Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wall Street staat klaar voor eindsprint

Wall Street staat klaar voor eindsprint

Technisch staat de Amerikaanse aandelenbeurs te trappelen om dit beleggingsjaar in een positieve stemming af te ronden.

Het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank om te verkrappen lijkt goed te vallen bij beleggers. Tussen de regels lezen zij dat Fed-voorzitter Powell in 2022 een zeer sterke economie verwacht.

Wel erkende Powell dat de inflatie hoger is dan verwacht, met de pandemie als belangrijkste aanjager.

Sterke groei

In deze discrepantie, verkrapping versus economische groei en relatief hoge inflatie, zit de hoop van de financiële markten opgesloten.

Wall Street reageerde in eerste instantie verheugd nu de rentekogel door de kerk is. Technisch staat de Amerikaanse aandelenbeurs klaar om dit beleggingsjaar in een positieve stemming af te ronden.

Ik had hier al eerder aangegeven dat de technische schade op Wall Street zeer bescheiden was en dat de Amerikaanse beurs op het punt staat uit te breken.

Ik blijf terughoudend voor Nederlandse beurs, maar geef toe dat ik me wellicht iets te somber heb uitgelaten. Mogelijk weet de AEX een eerste hogere bodem te vormen. Dit in plaats van de door mij gevreesde lagere top. Dus ik houd nogmaals de AEX tegen het licht.

Verder bekijk ik de lange-termijnplaatjes van de Dow Jones, S&P500, Nasdaq 100, SOX index en de Transportation index.

Nederlandse beurs geeft steeds krappere fluctuaties weer

De AEX-index vormt mogelijk een eerste lagere top, rond 809,16 punten (gevormd op 8 december). Deze top ligt aan de onderkant van de gap (tussen de twee blauwe lijntjes). Daar staat rond 769,14 punten een potentieel hogere bodem tegenover.

Kortom de markt zoekt naar richting binnen een zijwaarts gericht koerspatroon tussen 769,14 (de bodem van 3 december) en 809,16 punten (gevormd op 8 december).

Technisch worden de fluctuaties steeds krapper. Een uitbraak uit deze driehoek zal de nieuwe richting aangeven. We wachten dit technische signaal af.

Dow Jones nog steeds positief

De Dow noteert 1,5% onder haar all-time high rond 36.544,90 punten (de top van 8 november).

De Dow Jones laat hogere koersbodems op de grafiek achter, boven de toppenlijn uit 2018, 2019 en 2020 (blauwe stippellijn). In feite geven de recente hogere bodems een succesvolle pullback weer.

Na een doorbraak en slotstand boven de laatste koerspiek op 36.544,90 punten (de top van 8 november) kan de oude stijgende trend worden hervat richting ons eerste berekende koersdoel rond 42.500 punten.

Zolang de steun van 33.106,20 punten (de bodem van 25 juni) intact blijft, oogt het beeld positief.

Opvallend sterk is dat de recente daling prima is opgevangen door de stijgende 200-dagenlijn. Dit bevestigt de positieve technische conditie.

Hogere S&P bodem

De S&P noteert 1,4% onder haar all-time high rond 4.745,79 punten (de top van 22 november).

De S&P 500-index heeft in de recente daling rond 4.545 een hogere bodem gevormd boven het niveau van de septembertoppen. Hierdoor blijft het technische plaatje positief.

Er ligt steun op 4.279,37 punten (de bodem van 8 oktober). Het berekend koersdoel ligt rond 5.500 punten.

De stijgende trend van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde wijst bij de S&P-index op een positieve technische conditie.Redelijk technisch beeld Nasdaq

In de recente correctie vormde de Nasdaq 100-index een hogere bodem boven de voorgaande toppen. Hierdoor is het positieve technische beeld bevestigd.

De kleinere Amerikaanse technologiebeurs geeft op de lange termijn nog steeds een patroon van hogere toppen en hogere bodems weer.

De opwaartse trend heeft de weerstand van 17.600 punten (berekend koersdoel) als koersdoel. De lange termijn steun ligt rond 14.050,40 punten (de bodem van 16 april).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een stijgende trend zien. Dit wijst op een positieve technische conditie.

Hogere bodem SOX-index

De SOX-index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, blijft binnen de uptrend, ondanks stagnatie.

In de recente terugval heeft de SOX-index een fors hogere bodem achtergelaten. Omdat de SOX hierbij ruim boven de voorgaande top weet te blijven, kunnen we spreken van een katapult bodem, een bijzonder krachtig signaal voor de komende maanden.

Er ligt steun op 3.126,96 punten (de bodem van 3 juni). De eerste horde rond 3.982,12 punten (gevormd op 22 november) moet gebroken worden om de opmars te rechtvaardigen.

Ons berekende koersdoel ligt rond 4.500 punten.

De 200-dagenlijn van de SOX index laat een opwaarts verloop zien. Dit geeft een positieve technische conditie weer.Transportation-index

De Transportation index is in de laatste correctie opgevangen door de 200-dagenlijn. Maar omdat Transportation index terug onder de voormalige toppen is gezakt, verliest de index iets aan kracht.

We verwachten steun op 5.828,63 punten (de bodem van 23 juli). Het berekend koersdoel ligt rond 7.300 punten.

Er is ruimte tot 7.300,00 punten (berekend koersdoel). Een doorbraak van de laatste koerstop zou de verbetering bevestigen.

De steun vinden we op 5.828,63 punten (de bodem van 23 juli).

De 200-dagenlijn van de Transportation-index laat een opwaarts verloop zien. Dit geeft een positieve technische conditie weer.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 17 mei Hoofd-en-schouderformaties op de AEX 209
 2. 16 mei Stress in de markten
 3. 16 mei Draagvlak brokkelt verder af 112

Gerelateerd

Reacties

340 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Happy 17 december 2021 08:16
  quote:

  Lepre Chaun schreef op 17 december 2021 08:02:

  Dank Royce voor de duiding weer en geef sombermans geen kans .
  Op naar een mooie eindjaarsrally uiteraard afsluitend met ene lekker Pintje van AB Inbev .
  staat ook erg Laag Gewaardeerd .
  Die eindejaarsrally is wat vroeger gekomen dit jaar. De realiteit begint het te winnen van de overmoed. Op naar de correctie!
 2. forum rang 8 Lepre Chaun 17 december 2021 08:24
  quote:

  Happy schreef op 17 december 2021 08:16:

  [...]

  Die eindejaarsrally is wat vroeger gekomen dit jaar. De realiteit begint het te winnen van de overmoed. Op naar de correctie!
  beleggingsstrateeg Ralph Wessels van ABN AMRO

  De strateeg verwacht dat het economisch herstel in 2022 zal doorzetten en boven de trend zal blijven groeien.

  ABN AMRO is voor 2022 positief over de beleggingsvooruitzichten voor aandelen .
 3. forum rang 4 retsok 17 december 2021 08:44
  Zijlijn, toeschouwer.

  Volatiliteit is een kenmerk van een vorm van distributie.

  Het meest opvallende is dat iedere stijging meestal direct na de opening plaatsvind of een paar uur later de top maakt maar dat de neerwaartse bewegingen veel eenvoudiger zijn te benutten.

  Een ander kenmerk is dat er duidelijk veel economisch risico is, sterk toenemende inflatie daardoor stijgende rente maar dat veel beleggers/gokkers nog steeds een voorkeur hebben voor stijgende koersen> Deze verwachting komt waarschijnlijk door de sterke economische groei.. echter als de groei zo sterk is, is de top vd groei nabij en beurzen hebben de neiging om altijd een half tot een heel jaar voor te lopen op de economie....

  Niet vergeten...Distributie kan tot wel meer dan 12 maanden aanhouden...
 4. forum rang 7 easy56 17 december 2021 08:50
  easy56 schreef op 16 december 2021 08:18:

  stijgende rente geeft niet verhaaltje nu op rtlz.....

  Althans dat is t verhaaltje vandaag,kan zoweer veranderen:-)

  nl.investing.com/indices/us-spx-500-f...

  Europa knikt ja en laat zich weer meeslepen:-)
  morge weer futures hoger,Europa volgt en spelletje weer opnieuw:-)
  -------------------------------------------
  ben benieuwd
 5. forum rang 7 PietKeizer 17 december 2021 08:53
  quote:

  retsok schreef op 17 december 2021 08:44:

  Zijlijn, toeschouwer.

  Volatiliteit is een kenmerk van een vorm van distributie.

  Het meest opvallende is dat iedere stijging meestal direct na de opening plaatsvind of een paar uur later de top maakt maar dat de neerwaartse bewegingen veel eenvoudiger zijn te benutten.

  Een ander kenmerk is dat er duidelijk veel economisch risico is, sterk toenemende inflatie daardoor stijgende rente maar dat veel beleggers/gokkers nog steeds een voorkeur hebben voor stijgende koersen> Deze verwachting komt waarschijnlijk door de sterke economische groei.. echter als de groei zo sterk is, is de top vd groei nabij en beurzen hebben de neiging om altijd een half tot een heel jaar voor te lopen op de economie....
  een kenmerk van een vorm van distributie? dit lijkt me geen correct Nederlands. Hoezo, vorm van distributie.
 6. forum rang 7 fred optie 17 december 2021 08:54
  zo pcr test gedaan.. afwACHTEN... EN NU WAT HANDELEN... rekening neemt niet af dat wilt dus zeggen dat ik nu al een tijd van mijn nep handel leef.. NU MAAK IK BAR WEINIG OP DUS HET STELT NIET ZO VEEL VOOR.. JULLIE KUNNEN GERUST ZIJN. ik verdien niet veel. hahaahahahah rustig maar...
 7. forum rang 7 PietKeizer 17 december 2021 08:57
  quote:

  fred optie schreef op 17 december 2021 08:54:

  zo pcr test gedaan.. afwACHTEN... EN NU WAT HANDELEN... rekening neemt niet af dat wilt dus zeggen dat ik nu al een tijd van mijn nep handel leef.. NU MAAK IK BAR WEINIG OP DUS HET STELT NIET ZO VEEL VOOR.. JULLIE KUNNEN GERUST ZIJN. ik verdien niet veel. hahaahahahah rustig maar...
  ik weet wel wat jij verdient, Fred: een compliment.
 8. forum rang 4 retsok 17 december 2021 09:03
  quote:

  PietKeizer schreef op 17 december 2021 08:53:

  [...] een kenmerk van een vorm van distributie? dit lijkt me geen correct Nederlands. Hoezo, vorm van distributie.
  ik schrijf dit bewust op deze manier... om duidelijk te maken dat er verschillende vormen van distributie zijn met ieder hun eigen kenmerken.

  khad idd beter het woord "deze" vorm van....
340 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links