Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Google Trends is your friend

Vandaag eens tijd voor een ander soort column. Na enorme stijging van Facebook en Yahoo begrijpt u toch wel dat ik die winsten heb verzilverd. Daar heeft u geen grafiek meer voor nodig. Wessanen en Microsoft blijf ik long. Bij Telefonica, Siemens en Renault blijf ik inspelen op een (verdere) daling met een turbo short.

Ik hoef u ook niet met beeld toe te lichten dat ik weinig verwacht van de kwartaalcijfers van TomTom komende dinsdag. Als vaste lezer weet u dat ik over dat aandeel zo pessimistisch ben, dat ik bij iedere stijging zoveel shorts bijkoop dat ik bij een eerstvolgende daling in één klap het laatste verlies weer goed maak.

Vandaag wil ik het eens met u hebben over Google Trends. Met het oog op het afgelopen cijferseizoen weet ook ik nu zeker dat ik, voor ik een positie inneem, als extra geruststelling een blik werp op de social media en zoekopdrachten van Google.

Wie worden er gezocht
Dell stelde iedereen teleur met de afgelopen kwartaalcijfers. Was dit te zien aan de hand van de zoekresultaten op Google? Zoals u kunt zien in de onderstaande grafiek was dat wel degelijk het geval. Het aantal zoekopdrachten op 'Dell' loopt al enige tijd terug:

Ook het teleurstellende HP doet het niet goed in de zoekopdrachten:

Als proef op de som kijkt u hieronder naar de grafiek van zoekopdrachten rondom Samsung. Het Zuid-Koreaanse bedrijf kwam met prachtige resultaten en laat dan ook een mooie stijgende lijn zien in Google Trends: 

Met Facebook zit het overigens nog wel snor:  Ook LinkedIn laat op Google trends een mooie stijging zien:

Het is meer BinckBank waar ik me zorgen om maak:

Ook Blackberry doet het niet goed:

En als laatste...
Tot slot wil ik u toch nog even wijzen in de richting van..... Juist, TomTom!

Hoewel Google Trends natuurlijk vooral een leuk speeltje blijft , kan het zeker een extra hulpmiddel bij uw beleggingsbeslissingen zijn.

Op moment van publiceren heeft de schrijver posities in Microsoft, TomTom, Telefonica, Siemens, Renault en Wessanen . 


Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar en expert op het gebied van handel in hefboomproducten, zoals speeders, sprinters en turbo's. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De handelssignalen van Duijvestijn kunnen op elk moment veranderen.

Auteur: Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar op Beursplein 5. Hij beoordeelt onderliggende waarden via een geheel eigen werkwijze op koopwaardigheid en potentieel rendement. Op Marktgevoel.nl kunt u zich inschrijven voor zijn gratis nieuwsbrief vol opgemerkte kansen en valkuilen in verschillende markten.

Meer over Selwyn Duijvestijn

Recente artikelen van Selwyn Duijvestijn

 1. jan '16 Mijn vier grootste fouten 32
 2. nov '15 Liever Barrick Gold, dan goud 11
 3. nov '15 Monsterlijke sterk 1

Gerelateerd

Reacties

34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 26 oktober 2012 09:46
  Je GoogleTrends tip is prachtig hoor, maar in het algemeen lijken de aandelenkoersen leidend en niet GoogleTrends, dus wat je nu precies met die Trends aanmoet.

  Het extreme geval is natuurlijk RIM (BlackBerry); Op basis van jouw GoogleTrends had je RIM gekocht tot ver in 2011 terwijl de koers al zakt sinds 2008 en dan ben je nu aan het verkopen.

  Is andersom zoals de experts het doen hoor Selwyn, haha.

 2. [verwijderd] 26 oktober 2012 09:56
  Is natuurlijk ook zotheid om voor zulke bekende producten te veronderstellen dat GoogleTrends leidend is.

  Google is de meute, de beurs zijn tegenwoordig raketgeleerden, econometristen, nucleaire fysici en criminelen. Wie denk je heeft eerder in de gaten dat je iets moet hebben of juist moet dumpen?

  GoogleTrends is alleen interessant voor iets hips of undergrounds. Bijvoorbeeld 5 jaar geleden met Zuckerberg praten voor wat private equity omdat er zoveel FB accounts werden geopend. Niet tijdens de IPO en niet nu.
 3. [verwijderd] 26 oktober 2012 10:02
  U heeft de afgelopen maanden keer op keer grote verliezen geleden op uw shortpositie in TomTom. Telkens klopte uw voorspelling niet. Lachwekkend en zeker ongeloofwaardig qua risico dat u dus nu opnieuw een dergelijke shortpositie inneemt.

  De Q3 cijfers zullen niet verrassen. Pas in Q4 wordt een eerste winstbijdrage van de Apple-deal zichtbaar. Met nu al 200 miljoen ios6 gebruikers zal dat niet weinig zijn (5 eurocent per gebruiker per maand lijkt mij de bodemprijs). Dat aantal loopt de komende jaren op naar 1 miljard gebruikers!

  Ook de overige vooruitzichten van TomTom zijn uitstekend voor de komende jaren (groei business services; grote deals met autofabrikanten; Android app; PND verkopen vallen niet tegen; fitness is veelbelovende nieuwe grote markt etc.etc.).
  Zeker als men de Android markt verovert met een kale Free App naast de betaalde Premium App. Een 30% marktaandeel daar levert dan 300 miljoen nieuwe TomTom App klanten in 2013 en 600 miljoen in 2016. Stuk voor stuk kleine goudmijntjes die per jaar gemiddeld enkele euro's aan winstbijdrage leveren (en het bedrag aan mobiele advertenties/transacties groeit de komende 10 jaar zeer fors)

  Naar mijn idee heeft u met uw shorts de boot gemist en blijft u die voorlopig missen.
  En al helemaal als er op korte termijn een exit of overname komt (die kans neemt zeer fors toe nu de koers de afgelopen periode kunstmatig rond de €4 wordt gehouden)
 4. [verwijderd] 26 oktober 2012 10:05
  Ik hoef u ook niet met beeld toe te lichten dat ik weinig verwacht van de kwartaalcijfers van TomTom komende dinsdag. Als vaste lezer weet u dat ik over dat aandeel zo pessimistisch ben, dat ik bij iedere stijging zoveel shorts bijkoop dat ik bij een eerstvolgende daling in één klap het laatste verlies weer goed maak.

  Yes, one day you can earn 1 cent, however, could you tell all of us, how much shorts you have bought, how much they were still there (many of them were already past the stoploss), right!
 5. [verwijderd] 26 oktober 2012 10:41
  dus als ik het goed begrijp ziet u google zoekopdrachten = interesse naar informatie over het bedrijf hetzelfde als interesse in het produkt en indicatief voor aanschaf ? Dus als bedrijf-x grote problemen aankondigt, afstevent op failliet en een zoekhit wordt op google, dan ziet u dat als positieve interesse ? Is het niet handiger te weten waaróm men zoekt ?
 6. [verwijderd] 26 oktober 2012 10:57
  dat is het nu juist. Het is een grappig iets, maar je hebt er zo weinig aan ter aanvulling op het andere gebruik van je hersens. In de grafiek wordt soms verwezen naar een melding van het fonds op een andere site, maar dat biedt de gewone nieuws-feeds per fonds ook al. Leuk, maar het voegt niets toe.
 7. Victor S 26 oktober 2012 10:58
  Selwyn.

  Je zoekt enkel op Tom Tom Buy terwijl je op "Apple Maps" en "Tom Tom Android" moet zoeken. Het verdienmodel is van verschoven, van de kastjes naar de apps.

  Als je die lijnen gaat bekijken laten ze duidelijk een stijgende lijn zien. Natuurlijk wilt niemand meer een Tom Tom. Iedereen wilt een TomTom APP. En heel veel van dit app-kopend-traffic gaat via de app store of via de google play store.

  Dit zul jij misschien niet begrijpen, omdat je totaal geen kennis hebt van TomTom.

 8. [verwijderd] 26 oktober 2012 11:10
  Op zich heeft Selwyn gelijk om nog niet zo heel veel te verwachten van de Q3 cijfers van TomTom. Maar ze zullen ook niet echt tegenvallen als je de gemiddelde estimates ziet. De cijfers zullen in grote lijnen volgens verwachting zijn.

  In Q4 beginnen drie inkomstenstromen in de cijfers te lopen: Apple, Renault R-Link systeem en Android app en accessoires. Dus Q4 heb ik eigenlijk meer verwachtingen van dan Q3.

  Maar ook dat is prima, want op basis daarvan denk ik dat TomTom bij de Q3 cijfers ook zijn bestaande guidance voor het hele jaar zal bevestigen. Net zoals vorig kwartaal. Herhaling van de outlook zal beleggers toch enige zekerheid verschaffen. Dus een koersdaling bij de Q3 cijfers verwacht ik eigenlijk niet.

  Verder sluit ik niet uit dat de Q3 cijfers vergezeld zullen gaan van een nieuwsbericht over een nieuw gesloten deal met een of meer autofabrikanten. TomTom zou daar nog "binnenkort" op terugkomen.

  Zie laatste alinea in dit persbericht:
  corporate.tomtom.com/releasedetail.cf...
 9. [verwijderd] 26 oktober 2012 12:24
  [Modbreak IEX]: Gelieve niet over de heer Duijvestijn te discussiëren, bericht is bij dezen verwijderd.]

  IEX: Block not only the comments from other people, but most important block those articles that only focus on their own interest, even the performance is very poor. The people are not happy to see such misleading articles.
34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links