Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het belang van de 200-dagenlijn in de koersgrafiek

Het belang van de 200-dagenlijn in de koersgrafiek

De 200-dagenlijn geeft de gemiddelde koers weer van de 200 dagen ervoor. Binnen de technische analyse worden dat soort voortschrijdende gemiddelden gebruikt om trends in de markt te bepalen.

Over het algemeen, wanneer een index of een ander beleggingsinstrument boven het voortschrijdend gemiddelde noteert en deze lijn opwaarts beweegt, bevindt de koers zich in een stijgende trend. Wanneer de koers onder het gemiddelde beweegt en de lijn een dalend verloop laat zien, bevindt het instrument zich in een neerwaartse trend.

De meest gebruikte Moving Averages zijn de 25-daags, 50-daags en 200-daags MA. De korte voortschrijdende gemiddelden reageren beter op marktbewegingen, maar bewegen vaak erg volatiel. Voor voortschrijdende gemiddelden op langere termijn kan het langer duren om een trend te identificeren, maar het signaal is meestal sterker.

200-dagenlijn

Voor langetermijnbeleggers is de 200-dagenlijn onmisbaar gereedschap. Dit gemiddelde geeft niet alleen duidelijk de trend aan waarin een instrument zich bevindt, maar zorgt ook vaak voor steun of weerstand binnen de trend. Wanneer er sprake is van een duidelijke trend, heeft de 200-dagenlijn een aantrekkingskracht op de koers waardoor deze steeds naar dit gemiddelde wil terugkeren. Een test van het 200-daags gemiddelde kan daarom ook koop- of verkoopsignalen signaleren.

De Europese beurzen zijn de afgelopen weken wat hersteld na de vorming van nieuwe dieptepunten in september. Hoewel er op korte termijn sprake is van een overtuigende opleving, bewegen de meeste indices op langere termijn nog in een dalende trend.

Bij verschillende beurzen heeft de 200-dagenlijn in de afgelopen maanden als een glooiende barriere dienst gedaan en stuitten deze beurzen na een test van het gemiddelde op nieuwe verkoopdruk. Deze beurzen zijn de afgelopen weken opnieuw opgelopen tot aan hun 200-dagenlijn, waarmee de vraag rijst of een nieuwe correctie in aantocht is.

DAX-index

De Duitse beurs beweegt sinds begin dit jaar in een duidelijke dalende trend. Lagere toppen en bodems wijzen op aanhoudende verkoopdruk. De toppen en bodems lopen wel in elkaar over, wat signaleert dat de kracht van de trend beperkt is.

De DAX-index is dit jaar al drie keer eerder afgeketst op de 200-dagenlijn (rode lijn in de grafiek). Zowel in maart, juni als augustus stootte de index haar hoofd tegen de rode dalende lijn in de grafiek. Nu het 200-daags gemiddelde weer is bereikt, neemt het risico op een nieuwe correctie weer toe.

Als de trendmatigheid van de afgelopen maanden wordt voortgezet, zal de index een nieuwe lagere top vormen rond de 200-dagenlijn en nieuwe dieptepunten opzoeken. de steun wacht rond 11.450 punten.

Euro Stoxx 50-index

Ook het Europese beursgemiddelde, de Euro Stoxx 50-index, laat een patroon van lagere toppen en bodems zien waarbij de toppen telkens rond het 200-daags gemiddelde zijn gevormd.

Deze index is de afgelopen weken weer hersteld tot aan deze lijn, waardoor we er rekening mee moeten houden dat dit herstel op zijn laatste benen loopt. Een nieuwe lagere top zal de dalende trend nogmaals bevestigen en de trend een nieuwe impuls kunnen geven richting de steun op 2.920 punten.

Pas als de 200-dagenlijn duidelijk wordt doorbroken, zal de dalende fase over kunnen gaan in een meer neutraal koersverloop en neemt het risico van een daling richting nieuwe dieptepunten verder af.

AEX-index

De trend van de Nederlandse beurs oogt al enige tijd wat minder negatief, maar ook hier heeft de 200-dagenlijn al eerder voor weerstand gezorgd. Zowel in april als in augustus vormde de index een lagere top rond het 200-daags gemiddelde.

De index is de afgelopen weken wat hersteld, maar beweegt nog ruim onder de 200-dagenlijn. Er lijkt voor de AEX dus nog wat ruimte te zijn om verder te herstellen. Toch is ook bij de AEX nog altijd sprake van een patroon van lagere toppen en bodems. Het risico op een nieuwe correctie, en een test van de steun rond 632 punten, blijft hiermee groot.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

  1. 08:30 Langetermijnschade bij crypto's beperkt 31
  2. 29 apr Weinig reden tot zorg 39
  3. 22 apr Hoe kleiner, hoe zwakker 48

Gerelateerd

Reacties

248 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. TheSky 3 november 2022 07:54
    Haha, gisteren deze tekst:

    “ De AEX-index krult opwaarts
    De Nederlandse beurs (AEX-index) is technisch bezien flink verbeterd. Nadat de dalende trend opwaarts is doorbroken, is de AEX-index nu ook boven de oude weerstand op 669,76 punten (gevormd op 5 oktober) gebroken. Met deze technische verbeteringen is er ruimte vrij gemaakt voor een aanval op de volgende horde rond 736,34 punten (gevormd op 4 augustus).”
  2. Jeronimo 3 november 2022 08:02
    Goedemorgen,

    De markt wil graag omhoog maar gevoel van onbehagen overheerst door de vele negatieve factoren zoals inflatie, rente, energie, oorlog, afnemende koopkracht. De enige witte raaf is de arbeidsmarkt. We zitten naar mijn gevoel in het oog van de storm waar het altijd rustig lijkt maar de schade vlakbij enorm is. Cash is King of middellange puts in dit geval…. Fijne dag!
  3. forum rang 5 bartbas 3 november 2022 08:04
    quote:

    TheSky schreef op 3 november 2022 07:54:

    Haha, gisteren deze tekst:

    “ De AEX-index krult opwaarts
    De Nederlandse beurs (AEX-index) is technisch bezien flink verbeterd. Nadat de dalende trend opwaarts is doorbroken, is de AEX-index nu ook boven de oude weerstand op 669,76 punten (gevormd op 5 oktober) gebroken. Met deze technische verbeteringen is er ruimte vrij gemaakt voor een aanval op de volgende horde rond 736,34 punten (gevormd op 4 augustus).”
    Het bewijst maar weer eens dat je TA geen te hoge waarde moet hechtten. Ontwikkelingen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Ik hecht er geen waarde aan. Kuddegedrag van beleggers geeft ze nogal eens gelijk. Winst kun je vaak maken door contrair te beleggen.
248 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links