Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europese beurzen krabbelen op richting weekend

Europese beurzen krabbelen op richting weekend
Beeld: Deutsche Börse AG

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag licht lager geëindigd. Bij een slot van 439,04 punten daalde de Stoxx Europe 600 index 0,1 procent. De Duitse DAX eindigde 0,3 procent in de min op 15.279,62 punten, de Franse CAC 40 daalde 0,2 procent tot 6.257,94 punten en de Britse FTSE 100 sloot de dag vlak bij een slot van 6.938,56 punten.

"Het is een glansloos einde van wat een negatieve week was voor Europese aandelen", volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets, "met zorgen over de snel stijgende coronabesmettingen in Azië die de afgelopen dagen op het sentiment wogen."

Sterke inkoopdata zorgden volgens Hewson voor een gedeeltelijk herstel nadat de Europese beurzen de dag lager begonnen in reactie op een rood slot op Wall Street donderdag. In New York drukten beleggers de verkoopknop in toen belastingplannen van president Joe Biden uitlekten. Biden wil de vermogenswinstbelasting voor rijke Amerikanen bijna verdubbelen. De maatregel zorgde ook voor een koersval van de bitcoin, die in 24 uur zo'n 10 procent in waarde daalde.

"Het is duidelijk dat de bitcoin gevoeliger is voor een verhoging van de vermogenswinstbelasting  dan andere beleggingen", aldus marktanalist Jeffrey Halley van Oanda. "De angst voor regulering heeft altijd al boven de cryptomarkt gehangen."

Vrijdag koerste de bitcoin rond een niveau van 49.000 dollar, waarmee de cryptomunt in een dag zo'n 10 procent verloor en op weekbasis zelfs 20 procent.

De samengestelde inkoopmanagersindex voor de eurozone steeg van 53,2 in maart naar 53,7 in april. De prognose hiervoor lag op 52,9. De industrie liet een recordgroei zien en de dienstensector draaide van krimp naar groei.

"In een maand waarin coronamaatregelen werden aangescherpt vanwege verder oplopende besmettingen, toonde de economie van de eurozone een bemoedigende groei", aldus econoom Chris Williamson van Markit.

"De cijfers waren veel sterker dan verwacht", zei analist Naeem Aslam van AvaTrade.

De euro/dollar handelde op 1,2063. Een vat WTI-olie werd een procent duurder op 62,09 dollar.

Bedrijfsnieuws

Rémy Cointreau behaalde in het afgelopen boekjaar, dat liep tot en met maart 2021, een hogere autonome omzet en verwacht een stijging van circa 10 procent voor het operationeel resultaat. Het aandeel daalde 1,2 procent.

Daimler heeft vrijdag de margedoelstellingen voor de Mercedes-Benz- en de Mobility-divisie verhoogd, nadat de winst en omzet aantrokken in het eerste kwartaal. Voor heel 2021 verwacht Daimler onverminderd dat de omzet, verkopenaantallen en EBIT "significant" boven het niveau van vorig jaar uitkomen. Daimler merkte wel op dat het tekort aan halfgeleiders de fabrikant afgelopen kwartaal parten speelde, en dat dit tekort ook de omzet in het tweede kwartaal zal beïnvloeden. Het aandeel daalde 0,1 procent.

Na een sterke jaarstart heeft het Duitse staalbedrijf Salzgitter de winstprognoses voor het hele jaar verhoogd. Salzgitter voorziet voor het hele boekjaar een winst voor belasting van 300 tot 400 miljoen euro. Eerder werd nog uitgegaan van 150 tot 200 miljoen euro. Het aandeel steeg 4,2 procent.

Allfunds Group heeft vrijdag zijn debuut op de Amsterdamse beurs gemaakt. Het aandeel ging voor 11,50 euro naar de beurs en sloot op 13,85 euro.
 
In Frankfurt was Infineon koploper, met een winst van 2,1 procent en eindigde Deutsche Wohnen onderaan met een verlies van 2,3 procent.

In Parijs werd de CAC 40 aangevoerd door ArcelorMittal, dat 2,9 procent steeg en waren Danone en Sanofi hekkensluiters na dalingen van 1,4 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse aandelenmarkten noteerden rond het slot in Europa hoger.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20
CAC 40
DAX
PSI

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. BEL 20 12:15
    3.959,56
    -1,40% -56,11
  2. CAC 40 12:15
    8.126,98
    -0,05% -4,43
  3. DAX 08 mei
    18.498,38
    +0,37% +68,33
  4. PSI 12:00
    6.726,73
    +0,01% +0,53

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links