Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Tabée Van Zeijl

Met een beetje pijn in mijn hart schrijf ik deze column. Het is namelijk de laatste column die ik voor IEX.nl zal schrijven. Ik zet mijn schrijverij elders voort. Dat is mijn eigen keuze, dus ik moet niet zeuren. Maar als u de druppels door de tekst ziet lopen, dan weet u hoe dat komt.

Ik heb met veel genoegen de afgelopen 13 jaar stukjes mogen schrijven. Van uw commentaar heb ik altijd genoten. Mister Market makes you humble, maar u heeft ook uw best gedaan. Ik heb veel aan IEX te danken.

Waaronder veel herinneringen, zoals de eerste afspraak met IEX oprichter Raymond Spanjar in een café, want IEX had in het begin niet eens een kantoor. Raymond heeft naderhand samen met IEX compaan Floris nog Hyves opgericht. 

Ik hoop dat u mijn columns nuttig en leerzaam vond. Dat was in ieder geval mijn bedoeling. Als ik informatie vond waar u uw voordeel mee kon doen - qua het ophogen van uw kennisniveau of qua verbeteren van uw rendement - dan heb ik dat met u gedeeld.

Het zere been van Willem
Eén ding moet me nog van het hart. De fittie met Willem Middelkoop was een hoogtepunt in het aantal lezers. Leuk voor IEX. Maar ik ben niet zo’n ruziezoeker. De fittie was gebaseerd op een tweet van mij (@beursanalist) . Deze tweet ging als volgt:

Dat was tegen het zere been van Willem. En aldus ontstond er een fittie. Ik moest er weer aan denken toen ik pas geleden bij een presentatie van iShares was. Aan de iShare-expert vroeg ik in hoeverre de instroom in een bepaalde ETF de mate van speculatie aangaf en wat dan de performance van die betreffende asset in de 5 jaar daarna was.

And hey...
De iShares-man gaf aan dat onderzoek uitwees dat er geen relatie was. Iets wat ik in mijn tweet wel suggereerde. Nu is de mening van deze man waarschijnlijk ook gekleurd, maar ik heb geen onderzoek gedaan. Dus ik zal hier mijn ongelijk toegeven. Nee, het geeft (in ieder geval volgens de iShare-expert) niet de mate van speculatie aan. 

Koersmatig heb ik sindsdien weer gelijk gehad (zie grafiek), maar dat kan natuurlijk ook zo weer weg zijn. Nu de monetaire kraan openstaat is er een kans dat op enig moment de inflatie toeneemt. In dat geval zijn beide beleggingscategorieën een vluchthaven.

De AEX werd in deze periode 22% meer waard, de S&P 500 in euro’s ruim 40% en goud 4%. Alle percentages zijn in euro’s en inclusief tussen ontvangen uitkeringen, wat in het geval van goud natuurlijk nul is. 

Het ga u goed. Veel succes, veel beleggingsplezier en veel rendement gewenst. Tot ziens, tot lezens. 

And hey...let’s be careful out there... 

 


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

 1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
 2. Tabée Van Zeijl
 3. Héle mooie grafieken

Reacties

51 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Pieter Kort 11 oktober 2012 16:53
  Ja, u leest het goed. Corné van Zeijl, een van de gezichten van IEX sinds het prille begin, gaat ons verlaten. Voor mij komt dat iets minder plotseling dan voor u, want ik wist het al even, maar daar wordt het niet leuker van. Types als Corné zijn heel zeldzaam in de financiële media: èchte beleggers die niets liever doen dan markten analyseren en hun originele gedachten delen met de wereld. En dat dan ook nog eens doen met humor en relativeringsvermogen – en die daarbij ook nog eens opzienbarend aardig blijken te zijn. Die types zijn zo zeldzaam dat er voor zover ik weet eigenlijk maar eentje van is.

  Aan ons dus de uitdaging om een goede vervanger (of liever vervangers, gezien Corné’s imposante productie) te vinden. Soms kan het ook een uitkomst zijn als je wordt gedwongen te vernieuwen. We hebben al een paar goede kandidaten op het oog; we houden u op de hoogte. Corné gaat ondertussen nieuwe horizonten verkennen als beleggingscolumnist en daar wensen we hem alle succes bij. Met de aantekening dat er op de homepage van IEX natuurlijk altijd een plekje vrij is voor je, Corné.

  Team IEX maakt een diepe buiging en dankt je hartelijk voor je vele, vele bijdragen en een geweldige samenwerking.

  Pieter Kort

  P.S. Voor wie wil weten hoe het ooit begon, lang geleden. Een van de eerste artikelen die we nog op de IEX-zolder terugvonden, onder een dikke laag stof en stapels oude grafieken: U vraagt, Corné antwoordt. www.iex.nl/Column/1690/Corn%C3%A9.aspx
 2. forum rang 7 am1993 11 oktober 2012 17:39
  Altijd bijzonder als een respectabel columnist een favoriete site, waar je als geïnteresserde lezer veel komt, verlaat.
  Ik vind dat de woorden van Pieter Kort ook mijn gevoel goed weergeven.
  Dank Corné voor jouw meningen en analyses.
  Bovenal dank voor de (naar mijn gevoel) integere houding die je m.i. altijd hebt geprobeert in te nemen.
  Dat siert mensen, maar wordt vaak veel te weinig belicht.
  Waarschijnlijk omdat het er zo weinig zijn.
  Ik wens u alle succes met wat u (in een blijkbaar - uitdagende - nieuwe fase van uw bestaan gaat doen.
  Ik wens u alle goeds,
  AM1993
 3. [verwijderd] 11 oktober 2012 20:52
  Bedankt voor je bijdragen Corné! 13 jaar verbonden blijven aan een site is al heel wat maar dan ook nog eens een site gericht op beleggers, chapeau! Aandacht krijgen voor een site met zijn inhoud in gunstige tijden is makkelijk maar ook in slechte tijden heeft IEX.nl ook zijn lezers weten vast te houden. Jij hebt daar een positieve rol in gespeeld Corné, dat mag ook gezegd worden. Koersen bekijken kan men overal maar de input van mensen zoals jij maken voor een site het verschil. Het ga je goed! Groetjes Kai
 4. longshort 11 oktober 2012 22:00
  Corne van zeijl een beleggingsexpert/annalist van de SNS, wat een beroerde adviezen heeft ie de SNS klaarblijkelijk toch moeten geven om te zien hoe deze bank er nu voor staat. tsja kon mischien leuk babbelen en schrijven maar blijven toch gewoon een ordinaire zakkenvuller zoals het gross van het bankwezen en annalisten. over een ander oordelen en het beter weten, maar in de eigen keuken.... ja vul maar in.
  Ik denk maar zo eentje minder is helemaal niet zo erg.

51 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.