Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Grondstoffen bevestigen inflatiedaling

Grondstoffen bevestigen inflatiedaling
Beeld: ANP

De Amerikaanse inflatiecijfers, die ons gisteren verrasten, wijzen er inderdaad op dat de piek achter ons ligt. De consumentenprijzen hebben de afgelopen maand pas op de plaats gemaakt. Voor beleggers een enorme opluchting, want de hoge inflatie was afgelopen maanden steeds de trigger om op de monetaire rem te trappen.

Ik heb hier al eerder aangegeven dat op basis van de technische plaatjes verdere inflatiestijging uitgesloten is.

Laten we de recente prijsontwikkeling van grondstoffen eens langslopen:

De DJ-UBS Commodity Index, de wereldwijde grondstoffenindex, is deze maand met ruim 4,5% gedaald. Sinds de top van begin juni rond 41,71 punten verloor het mandje grondstoffen ruim 15%.

Natural Gas, aardgas, daalde de afgelopen weken met ruim 12% in waarde.

Light Sweet Oil, de Amerikaanse oliesoort, daalde deze maand al 13%, en sinds begin juni ruim 25%.

De graanprijs daalde deze maand een kleine 7%, en sinds medio mei bijna 40%.

Verder stond sojabonen, een veelgebruikt landbouwproduct, eind juli op $1671, en thans rond $1429, een daling van ruim 15%.

Deze keer wil ik me concentreren op de inflatie in de VS. De Amerikaanse consumentenprijzen maakten afgelopen maand pas op de plaats, na een stijging van 1,3 procent in juni. Op jaarbasis stegen de prijzen met 8,5 procent, tegen 9,1 procent een maand eerder. Dat is vooral te danken aan de daling van de energieprijzen.

De kerninflatie, dat wil zeggen gecorrigeerd voor voedsel- en energieprijzen, bedroeg in juli 0,3 procent op maandbasis. Op jaarbasis kwam de kerninflatie uit op 5,9 procent, net zoveel als een maand eerder. In de officiële data lijkt het er dus op dat de Amerikaanse inflatiespiraal tot stilstand is gebracht.

Ik wil benadrukken dat inflatie niet alleen door de prijsontwikkeling van grondstoffen wordt bepaald. Er zijn veel andere componenten, zoals huren, transport, tweedehands auto's, halffabricaten en dergelijke.

Maar het zijn uiteindelijk wel de belangrijkste grondstoffen die de basisingrediënten vormen in de snelkookpan waarin de inflatie wordt voorgekookt. Ik loop ze hieronder technisch langs.

De DJ-UBS Commodity Index vormt een potentiële lagere top

De DJ-UBS Commodity Index, de wereldwijde grondstoffenindex, vormt rond 36,90 punten (gevormd op 29 juli) een lagere top onder de bodem van mei.

Deze oude steun fungeert thans als nieuwe weerstand. Zolang de koers hieronder blijft, oogt het technische beeld negatief. Er ligt steun op 34,41 punten (bodem van 3 augustus).

Het technisch plaatje van de prijs van Light Sweet verpietert

Nadat oude bodems van de afgelopen maanden zijn gebroken is de prijs van Light Sweet olie technisch verzwakt. Naar onderen is er ruimte tot steun $66,15 (bodem van 20 december 2021). De weerstand ligt op $101,89 (top van 29 juli).

Natural gas krult neerwaarts

Binnen de neutrale bandbreedte verliest Natural gas aan kracht. Recent is de korte herstelbeweging naar onderen verlaten. Verkoopdruk neemt weer toe. De steun ligt rond $5,46 (bodem van 6 juli). Weerstand ligt op $9,00 (gevormd op 27 juli).

Graan consolideert binnen de dalende trend

Graan maakt pas op de plaats binnen de dalende trend. Graan vormt lagere toppen en bodems. De recente consolidatie geeft aan dat de verkoopdruk in graan afneemt.

Bij een eventuele daling onder de laatste bodem wordt de neerwaartse trend hervat. Steun ligt er rond $712,75 (bodem van 13 oktober 2021). Weerstand zien we rond $845,75 (top van 29 juli).

Bij sojabonen blijven de verkopers dominant

Technisch ligt de prijs van sojabonen er zwak bij nadat een bodem is gebroken. Er is naar beneden ruimte richting steun $1237,50 (bodem van 14 december 2021). De weerstand bevindt zich op $1671,00 (top van 29 juli).

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 29 sep Kunnen verzekeraars de rake klappen omzetten in fraaie comebacks? 85
 2. 28 sep Europese banken technisch nog niet uit de problemen 60
 3. 27 sep Rentes zetten opmars voort 73

Reacties

249 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Pistolen Harry 11 augustus 2022 08:11
  Allemaal leuk en wel, maar de prijzen van consumptie-artikelen zullen niet gaan dalen. Uiteraard gaat dat voor bedrijven weer meer winst opleveren (hoi Ahold) maar vanuit de consument zal er minder besteed worden. Om het e.e.a. weer aan te jagen zou het de bedrijven sieren om de salarissen flink te gaan verhogen.
 2. forum rang 6 MD2018 11 augustus 2022 08:12
  Daling cpi in US was volledig energie gerelateerd! Kijk even naar de koopkracht daartoe je het grotere probleem: www.zerohedge.com/personal-finance/us...

  In de EU zijn de problemen vele malen groter betreft energie dus wij gaan deze klappen zeker nog meer krijgen. We negeren alle seinen en zien een klein lichtpuntje…..

  In NL; www.telegraaf.nl/financieel/424959994...

  Of

  www.telegraaf.nl/financieel/39083632/...

  Nee de plaatjes zeggen iets over het VERLEDEN niks over hoe de toekomst eruit ziet. Vergeet ook niet wij consumenten gebruiken nu in zomer maanden geen tot heel weinig gas… als het kouder wordt hebben we een probleem…

  En leg dit dan uit; www.zerohedge.com/markets/significant...
  Of

  www.zerohedge.com/markets/disney-soar...

  Dit gebeurd er en gaat nog veel verder, ontslag rondes

  www.zerohedge.com/political/visualizi...

  Ik kan zo wel even doorgaan…
 3. BBB 11 augustus 2022 08:26
  Was het maar zo. Ik zou er niet te snel van uitgaan dat de inflatie daalt, zeker hier niet.

  Dat laatste maakt het ook meteen moeilijk: wat heb ik aan deze informatie? Dat de informatie op een plek ergens anders (of gemiddeld genomen) daalt, daar kan ik weinig mee. Net zoals Tostrams de rente in VS er regelmatig bijhaalt om koersen hier te verklaren, ik kan er amper chocola van maken (tenzij je specifiek in de indexen die Tostrams aanhaalt belegt dan).

  Tostrams: laat deze kop even groot door onze FD op de voorpagina afdrukken. Kan je polsen hoeveel reacties je krijgt van de Nederlandse burgers, of die het ook zo zien.
 4. forum rang 4 bearishbull 11 augustus 2022 08:32
  quote:

  BBB schreef op 11 augustus 2022 08:26:

  Was het maar zo. Ik zou er niet te snel van uitgaan dat de inflatie daalt, zeker hier niet.

  Dat laatste maakt het ook meteen moeilijk: wat heb ik aan deze informatie? Dat de informatie op een plek ergens anders (of gemiddeld genomen) daalt, daar kan ik weinig mee. Net zoals Tostrams de rente in VS er regelmatig bijhaalt om koersen hier te verklaren, ik kan er amper chocola van maken (tenzij je specifiek in de indexen die Tostrams aanhaalt belegt dan).

  Tostrams: laat deze kop even groot door onze FD op de voorpagina afdrukken. Kan je polsen hoeveel reacties je krijgt van de Nederlandse burgers, of die het ook zo zien.
  Klinkt als je eigen gebrek aan ervaring als je niet ziet wat Amerikaanse rentes en inflatie met Nederlandse multinationale aex bedrijven te maken heeft.
 5. forum rang 7 handyman6 11 augustus 2022 08:32
  De loonrondes (10% erbij)in het najaar moeten nog beginnen en reken maar dat we na deze dure zomer hebberig zijn !
  De nieuwe energiekontrakten gaan met faktor2,4x omhoog vergeleken met de vorige.
  Onze overheid blijft zich in de schulden steken,voor subsidies aan burgers en bedrijven,op zich al een reden voor grotere inflatie.
  Koopkracht kapot,winkels op slot....
 6. forum rang 7 handyman6 11 augustus 2022 08:39
  quote:

  MD2018 schreef op 11 augustus 2022 08:36:

  Alle seinen op rood opening aex op groen met minimaal 0.7%… ja dit is de nieuwe realiteit. Omlaag kan 1x in de 10 dagen Max…. Je ziet de rally op de beurs en op de crypto….

  Dit gaat weer veel pijn doen als het toch mee allemaal tegenvalt..
  De FED gaat ons redden,dat gelooft de markt en Stock123.Die gaat zelfs ze schoenen opeten als de AEXniet gauw de 800 haalt....
 7. forum rang 7 handyman6 11 augustus 2022 08:49
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 11 augustus 2022 08:45:

  Je kunt toch beter Stock123 volgen dan shortie als je nog wat geld wilt overhouden.
  Daswaar. Haha.En het geld raakt bij veel mensen na deze zomer behoorlijk op,ben ik bang.

  Intussen stijgt de koper prijs alweer een week of wat.....
 8. forum rang 7 Unimog 11 augustus 2022 08:54
  quote:

  handyman6 schreef op 11 augustus 2022 08:49:

  [...]Daswaar. Haha.En het geld raakt bij veel mensen na deze zomer behoorlijk op,ben ik bang.
  Nog even een tijdje alle slechte nieuws negeren op de beurzen en naar AEX 770 of wellicht nog hoger en dan misschien eens omlaag kijken. Hoogtevrees begint pas na het omlaag kijken meestal.
 9. forum rang 6 MD2018 11 augustus 2022 09:00
  quote:

  Newg88 schreef op 11 augustus 2022 08:48:

  www.telegraaf.nl/financieel/424959994...
  ff geduld sneeuwbal moet nog gaan rollen
  stock tot zover wel gelijk
  en onder de 720 hoef je het forum niet te verlaten
  gewoon kleur bekennen moeten we allemaal wel s
  Maar de energie bedrijven willen wel miljarden winst maar niet het risico dat de consument niet meer kan betalen… ongekend eigenlijk!
249 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links