Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Van lang naar kort

AEX-correctiesignalen op lange en korte termijn

In de Week van de Technische Analyse analyseren twee van de vijf experts iedere dag één aandeel en u mag kiezen welk aandeel dat wordt.

Stem hier voor morgen


Opnieuw was er twijfel in de markt over het vervolg in de komende dagen. Dit komt tot uitdrukking door de doji-candlestick. Toch blijf ik van mening dat de neerwaartse druk verder kan toenemen en de zone 519 tot 520 zal breken.

Ik begin vandaag met het langetermijnbeeld van de AEX. Op zowel de maand als de weekgrafiek dan zien we daar een krachtige opgaande trend sinds maart 2009. Destijds werd het dieptepunt net onder de 200 punten geplaatst.

Tijdens deze trendontwikkeling werden de belangrijke langetermijnbodems gevormd door zware en langdurige correctieve fases. Dit zagen we zowel in 2011 als in 2015. Beide keren was er sprake van een correctieve beweging van ruim 25%.

Opvallend is verder dat er jaarlijks meerdere correcties plaatsvonden van 5 tot 15%. Veelal vijf tot zeven per jaar. Tot op heden blijft deze correctieve beweging in 2017 uit. De teller staat nog steeds op nul. Het belangrijkste richtpunt voor de tweede helft van dit jaar ligt bij 564, de top van 2007.

Euforische markt

Toch had ik al één tot meerdere correcties verwacht vanaf een lager niveau, maar de markt is euforisch en dan is het oppassen voor een krachtige en forsere correctie die wel eens boven de 10% kan uitkomen.

Verder liggen de buitengrenzen op deze logaritmische schaal van de opgaande langetermijntrend bij 427 (onderkant) en 595 (bovenkant).

Weekgrafiek AEX
Weekgrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Belangrijke topsignalen

Op deze langetermijngrafieken is een potentieel belangrijke top te zien die begin mei is gevormd bij de 537,80. Dit komt tot uitdrukking in een grote shooting star in de maandgrafiek en een bearish engulfing op de weekgrafiek. Belangrijke toppatronen als potentieel startpunt voor een correctieve beweging.

Op de daggrafiek zijn ook belangrijke topsignalen te zien:

 • de sinds begin dit jaar stijgende toppenlijn werd getest
 • de vorming van een shooting star, hanging man en bearish engulfing in de week rond de vorming van de huidige jaartop
 • de onderkant van een stijgende wig werd toen gebroken
 • voor het eerst dit jaar wordt een jaartop niet binnen afzienbare tijd weer opwaarts gebroken
 • de technische indicatoren blijven zich zwak ontwikkelen
 • een afstand tot aan het 200-daags gemiddelde (nuu rond 486) van ruim 12%, dit gemiddelde geeft de richting van de trend aan (lange termijn), maar een grote afwijking wordt meestal krachtig ongedaan gemaakt

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

Onverminderd positief

Op dit moment is er nog steeds sprake van consolidatie, maar er is wel een patroon van lagere toppen vanaf de 537,80 te zien. De recente opleving tot 527,80 zou daarbij de tweede lagere top (na de 531,60) kunnen zijn geworden. Maar ook hier geldt dat er pas bevestiging optreedt onder de zone 519 tot 520.

Zolang deze doorbraak niet plaatsvindt, wordt deze steun steeds krachtiger en kan ook deze terugval uitmonden in een bredere zijwaartse fase voor de komende periode. Dat zou dan betekenen dat de eerste correctie van dit jaar weer geen doorgang vindt.

Maar ik zie ook de contouren van een complex hoofdschouderpatroon sinds 24 april, waarbij geldt dat de neklijn in de zone 519 tot 520 ligt. Daaruit blijkt het belang van deze zone als het te breken niveau voor het vervolg van de eerste correctie van dit jaar.

Ik acht de kans nog steeds het grootst dat dit scenario in de komende tijd doorgang zal vinden. Het langetermijnbeeld is dus onverminderd positief en ik verwacht dat de 564 dit jaar nog behaald kan worden waarna de weg naar niveaus boven de 600 kan worden vervolgd.

Macron-gap

 

Zover is het echter nog niet. De trend is te steil en de periode zonder correcties te lang. Dit is in de afgelopen tien jaar nog niet voorgekomen. Correcties zijn nodig om de buitengrenzen van de stijgende middellangetermijntrend te bepalen en de komende periode kan daarvoor worden gebruikt.

Ook beweegt de AEX voor het eerst sinds november weer onder het 50-daags gemiddelde. De belangrijkste steunpunten liggen bij:

 • de recente bodem van 520,60
 • de zone 519 tot 520
 • een brede opwaartse gap (de Macron-gap) tot aan 513,60 en 509,40

Maar niveaus onder de 500 acht ik zeker mogelijk bij een vervolg onder de 519 tot 520. Weerstand in het kortetermijnbeeld ligt bij:

 • het 50-daags gemiddelde van nu 524
 • de recente top van 527,80

De mogelijke dalende toppenlijn in het kortetermijnbeeld ligt bij 528,40. Ik zeg mogelijk aangezien deze lagere toppen pas onder de zone 519 tot 520 worden bevestigd. Overige weerstanden liggen dan nog bij eerdere toppen van 529,50 en de 531,60.

Zolang de AEX boven de 519 weet te blijven, is de kans op een meer zijwaartse trendontwikkeling nog steeds aanwezig. Boven de 531,60 kan de druk op de jaartop weer toenemen. Maar de kans dat het topvormingsproces intact blijft en wordt voorgezet in de komende dagen (week) acht ik reëel.

Kortom: de signalen wijzen momenteel nog steeds op de start en een vervolg van een correctieve beweging in de komende tijd. Daarvoor moet alleen de belangrijke horizontale steunzone van 519 tot 520 neerwaarts worden gebroken. Daaronder kan een verder versnelling naar lagere niveaus worden opgestart.

 

IEX Week van de Technische Analyse


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

425 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 »» | Laatste | Omlaag ↓
425 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links