Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Euro-teambuilding

Ik denk dat dit weekend een van de belangrijkste weekends zal worden in de geschiedenis van de euro en wellicht ook voor de toekomst. Dit weekend komt de B-4 (the Big four) van Europa samen in een mini-top. Mark Rutte heeft afgelopen week al met Merkel de plannen doorsproken, zeg maar de mini-mini-top.

Ik ben benieuwd wat er allemaal uit gaat komen. Ik denk dat twee dingen van belang zijn. Eensgezindheid is belangrijk en opkomen voor het algemeen belang. Als we niet aan het algemeen belang denken eindigen we als het Nederlands voetbalelftal. Afzonderlijk goede spelers, maar ze hadden blijkbaar niets voor elkaar over, gezien alle stront die er nu naar buiten komt.

Het aantal gelopen meters was nog nooit zo laag. En bij Portugal loopt het hele elftal de benen uit het lijf om Ronaldo een balletje voor te geven. De Euroleden zijn geen team, maar ik hoop dat wel dat ze dat worden. Een team vormen betekent echter ook dat je er spelers uit moet knikkeren die niet genoeg teamspirit laten zien.

Spaanse aandelen verrassend sterk
Wat gaat er allemaal besproken worden? Verzint u het maar. Denk maar aan plannen voor de lange termijn zoals Eurobonds, een fiscale unie of een bankenunie. Andere kortetermijnplannen kunnen zijn: projectobligaties, een kapitaalsuitbreiding van de EIB waarmee projecten gefinancierd kunnen worden. Dat alles om groei te creeren.

Overheden zijn meestal niet zo succesvol met het creëren van groei. Maar in paniek brandjes blussen met een paar honderd miljard euro hier en een paar honderd miljard daar, dat helpt ook niet meer. Gelukkig lijken de markten er ook vertrouwen in te hebben. De Spaanse aandelen doen het vandaag vrij goed. De IBEX, de Spaanse index doet het de laatste tijd beter dan de Duitse DAX. Is dat een draaipunt? Of trekt het zwakke Europa Duitsland mee in de ellende?

Stand by your zone
En de Spaanse rente staat momenteel op 6,43%. Dat is toch een wat geruststellender niveau dan de 7% en meer van eerder deze week. Waar zijn overigens de krantenkoppen die dit positieve nieuws melden? Want die zag ik wel toen de rente boven de 7% stond.

Voordat de gesprekken worden afgesloten, zou ik een wijze uitspraak van Benjamin Franklin willen meegeven.

"We must all hang together, or assuredly we shall all hang separately"
Benjamin Franklin, at the signing of the Declaration of Independence

Ik hoop dat de voetballers van Oranje dat volgende keer ook goed beseffen.



Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Heiligenschwendi 22 juni 2012 15:16
    @Paulus29

    Ik ben het met je laatste zin eens, maar je moet eens van het idee af komen dat de financiële sector alleen maar bestaat uit speculanten( smeerlappen en oplichters). Dat is simpelweg niet waar. Ook pensioenfondsen en particuliere beleggers kijken met argwaan naar Spanje en de eurozone in het geheel.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links