Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Mindf*ck

Een halvering van de AEX-koers in 2017

Allereerst iedereen een heel goed en gezond 2017 gewenst en dat ik het ook dit jaar maar weer helemaal verkeerd mag zien, want dan gaat het goed met de meeste van jullie.

In de media zie ik volop optimisme over de economie, maar het feit dat Joe Sixpack vorig jaar koos voor de populistische miljardair Trump geeft mij aan dat het helemaal nog niet zo goed gaat in de echte economie. Immers de Amerikanen kozen voor hem, omdat ze boos waren.

Er is in mijn idee een extreem groot verschil tussen de reële economie en de beurs. Als we de beurs moeten geloven gaat het allemaal heel goed. De beurzen lieten dan ook mede door de decemberrally een prima jaar zien. Vele beurzen sloten op of rond een all time high.

Grafiek twindicator AEX Index

 

De afgelopen 35 jaar heb ik veel boeken over beleggen gelezen, maar in de huidige markt blijken maar weinig oude theorieën overeind. Nu kreeg ik deze kerst van mijn zoon een boek van Victor Mids en Oscar Verpoort met als titel Mindf*ck.

In het boek worden goochelaars ontmaskerd en gek genoeg is dat eigenlijk het boek waar we als beleggers wel wat aan hebben. Want als u er over nadenkt dan zitten we naar de trucs van paar illusionisten te kijken, naar onder andere goochelaar Draghi en illusionist Yellen.

En we denken dat het allemaal echt klopt en normaal is. Of we kunnen de truc niet verklaren en dus denken we dat het wel waar moet zijn.

Grafiek Duitse DAX Index

 

Vernieuwde oplossing

We hebben een schuldencrisis in 2007 opgelost met nog meer schulden en hebben de rente zo laag gemaakt dat u geld toe moet geven om grote bedragen te stallen bij uw bank en valuta’s zijn er klaarblijkelijk om gemanipuleerd te worden, want ieder handelsblok doet zijn best de laagste valuta te hebben.

Er worden door overheden enorme bedragen aan leningen gekocht (ook private leningen) waar we nog van moeten afwachten of ze allemaal geheel of gedeeltelijk terug betaald worden.

In Japan worden zelfs door de overheid aandelen gekocht om de beurs omhoog te drijven. De overheid staat in alle grote bedrijven in de top-tien van grootste aandeelhouders. Het lijkt er dus op dat het communisme met staatsbemoeienis vermengd is met het kapitalisme.

Grafiek Dow Jones Index

 

Hoe lang nog?

Klaas Knot de president van De Nederlandsche Bank roept de ECB op om de geldpers te stoppen maar ook roept hij de kamerleden om geen kritiek te hebben. Dit lijkt een contradictie?

De schulden in China lopen volgens experts in 2017 op tot 300% van het bruto binnenlands product en als we dan zien dat de wereldhandel juist aan het krimpen is dan hoeven we ook geen enorme groei in de Chinese economie te verwachten.

Schulden boven de 100% procent van het bbp werden altijd als gevaarlijk beschouwd.

Grafiek Chinese Shanghai Index

 

Arm en rijk

Door het opdrijven van de beurzen en de vastgoedprijzen worden de rijken steeds rijker en ontstaat er een nog groter gat tussen de verschillende klassen. De rijken der aarde werden vorig jaar 227 miljard rijker.

Nu heb ik vaak gewezen op de oude theorieën dat het ontbreken van een sterke middenklasse (lees: groot verschil arm en rijk) een probleem geeft in de economie en de beurs. Als de vraag van de rijken wegvalt is er niemand die het opvangt.

Als ik als jonge jongen tijdens mijn economieklas gevraagd zou hebben aan mijn toenmalige leraar of rente ook een negatief getal kon zijn? Dan had hij los van een reële negatieve rente (dus door correctie op inflatie) ongetwijfeld gezegd dat dat onmogelijk was. Zeker voor lange periodes was dat niet denkbaar.

Maar nu we het hebben, vindt iedereen het heel normaal en gaan we er zelfs van uit dat het feestje nog lang blijft.

Grafiek éénmaands Euribor

 

We gaan het anders doen

Ook als ik John Williams en Annemarie van Gaal zou bellen dat ze de mensen in het televisieprogramma Een dubbeltje op zijn kant niet moet laten bezuinigen, maar juist veel meer geld moet laten lenen zodat ze hun onbetaalde leningen kunnen afbetalen zouden ze raar kijke...

Oké er is een nuanceverschil tussen een consument en een land, maar als dat land geen eigen valuta heeft maar aan een standaard (goud of de euro) dan ontstaat er vroeg of laat een probleem. De wet van onbedoelde neveneffecten.

Meerdere keren heb ik het afgelopen jaar geschreven over de wet van onbedoelde neveneffecten. Dus als een patiënt (de economie) geneesmiddelen (lage rente) krijgt toegediend dan ontstaan er altijd neveneffecten (bijvoorbeeld de pensioenen).

Bij geneesmiddelen kunt u altijd in de bijsluiter lezen wat de mogelijke effecten zijn. Maar ons huidige financiële experiment met de economie is nooit in de geschiedenis in deze vorm toegepast. Over een paar jaar weten we wat de effecten waren.

De kleren van de keizer?

Mijn verwachting voor de Dow en AEX zijn dan ook niet heel positief. Ik zou een halvering kunnen roepen maar dat kan veel te hoog zijn en ook kan het huidige sprookje nog een tijd voortduren. Het is zoals de kleren van de keizer, de vraag is even wanneer worden we wakker uit onze mindf*ck?

Langetermijngrafiek AEX Index

 

In de bandbreedte van de AEX hebben we voor de korte termijn nog maar beperkte ruimte omhoog. In de candle-grafiek hebben we mogelijk een draaipatroon. Ik zeg mogelijk omdat de maand januari belangrijk wordt hiervoor.

We hebben nu een doji en dat is twijfel, de vraag is of de twijfel om gaat slaan in... De eerste dagen van het jaar worden weer belangrijk. Ik blijf kritisch naar dit moderne sprookje kijken en we gaan het in 2017 allemaal beleven.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

 1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
 2. jan '17 Mindf*ck 34
 3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 2 januari 2017 10:04
  Trump beloofde infrastructuur te verbeteren, scholen en ziekenhuizen te bouwen. Dat vooruitzicht levert banen op en men vertrouwt Trump want een ondernemer. Het is niet de eerste keer in de geschiedenis dat werkelozen kiezen voor banen en nog eens banen maar dan geen bartender zoals men dat smalend noemt in de VS, maar echte banen. Oorlogsindustrie levert ook banen op en dat vindt niemand erg zelfs niet als het gebruikt gaat worden totdat jezelf de klos bent. In de EU had men nog het oude romantische beeld van de VS, een dynamische economie zonder fricties tussen etnische groeperingen behalve dan zwart-blank; denk maar aan Lissabon-akkoord van de EU waarin men een kopie van de VS formuleerde en wilde uitvoeren. Helaas, men moet de Draghi met zichzelf steken waarin de EU intussen een samenstelsel is van geklonterde belangen van etnisch verwante landen.
 2. fritscrach 2 januari 2017 10:29
  Over arm en rijk. De armoede in de wereld (mensen die onder de door de VN geformuleerde armoedegrens leven) is sinds de metingen begonnen nog nooit zo laag geweest. Vandaar dat allerlei ¨arme¨ mensen uit derde wereldlanden (?) zich een ticket van duizenden dollars kunnen veroorloven om naar het de beloofde eerste (?) wereld te komen.
  Over mind fucks gesproken.
 3. forum rang 7 ttroo 2 januari 2017 10:42
  De Europese beurzen gaan fantastisch. DAX is uitgebroken uit de zeer marginale range van 11400 a 11500 punten. En de uitbraak wordt goed gevierd. Bijna 11600 punten. Turkije heeft het wat moeilijk. Frankrijk viert het nieuwe jaar 2017 iets minder uitbundig, maar groen is groen. Tja. Tegenwoordig zijn alle leningen zo´n beetje revolving leningen. Het verbaast me dat geen enkele kredietbureau zich zorgen maakt over de meer schulden principe. De economie groeit. Zolang de economie groeit, dan is het goed. Trump is een slimme man. Hij heeft eerst een flinke schuld achtergelaten voor de Amerikanen. Gaat hij nu een nog grotere schuld achterlaten voor de rest van de wereld? Zo lang niemand pijn heeft, gaat het de goede kant op! Je zou zeggen dat al die mogelijke importheffingen impact op een partie/iemand moet hebben, maar dat is schijnbaar niet zo. Gelukkig claimt China hun eiland Taiwan en de Zuid Chinese Zee. Iemand die tenminste rechtlijnig blijft. We kunnen nog 3 a 4 maanden genieten van die gratis EUR 80 miljard per maand. Dat wordt straks EUR 60 miljard. Zijn ze bij de ECB aan het bezuinigen? Italie gaat als maar hoger. Mooi om te zien. Italiaanse Banken zijn het probleem niet, ze drijven de beurzen gewoon continue hoger. Opvallend. We kijken deze dag maar eens aan en ik ga straks een lekker stukje hardlopen.
 4. roelhart 2 januari 2017 12:51
  Dit Bloomberg artikel maakt het allemaal nog bonter:

  "with most of the nation's bond offering negative yields and the Bank of Japan cornering a third of the market as part of its unprecedented stimulus, strategists say that the government with the world's biggest pile will have no trouble selling more, as investors hunt any notes that can be traded and offer a return??? !!!

  Pikant detail: Inverse Japanese Bond ETF's zoals JGBS zijn niet langer beschikbaar !
 5. k2es 2 januari 2017 13:05
  Die Joe sixpack loopt jaren achter, tijden zijn veranderd. Dan kan hij wel boos zijn op de oude regering, maar een nieuwe zal ook weinig daaraan kunnen doen.
  Veel Nederlanders zijn ook altijd boos op de regering (en op Hooge Heren etc. etc., maakt niet uit wie er in de regering zit)en stemmen daarop op volksmenners die zogenaamd nog bozer zijn, maar geen haalbare oplossingen bieden, maar in feite zelf al tientallen jaren in het goedbetaalde pluche zitten.
 6. pi333 2 januari 2017 13:12
  We hebben een schuldencrisis in 2007 opgelost met nog meer schulden en hebben de rente zo laag gemaakt dat u geld toe moet geven om grote bedragen te stallen bij uw bank en valuta’s zijn er klaarblijkelijk om gemanipuleerd te worden, want ieder handelsblok doet zijn best de laagste valuta te hebben.

  Dat kan dus weer goed uitpakken voor aandelen want geld op de bank is ook niet alles.
 7. forum rang 6 Ed Verbeek 2 januari 2017 14:09
  quote:

  Response schreef op 2 januari 2017 12:39:

  Tja, we worden (in jouw woorden) al vanaf 2000 gef*ck** (waar zet de sterretjes). Kortom, met alle respect, je bent niet gel**fwaardig (meer).
  Hoezo niet geloofwaardig????

  Vanaf 2000 was er al 2x een daling van 50% (en meer).

  En het fundamentele probleem (nl. dat van groei op de pof) is nog steeds niet opgelost.
  Derde klap in aantocht.
 8. forum rang 10 DeZwarteRidder 2 januari 2017 14:15
  quote:

  Ed Verbeek schreef op 2 januari 2017 14:09:

  [...]Hoezo niet geloofwaardig????
  Vanaf 2000 was er al 2x een daling van 50% (en meer).
  En het fundamentele probleem (nl. dat van groei op de pof) is nog steeds niet opgelost.
  Derde klap in aantocht.
  De crash van 2000 werd uitsluitend veroorzaakt door veel te dure internet- en techaandelen.

  De Lehman-crash van 2008 is een eenmalige gebeurtenis (door een samenloop van bijzondere omstandigheden), die wij nooit meer zullen meemaken.

  De volgende recessie zal pas ontstaan als de economie en/of de aandelenmarkt oververhit raakt.

 9. forum rang 4 ischav2 2 januari 2017 14:43
  quote:

  DeZwarteRidder schreef op 2 januari 2017 14:15:

  [...]

  De crash van 2000 werd uitsluitend veroorzaakt door veel te dure internet- en techaandelen.

  De Lehman-crash van 2008 is een eenmalige gebeurtenis (door een samenloop van bijzondere omstandigheden), die wij nooit meer zullen meemaken.

  De volgende recessie zal pas ontstaan als de economie en/of de aandelenmarkt oververhit raakt.

  De stijging van de aandelen wordt nog steeds veroorzaakt door de lage rente. Economische groei stimuleren door schulden verder te laten oplopen is fout. Uiteindelijk komt de afrekening. Zo lang de economie groeit zijn schulden financierbaar. Maar zodra de economie draait o.b.v. de conjunctuurgolven is lijden in last. Dat moment gaat ongetwijfeld aanbreken.
 10. forum rang 7 rene l 2 januari 2017 17:06
  Ik heb in benevelde toestand het nieuwe jaar ingeluid en als we geluk hebben worden we allemaal dit jaar weer een jaar ouder.

  De beurzen houden het gas er op en er zit totaal geen rem op.
  De Eurofie zegeviert, het gaat volgens zeggen crescendo met de economie en vele burgers hebben besloten om hun laatste spaarcenten eindelijk aan de beurs toe te vertrouwen, er is geen alternatief.

  Ik herinner mij nog toen als als 10-jarige naar de zwart-wit beelden keek van TiTa Tovenaar met zijn dochter Tika en de Grobbebollen.
  Deze man was in staat om vanuit zijn luchtkasteel uit het niets ergens op te duiken en net zo makkelijk weer te verdwijnen.
  Zelf had ik eigenlijk niets, ik luisterde naar de muziek op de radio en ik had alleen Dinky Toys en leerde van Lego om steeds mooiere huizen te bouwen.

  Onze buurkinderen van nog geen 10 hebben nu eigenlijk alles wat hun hartje begeert en gek genoeg staren ze alleen naar hun dure Smartphone met abbo, verder doen ze bijna niets meer waarmee ze hun creativiteit ontwikkelen.

  Het gaat verder prima in wereld, Trump gaat fors investeren in de infrastructuur, kan iemand mij uitleggen hoe hij aan het geld komt.
  Op zich is het een goed plan voor de werkgelegenheid en persoonlijk zou ik grote bedrijven die op een zak geld zitten dit laten bekostigen, hun profiteren er het meeste van.

  Mario Sachs is lekker bezig met het verplaatsen van ons geld via de Noord-Zuidlijn, het is werkelijk van den zotte, we kijken er na en niemand grijpt in.
  Bedrijven krijgen gratis geld, ze investeren het niet in de economie maar gebruiken het alleen maar om andere bedrijven tegen de hoofdprijs op te kopen om hun omzet op te krikken.
  Banken blijven heilig zijn verheven boven alles omdat ze "goed" werk doen, dit moet tenslotte beloond worden.

  Onze buurjongen Leen moet van onze regering doorstuderen en zich overladen met schulden in de hoop dat er voor hem t.z.t. een mooie baan in het verschiet ligt tegen een riant salaris.
  Waarschijnlijk wordt hij opgeleid voor loonslaaf en moet hij straks doorwerken totdat hij er bij neer valt.

  Het gaat prima, werk zat voor iederéén en eerlijk zullen we alles verdelen onder onze armen en ik hoor de mensen juist steeds meer morren.
  Ondertussen maken de IS-ers stedentrip na stedentrip en schieten en rijden er lukraak op los.

  Gelukkig is het over 3 weken Blue Monday en kunnen we ons opmaken voor het grote Depressiegala.
34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links