Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Mijn vier grootste fouten

Mijn vier grootste fouten

In de huidige volatiele tijden begint mijn strategie van contrair beleggen vruchten af te werpen. Precies op de bodem van de markt zijn beleggers namelijk vaak het meest negatief en reageren zij uit emotie. De ervaren handelaar die zijn koppie erbij heeft, kan een mooie slag slaan.

Is het altijd feest? Natuurlijk niet! Ik heb in 2015 de nodige missers gemaakt. Beleggen is een kwestie van voortschrijdend inzicht en op de beurs is geen plek voor ego. Alleen de belegger die van zijn fouten leert en iedere transactie na afloop analyseert, weet zich naar mijn mening uiteindelijk staande te houden.

In mijn geval is zelfreflectie extra van belang, mijn uitspraken en transacties liggen door mijn publieke optredens namelijk onder een vergrootglas.

Timing is essentieel

Dagelijks speur ik de aandelenmarkten af op jacht naar de meest fundamenteel sterke aandelen van dit moment en ik doe hier uitgebreid verslag van. Een bedrijf kan echter nog zulke goede fundamenten vertonen, het kan soms lang duren voordat dit zich naar de koers van het aandeel vertaalt.

Opwaarts momentum is daarom essentieel in mijn werkwijze. Het momentum is een maatstaaf om het sentiment onder beleggers te meten. Zeker bij contraire beleggingen is timing van essentieel belang.

Ik gebruik meerdere zelfontwikkelde technische indicatoren en een wiskundig rekenmodel om een goede inschatting van de juiste timing te maken. Ik maak vooral gebruik van een analysemethode die bekend staat als price action.

Price action maakt in tegenstelling tot alle andere technische analyses géén gebruik van uitgebreide indicatoren, maar slechts de koers en het volume. Het kan dus gezien worden als de meest naakte vorm van technische analyse.

Focus op risico

Bij beleggen draait het in mijn ogen vaker om de risico's dan om de kansen. Het risico op een daling is er altijd, hoe goed het huiswerk ook is gedaan. Het is daarom cruciaal dat er aanzienlijk potentieel aanwezig is, tegenover een zo klein mogelijk te nemen risico.

Zo heb ik altijd mijn oog op de risicorendementverhouding. Hoe groot het potentieel ook is, als het risico even groot is of zelfs groter, zie ik liever van een trade af.

Terugblik en zelfreflectie

In mijn uitspraken ben ik altijd erg concreet. Geen geneuzel van "Als we stijgen gaan we omhoog en bij een daling zou het zomaar eens kunnen dat de beurzen zakken". Als ik verwacht dat de AEX richting de 500 punten kan stijgen, dan zeg en schrijf ik dat. Zo weet u waar u aan toe bent.

Hieronder mijn slechtste uitspraken en bijbehorende zelfreflectie van vorig jaar:

4. Eindejaarsrally

Richting het einde van het jaar benoemde ik de statistiek rondom een eindejaarsrally op de beurzen. De afgelopen tien jaar is er immers geen slechte decembermaand geweest voor de AEX. Laat nou net december 2015 de meest negatieve slotmaand in jaren zijn.

Toch blijf ik steevast jaar in jaar uit inspelen op een eindejaarsrally. De statistiek wijst immers (significant) uit dat dit de beste keuze is voor de laatste maanden van het jaar. Vorig jaar dus geen winnaar, maar wij spreken elkaar eind november weer!

3. Rusland herstelt

Waarderingen van Russische aandelen zijn momenteel niet alleen de laagste van heel Europa, ze zijn ook historisch laag. Rusland en nog specifieker internetaandeel Yandex heb ik daarom vorig jaar genoemd als kanshebbers voor een krachtig herstel. Ook hier blijkt dat timing cruciaal is.

De waarderingen zijn namelijk laag gebleven en Rusland is bar weinig herstelt. Dankzij de alsmaar dalende olieprijs hebben de Russen het moeilijk. Ook mijn Russische stockpick is daarom vooralsnog een misser gebleken.

Ik blijf deze fondsen echter toch nauwlettend volgen en ik zie enorm veel potentieel bij een aandelenmarkt met een gemiddelde koerswinstverhouding van amper 5.

Grafiek Russische beurs
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

2. Olieprijs bodemt

Met het luiden van de bodembel voor olie was ik in februari erg vroeg. Reden te meer om in augustus opnieuw te rinkelen. Ik benoemde olie-aandelen US Silica, Oasis Petroleum en Chesapeake Energy als kanshebbers om te profiteren van een herstel.

Nog steeds heb ik deze aandelen op mijn radar om te kopen als de olieprijs oploopt. Want dat de olieprijs gaat oplopen, daar kan ik nog steeds helder over zijn. Mijn strategie draait om het profiteren van stress-situaties en kortstondige inefficiënties op de beurs. De enorme daling in de oliemarkt zorgt voor zulke kansen.

Dichterbij huis ben ik nu bijvoorbeeld een groot fan van het aandeel Shell. Over een paar jaar lachen we toch om deze koersen?

Grafiek olieprijs versus KFC Chicken

 

1. AEX naar de 500: nooit meer omlaag!

Mijn meest concrete uitspraak hier op IEX was: "Nooit meer omlaag!" Samen met Bob Raymakers gaf ik een webinar waarin ik tien redenen gaf om optimistisch te zijn over aandelen: 

"De rente is laag en dat zal voorlopig zo blijven. Sparen levert nauwelijks iets op en het rendement op obligaties is lager dan ooit. Actief beleggen is de oplossing en is momenteel aantrekkelijker dan ooit om uw vermogen te laten groeien. Er is simpelweg geen alternatief."

Ik sta nog steeds achter deze toelichting. Zolang sparen en obligaties niets opleveren, blijft er weinig alternatief voor beleggen in aandelen op de beurs. De marktwerking van vraag en aanbod is dus in het voordeel van kopers. Niettemin was de uitspraak erg ongenuanceerd en de timing dramatisch...

Feiten en intuïtie

Het is hard werken om op de beurs te overleven. Beginnende beleggers denken op intuïtie winst te kunnen maken. Ik zal niet ontkennen dat intuïtie nodig is, maar allereerst moeten u en ik kijken naar feiten. Dat kost tijd. Alle getallen en wetenswaardigheden van bedrijven moeten gewogen worden.

Onderzoek is een belangrijk aspect van beleggen. Besef echter altijd goed dat het op de beurs niet draait om het voorspellen van de goede richting. Risico, uitvoering en timing zijn de belangrijkste onderdelen.

En maakt u zich over mij niet al te veel zorgen hoor. U bent terecht kritisch en dat waardeer ik. Spelfouten, gemiste missers en kritiek lees ik daarom graag in de reacties! Overigens werd gisteren de eerste fles wijn van het jaar bezorgd. Reden? De implosie van GoPro beschreef ik in januari en daar heeft een van u blijkbaar goed van kunnen profiteren...

Disclaimer: Duijvestijn heeft geen positie in de AEX-index, Tesla Motors, GoPro en Yandex. Wel positie in Royal Dutch Shell.


Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar en expert op het gebied van handel in hefboomproducten, zoals speeders, sprinters en turbo's. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De handelssignalen van Duijvestijn kunnen op elk moment veranderen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Selwyn Duijvestijn

Auteur:

Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar op Beursplein 5. Hij beoordeelt onderliggende waarden via een geheel eigen werkwijze op koopwaardigheid en potentieel rendement. Op Marktgevoel.nl kunt u zich inschrijven voor zijn gratis nieuwsbrief vol opgemerkte kansen en valkuilen in verschillende markten.

Recente artikelen van Selwyn Duijvestijn

  1. Mijn vier grootste fouten
  2. Liever Barrick Gold, dan goud
  3. Monsterlijke sterk

Reacties

32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 januari 2016 14:35
    Mooie column en heel herkenbaar
    "Er is simpelweg geen alternatief."
    Deze was er helaas wel! Al ging ook uit van TINA syndroom.
    TINA duurt nu te lang denk ik want de beurzen wereldwijd zijn geen kleine individuele particulieren maar grote partijen die ineens niet meer het licht aan het eind van de tunnel zien van beurzen maar massaal in een andere investering stappen. Want als hard daalt dan "moeten" ze wel verkopen om hun boekjaar in orde te houden.
    "kijken naar feiten."
    Als het 8 uur journaal(lees: staatstelevisie ;-) aangeeft dat de beurzen uitstekend gaan en dat de AEX weer door de 500 punten grens gaan. En daarnaast gaan mensen op verjaardags feestjes dingen vragen over beleggen en ze willen het liefst vandaag nog instappen want de zus van de buurman daar de zwager blabla succesverhaal!
    Dan is het een feit dat we op een top zitten en hahaha maar dat word vaak uitgelegd als intuïtief.

    Maak er een mooie dag van en dat 2016 een succesvol jaar mag worden!
  2. [verwijderd] 25 januari 2016 17:45
    Mijn abn mannetje heeft mij altijd afgeraden in aandelen te doen. Trouwens als ex marketmaker wil ik er FF op wijzen dat bijna geen van mij Trader bekenden of ex Trader vrienden iets in aandelen doen. Particulier dan. Mijn Bankman had meerdere marketmakers in zijn klantenbestand en vertelde mij dat geen van deze handelaren privé hun geld in aandelen beleggen. Ik moest lachen...we hebben geld verdiend op de beurs...maar privé beleggen we dus niet in aandelen. Zegt genoeg denk ik. Er is altijd een alternatief. Tina is geen alternatief slecht dom. Oerdom. Wat zeg je dan eigenlijk??? Ik weet niet wat ik met mijn geld moet doen en stop het dan maar in aandelen.... Moet niet gekker worden. Vandaag dat er zoveel particulieren op grote verliezen staan.

    Ik handel zelf voor de dun wat in opties. Daar laat ik het bij. Aandelen??? Nee nooit en zal het ook nooit doen. Te veel gezien denk ik.
  3. [verwijderd] 25 januari 2016 17:45
    Mooi werk, Selwyn!
    Publieke zelfkritiek is een schaars goed in de wereld van beleggingsspecialisten. In de afgelopen 4 jaar heb ik in ieder geval (bijna) al mijn idolen van hun voetstuk zien vallen.

    Vooral het temperen van de 'AEX 500'-uitspraak is op z'n plaats. In deze deelde je de overtuiging met zo'n beetje alle specialisten (op de bekende beren na). Persoonlijk vind ik TINA geen (duurzaam) argument en cash is ook een activaklasse. Jouw contraire fondsen vind ik vaak wél sterk beargumenteerd.

    Centrale banken hebben het landschap extreem lastig gemaakt (fundamentals vertroebeld). Zo blijkt, niet alleen voor de gewone stervelingen, maar ook voor de specialisten.

    Maar, er komt een moment dat de muziek stopt... ooit...
    Ik zal een specialist beoordelen op het vermogen winst te maken in stijgende markten, maar (juist) ook pijn te behoeden in eroderende markten.

    Het ga je goed!
  4. [verwijderd] 25 januari 2016 17:59
    Laatste... Willen de mensen dan toch perse geld beleggen in financiële producten kies dan voor een vermogensbeheer der die marketmaker ervaring heeft. Zijn er genoeg.. Bijv Nico ingberg. Dan kan je nml precies aangeven hoeveel risico je wilt lopen. Ofwel hoeveel geld je max bereid bent te verliezen. Een markeymaker knutselt dat zonder probleem zo in elkaar. Das mijn tip.
  5. [verwijderd] 26 januari 2016 06:35
    quote:

    pulp fiction schreef op 25 januari 2016 21:41:

    @fed optie @flitscrach @shortie. Waarom niet een x bedrag in een gespreide etf, dividend herbeleggen en de tijd z'n werk laten doen?
    OK. Als je het niet laten kan dan moet je gewoon doen.

    Qua richting koers moet je gewoon zelf een idee hebben. En jouw idee is even goed als iedere andere so called goeroe. Maakt niet uit wie.

    Nu voor risicoprofiel. Erg belangrijke.

    Stap naar een vermogensbeheerder die markermaker is geweest. Niet een ex floorbroker of zoiets. Vraag naar specifiek marketmaker. Dat zijn nml de beste.

    Dan zeg je ik wil bv. ING rd weet ik veel wat maar ik wil niet meer kwijtraken dan 10% of zoiets. Hij kan dat in elkaar zetten. Geen probleem.

    Ga deze goede man niet naar koers verwachtingen vragen want dat weet hij ook niet.

    Vooral risico. Das belangrijk.
32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.