Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Tijdcorrectie

De AEX bevindt zich in een smal zijwaarts consolidatiepatroontje. Hierdoor lijkt het momenteel meer een correctie in de tijd dan in punten te zijn geworden. De bovenkant ligt bij 340,20 en de onderkant ligt rond de 336. Hiervoor is de bovenkant van de opwaarts geslagen gap van 335,70 te hanteren.

Deze gap werd een week geleden op de borden gezet, op het moment dat de AEX boven de voormalige top van 334,35 brak. Zoals u weet, zie ik de huidige bewegingen als consolidatie, oftewel het aanloopje voor de uiteindelijke structurele doorbraak boven de 340,20.

Ondanks dat we al enkele dagen tegen de jaartoppen drukken (en zelfs intraday er even boven braken), blijft er slechts sprake van krachtopbouw voor de volgende opwaartse beweging. Ik gaf in de afgelopen dagen al twee mogelijke kracht-opbouw senario’s aan. De bovenstaande rectangle is daar een van. Een ander mogelijk scenario voor deze week (tot volgende week nog mogelijk) is een beperkte terugval voor de vorming van een hogere bodem.

Rectangle
Buiten de onderkant van de gap liggen de overige steunniveaus die daarbij gelden als richtpunt bij 332,85, 332 en 331. Bij 331 ligt het 50-daags gemiddelde en bij 332 ligt het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van voormalige november-correctie van 339,40 tot aan 319,75. Dit zijn nog steeds ongeveer de buitengrenzen van de brede en sinds de zomer aanwezige rectangle.

Ik verwacht binnenkort overigens wel de opwaartse en structurele doorbraak (slotkoers) boven de 340,20 en daarmee de start van de volgende fase in de stijgende langetermijntrend. Een snelle beweging daarna na minimaal de 346,85 tot 351 is dan realistisch. Deze niveaus kunnen deze maand nog gezien worden. Voor het eerste halfjaar van 2013 blijft mijn doel onveranderd liggen bij 373, waarbij tussentijds nog wel een forsere correctie zal kunnen optreden.

Als we kijken naar de bewegingen van de laatste dagen in de smalle consolidatie dan zijn er meerdere toppatronen gevormd, die nog steeds wijzen op meer neerwaartse druk. Het begon drie dagen geleden met de intraday-doorbraak boven de 340,20 en de vorming van een gravestone doji, daarna werd een shooting star gevormd en gisteren opnieuw een doji.

Kortom, de consolidatie is nog niet voorbij, blijft het bij een smalle correctie in de tijd tot de 336 of zit er nog meer neerwaarts potentieel in het vat. Houdt vooral de bovenkant in de gaten. Een slot boven de 340,20 geeft het eindsignaal en mogelijk startsignaal voor een short-squeeze.


Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX
Ook de DAX blijft consolideren op een hoog niveau, Hij brak al een keer intraday boven de 7.478 top maar vormde toen een shooting star. Een slot hierboven is noodzakelijk om de volgende fase te starten en dat ligt wel in de lijn van mijn verwachtingen op de korte termijn. Tot die tijd is ook hier sprake van consolidatie en is meer druk mogelijk naar de bovenkant van de gap bij 7.377 tot het 50-daags gemiddelde van 7.275.


Klik op de grafiek voor een grote versie

S&P 500
De S&P 500 is nog niet zover maar rondde recent al wel de grotere novembercorrectie af. De kans is aanwezig dat hij gisteren al een tweede hogere bodem net onder de 1.400 heeft gevormd. Neerwaartse ruimte is er tot ongeveer de 1.385, maar de kans dat hij binnen enkele dagen opwaarts gaat versnelling tot minimaal de 1.435 acht ik reeel. Ook worden de contouren met de huidige consolidatie zichtbaar van een omgekeerd hoofd-schouderpatroon dat sinds eind oktober in ontwikkeling is.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

255 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 december 2012 09:16
    quote:

    korbe007 schreef op 6 december 2012 08:56:

    BUND nog steeds omhoog en beurzen ook. Lijkt me short DAX, alleen moeilijk het tijdstip vast te stellen waarop die positie in te nemen.
    Dit is geen fundamentele markt, zelfs niet een normale markt. DAX maakt niet de indruk zelfs maar een procent te willen corrigeren. Alle euro beurzen staan dicht bij stoplossland, en er hoeft maar even in deze dunne gemanipuleerde december markt aan de EUR/USD en mini-S&P gesleurd te worden en we sloffen er achteraan...
  2. [verwijderd] 6 december 2012 09:26
    quote:

    Rosser schreef op 6 december 2012 09:16:

    [...]

    Dit is geen fundamentele markt, zelfs niet een normale markt. DAX maakt niet de indruk zelfs maar een procent te willen corrigeren. Alle euro beurzen staan dicht bij stoplossland, en er hoeft maar even in deze dunne gemanipuleerde december markt aan de EUR/USD en mini-S&P gesleurd te worden en we sloffen er achteraan...
    het is duidelijk dat 'men' er belang bij heeft goud/zilver omlaag te dirigeren, BUND omhoog en DAX ook. Volgens Martin Armstrong zal Nikkei verder omlaag gaan vanwege schuld. Ik luister naar nu pastor Lindsey Williams(InfoWars interview) en het schijnt dat Aziatische landen waaronder ook Nieuw Zeeland een overeenkomst hebben gesloten geen usd te gaan gebruiken als betaalmiddel. Lijkt me wel fundamenteel alleen onbekend.
  3. kolenboer 6 december 2012 10:00
    quote:

    sarah2005 schreef op 6 december 2012 09:45:

    [...]
    Dat niks duurde 14 minuten ?? ;-))
    Haha, klopt. Ik zat al long maar nog niet "long" genoeg naar mijn zin. Iedereen zit short. Dat zal toch eerst moeten veranderen. Al die shorts met stoploss 341, 342 en 343 gaan eraan. Breken we dus door die 340, dan gaat iedereen long op 343 en dan ga ik driedubbel short.
255 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links