Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Sterke technische plaatjes

TA: Sterke technische plaatjes

Europese beurzen hebben de weg omhoog in een hogere versnelling gezet. Het wordt saai om dit steeds te herhalen, maar technisch is er sprake van zeer sterke uptrend met patronen die op gretigheid duiden en explosive kracht signaleren.


AEX blijft sterk

Technisch blijft de opwaartse trend van de AEX intact, wat overigens niet uitsluit dat er tussentijdse kleine correcties kunnen optreden. Bij een eventuele correctie zal de AEX steun kunnen vinden op de koerstop van 18 oktober rond 549,45 (blauwe lijn). Benut dergelijke dips.

Zolang de correcties binnen net stijgende trendkanaal optreden, is er niets aan de hand. De hogere bodems geven aan dat beleggers bereid zijn op hogere koersen weer in te stappen of bij te kopen.

De AEX heeft vorige week een tussenliggend koersdoel rond 557 aangetikt (lees uitleg onderaan deze blog). Na een beperkte terugval kan de beurs verder omhoog naar 564, mijn volgende koersdoel gevormd door de koerstop uit 2007.


Nog veel ruimte voor Duitse beurs

De Duitse beurs heeft de oude stijgende trend hervat nu een voorgaande koerspiek van medio oktober rond 13.094 opwaarts is doorbroken. Zeer sterk bij de DAX zijn de gaps (koersgaten binnen de blauwe cirkels), die gretigheid signaleren.

De stijgende trend heeft aan de bovenkant ruimte richting weerstand 15.500 (berekend koersdoel). Om het positieve plaatje intact te laten, is het wel van belang dat steun 12.909,28 (gevormd op 10 oktober) intact blijft.


Ook Franse beurs oog sterk

Ook de Franse beurs wist een weerstand te breken. Met de uitbraak boven de voormalige top van mei rond 5.442 is de oude uptrend hervat. De CAC40 index in Parijs kan nu verder omhoog.

Eerstvolgende barrière wacht nu in de buurt van weerstand 5.665,94 (top van 2 januari 2008). Rond dit niveau rekening houden met wat aanbod. Enkel een terugval onder steun 5.338,14 (bodem van 11 oktober) zou het beeld doen verzwakken.


Koersdoel AEX

Ik ontving vragen over het eerste koersdoel 557 van de AEX dat vorige week is bereikt. De vraag was hoe ik aan dit niveau kom.

De eerste keer heb ik dit koersdoel genoemd in mijn blog van 29 september, nadat de AEX de kwakkelfase opwaarts had voltooid. Toen noemde ik ook het volgende koersdoel, rond 564, gevormd door de koerstop uit 2007. Hieronder leg ik de methodes uit om een koersdoel te bepalen. 

Het koersdoel 557 heb ik berekend op basis van de Pendulum Swing (zie grafiek hieronder). Dit is binnen TA de meest gebruikte manier om uit te rekenen wat je na een koopsignaal kan verdienen. Een andere manier om je koersdoel te bereken is met referentiepunten. De volgende horde rond 564, is gebaseerd op referentiepunten, hier ligt de koerstop uit 2007.


Pendulum Swing

De pendulum swing, in de volksmond ook wel klap & flap-methode genoemd, gebruik ik vaak. Als vuistregel geldt dat de koersstijging die volgt op de uitbraak uit een trading range, grofweg even groot is als de hoogte van die range (531,61 – 506,25 = 25,36, vervolgens; 531,61  + 25,36= 556,91).

In feite klap je het koerspatroon om. De AEX kende een kwakkelfase tussen 506,25 en 531,61, de uitbraak aan de bovenkant markeerde een koopsignaal. Door de afstand van de voormalige tradingrange op te tellen op het uitbraakpunt kom je grofweg tot 557. 

Referentiepunten

Het tweede koersdoel 564 wordt bepaald op basis van referentiepunten. Met referentiepunten zoek je oude toppen op  om te bepalen waar de koers heen kan. Zoals bekend wist de AEX index de stijgende trend te bevestigen met de doorbraak boven de top van 2015 rond 510, daarna door de top van mei rond 537,84.

Hiermee werd een zijwaartse fase aan de bovenkant gebroken. Het eerstvolgende referentiepunt, dat als koersdoel geldt ligt rond 564, de top uit 2007.  Het volgende referentieniveau ligt rond 606 (top uit 2001), vervolgens op 703, te weten de top uit 2000.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:50 Is de correctie op Wall Street voorbij en staan we aan de vooravond van een nieuwe rally? 18
  2. 09 mei Europese autosector doet inhaalmanoeuvre 16
  3. 08 mei AEX breekt voorgaande top, maar niet gevalideerd 42

Gerelateerd

Reacties

126 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 6 november 2017 08:35
    Er was eens..

    De Keizer van Catelonië hij heette Poets de Mond..

    Kort geleden Poetste hij de Plaat..

    Hij dacht waar kan ik heen..

    Hij wou niet naar Cuba..

    Maar hij twijfelde over belgië..

    youtu.be/MTVnMO6cRfg?t=224

    Toevoeging:

    Goedemorgen overigens..

  2. [verwijderd] 6 november 2017 09:19
    quote:

    Reigâh schreef op 6 november 2017 09:02:

    En nou hup allemaal de bus in naar de Apenheul. En niet aan de ramen likken he? En alsjeblieft de broek dicht houden bij de chauffeur.
    Het is nog erger dan de Apenheul hier, dus dump ze maar ergens anders. :)
    Een goedemorgen allemaal.

126 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links