Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Tegenreactie

De AEX beet afgelopen vrijdag de spitst af met de correctiemodus door onder de sinds december stijgende bodemlijn te komen. Gisteren volgden enkele andere Europese indices zoals de Xetra DAX en de CAC40, die ook onder hun steile stijgende bodemlijnen kwamen nadat ze een lagere top hadden gevormd.

De bodemlijn van de DAX is vandaag alweer opgelopen naar 6750. De SOX en Russell 2000 stootten in de afgelopen week al enkele malen hun hoofd tegen een stijgende toppenlijn (lange termijn) en braken ook hun zeer steile stijgende bodemlijn.

Dit patroon is ook terug te zien bij een aantal individuele aandelen zoals:

Andere belangrijke bijkomende zaken zijn de divergentie in de RSI, MACD en de VIX. Hierbij gaf de MACD al een verkoopsignaal (ook een crossing in de DAX twee dagen geleden) en brak de VIX de bovenkant van een dalende wig.

Kortom veel signalen die contrair zijn aan de algemene zeer euforische mening over de markt. Dit zijn vaak aanwijzingen dat een tegenreactie gestart kan worden. Dit blijft dan ook mijn visie voor de komende weken.

Een normale correctie van tussen de 5 en 10% vanaf de recent gevormde toppen. Het is overigens nog wachten op een signaal in de S&P 500 en de Nasdaq 100 onder hun stijgende steile bodemlijnen van vandaag respectievelijk 1343 en 2540.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Gap gevuld
Wat speelt er in de AEX? De index vulde gisteren de gap tussen de 323,60 en 324 wel op, maar bleef onder de horizontale weerstand van 325. Na de top van vorige week bij 328 en de gevormde bearish engulfing (toppatroon) lijkt nu de lagere top te zijn gevormd met een shooting star als nieuw (lager) toppatroon.

Met de opvulling van de gap zijn de scherpe kantjes (snelle daling) van de correctie wel afgenomen, aangezien er nu geen sprake meer is van een break-away gap. Pas boven de 328 lijkt de correctie te worden uitgesteld en kan eerst een beweging naar de stijgende toppenlijn van nu 334 worden verwacht.

Deze kans acht ik na de neerwaartse doorbraak (vrijdag) en de gisteren gevormde lagere top klein. Ik ga uit van een vervolg van de correctie en een beweging in de komende weken naar mijn eerste koersdoel van 309 (neklijn van een eerder afgerond omkeerpatroon).

Tussenliggende steunniveaus liggen bij:

  • de bodems van 319,60 en 314,40
  • het 50-daags gemiddelde van 312,70
  • het 200-daags gemiddelde van 309,70

De recente golden cross tussen deze gemiddelden is een laatste signaal dat er echt sprake is van een bullmarkt.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Hieronder, ter verduidelijking, de grafieken ter verduidelijking van Aegon en Akzo. De steile bodemlijn werd gebroken en een normale correctie gestart voor de vorming van een hogere langetermijnbodem. Na deze correctie kan de recente top worden gebroken.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

198 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 februari 2012 09:43
    Op tijd (gisteren) 500 Tl ING opgeruimd met klein verlies, vertrouwde het niet.
    Terug gekocht later op de dag, TL Dax en Aex, beide royaal in de plus nu, gaan er zo weer uit bij de eerste de beste opleving.
    Kan de vinger er niet opleggen maar vertrouw de boel al tijden niet.
    Vooralsnog eerste trade 2012 lijkt goed te gaan.

    Mocht 325 in de picture komen dan koop ik 500 TS aex, SL op 345.
    Op 327,50 koop ik 500 bij SL op 347, 330 weer 500 erbij SL weer 20 pnt hoger, elke 2,5 index waarschijnlijk 550 short erbij.

    Succes
  2. [verwijderd] 15 februari 2012 10:17
    Goede morgen
    De hogere opening bevestigt de gisterenavond door mij uitgesproken vrees naar aanleiding van de beter dan voorziene handelsdag in Amerika. Het betreft nu in Nederland evenwel een crap rally, omdat Shell en Unilever niet mee doen. Andere belangrijke aandelen lijken al getopt te hebben.
    Ik zit vandaag dan maar uit met die short. Het zal wel zijwaarts gaan of langzaam terug richting 322.
  3. forum rang 6 Koffiezondersuiker 15 februari 2012 10:20
    Wat een fluthandel.
    AEX 350 in de loop vd zomer?
    En dan weer zakken naar..250-300?
    Het lage volume op veel AEX-aandelen geeft te denken.
    Te weinig interesse in die handel.

    Het underperformen vh gros vd AEX-aandelen zijn we gewend en zal niet snel veranderen dus 400pnt of hoger lijkt te ver.
    Ik was gisteren te voorbarig optimistisch. Het is gewoon zo dat veel scepsis over een duurzame opwaartse AEX-beweging gerechtvaardigd is.

    Wat zal de Dow doen?
    Vanaf 13000 punten even versnellen (paar procent) en dan correctie?
  4. [verwijderd] 15 februari 2012 10:31
    quote:

    Krul schreef op 15 februari 2012 09:48:

    Kan ook zijn dat ik elke 5 index punten short bij koop ipv 2,5 pnt ben er nog niet uit.

    Met de paar trades die je per maand doet zou ik zuinig zijn, de 2e trade doe ik over 4 weken voor plm 1 week down, ligt eraan wanneer het draaidag is.
  5. [verwijderd] 15 februari 2012 10:58
    quote:

    Krul schreef op 15 februari 2012 10:28:

    Posities ruim 30% in de plus afgesloten.
    Goed gedaan, gefeliciteerd!

    Ik ben ook nog steeds aan het wachten op de 324-326 om maart puts in te slaan, maar schiet niet op. Het blijft uitkijken, moet je even naar de grafiek van de SeP van gisteravond kijken, stijle lijn, omdat de nieuwe leider van Griekenland zijn krabbel zet onder een verdrag dat hij onmogelijk zal kunnen nakomen. Kortom, ik blijf heel voorzichtig met puts. Grt
  6. [verwijderd] 15 februari 2012 11:05
    quote:

    berthus schreef op 15 februari 2012 10:31:

    [...]
    Met de paar trades die je per maand doet zou ik zuinig zijn, de 2e trade doe ik over 4 weken voor plm 1 week down, ligt eraan wanneer het draaidag is.
    Wil voorkomen dat ik naar een scherm ga staren, koop/verkoop-orders geven en wachten tot het valt.
    Druk van boven, short en blijven bij kopen.
    Druk van onder, long en blijven bijkopen.
    Weet niet... zijlijn....lekker schaatsen en zo!

    Mag wel elke week iets gebeuren maar hoeft niet.

  7. [verwijderd] 15 februari 2012 11:21
    quote:

    Truelies schreef op 15 februari 2012 10:58:

    [...]

    Goed gedaan, gefeliciteerd!

    Heb gewoon weer mn oude trucje gedaan, koers turbo's gisteren stuiterde 25% op en neer gedurende half uur of zo, leg veilig laag order in en hup die pakt hij wel.
    Meestal veer het weer op later, baalde van de 327,5 verleden week, zat in t buitenland en vergeten koop order in te leggen.

    Zit met smart te wachten op het punt dat ik structureel meer win dan verlies...ha ha ha, mocht dat punt komen dan verschuif ik de komma wel in de goede richting.
    Ik maak wel vorderingen, verlies kan ik om lachen inmiddels en het gevoel dat ik een trade misloop doet me ook niet veel meer.
    Emotie en discipline is toch het ding, na een stijging volgt een daling en andersom, hoe simpel wil je het hebben in het leven....:-))

  8. [verwijderd] 15 februari 2012 11:40
    Krul, zo is het ook! En wil je af en toe winst maken, zal je toch wat moeten doen. Ik wacht nog even, ik zie de huidige beweging meer als een correctie in tijd, dus een up zie ik nog wel gebeuren, het liefst een beetje felle beweging, en daar ga ik pas short...rond de 330-335? ik heb toch sterk het idee dat we in maart flink gaan zakken. Grt
198 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links