Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Lagerentetruc

Verzekeraars en banken haalden de afgelopen tijd zo snel mogelijk hun geld weg uit Griekenland. Juist doordat dit soort instituten zo risico-avers geworden zijn, zijn de problemen van de Grieken en de andere PIGS-landen gegroeid.

Door er niet te beleggen worden de problemen alleen maar erger en erger. Er is een kip-ei-situatie ontstaan met betrekking tot risicobeleving. De topman van Aegon verklaarde bijvoorbeeld de afgelopen week nog op BNR dat ze slecht 5 miljoen in Griekse obligaties hebben.

Op een totale assets under management van bijna 50 miljard euro betekent het dus dat ze waarschijnlijk meer exposure hebben uitstaan bij Value 8, dat doodgewoon een voetbalclub koopt, dan op de Griekse staat waar we allemaal belang bij hebben.

Vertrouwenscrisis
Als we morgen allemaal ons geld weghalen bij een willekeurige bank of verzekeraar en alle pensioenfondsen hun belangen afbouwen in deze bank of verzekeraar dan is de betreffende bank of verzekeraar met 100% zekerheid failliet. Zelfs als we dezelfde truc uithalen met de Nederlandse staat, zijn zij ook failliet.

Tegen een vertrouwenscrisis en een bankrun is niets bestand. Toch staan we raar te kijken en te klagen dat de Grieken het niet redden terwijl we daar hetzelfde doen. Dus als we echt in één Europese gemeenschap geloven en echt solidair zijn met de andere Europese landen, dan zouden we alle staten op dezelfde rentetarieven laten lenen bij de Europse Centrale Bank (ECB).

De ECB leent dan op zijn beurt gewoon in de markt en iedereen staat garant voor iedereen. Het gevolg is dan direct dat er geen Spaans, noch Portugees of Grieks probleem is. Maar dan zouden we wel allemaal dezelfde rente betalen: Nederland en Duitsland iets meer en de Grieken fors minder.

Er is dan sprake van solidariteit in optima forma en dat is iets waar de SP en de PVDA toch voor moeten zijn. Maar vreemd genoeg zijn juist dit soort partijen tegen reddingsplannen.

De lagerentetruc hebben we ook uitgehaald bij de bankenwereld. Iedereen mocht zoveel geld voor extreem lage rentes meenemen en ging dat geld uitlenen of er andere dingen mee doen en dat werkte prima. De banken maken nu weer miljarden winst en konden vaak de extra geleende bedragen zo weer terug betalen.

Mijn oplossing
De andere oplossing is en dat past ook prima in de huidige totalitaire staatsgedachten waarbij de overheid alles bepaalt, is alle staatsbanken en verzekeraars die de afgelopen jaren hulp van de staat hebben gehad en nu weer mega-winsten maken en mega-bonussen uitkeren verplichten om een belang van bijvoorbeeld 5% in Griekse staatsleningen te nemen.

Dit geld is niet weg want ze stappen nu in tienjarige leningen op de helft van de prijs en de recente historie wijst uit dat zelfs leningen van Lehman Brothers nu nog steeds rond de 10% doen, maar zelfs al zou alles naar nul gaan en zouden ze nooit rente krijgen gedurende de periode zijn ze (wij) maximaal 5% kwijt. En hebben ze echt iets teruggedaan. Werkt het plan, dan hebben ze een leuk rendement en wat goeds gedaan.

Uit de grafiek blijkt dat naast het feit dat een Griekse Staatslening maar 53% doet dat de lening heel illiquide geworden zijn. Door de lage liquiditeit durven zelfs zeer speculatieve beleggers niet in deze leningen te stappen.

Een derde oplossing is dat de ECB gewoon alle leningen opkoopt zoals de Federal Reserve dat in de Verenigde Staten gedaan heeft, dus een Europese quantative easing (EQE) en als zij de bondyields weer naar meer normaal niveaus brengen en de omzetten laten stijgen zullen meer beleggers mee gaan doen en zal het probleem ook opgelost zijn.

Vreemde zaken
Ik zou zo nog meer oplossingen kunnen bedenken maar mogelijk is de boel al opgelost voordat ik mijn column plaats. Ik produceer de column namelijk op zondagmiddag. De weekgrafiek van de 4,5% Griekse staatslening die loopt tot 2014, die dan dus theoretisch op 100% (pari) afgelost zal worden, staat op het meest dramatische punt sinds jaren.

In 2010 was er even een prikker omlaag, maar nu staat de koers in deze obligatie lager dan toen. Toch staan onze aandelenindices niet lager dan deze niveaus... Ik vind het nogal vreemd.

Hoe slecht gaat het met de banken? Dat een bank als de Rabobank zich zo inzet om starters geen aflossingsvrije hypotheek te verkopen. Natuurlijk is dit in lijn met wat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) steeds riep. Raar dat banken en de AFM voor u mogen bepalen wat voor een hypotheek u neemt.

Als u een aflossingsvrije hypotheek zou willen, dan zou dit niet verboden moeten worden. Oké banken en adviseurs kunnen belerend advies geven met de laatste inzichten meegenomen over de huizenprijs, maar als banken hierover onderling afspraken gaan maken, gaat dat mij als consument te ver.

Natuurlijk kan een bank individueel door prijsbeleid iemand sturen in de keuze van een bepaalde hypotheekvorm. Maar de banken zouden onderling toch niets mogen afspreken. Ook de AFM moet zich in mijn optiek beperken tot waarschuwingen over de voor- en nadelen van bepaalde hypotheekvormen.

Wat heeft de klant aan het verbieden? Niets, de klant kan alleen maar minder lenen en omdat men bij de aankoop van een huis niet naar de prijs van een huis kijkt maar of men de waarde van het huis kan betalen. Het totale schuldbedrag bij de bank doet er voor de meesten niet toe, omdat het toch allemaal monopoliegeld is.

Als men de woonlasten kan betalen is de prijs goed. Juist als de huizenmarkt al zo gevaarlijk ligt, moeten ze dit soort regels zeker niet doorvoeren. Het is namelijk niet gezegd dat bescherming echt in het voordeel van de consument is.

Ik heb bijvoorbeeld vrienden die juist omdat ze veel geld leenden nu zeer vermogend zijn. Dus als ze dit geld niet hadden mogen lenen hadden ze nu geen vermogen… Het is dus net beleggen in Griekse obligaties of een bank die in de problemen is, achteraf weet je of het een goede deal is voor de klant.

De beurzen
Gauw nog even naar de situatie op de beurzen.

  • De AEX beweegt in een dalende trend en ik hou nog steeds rekening met het feit dat de koers eerst nog even onder de 315 duikt.

  • De Eurostoxx 50 ligt ook nog steeds als een krant, ik heb dan ook nog steeds turbo shorts onder mijn positie. Maar of dit een succes wordt weten we ook pas achteraf.

  • De Duitse DAX staat nog steeds negatief, ik zie een kleine hoofd-schouder in de kortetermijngrafiek. Theoretisch kan de koers dus naar de 6500 gaan.

  • De Franse CAC40-grafiek is uit zijn trend gevallen en het ziet er ook alles behalve positief uit.

  • Ook in de grafieken van de Amerikaanse indices zie ik negatieve patronen. Ik zie bijvoorbeeld een pullback in de Dow Jones. Als de koers niet snel boven de steunlijn komt, komt er technisch gezien zeer waarschijnlijk een versnelling omlaag. Nu hoeft dit ook geen crash of ander groot drama te zijn maar een daling van 10% zou best even lekker zijn om iedereen weer het gevoel te geven dat aandelen goedkoop zijn. Of worden de echte perma-beren verder op het verkeerde been gezet, als de koers weer "met de hand van god" omhoog gezet te worden.

  • Een laatste grafiek waar ik de aandacht op wil vestigen is die van China. De vraag is niet of die lager gaat, maar hoeveel laat de overheid de markt corrigeren?


  • Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

    Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

    Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

    Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

    1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
    2. jan '17 Mindf*ck 34
    3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

    Gerelateerd

    Reacties

    11 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 20 juni 2011 10:49
      Als ik je goed lees stemt je idee overeen met wat ik las van ene Martin Armstrong dat de schulden van de EU niet één schuld is maar opgebouwd uit 27 andere schulden die natuurlijk moeilijk te beheren zijn. IK las ook dat Engeland vele miljarden teruggetrokken hebben uit Griekenland. Hoe dan ook, goed te lezen artikel en past voor mijn gevoel goed bij de interviews met Nout Wellink in de NRC en andere artikelen over de transitie van huidig kapitalistisch systeem naar de volgende.
    2. [verwijderd] 20 juni 2011 11:19
      Hoi Frank,

      Ik ben het met je eens: als we met zijn allen Griekenland (en eventueel Portugal en Ierland) helpen in plaats naar ze te wijzen, worden we er uiteindelijk beter van, of op zijn minst zijn we beter af dan het huidige scenario.
      Het ergste is de opstelling van onze SP en PvdA vrienden: hoe zo solidariteit? Zo leveren ze zichzelf over aan de door hen verfoeide kapitalistische banken. Goed gedaan jongens.

      Goede bijdrage.
      Edwin
    3. Wij Rosario 20 juni 2011 14:02
      Beste Frank, je geeft altijd aan wat jouw belangen in aandelen en afgeleiden er van zijn als ik dit stukje lees dan heb je grote belangen in Griekenland, is dat zo? Laat Griekenland weer worden zoals het was zonder allemaal grote blauwe borden met waanzinnige gelddump projecten. Wij stoppen met geldgeven, de Grieken krijgen weer de Drachme of iets dergelijks en het blijft een leuk vakantieland. Door alle Europese projecten zijn de Middellandse Zee landen er een stuk minder fraai op geworden wordt mij verteld. Dus ik ben het niet met je eens mbt. hulp aan enig Europees land.
    4. [verwijderd] 20 juni 2011 14:15
      Alle oplossingen zijn 'goed' voor Nederland en Duitsland (Goedkope euro, goed voor de export). De beste oplossing voor Griekenland is de middelvinger opsteken en terug naar de Drachme. En het wordt weer tijd dat landen weer 'soevereiniteit' hebben. Dus geen bezittingen zoals eilanden, zeepoorten, wegen e.d verkopen om de schuld naar particulieren en bedrijven (o.a. banken) te betalen. Die namen het risico kregen een goed rendement en nu is het dan tijd voor de keerzijde.
      Waarom is het zo vaak voor grote casinospelers het 'spel' risicovrij?
    5. [verwijderd] 20 juni 2011 16:14
      Als ik Jan Consument een lening afsluit bij een bank en daarvoor een huis koop. Vervolgens kom ik in de problemen waardoor ik de termijnen niet meer kan betalen.

      Dan is er niet 1 bank (of overheid) die zegt, "Joh, we lenen je nog wat en nog wat en nog wat moet je wel beloven dat je je huisraad gaat verkopen". Nee, dat doen ze geen van allen.

      Jan Consument wordt gefileerd, zijn huis word ingepikt en tegen absurde prijs (met toestemming van de bank!) via een veiling aan een beroepsopkoper verkocht (die het dezelfde middag nog 4 keer doorverkoopt en woekerwinsten maakt).

      De resterende schuld? Die wordt echt niet kwijtgescholden maar je wordt verplicht daarvoor een lening af te sluiten waar je vaak de rest van je leven mee bezig bent het af te betalen.

      Vervolgens wordt je je huis uitgezet en moet je maar zien wat te huren tegen een prijs die soms netto hoger is dan je hypotheek was.

      Samengevat: voor Jan Consument geen enkele toegeeflijkheid of coulance maar de schandpaal.

      Ik heb 2 simpele vragen:
      Waarom komen banken, politici en landen weg met hun risicogedrag en wordt keer op keer alles maar weer gepikt en mag Jan Consument voor hun schade opdraaien?

      Waarom en hoe lang blijven we dit pikken?

    6. [verwijderd] 20 juni 2011 17:07
      Frank for President!
      Nederlanders en Duitsers moeten niet zeuren en Griekenland gewoon steunen. Vervolgens moet de EU -naast financiëel banktoezicht- ook toezicht op nationale begrotingen vergaand verbeteren. Ja, daarmee geven we een stuk nationale souvereiniteit op. Willen we niet door de opkomende BRIC landen verpletterd worden, dan moeten we ons verenigen. Onze toekomst ligt in Europa en niet achter dijken!
    7. [verwijderd] 20 juni 2011 17:34
      quote:

      De pastoor schreef op 20 juni 2011 17:07:

      Frank for President!
      Nederlanders en Duitsers moeten niet zeuren en Griekenland gewoon steunen. Vervolgens moet de EU -naast financiëel banktoezicht- ook toezicht op nationale begrotingen vergaand verbeteren. Ja, daarmee geven we een stuk nationale souvereiniteit op. Willen we niet door de opkomende BRIC landen verpletterd worden, dan moeten we ons verenigen. Onze toekomst ligt in Europa en niet achter dijken!
      Gek dat ik dit soort geluiden nooit uit Noorwegen, Zweden en Zwitserland hoor. Die genieten van hun toekomst tussen fjorden, bossen en bergen, en doen het prima buiten de grote Euro-hype...
    8. [verwijderd] 20 juni 2011 23:13
      Frank,

      Ik hoop toch niet dat JIJ dit echt als een oplossing ziet. Misschien heb je een punt dat dit een mogelijke oplossing zou kunnen zijn, maar laten we wel wezen; het is een utopie. Als ik eigen ondernemer zou zijn, lees bank, dan zou ik goddomme zelf wel uitmaken waar ik mijn geld in investeer! Dat heet een vrije markt economie. Ik lees al jaren je column, en als ik zo vrij mag zijn; ik schat jou in als een liberaal in hart en nieren. Banken en pensioenfondsen gaan verplichten te herstructureren (afboeken dus) druist volledig in tegen de liberale gedachte, de hele poging Griekenland te redden overigens op extra geld lenen na (al zijn we het station waarin dat reëel is allang gepasseerd.) Dus een verwijt maken naar de PvdA of SP gaat dan ook nergens over. (Ben zelf liberaal in hart en nieren maar moet dit ff kwijt)

      We kunnen wel met z'n allen doen alsof dit nog te redden valt maar DAT IS EEN UTOPIE!!! Elke "oplossing" omvat de onderstaande problemen:

      -We gaan goed gedrag bestraffen (Euro-obli's idee)
      -We gaan slecht gedrag belonen (kwijtschelden schulden)
      -Er is geen politiek draagvlak. Zie de puinhopen in Griekenland, zie de PvdA en SP in jou voorbeeld, Zie de VVD (noem het mooi Neo-liberalisme; Het is ordinair gezegd gewoon liberale taart met een vieze socialistische spruitjessaus. Dat werkt gewoon niet!!!)

      Al met al kunnen we ons beter gaan realiseren dat we het verneukt hebben; de koek is op, de poep het de ventilator geraakt en er is geen weg meer terug. We moeten ons gaan focussen over hoe we de puinhopen op gaan ruimen. Laten we dat in ieder geval wél enigszins tijdig gaan doen.

      Frank, nog 1 vraag ter afsluiting: Ben je inderdaad liberaal in hart en nieren? Als je antwoord ja is, weet je zelf namelijk ook dat bovenstaande geen oplossing is...

      (anyway, als je denkt: wat een bak met kritiek, draag zelf eens een oplossing aan. Ik lees je columns met veel plezier, mis d'r al jaren geen 1. Mijn oplossing: Nederland de Euro uit! Sluit prima aan op de reactie van Rosser hierboven. Ik zou het tof vinden als je die optie eens nader ging bekijken, de voors en tegen op een rij zou zetten.

      Keep it up!
      guus
      Gr.
    9. forum rang 6 boldie 21 juni 2011 00:35
      quote:

      bben schreef:

      Technisch bezien gaan we niet meer naar beneden, maar ik heb wel vaker gezien dat technisch niet altijd het laatste woord heeft. Opmerkelijk: Amerika neemt wel vaker het voortouw als de seinen weer op groen staan, misschien is daar de gemiddelde belegger wat technischer onderlegd.
      dit is alleen leuk als je al eerder was uitgestapt voor de kleine belegger nu bijkopen is straks natuurlijk lachen voor de grote jongens.
      Kijk eens naar de banken aegon ing die gasten lachen straks een pukkel in hun broek als hij stijgt en wij spelen net gelijk.
      Helaas kan ik niet meer bijkopen want anders.../..
    11 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links