Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kunstmestoorlog

Het is niet meteen een uitgesproken beleggingspropositite. In eerste instantie is het vooral leuk voor boeren, maar als u goed nadenkt en door redeneert eigenlijk voor alles en iedereen. Of om het in economisch jargon te zeggen: dit kan een deflatoir effectje hebben op zo'n beetje alle granen, gewassen en groentes.

Wat is er aan de hand? Het is oorlog in kunstmestland. Uralkali heeft de knuppel in het honderhoek gegooid. Deze Russische kunstmestfabrikant is uit het Belarus Potash Corporation export kartel (blijkbaar mogen kartels en monopolies in Rusland?), omdat andere bedrijven daarin afspraken zouden hebben geschonden.

Het bedrijf gaat op eigen houtje opereren, lees: de prijzen verlagen. Analisten schatten dat kunstmest zo'n 25% goedkoper wordt. Gevolg van deze actie is dat wereldwijd alle kunstmestaandelen (al dan niet pre-market) zo'n 20% dalen. Denk hierbij aan namen als K&S, PotashCorp of Saskatchewan, Agrium and Mosaic.

Food & beverages
Nou denk ik niet dat u, zeg maar de halve Koffiekamer, tot uw nek in deze aandelen zit, maar er gaat wel een balletje rollen dat een reuzesneeuwbal kan worden. Om te beginnen krabt BHP Billiton zich al achter de oren, of ze nou wel of niet miljarden moet investeren in een (kali?)mijn in Canada met deze prijsdruk.

Heineken, Unilever, Ahold, Wessanen, Sligro: hoe verder u doordenkt, hoe meer namen in uw hoofd zoemelen die vroeg of laat hier in meer of minder mee te maken krijgen. Food & beverages natuurlijk voorop. Daarom ook mijn stelling in het begin van dit stukje: dit kan een wereldwijd deflatoir effectje hebben.

Niet veel, niet ernstig, maar tóch. Business Insider heeft hier een kort stukje over en - helaas achter een betaalknop - Financial Times heeft een hele analyse.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 juli 2013 15:06
    Eens met Theo1, dit geeft weer wat lucht aan boeren en producenten, die daardoor het hoofd boven water kunnen houden. Billiton en andere mijn-exploitanten zullen er mogelijk wel meer last van krijgen, maar ook daar lijkt me het effect beperkt, ze zijn te groot om van een crisisje in de kunstmestmarkt grote verliezen te lijden. Voor eindproducten is de schommeling vermoedelijk ook onder de 1%, dus amper interessant.
  2. Tradingmate 30 juli 2013 15:28
    Inderdaad, mijn aandeeltjes POT gingen in voorbeurs handel met ruim 25% omlaag, van $37,70 naar $27,85. Leuk moment om voor de lange termijn in te stappen (gekocht op 27,87! ;-)).
    Kunstmest zal in toekomst sterke vraag houden. Als investeringen naar nieuwe wingebieden afnemen zal de prijs weer stijgen en daarmee ook de winst. Je ziet dat in heel veel sectoren en ander grondstoffen.
    De wereld bevolking heeft steeds meer landbouwgrond met hoge opbrengst nodig om alle luxe producten op te verbouwen. Bij grondstoffen heb je echter wel een lange beleggings termijn nodig.

    Verder is het uiteraard de manier om je risico op inflatie af te dekken. Met toenemende risico's door afbouw van de geldkraan in Amerika lijkt me dat een rieeel risico.
  3. [verwijderd] 30 juli 2013 15:37
    Zo te zien betreft het alleen een kalikartel. Niet de belangrijkste kostenpost van de totale kunstmestpost van boeren. Dat zijn stikstof en in toenemende mate fosfor. De fosfor in de wereld raakt op.

    Bovendien hebben kunstmestkosten over het algemeen een heel klein effect op de gewasopbrengsten, alleen als op termijn van een paar jaar de kosten blijvend lager zijn, en dan nog gaat het om een enkele procent van de kosten-af-boerderij. In de consumentenprijzen zal er helemaal niets van te merken zijn. Ik heb het niet exact uitgerekend, maar de kosten van kali hebben op de kostprijs van een brood een effect van nog geen 0.2 ct. per brood. Op aardappelprijzen kan het effect relatief iets groter zijn.
    De prijselasticiteit van de vraag naar kali en andere meststoffen is laag (vandaar dat kartel:). Omdat de kaliprijzen in 2009 sky-high waren, is de productie opgevoerd. Nu zijn er grote voorraden. Het is net als met cyclus van de varkens.

    Die prijsdaling is overigens al minstens sinds december vorig jaar aan de gang.

    Nederlandse boeren strooien praktisch geen kali. In NL is een mestoverschot.

    GW
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links