Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

WOII voorspeller Dow Jones?!

WOII voorspeller Dow Jones?!

 

The surrender by Holland on 15 May 1940 seems to produces the largest drop in the prices over a day and the next five working days.

Het is vandaag 75 jaar geleden dat WOII uitbrak met de overval van de Duitse dictator Adolf Hitler op Polen. Kijk die Amerikaanse krantenkop van die dag eens! Het zinnetje hierboven vis ik uit een (oersaai) wetenschappelijk rapport over de Dow Jones ten tijde van de oorlog.

 

 

Chocoladeletters. Nou, dan kreeg Wall Street zeker wel een dreun die eerste september? Nee, de koersen deden niet veel. Sterker nog:

 

 

Hoe kan dat nou? Onderstaande quote vis ik van een onduidelijk blog over in dit geval de bearmarket 1939-1942. Ik kan het niet verifiëren, want het is opvallend hoe weinig er over (Amerikaanse) aandelen tijdens de oorlog is te vinden. Ik google me suf, maar kom amper interessante dingen.

Anyway - en dit klinkt mij plausibel in de oren - Wall Street had volgens dat blog zeg maar de oorlog al ingeprijsd naar aanleiding van het roemruchte Duits-Russische niet-aanvalsverdrag van augustus 1939. En de aanval zelf deed Amerikaanse beleggers watertanden?

Wall Street was giddy with the prospects of providing the combatants with the materials needed for war. Brokerage houses encouraged the buying frenzy by publishing statistics on how well the so-called "war bride" stocks performed at the outbreak of the first world war.

Na die eerste rally bewoog de index zijwaarts tot de overval van Hitler in mei 1940 op West-Europa. De Dow Jones verloor bijna een kwart in een paar weken. Daarna werden beleggers er niet haniger op en daalde de index twee jaar lang gestaag tot 28 april 1942. Daarna begon me toch een bullmarket...

Ongelooflijk maar waar, of weer de vooruitziende blik van beleggers? De bodem was een maand voor het eerste Amerikaanse succes. In juni bracht de VS vloot bij Midway met mazzel en heldenmoed in vijf minuten de Japanse vliegdekschepen tot zinken en was de oorlog in de Pacific achteraf gezien beslist.

Hier de beste grafieken van de Dow Jones uit die tijd die ik zo snel kan vinden. Vul hier de aanval op Polen en West-Europa, de Slag om Engeland, de overval op Rusland, de slag om Moskou en Pearl Harbour zelf maar in:

 

 

Hier de hele grafiek van de Dow Jones tijdens de oorlog:

 

 

Achteraf lijkt beleggen altijd zo gemakkelijk, omdat het er allemaal zo logisch uit ziet. Die grafiek hierboven geeft gewoon het oorlogsverloop weer! Eerst de nederlagen en de wanhoop, de draai en vervolgens de lange weg naar VE en VJ day. Maar ja, zoals u uit ervaring weet, is het wat minder gemakkelijk als u er middenin zit.  

Eén ding: doe wat u niet laten kan, maar ga er nou niet voetstoots van uit dat oorlog goed voor aandelen is. Vergeet niet dat tijdens de oorlog in de VS zelf niet één schot is gelost en dat het vooral de onvoorstelbare Amerikaanse industriële output was die de Duitsers en Japanners tot een felbevochten overgave dwong.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. Henri Nostradamus 1 september 2014 16:53
    Beurzen gaan vaker op de dag van de uitbraak omhoog - de reden is logisch - veel productie in aantocht - dat is goed voor de fabrieken. Gezien de totaal andere constellatie van onze economie en de gevaren die van een andere orde zijn (kortere strijd - veel zwaardere middelen - meer doden) is niet te verwachten dat bij een confrontatie tussen oost en west de beurs omhoog zal gaan. Integendeel - economie zal fors leiden onder het tekort aan handel en het wegvallen van internationale vraag c.q. wegvallen van aanvoer van grondstoffen. Zo lokaal als de economieën vroeger waren zo internationaal en verbonden zijn ze nu. Een conflict waar Rusland of China in betrokken is zal zeker tot een daling op de beurzen leiden.
    Zonder Rusland komt Europa energie tekort. Zonder China productiecapaciteit en afnemers.

    HN
  2. Tradingmate 1 september 2014 17:52
    AJ verwacht je dat Rusland Duitsland of Nederland zal binnen vallen?

    Je zou de situatie van Europa goed kunnen vergelijken met die van de VS in de 2e wereld oorlog. Als we onze soldaten naar Ukraine zouden sturen en moeten bevoorraden. Dat zou dan ook hiet de nodige industriele opleving kunnen geven.
    En zonder oorlog kan dit hele "gedoe"ook nog andere positieve effecten hebben, zo zal er meer uitgegeven gaan worden aan defensie (als je in AED, GD, BA, etc belegd).
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links