Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA Arcelor Mittal: Buy the dip

Langetermijnanalyse Arcelor Mittal

Na mijn laatste reguliere column van vandaag geef ik ook nog mijn visie op het langetermijnbeeld van Arcelor Mittal. U heeft gisteren voor dit aandeel gekozen voor een technische korte- en langetermijnvisie. Ik verzorg vandaag de langetermijnvisie.

Als eerste mijn dank voor al uw positieve reacties onder mijn column van vandaag. Zoals gezegd, kunt u mij blijven volgen via de links in die column. Nu terug naar Arcelor Mittal. Hoe staat het langetermijnbeeld ervoor?

Kort gezegd: positief en opwaarts gericht. Op de langetermijngrafiek is te zien dat de lange dalende trend vorig jaar ten einde is gekomen. Deze neerwaartse trendontwikkeling startte in 2008.

Nieuwe bearmarkt

Een belangrijk signaal werd daarna gegeven met de neerwaartse doorbraak van de sinds 2010 dalende toppenlijn in de zomermaanden van vorig jaar. De bodem werd begin 2016 op de borden gezet bij 6.

Hierna is de koers in een jaar tijd gestegen naar een niveau van 26 in het eerste kwartaal van dit jaar. Hiermee werd de eerdere top van 2015 zelfs kortstondig gebroken.

Langetermijngrafiek Arcelor Mittal
Langetermijngrafiek Arcelor Mittal
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De huidige zeer forse terugval zie ik echter niet als nieuwe bearmarkt, maar als zoektocht naar een eerste duidelijke hogere (middel)langetermijnbodem. De zeer steile opgaande bodemlijn sinds de 6-bodem van begin 2016 werd daarbij al gebroken, waardoor deze correctie meer neerwaartse ruimte creëerde.

Omgekeerde hoofdschouder

Een belangrijke en interessante steunzone is bij 14,50 tot 15,00 te vinden. Het precieze omkeermoment is echter nog niet te bepalen, daarvoor moeten we vooral de dalende kortetermijntoppenlijn in de gaten houden.

Zodra deze dalende toppenlijn bij 19,80 wordt gebroken, lijkt een belangrijke bodem te zijn gezet. Een belangrijke doelzone in het langetermijnbeeld ligt overigens bij 31 tot 32.

In het patroon sinds begin 2015 is zelfs een enorm groot omgekeerde hoofdschouder dat in ontwikkeling is, te zien. De huidige terugval zou dan uiteindelijk moeten leiden tot de vorming van de tweede schouder.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
 1. APEKA 15 juni 2017 18:07
  Exact 1 uur en 25 minuten na Edward Loef komt Bas Heijink met een volstrekt andere visie op Arcelor Mittal dan eerstgenoemde.
  Bij beide is sprake van TA. Bas zegt dat de dalende trend vorig jaar al ten einde is gekomen en Edward beweert het tegenovergestelde.
  Kan iemand mij uitleggen hoe dit kan? Wie houdt ons voor de gek.
 2. forum rang 10 DeZwarteRidder 26 juni 2017 13:52
  Verdere verzwakking AEX in aantocht
  Vandaag, 08:18 Bas Heijink

  De AEX blijft momenteel hangen rond de belangrijke zone van 519 – 520. Ik gaf eerder al aan dat een doorbraak van een dergelijke steunzone de nodige tijd in beslag kon nemen. Ik verwacht binnenkort een verdere verzwakking.

  Visie technische analyse:

  Anderhalve week geleden werd de belangrijke steunzone 519 – 520 voor de eerste keer tijdens deze terugval neerwaarts gebroken. Deze zone ligt al sinds 24 april onder de markt als steungrens. Destijds werd deze voormalige weerstandszone met een forse opwaartse gap gebroken. Ik gaf in de afgelopen weken aan dat een structurele beweging hieronder een belangrijke bevestiging zou zijn dat de 1e correctie van dit jaar vervolgd kon worden. Met deze doorbraak zou namelijk een duidelijke lagere bodem worden gevormd na de eerdere lagere toppen. Tevens lag hier de ondergrens van een tweetal belangrijke toppatronen. Het eerste patroon is een dalende driehoek.

  Dit patroon kenmerkt zich door een horizontale steunlijn en dalende toppen en is vanaf de jaartop bij 537,80 in ontwikkeling. Een ander patroon dat in ontwikkeling is, is een groot hoofd-schoudertoppatroon. Dit patroon startte op 24 april en de zone 519 – 520 is de neklijn van dit grote omkeerpatroon. Het gaat hier echter wel om een complex hoofd-schouderpatroon. Aan de rechterkant zijn namelijk meerdere schouders te zien. Met de doorbraak onder de zone 519 – 520 werden deze patronen in de afgelopen anderhalve week geactiveerd. Een krachtig neerwaarts vervolg bleef echter nog uit tot op heden. Maar ik acht de kans realistisch dat deze neerwaartse vervolgbeweging op zeer korte termijn zal worden ingezet.
  Pas 2 mini-correcties in 2017

  De trends in het lange- en middellangetermijnbeeld zijn opwaarts gericht en ik verwacht dat deze in het komende halfjaar en langer worden voortgezet. Mijn doel voor dit jaar is bij 564 te vinden, de top van 2007. Toch gaat een opgaande beweging nooit in een rechte lijn. Correcties zijn nodig om de buitengrenzen van een opgaande trend te vormen. De laatste belangrijke middellangetermijnbodem werd in december gevormd bij de 445,65.

  Hiermee werd de vanaf de zeer belangrijke langetermijnbodem van 378,50 stijgende middellangetermijntrend voor het laatst aan de onderkant getest. Vanaf de decemberbodem bij 445,65 is de AEX zonder correcties ongeveer 92 punten opgelopen. Sinds de bullmarkt in 2009 startte, is er nog nooit een dergelijk lange periode geweest zonder correctieve tegenreacties, een periode inmiddels van 7 maanden. Pas in mei vond de eerste mini-correctie sinds december plaats van meer dan 3%. Inmiddels bestaat deze terugval vanaf de mei-top bij 537,80 uit een tweetal mini-correcties en ik verwacht dat deze uiteindelijk kan uitmonden in een normale tot forsere correctie.
  Klassiek topvormingsproces

  Er zijn in de afgelopen anderhalve maand een groot aantal klassieke topvormingssignalen gegeven. Buiten de genoemde en geactiveerde toppatronen (hoofd-schouderpatroon en dalende driehoek) was de afstand tot aan het 200-daags gemiddelde opgelopen tot een zeer risicovolle afstand (ruim 12%). In de maand mei werd verder op de maandgrafiek een grote shooting star gevormd. Op de weekgrafiek werd rond de jaartop een bearish engulfing op de borden gezet. Ook op de daggrafiek zagen we rond de jaartop een aantal belangrijke toppatronen ontstaan, zoals een bearish engulfing en enkele hanging man’s.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links