

Beide aanbieders, iShares en VanEck, hanteren dezelfde kosten, spreiding en tracking error. Ook keren ze beide het dividend één keer per kwartaal uit.

Het grote verschil tussen de iShares AEX ETF en de VanEck AEX ETF is de dividendlekkage. De iShares AEX ETF heeft een dividendlekkage van gemiddeld 0,26%. 

NB 

Ik wil benadrukken dat de bovenstaande keuzes zijn gebasseerd op de vierjarige business cycle. Deze keuzes geïdealiseerd en beslist geen dwingend beleggingsadvies vormen. Wij adviseren nadrukkelijk om altijd contact op te nemen met uw beleggingsadviseur of vermogensbeheerder.

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is hard gewerkt aan een nieuw platform voor Tostrams.nl. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in kunt stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 52
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Gerelateerd

Reacties

117 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Krentenmenten 5 juli 2023 08:02
    Iedereen met tuinervaring begrijpt dat het lastig planten is in de winter omdat er dan niets groeit.

    Beste Royce,

    De beste planttijd voor bomen & planten is juist de periode van november tot februari….., mits er geen vorst in de grond zit. Daarnaast scheelt het heel veel water geven in het late voorjaar en de zomer. Klein grut zoals violen en alles wat tot categorie behoort, kan je beter in het voorjaar planten……
  2. forum rang 6 ttroo 5 juli 2023 08:21
    Die Platten Spieler zei het al. Europese Banken beginnen te pieken. De ene bank gisteren al. De andere bank vandaag. En een paar banken zitten in een verlate fase. Maar dat is te weinig ten opzichte van het grote getal.

    BMWee. Weg er mee. Stieren maakten nog een Stieren Sprong maar dat was een te enthousiaste sprong. Nu voelen ze de pijn en gaan ze voor de Rode Koersen Weg.

    We zien het terug in de Euro Stoxx Future. Daar is ie weer de 4.400. Onderliggend de Euro Stoxx zelf, ze komen de 4.400 punten niet voorbij. Niet de eerste keer. Italie ging als een trein. Die konden wel door pieken. Afwachten daar. Wanneer gaan ze de Rode Koersen Weg op?

    De Rode Weg is gestart.
  3. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 5 juli 2023 09:19
    quote:

    ONN schreef op 5 juli 2023 08:58:

    [...]
    Da's meer een (IEX) verslaving dingetje.
    Volgens mij probeert Joost hier al jaren te bewijzen dat je met swing traden geld kunt verdienen, ondergetekende de meerwaarde van TA aan te geven en jijzelf dat je het beste helemaal geen mening over de koersen kunt hebben bij het handelen.
  4. forum rang 5 Zonnestraal 5 juli 2023 09:26
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 5 juli 2023 09:21:

    [...]

    En spellingpolitie. Herstelt! Grrr...;O(
    Excuses spellingpolitie. Ik zal proberen beter te schrijven. Was al niet zo een kei in de Nederlandse taal. Blijft natuurlijk ook gewoon een lastige taal. Er zijn een hoop Nederlandse woorden die hetzelfde zijn maar een andere betekenis hebben. Zoals meer, bank, weer enz enz
  5. forum rang 6 ttroo 5 juli 2023 09:38
    TTROO viel ff in de berenval. Er lag een te verleidelijk KitKat. Gratis stond er op dat bord.
    Maar inmiddels uit de berenval. Interessante beursdag. Dit moet wel de gehele dag volgehouden worden want de Europese Stier is nog zeker niet uit het ritme. TTROO heeft vaker een intraday goede beren actie gezien, maar dat ging vrij snel over in een goede stieren actie.
117 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links