Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Versteiling?

De AEX weet zich nog niet te ontworstelen uit de huidige smalle tradingrange. Wel werd vorige week de jaartop al verder aangescherpt naar een niveau van 393 punten. Toch is het belangrijk dat de index uiteindelijk opwaarts  door de stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek weet te breken, om de verwachte opwaartse versnelling te starten.

Dit blijft overigens wel mijn voorkeursscenario: een versteiling in de laatste handelsweken van dit jaar richting de 420 punten. De onderkant van mijn doelzone voor dit jaar (400 tot 420) is ondertussen op 7 punten na getest maar ik verwacht dat deze grens bij een opwaartse versnelling snel gebroken zal worden en beperkte weerstand zal opleveren.

De stijgende toppenlijn die gebroken moet worden ligt vandaag bij 395,50 en kruipt gestaag richting de 400-puntengrens. Eind november zal deze stijgende toppenlijn rond de 400 punten zijn te vinden. Deze toppenlijn maakt deel uit van een relatief smal stijgend trendkanaal sinds eind 2012 op de logaritmische weekgrafiek.

Opwaartse versnelling
Een trendkanaal dat valt binnen de grenzen van de sinds 2009 brede stijgende trend. De bewegingsruimte werd dit jaar begrenst door de buitenkanten van dit smalle trendkanaal, waarbij alleen de forse correctie in de maand juni (van 373 naar 331) tijdelijk de onderkant van dit destijds in ontwikkeling zijnde trendkanaal doorbrak.

Alle vijf de correcties van dit jaar startte vanaf een hogere jaartop en langs deze startpunten is de genoemde stijgende toppenlijn te trekken. Als we echter kijken naar de vierde en vijfde correctie van dit jaar dan werd de onderkant op 5 punten na niet meer getest.

Dit wijst naar mijn mening op de aanstaande opwaartse versnelling. Verder werd de laatste correctie in relatief de kortste tijd goedgemaakt waarbij ook vier opwaartse gaps werden gevormd. Het is een teken van kracht dat deze gaps nog niet zijn gesloten.

Vervolgbeweging
Toch blijft een aanval om de meest recente gap (tussen 385,70 en 387,20) te sluiten mogelijk zolang de opwaartse versteiling boven de 395,50 niet plaatsvindt. Ik verwacht echter dat het slechts een kwestie van tijd is voordat deze versteiling zal starten.

Hierna houd ik rekening met een forse opwaartse vervolgbeweging die uiteindelijk een top zal vormen in de buurt van de 420 punten. Zodra dit niveau in zicht komt, moeten we alert worden op de vorming van toppatronen.

Ik houd namelijk in de eerste periode van 2014 rekening met een forsere maar nog steeds normale correctie voordat de AEX definitief boven de 420 weet te breken.

Weekgrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Weinig weerstand
In het kortetermijnbeeld ligt de eerste weerstand bij de jaartop van 393. Daarboven ligt dan nog het te breken niveau van 395,50. Hierboven liggen dan verder nog de te berekenen niveaus van:

  • 397 (vanuit het afgeronde vlagpatroon)
  • 399 (161,8%-Fibonacci-retracementniveau van de vijfde correctie)

Toch verwacht ik weinig tot geen weerstand bij deze niveaus zodra de stijgende toppenlijn wordt gebroken. Steunpunten zijn er ook genoeg:

  • bij 388
  • de bovenkant van de vierde gap bij 387,20
  • de voormalige jaartop van 385,90
  • de onderkant van de gap bij 385,70

Een belangrijk niveau ligt bij 383. Hier is het eerste Fibonacci-retracementniveau te vinden vanaf de hogere middellangetermijnbodem van 366. Zolang een index hierboven weet te blijven, blijft de sterke opwaartse kracht intact.

Ik verwacht echter dat het neerwaarts potentieel in de komende dagen beperkt zal blijven en we vooral moeten letten op de aanstaande verwachte opwaartse doorbraak en versteiling.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX: dichtbij koersdoel
Ook de DAX weet zich nog niet te ontworstelen van de stijgende toppenlijn die nu bij 9060 ligt. Ondertussen komt mijn begin dit jaar gestelde koersdoel (9200) dichtbij. Zodra echter deze stijgende toppenlijn opwaarts wordt gebroken, mag een beweging naar de bovenkant van een langer stijgend trendkanaal worden verwacht in de laatste weken van dit jaar, nu bij 9430.

In het kortetermijnbeeld wordt deze verwachting minder kansrijk in de komende weken zodra de DAX onder de sinds augustus stijgende bodemlijn van nu 8780 terecht komt. Hier ligt ondertussen ook de voormalige jaartop van 8770. Overige steunniveaus liggen bij:

  • 8932
  • 8825

Maar ook voor de DAX is het naar mijn mening slechts een kwestie van tijd voordat de volgende opwaartse versnelling zal starten.

DAX

Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

261 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Koffiezondersuiker 4 november 2013 09:58
    quote:

    robin3000 schreef op 4 november 2013 09:06:

    al 3 weken zitten we gevangen tussen de 393 en 388. Saaie beurs zeg.
    Goed gezien. Zo gaat het al jarenlang.
    En dadelijk komt er weer 5 punten bij uit het niets.
    En dan stapt iedereen in met de derivaten en zijn ze weer te laat.
    Sukkels...
261 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links