Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waakvlammetje op de energiemarkten

Waakvlammetje op de energiemarkten
Beeld: iStock

De energieprijzen zijn afgelopen maanden in rap tempo gedaald. Dat zien we onder meer terug in het verloop van de Nederlandse inflatie. Uit ramingen van het CBS blijkt dat de inflatie in januari was gedaald naar 7,6%, tegenover 9,6% in december.

Overigens is het inflatiepeil in een paar maanden bijna gehalveerd, na een piek in september rond 14,5%. Opvallend is wel dat grondstofprijzen al vroeg in de zomer van 2022 begonnen te kantelen: iex.nl/Artikel/753224/Grondstoffen-bevestigen-inflatiedaling.aspx

Op korte termijn stabiliseren de energieprijzen

Ik denk wel dat de ontwikkelingen in de gaten gehouden moeten worden, want technisch treedt er op korte termijn duidelijk stabilisatie op in de energiemarkten:

 • De prijs van Brentolie stabiliseert al ruim 2 maanden boven het low rond $75,06 (bodem van 9 december 2022).
 • Light Sweet olie maakt sinds begin december pas op de plaats boven het dieptepunt rond $70,16. 
 • De Dutch TTF gasfuture stabiliseerde sinds begin januari iets boven €50/MMWH. Maar in de afgelopen 2 maanden is de prijs ruimschoots gehalveerd.
 • Alleen de prijs van aardgas zit, na een high rond $7,34 eind november, al weken in een vrije val. Gisteren, 1 februari, noteerde aardgas $2,75.

Intussen blijven beleggers, om inzicht te krijgen in de effecten van de inflatie, de ontwikkelingen op de markten nauwlettend volgen.

Winsten bij bedrijven worden beïnvloed

Uiteraard heeft de volatiele inflatieontwikkeling (zowel omhoog als omlaag) ook gevolgen voor de bedrijfscijfers. Beleggers willen vooral weten in hoeverre inflatie de winsten bij bedrijven beïnvloedt.

De conclusie is dat het technische beeld kwetsbaar blijft, maar dat zich op korte termijn wel wat stabilisatie aftekent. 

Mij valt op dat aandelen, na een flitsende start in het nieuwe jaar, al een paar weken helemaal niets doen. De AEX hobbelt al een tijdje richtingloos tussen 736 en 755 punten. 

Deze keer bekijk ik, om de inflatieontwikkelingen in te kunnen schatten, de technische plaatjes van de energiemarkten: olie, gas en de grondstoffenindex.

Wereldwijde grondstoffenindex oogt nog kwetsbaar

De DJ-UBS Commodity Index vormt lagere toppen. Het feit dat de oude koersbodems en de nieuwe koerspieken elkaar overlappen, geeft beperkte verkoopdruk aan. We handhaven steun op $32,17 (bodem van 8 juli 2022).

Na een doorbraak onder steun $32,17 wordt $27,18 het volgende neerwaartse koersdoel. Enkel boven weerstand $33,95 (top van 18 januari) klaart het beeld op. 

Grondstoffen koers prijs

Brent maakt pas op de plaats

De huidige adempauze van Brentolie vindt plaats binnen de dalende trend. Steun ligt rond $75,06 (bodem van 9 december 2022). Er ligt een eerste horde rond $89,26 (top van begin december). De volgende weerstand ligt rond $99,45 (top van 7 november 2022).

olieprijs

WTI stuit op bovenkant dalend trendkanaal

De dalende trend verliest wat aan overtuiging nu Light Sweet olie (WTI) begint te stabiliseren. De steun ligt op $70,16 (bodem van 9 december 2022). Voor een concrete verbetering is het zaak dat de olieprijs eerst uit de dalende trend weet te breken. Pas bij een doorbraak en slotstand boven weerstand $83,33 (top van 1 december 2022) klaart de lucht echt op.

olieprijs

Natural gas beweegt neerwaarts in zwak dalende trend

De prijs van aardgas laat een dalende trend zien. Er ligt steun rond $2,46 (bodem van 7 april 2021). Na een doorbraak onder steun $2,46 wordt $2,26 het volgende neerwaartse koersdoel. Natural Gas biedt weerstand op $6,96 (top van 14 december 2022). 

gasprijs

Felle downtrend Dutch Gas-future lijkt wat tot rust te komen

De Dutch TTF gasfuture ontwikkelt zich technisch zeer zwak. Enkel op de zeer korte termijn lijkt zich wat stabilisatie af te tekenen (binnen de cirkel), iets boven €50/MWh. Vooral het feit dat de Dutch TTF gasfuture weer boven de bodem van medio januari kruipt, geeft aan dat de markt wat tot rust komt.

Overigens is er ook sprake van een serieuze oversoldconditie. Afgezien van de recente aarzeling zou de gasprijs nog verder kunnen dalen, want technisch blijft de tendens naar onderen gericht. 

gasprijs

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl ontwikkeld. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u onze gebruikelijke technische analyses en beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij ons in te stellen. Van elk aandeel kunt u hiermee aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het 'technisch' koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 29 mrt Chinese beurs staat onder druk 88
 2. 28 mrt AEX nog niet goed tot rust gekomen 208
 3. 27 mrt Bankensector onder druk, maar geen crisis 146

Gerelateerd

Reacties

152 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 easy56 2 februari 2023 08:09
  www.shell.com/investors/results-and-r...

  "Our results in Q4 and across the full year demonstrate the strength of Shell's differentiated portfolio, as well as our capacity
  to deliver vital energy to our customers in a volatile world.
  We believe that Shell is well positioned to be the trusted partner through the energy transition. As we continue to put our
  Powering Progress strategy into action, we will build on our core strengths, further simplify the organisation and focus on
  performance. We intend to remain disciplined while delivering compelling shareholder returns, as demonstrated by the 15%
  dividend increase and the $4 billion share buyback programme announced today."
 2. forum rang 6 JoostVLS 2 februari 2023 08:38
  quote:

  easy56 schreef op 2 februari 2023 08:09:

  www.shell.com/investors/results-and-r...

  "Our results in Q4 and across the full year demonstrate the strength of Shell's differentiated portfolio, as well as our capacity
  to deliver vital energy to our customers in a volatile world.
  We believe that Shell is well positioned to be the trusted partner through the energy transition. As we continue to put our
  Powering Progress strategy into action, we will build on our core strengths, further simplify the organisation and focus on
  performance. We intend to remain disciplined while delivering compelling shareholder returns, as demonstrated by the 15%
  dividend increase and the $4 billion share buyback programme announced today."
  Allemaal positief, wordt een mooie sprong
 3. forum rang 4 zonnestraal 2 februari 2023 08:54
  Nee joh we zitten in een bull market. Er is geen enkele reden voor een daling. Ik ga wel mijn aandelen Roku verkopen vandaag. Een kleine daling zou kunnen maar iedereen verwacht een crash en die gaat zeker niet komen. Weet je hoeveel er short zitten? ik denk wel 80% en dan gaat het zeker niet dalen.
 4. forum rang 4 zonnestraal 2 februari 2023 09:11
  quote:

  JoostVLS schreef op 2 februari 2023 09:09:

  Jij denkt in extremen.
  Zeker, op de wat langere termijn ben ik ook positief.
  Het ergste hebben we gehad.
  Maar als je YTD stijgt van 689 naar 750 in enkele weken, dus ruim 9%, dan is het niet vreemd dat je weer het uitbraakniveau gaat opzoeken van rond de 700
  Ik denk dat we eerde de 800 zien dan de 700. Rentestijgingen en recessie komt niet en dat was wel de verwachting. Daarnaast denk ik wel dat zeker Amerika speelt met allerlei cijfers om de koersen te verhogen.
 5. forum rang 6 JoostVLS 2 februari 2023 09:15
  quote:

  zonnestraal schreef op 2 februari 2023 09:11:

  [...]

  Ik denk dat we eerde de 800 zien dan de 700. Rentestijgingen en recessie komt niet en dat was wel de verwachting. Daarnaast denk ik wel dat zeker Amerika speelt met allerlei cijfers om de koersen te verhogen.
  Rentestijgingen gaan wel langzaam door, recessie wordt inderdaad een zachte landing, dat denk ik ook
 6. forum rang 6 JoostVLS 2 februari 2023 09:26
  quote:

  vliegend circusss schreef op 2 februari 2023 09:23:

  Als je met voorspellen een keertje goed zit, heb je kennelijk geluk gehad..

  Ik probeer kleine stukjes beweging mee te pakken met één of meer contracten en soms een grotere beweging..

  voorbeeldje van zojuist bijgevoegd..
  Als dat structureel werkt, prima toch ?
152 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links