Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

2014: Nieuwe eurocrisis?

Corné van Zeijl is even terug op IEX met zijn vooruitblik op 2014. Lees hier zijn visie op de toestand van de wereld en de standen op 31 december 2014. Met een héél klein beetje hulp van dochter Lola van Zeijl en haar economieboek.


 

Voorspellingen: Corné van Zeijl op 31 december 2014
AEX Door een aardige winstgroei van rond de 10% en een waardering die op het wat hoge niveau blijft, sluit de AEX op 430 punten. De winstgroei is redelijk bij de huidige bescheiden economische groei.
Dow Jones De Dow Jones zal daarbij wat achter blijven.
Euro-dollar De dollar kan versterken. In de Verenigde Staten komt er minder monetaire verruiming terwijl de kans dat het in euroland gebeurt juist groter wordt.
Goud (dollar per ounce) Goud, tja goud, zoals altijd wat de gek er voor geeft. Dat kan minder zijn, zoals afgelopen jaar of meer.
Olie (WTI, per vat) Bij olie zal de vraag onder druk staan door bescheidener economische in de emerging markets. Het economisch herstel in Europa en de Verenigde Staten is juist weer goed. Bovendien neemt het aanbod van energie toe (shale gas). Per saldo ga ik ervan uit de olieprijs rond deze niveaus tot wat lager zal fluctueren.
Tienjarige NL-obligatierente Ik verwacht een lichte stijging van de tienjarige Nederlandse obligatierente. De Duitse staatsobligatie zal over een jaar rond de 2,0% staan.
Economische groei Ik heb het Lola nog even gevraagd. Maar ze had belangrijker zaken te doen dan zoiets futiels als economie voorspellen. Overigens weet zij beter dan menig monetair econoom wat nu de oorzaak van de kredietcrisis is. Dat blijkt namelijk gewoon in haar economieboek te staan. U weet wel, in het hoofdstuk geldcreatie.
Top-3 aandelen
 • SBM Offshore, de problemen worden in 2014 echt opgelost. Over de boete zitten er nu al schattingen van 200 miljoen dollar in de markt. Veel ellende lijkt dus in de huidige prijs verdisconteerd te zijn. Maar het blijft natuurlijk wel een onzekerheid.
 • Arcelor Mittal, het cyclische herstel zal positief zijn. Veel beleggers vergeten dat ook de Verenigde Staten erg belangrijk zijn. Recent heeft Arcelor nog een fabriek in Brazilië opgestart vanwege de toegenomen vraag in de Verenigde Staten.
 • Boskalis laat uitstekende resultaten zien. Het orderboek groeit goed. Gezien de waardering denk ik dat ze daar nog onvoldoende voor worden beloond. Bovendien krijgt u de troefkaart van uitbreiding in Singapore er gratis bij. En een goede kans dat ze in maart in de AEX komen.
Flop-3 aandelen
 • ASML, te veel enthousiasme ingeprijst. Met 20x de verwachte winst. Het aandeel heeft het in het vierde kwartaal helaas al erg slecht gedaan.
 • DSM, deze love-baby van veel beleggers stelt teleur. De aangekochte divisies leveren niet de winstgroei op die men van te voren had verwacht.
 • Reed Elsevier wordt momenteel uitstekend gerund, maar alles zit nu wel in de koers. De waardering is in 2013 al erg flink toegenomen.
Europa of Amerika? Ik blijf enthousiaster over Europese aandelen. Vooral omdat de winstvooruitzichten op wat langere termijn voor de Verenigde Staten minder gunstig zijn dan die voor Europa. In Amerika zijn marges al op zo’n piekniveau. Daar lijkt de rek wel een beetje uit.
In welke maand gaat de Fed taperen? januari
De verrassing van 2014 Dat Nederland een economische groei van meer dan 1% laat zien. Of dat Frankrijk door een teleurstellende groei in 2014 verder gedowngrade wordt. Dat kan een nieuwe euro-crisis veroorzaken.

 


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

 1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
 2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
 3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 24 december 2013 12:34
  Ik vind Rutte niet bepaald een topeconoom, maar ik ben wel met 'm eens dat we het dieptepunt gepasseerd zijn, dat gekenmerkt wordt door het inprijzen van de zwartste scenario's. Het zou dus zo maar kunnen zijn dat inderdaad die NL-economie het plots een stuk beter blijkt te doen. Een stuk beter in dit verband is 1-1.5%. Veel hoger kán eenvoudig weg niet. We hebben nog een lange weg te gaan, maar bergop gaat -in tegenstelling tot in de wielrennerij- met plezier.
 2. [verwijderd] 26 december 2013 11:43
  quote:

  De pastoor schreef op 24 december 2013 12:34:

  Ik vind Rutte niet bepaald een topeconoom, maar ik ben wel met 'm eens dat we het dieptepunt gepasseerd zijn, dat gekenmerkt wordt door het inprijzen van de zwartste scenario's. Het zou dus zo maar kunnen zijn dat inderdaad die NL-economie het plots een stuk beter blijkt te doen. Een stuk beter in dit verband is 1-1.5%. Veel hoger kán eenvoudig weg niet. We hebben nog een lange weg te gaan, maar bergop gaat -in tegenstelling tot in de wielrennerij- met plezier.
  Het gaat heus iets beter, al is op de zekerheid van "het zal wel goed gaan" flink ingeboet. Nederland zal wel beter presteren als afgelopen jaar als je het vergelijkt met Nederland zelf 2013. Als je het gaat vergelijken met andere landen, kom je er achter dat dit kabinet een angsthazen kabinet is, zonder oplossingen met de voet vol op de rem. Kortom economisch gezien is dit denk het slechtste kabinet ooit.
  Dat is in ieder geval mijn mening. In ieder geval is het kabinet "draaikont" Rutte het kabinet dat werkelijk waar de hele boel aan elkaar liegt. Op naar premier Wilders lijkt me. Let wel ik ben een fel tegenstander van Wilders, maar hij zegt in ieder geval wel wat hij denkt. Dat is al heel wat vergeleken bij dit lieg-maar-raak-kabinet
 3. [verwijderd] 26 december 2013 11:56
  Als het beter gaat, gaat het iets minder beter dan in de rest van Europa, dankzij Rutte en consorten. Laten we alsjeblieft niet in de val trappen van dit verschrikkelijke kabinet. Vergeet alsjeblieft .niet dat dit kabinet ongelooflijk is,geweest in het bedriegen van de kiezers.
 4. Warren Buffet Fan 27 december 2013 01:43
  quote:

  schreef:

  Vergeet alsjeblieft .niet dat dit kabinet ongelooflijk is,geweest in het bedriegen van de kiezers.


  Ik vrees dat een hoop kiezers tzt het bedrog van de laatste verkiezing al weer vergeten zijn, zeker als de economie wat verbeterd doordat we meegetrokken worden door de omringende landen, en ze weer op de politiek correcte partijen gaan stemmen.
 5. cees74 27 december 2013 10:08
  sinds wanneer zijn er politiek correcte partijen, wat een lacher!! politici zijn sowieso nooit correct door het poldergedoe en allerlei partij belangen. het land wordt genegeerd! door een een paar duizend leden van een stel grijze muizenpartijen die ver van de wereld staan, behalve als er met andermans geld gesmeten kan worden, ik wens u allen een goed 2014.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links