Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: AEX-trend intact

De grote hammer van afgelopen vrijdag lijkt momenteel de tweede hogere bodem te zijn geworden binnen het stijgende trendkanaal sinds begin oktober. Gisteren werd er een doji op de borden gezet. Dit zijn candlesticks waarbij de opening bijna gelijk ligt aan het slot. Dit wijst geregeld op twijfel.

Er is op dit moment geen duidelijkheid over de gehele markt, gezien de verschillende aandelenindices. In de Verenigde Staten zijn er een aantal zwakke markten zoals de Nasdaq 100 en de S&P 500 in alleen het kortetermijnbeeld.

Er moet een duidelijke opwaartse uitbraak komen door de dalende toppenlijn van het huidige vlagpatroon, om een kortetermijntrendomkeer te bewerkstelligen.

  • in de DAX wordt een broadening formatie gevormd
  • de CAC 40 heeft na de opwaartse uitbraak een patroon van lagere toppen en gelijke bodems bij het uitbraakniveau

Onverminderd positief
Het is in ieder geval wel duidelijk dat de scherpe opwaartse kortetermijnangel uit de markt is gehaald en sommige markten in het kortetermijnbeeld neerwaarts zijn gericht. Het langetermijnbeeld is wel onverminderd positief.

De AEX is een van de markten die zich positief profileert ten opzichte van een aantal andere markten. Sinds begin oktober is er sprake van een duidelijk stijgend kortetermijntrendkanaal. De bodemlijn werd tot op heden driemaal aangeraakt, elke keer met een omkeerpatroon.

  • bij 321,80 met een piercing line op de daggrafiek
  • bij 325,35
  • afgelopen vrijdag bijna bij 328,60 met een hammer

De stijgende bodemlijn ligt vandaag bij 328,40. Onder deze bodemlijn ontstaat direct ruimte naar de bodems van 325,35 tot 321,80 en dat zou een kortetermijnverzwakking inhouden. Zelfs een terugval naar de belangrijke zone van 316 tot 318 is dan niet uit te sluiten.

Hertest
Deze zone is voor mij het belangrijke omslagpunt in het middellangetermijnbeeld. Bij koersen daaronder is er namelijk sprake van een verheviging van de correctie en mogen hogere jaartoppen voorlopig worden uitgesloten.

Vermeldingswaardig is dat het 200-daags gemiddelde is opgelopen naar 319,20. Zover is het echter allemaal nog niet en zolang de buitengrenzen van het stijgende trendkanaal in stand blijven, zal een dergelijk scenario ook niet doorgaan.

Maar een hertest van de stijgende bodemlijn mag niet worden uitgesloten. Aan de bovenkant ligt weinig weerstand. Alle eerdere weerstanden tot aan de jaartop van 340,20 werden in de afgelopen anderhalve week opwaarts gebroken.

Medio vorige week werd bij 339,40 een iets lagere top gevormd. Dat is de eerste belangrijke weerstand. We moeten wel bedenkten dat de slotstand van gisteren maar 8 indexpunten onder zijn jaartop ligt.

Ik blijf bij mijn mening dat de AEX nog steeds ruimte heeft om in de komende weken op te lopen naar de zone 346,85 tot 351.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Als laatste punt: ik sprak gisteren al over de VIX en de daarbij behorende divergentie Ook testte de VIX recent bijna zijn dalende langetermijntoppenlijn. Gisteren viel de VIX fors terug en brak ook de scherp stijgende bodemlijn. Dit gaf een duidelijk signaal voor de komende weken.

De gisteren gevormde gap kan nog wel deels worden opgevuld, maar ik houd rekening met een verdere terugval van de VIX richting de 13,50 tot 14 in de komende weken.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

405 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 november 2012 08:54
    www.nu.nl/muziek/2957003/horloge-eric...

    Luister nou maar gewoon naar fred. Hij weet het wel. Koop dingen!!! Had het toch voorspeld? klassike dingen horloges autoos porselein. Wel de juiste dingen kopen maar zeer goede inflatie beschermers.

    Want 1 ding weet je. Er zijn er maar een beperkt aantal gemaakt EN er komen er NOOIT meer bij.
  2. [verwijderd] 13 november 2012 09:15
    quote:

    The Entrepreneur schreef op 13 november 2012 09:12:

    Hmm... Net niet boven de 334 geopend... Ziet er niet echt geweldig uit meer nu
    Relax, gewoon even laten gaan. Premie van de aex 330 call blijft helaas goed liggen, voor mij nog niet de moeite om bij te kopen, doe ik pas bij aex 329-330.....als ie nog komt!
  3. The Entrepreneur 13 november 2012 09:20
    quote:

    Truelies schreef op 13 november 2012 09:15:

    [...]

    Relax, gewoon even laten gaan. Premie van de aex 330 call blijft helaas goed liggen, voor mij nog niet de moeite om bij te kopen, doe ik pas bij aex 329-330.....als ie nog komt!
    Mijn positie is te klein om me druk om te maken, maar toch: compleet weer het tegenovergestelde van wat ik had verwacht voor vanochtend.
    Maar komt vast wel weer goed straks.
  4. Eugen III 13 november 2012 09:22
    quote:

    The Entrepreneur schreef op 13 november 2012 09:20:

    [...]

    Mijn positie is te klein om me druk om te maken, maar toch: compleet weer het tegenovergestelde van wat ik had verwacht voor vanochtend.
    Maar komt vast wel weer goed straks.
    optimistisch als altijd, je doet je alias eer aan
  5. [verwijderd] 13 november 2012 09:24
    Precies, Amerikanen gaan alweer aan de feestdagen denken, en dan moet het allemaal weer gezellig zijn! Vandaag gaan de Amerikanen met elkaar praten over de Fiscal cliff, en ze moeten met iets komen, dat beseffen ze donders goed. En zoals Kolenboer zegt, we kunnen pas omhoog als men negatief is...nou, de headlines liegen er niet om! Dus geheel tegen mijn gevoel in blijf ik long deze week! Het liefst eerst nog wat zakken en die 329 testen, vandaag bij voorkeur. :-)
  6. kolenboer 13 november 2012 09:39
    quote:

    Truelies schreef op 13 november 2012 09:30:

    Dax denk nog iets terug richting 7090sh en wij rond de 300....
    We gaan zakken, iedereen zit helemaal niet short. Iedereen zit long want ze denken dat dit de bodem is. De bodem valt er zeer binnenkort onderuit. let maar op.

    10 dagen zakken, elke dag, aan 1 stuk door. zonder enige vorm van herstel.
  7. Eugen III 13 november 2012 09:42
    quote:

    DownJones schreef op 13 november 2012 09:17:

    Vanaf morgen komt er een berg geld richting Waalstraat, misschien iets om in het achterhoofd te houden, alhoewel we niet weten wat er mee gekocht gaat worden maar als ik zo naar de USA markets kijk.......
    wat bedoel je hier DJ, anders dan de maandelijkse tranche QE3 en de eerste besprekingen over de fiscal cliff?
405 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links