Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Geen explosie graanprijzen

Geen explosie graanprijzen
Beeld: iStock

De grondstoffenmarkten reageerden met bescheiden prijsstijgingen van de voedselprijzen op het bericht dat Rusland stopt met het naleven van de graandeal. In een reactie steeg de graanprijs van  $640 naar  $738: een stijging van 15%. De prijs van sojabonen liep op van $1.425 naar $1.498, een stijging van iets meer dan 5%.

De graandeal is een jaar geleden gesloten door de VN, Turkije, Oekraïne en Rusland. Onder deze overeenkomst was, ondanks de oorlog, de export van landbouwproducten vanuit Oekraïne mogelijk. Uiterlijk maandag had de deal weer verlengd moeten worden. Door het klappen van de graandeal werden aanvankelijk flink hogere voedselprijzen verwacht. Maar prijsexplosies zijn tot nu toe uitgebleven, zeker in vergelijking met de prijsdalingen sinds het begin van de oorlog in Oekraïne.

Ondanks het recente herstel staan de prijzen van zowel graan als die van sojabonen lager dan aan het begin van 2023. De graanprijs noteert thans 7% onder de beginstand van dit jaar; die van sojabonen is YTD zo´n 2,5% gedaald. 

Als we wat langer terugkijken, dan valt op dat de voedselprijzen sinds het begin van de oorlog in Oekraïne per saldo flink zijn gedaald. Graan is in die periode in prijs bijna gehalveerd van $1.363 naar nu $738. Sojabonen kosten sinds begin 2022 ruim 15% minder: $1.775 toen, nu $1.491.

Op korte termijn signalen van bodemvorming

Puur technisch bekeken vanuit de langetermijngrafiek ontwikkelt de graanprijs zich nog in een dalende trend. Ik bespeur wel een mogelijke hogere bodem rond $622. De prijs van sojabonen tendeert zijwaarts, maar vormt eveneens een potentiële eerste hogere bodem rond $1.425.

De mogelijke hogere bodems die zich zowel in graan als bij sojabonen aftekenen wijzen op bodemvorming bij de voedselprijzen. Wellicht dat het klappen van de graandeal toch nog effect gaat sorteren. Goed om in de gaten te houden.

In deze column bekijk ik de koersontwikkeling van graan en sojabonen.   

Prijs van sojabonen zoekt naar richting

De prijs van sojabonen zet tussen $1.555 (februari) en $1.568 (begin juli) een serie gelijke toppen neer.  Per saldo is de koersontwikkeling sinds eind vorig jaar vlak tussen $1.270,75 (bodem van 2 juni) en $1.568 (top van 30 juni). 

Mogelijk is er begin juli een eerste hogere bodem rond $1.425 gevormd. Dit kan een eerste signaal van bodemvorming zijn. 

Bij sojabonen tendeert de 200-dagenlijn zijwaarts. Dit duidt op neutrale technische omstandigheden.

Soja prijs 2023


Graan legt de koersdaling stil

De graanprijs noteerde dit voorjaar op het laagste punt sinds medio 2021. Een belangrijke technisch verzwakking is opgetreden nadat de voormalige steunzone rond $700-$720 werd gebroken.

Ook ligt de stijgende trend achter ons. De weerstand ligt rond $797,50 (van 17 februari). Sindsdien beweegt de graanprijs zich zijwaarts met steun rond $565,50 (bodem van 11 december 2020). Let wel op de eerste mogelijke hogere bodem rond $622 van begin juli. Dit wijst in de richting van bodemvorming. 

De 200-dagenlijn laat nog een dalend verloop zien, terwijl de graanprijs eronder beweegt. Deze combi geeft een negatieve technische conditie weer.

graan prijs 2023

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 52
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Gerelateerd

Reacties

95 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 adritromp 20 juli 2023 09:14
    quote:

    JBNE schreef op 20 juli 2023 09:11:

    Goedemorgen,

    1. IBM overtreft winstverwachting
    2. Tesla boekt weer winstgroei
    3. Netflix overtreft verwachtingen
    4. Nederland investeert meer in mei
    5. Nedap blijft groeien
    6. Weer flink meer omzet bij Sligro

    Allemaal goed nieuws.
    En de beurs gaat omlaag. Ik vind dit wel erg vreemd
    Sja afgelopen tijd was bet nieuws niet zo goed en gingen de koersen omhoog
  2. Jopieklaploper 20 juli 2023 09:27
    Het gaat gewoon goed en dat gaan we samen vieren!!!!

    De prijzen in supermarkten zijn tientallen procenten gedaald en de inflatie is veranderd in deflatie!!. Dit jaar gaan de prijzen over de hele linie ongeveer 8,35% omlaag terwijl de lonen 6,42% stijgen. Dit betekent een koopkrachtstijging per nederlander van bijna 15%!!!!!!

    Dankzij het beleid van het kabinet (Rutte team VVD en Kaag team D66 GROTE KLASSE!!!!!!) draait de economie als een tierelier en klotst het geld tegen de plinten.

    Oekraine heeft de vreselijke oorlog (ergste oorlog sinds WOII) tegen rusland overtuigend gewonnen, hoewel we nog tot 2030 moeten wachten voor de definitieve vrede. Dankzij Zelenski en zijn team GROTE KLASSE.

    De Euro en Dollar winnen dagelijks aan koopkracht dankzij het beleid van de centrale bankiers (Lagarde team ECB en Powell Team FED grote klasse!!!!!!) dit betekent ook voor de toekomst stijgende welvaart en stijgende koopkracht voor iedereen.

    Het gaat gewoon goed en dat moeten we samen vieren, we leven in de mooiste tijd ooit en dat is een feest meer dan waard!!!
  3. forum rang 9 Calimero 20 juli 2023 09:35
    quote:

    Jopieklaploper schreef op 20 juli 2023 09:27:

    Het gaat gewoon goed en dat gaan we samen vieren!!!!
    ...

    Het gaat gewoon goed en dat moeten we samen vieren, we leven in de mooiste tijd ooit en dat is een feest meer dan waard!!!
    FA sucks ... :)

    www.iex.nl/Forum/Upload/2020/12938058...
    www.iex.nl/Forum/Upload/2023/14833078...
  4. forum rang 9 Calimero 20 juli 2023 09:48
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 20 juli 2023 09:29:

    Putin doet ook aan TA en probeert met zijn graanbombardementen het laatste beslissende zetje te geven.

    invst.ly/10q9br
    Bij Putin denk ik altijd aan 666 ... 6,66 x 144 bijvoorbeeld ... en nu maar hopen dat het geen 1335 wordt ....

    “How blessed is he who keeps waiting and attains to the 1,335 days.” - Daniel 12:12
95 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links