Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liever Barrick Gold, dan goud

Liever Barrick Gold, dan goud

Op momenten dat het aannemlijk is dat de goudprijs weer op zal lopen, koop ik liever aandelen in de goudsector dan goud zelf. Immers is het bij aandelen mogelijk om nog eens een extra onderscheid te maken en alleen de fundamenteel sterkste jongens van de klas in de portefeuille op te nemen.

Wie een turbo long goud koopt anticipeert alleen op een stijging van de goudprijs. Wie een sterk of kansrijk aandeel uit de goudsector koopt, kan profiteren als de goudprijs oploopt én wanneer het bedrijf goed presteert.

Barrick Gold is nu zo’n aandeel dat oploopt bij een stijging van goud, maar ook op eigen kracht kan herstellen.

Van 50 naar 7

Barrick Gold exploiteert mijnen en geavanceerde exploratie- en ontwikkelingsprojecten op vier continenten. Sinds eind 2011 heeft het bedrijf het zwaar. In die tijd is de koers van Barrick Gold van 50 dollar per aandeel, naar slechts 7 dollar per aandeel gedaald.

Dit kwam door de steeds verder dalende gouprijs sinds 2011.

GrafiekMacIntosh
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Het bedrijf heeft een flinke schuld en moet activa verkopen om de huidige daling van de goudprijs te overleven. Verschillende bezuinigingen zijn ook gemaakt zodat het bedrijf kan overleven. Zo is het aantal werknemers bijvoorbeeld al flink afgenomen.

Grote overlevingskans

Nu is het de vraag of dit genoeg is en of Barrick Gold de komende periode kan overleven. Natuurlijk is de goudprijs erg belangrijk bij het beantwoorden van deze vraag, maar er zijn nog een aantal andere dingen die erg belangrijk zijn als ik deze vraag wil beantwoorden.

De goudprijs is momenteel natuurlijk verre van positief voor Barrick Gold, maar niet alles rondom Barrick Gold ziet er slecht uit. Het is bijvoorbeeld zo dat Barrick Gold een marktleider is en de derde grootste marktkapitalisatie heeft van de industrie.

De kans dat Barrick overleeft is dus veel groter dan bij zijn kleinere concurrenten.

Nieuwe techniek

Verder heeft Barrick samen met wetenschappers gewerkt aan een nieuwe manier van het produceren van goud. Hierbij werd er thiosulfaat gebruikt voor de extractie, terwijl hier normaal het giftigere cyanide voor gebruikt werd. Cyanide is ook nog eens veel schadelijker voor het milieu.

Bij de productie van goud vindt er namelijk vaak aardig wat vervuiling plaats. Deze nieuwe techniek is daardoor erg gunstig, omdat deze vervuiling hiermee verminderd kan worden. Overigens is deze nieuwe techniek gepatenteerd.

Dit zou wel eens erg positief kunnen zijn voor Barrick Gold, maar het is nog te vroeg om dit met zekerheid te zeggen. Als deze nieuwe technologie ervoor kan zorgen dat goud op een goedkopere wijze wordt gewonnen, dan is het wel zeker dat dit een groot succes zal worden, maar dat is dus nog afwachten.

Thiosulfaat biedt mogelijkheden

Indien blijkt dat thiosulfaat zowel goedkoper als erg milieuvriendelijk blijkt te zijn, bestaat de mogelijkheid dat regeringen ervoor kiezen dat cyanide helemaal niet meer mag worden gebruikt in de industrie. Hier kan Barrick Gold dan zijn slag slaan.

Ook zonder een nieuwe regelgeving is de kans groot dat de hulp van Barrick Gold ingeroepen zal worden bij moeilijke projecten waarbij de kans op vervuiling erg groot is. Hierdoor is deze nieuwe techniek zo veelbelovend voor het aandeel Barrick Gold.

Op momenten dat de goudprijs kan oplopen, zoals deze week met een mogelijk uitstel van de renteverhoging en paniek rondom de situatie in Parijs, dan kom ik uit bij een aandeel als Barrick Gold.

Disclaimer: Duijvestijn heeft momenteel geen positie in Barrick Gold. 


Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar en expert op het gebied van handel in hefboomproducten, zoals speeders, sprinters en turbo's. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De handelssignalen van Duijvestijn kunnen op elk moment veranderen.

Auteur: Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar op Beursplein 5. Hij beoordeelt onderliggende waarden via een geheel eigen werkwijze op koopwaardigheid en potentieel rendement. Op Marktgevoel.nl kunt u zich inschrijven voor zijn gratis nieuwsbrief vol opgemerkte kansen en valkuilen in verschillende markten.

Meer over Selwyn Duijvestijn

Recente artikelen van Selwyn Duijvestijn

 1. jan '16 Mijn vier grootste fouten 32
 2. nov '15 Liever Barrick Gold, dan goud 11
 3. nov '15 Monsterlijke sterk 1

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
 1. MrGlass 16 november 2015 14:46
  Disclaimer: Duijvestijn heeft momenteel geen positie in Barrick Gold.

  Nee, misschien hij zelf niet. Maar klanten van hem hebben dit aandeel wel degelijk in de porto. Mhhh de bewering is dat Marktgevoel met éigen geld belegt. Dus nu jokt ie in de disclaimer of op zijn eigen website.....
 2. forum rang 5 holenbeer 16 november 2015 19:37
  Quotes:

  'Wie een turbo long goud koopt anticipeert alleen op een stijging van de goudprijs. Wie een sterk of kansrijk aandeel uit de goudsector koopt, kan profiteren als de goudprijs oploopt én wanneer het bedrijf goed presteert.''

  ''De goudprijs is momenteel natuurlijk verre van positief voor Barrick Gold, maar niet alles rondom Barrick Gold ziet er slecht uit. Het is bijvoorbeeld zo dat Barrick Gold een marktleider is en de derde grootste marktkapitalisatie heeft van de industrie.

  De kans dat Barrick overleeft is dus veel groter dan bij zijn kleinere concurrenten.''

  Vervang in bovenstaande quotes 'Barrick' eens door 'Imtech' en je ziet hoe deze column is gebaseerd op wishful thinking.
  Viel me laatst bij je column over Twitter ook al op: als dit, als dat ..
  Handel wat je ziet, niet wat je hoopt.
 3. [verwijderd] 22 november 2015 23:20
  "Wie een turbo long goud koopt anticipeert alleen op een stijging van de goudprijs"

  Tuurlijk. Want de goudprijs noteert helemaal niet in USD en de Turbo in Eur. En ik altijd maar denken dat je ook een visie op valuta moest hebben om niet verrast te zijn dat wanneer goud stijg maar de dollar daalt, je geen stuiver verdiend hebt
 4. [verwijderd] 21 november 2016 18:44
  er is maar een manier om goud bedrijven waarderen en het is met een "/ P NAV" ratio. Iedere andere metric is een verspilling van tijd. www.corporatefinanceinstitute.com/min... maar u juist dat een gouden bedrijf een ETF op de weg omhoog (en omlaag) moet overtreffen zijn.
  Ik wou dat ik kocht ABX bij 7 .... waaaaa
 5. [verwijderd] 22 november 2016 00:10
  Al is de tip van Selwyn op zich goed, aan de onderbouwing mankeert nogal wat. Zo zou ik gezegd hebben dat de all-in sustaining costs bij Barrick slechts 700 dollar/ounce bedraagt, de laagste kosten en dus de hoogste marge van de grote goudmijners.
  Als hij het heeft over dat Barrick grotere kans maakt om te overleven dan de rest vergeet hij echter dat Barrick nog een hele grote schuld heeft van ongeveer 6 miljard dollar en daarom nog dit jaar assets heeft moeten verkopen om de schuld terug te dringen.
  Selwyn heeft in zijn artikel niet gezegd dat hij veel te vroeg winst heeft genomen op zijn aandelen Barrick. Nu is 100% winst op een aandeel natuurlijk mooi, maar het aandeel steeg daarna nog door en hij had ze sowieso beter vast kunnen houden want de glorietijd van goud moet nog komen.
  Mijn tips: Sandstorm Gold, Hecla Mining, en speculatief Rye Patch Gold.

  O, zie nu pas dat dit al een oud artikel is, ik dacht dat het recent was. :-)

11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links