Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Wat een knal

Met een enorme opwaartse knal kwam er gistermiddag voorlopig een einde aan de correctie-aspiraties van de AEX en de meeste andere indices. Wel bleef de AEX nog net onder de vorige (dubbele) top van 336,60 en de jaartop van 337,20.

Als ik kijk naar de bewegingen in veel andere indices en de kracht waarmee de meeste neerwaartse signalen gisteren werden opgeheven, mag vanochtend direct een serieuze poging worden verwacht om deze zone (336,60 – 337,20) te testen en mogelijk al op slotbasis te breken. Als dat direct het geval is dan staat de weg open naar in eerste instantie de 343 tot mogelijk direct de 350 punten.

Dit is al enige tijd mijn eerste koersdoel voor de tweede helft van dit jaar en ook acht ik de kans nog steeds reëel dat de AEX in de komende maanden de oude top van 373 zal testen. Toch zijn correcties nodig om de steilheid van de stijgende trend te bepalen.

Drievoudige bodem
Hogere bodems bepalen immers de stijgende trend. De correctie van de afgelopen vier weken is echter vooral een correctie in de tijd geworden en niet zozeer in procenten. Ik ging uit van een terugval tot ongeveer 320 punten en die beweging kunnen we (voorlopig) vergeten. De AEX vormde een drievoudige bodem bij 327 punten.

Hier ligt overigens het eerste Fibonacci-retracementniveau vanaf de juli-bodem van 311. Mijn maximale richtpunt lag bij hetzelfde Fibonacci-niveau maar dan vanaf de 281 (juni-bodem). De 327 lijkt nu de hogere bodem te zijn geworden in het kortetermijnbeeld. Daaronder ontstaat meer en nieuwe zwakte.

De recente correctiesignalen van de dalende driehoek, een bearish engulfing, maar ook de doorbraak onder de stijgende bodemlijn (sinds juni) zijn met de stijging opgeheven. Ook werd het topje van 332,85 gebroken en de neerwaartse gap tot 334,35 opgevuld. Deze laatste punten waren, zoals ik in de afgelopen week al schreef, een vereiste om deze correctie te beëindigen.

Krachtige trends
Bij de 332,85 ligt nu overigens de eerste steun en een terugtest naar dit niveau is ook reëel in de komende dagen. Als we verder nog kijken naar de technische indicatoren dan kan de MACD vandaag of maandag de positieve crossing laten zien (hij is gisteren al gedraaid).

De RSI bleef nog net boven de 50, maar moet vandaag of begin volgende week wel de dalende toppenlijn breken, om de verbeteringen in de AEX te bevestigen. De kans is nu dus groot dat de AEX eerst verder kan oplopen naar hogere jaartoppen waarna een volgende correctieve beweging kan starten, maar signalen daarvoor moeten we rustig afwachten.

De trends blijven krachtig en opwaarts gericht en de diepte van de correcties blijven dus zeer beperkt

 


Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX
De DAX brak al wel de recente toppen van 7.105 en zette direct de jaartop van 7.195 onder druk. Een opwaartse doorbraak is het laatste zetje dat hij nodig heeft om de beweging naar 7.600 te starten.

Ook hier was er slechts sprake van een kleine terugval die uiteindelijk een correctie in de tijd bleek te zijn. Onder de 6.875 verzwakt het technisch beeld. Eerste steun ligt voor de komende dagen nu bij 7.105.

 


Klik op de grafiek voor een grote versie

VS
De belangrijkste opwaartse uitbraken vonden gisteren in de VS plaats. De S&P 500 sloot ruim boven de zone 1.422 – 1.426 en zet daarmee de weg open voor een beweging naar de 1.500, met nog tussenliggende weerstand bij 1.440. De Nasdaq 100 gaf een krachtig signaal boven de 2.800 (nu eerste steun).

In de Nasdaq 100 ligt echter wel het risico van het stijgende trendkanaal. Hij testte bijna de bovenkant en zal hier dus boven moeten versnellen. Bij de 2.800 lag de eerdere en zware meervoudige top maar ook het 50%-Fibonacci-niveau van de voormalige bearmarkt tussen 2.000 en 2.002. Hiermee is de weg geopend naar mijn lang geleden afgegeven koersdoel van 3.000 punten.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

271 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 september 2012 08:51
    Morgen Kolenboer, je hebt goed gefeest van je riante winst op de jonge Noren? Ik zou je aanraden op te passen met shorts nu. Ik zit zelf ook te branden om shorts in te slaan, maar ik denk dat het te vroeg is nu. Ik denk dat de kopersmarkt gewoon de AEX boven de 340 gaat tillen om overtuigend over te komen en nieuwe kopers te lokken. Ik denk ook dat Bas veel waarheid schrijft in zijn column vandaag, goede tekst, eerlijk is eerlijk! De TA wijst toch echt op een verdere (beperkte) stijging. Het is uiteraard af te wachten wat de waarheid wordt, maar de euforie om meer geld te kunnen lenen tegen belachelijk lage rentes is blijkbaar groter dan het besef dat er toch veel mis moet zijn in de wereld, willen banken met dit soort maatregelen komen.
    Tja, in de VS heb je het ook gezien. Consumptie is belangrijker dan het verlies op de eventuele slechte leningen. Dus: Kopen, kopen als een gek met geleend geld en de aarde verder verkwanselen.
  2. allesweter 7 september 2012 08:56
    goedenmorgen allemaal.

    Een technisch analist krijgt ALTIJD een keer gelijk.
    Alleen was het gisteren jammer als je short zat.
    maandag kan ALLES eer anders zijn.

    Spreiding is belangrijk. Mijn oude effecten bezit is de laatste
    maand behoorlijk uitrgebreid.
    Nu liefst 2100 verschillende. Veel oude effecten van (oude)
    beursgenoteerde bedrijven. zoals ERIKS, ECONOSTO, HCS, etc
    Zie mijn site: www.oudeaandelen-online.nl Met FOTO en PRIJS
  3. [verwijderd] 7 september 2012 08:57
    Bas,

    Wat een onzin! Ben en Mario bepalen gewoon de markt, waarom geef je dat niet toe? Je schrijft nu;ik gaf al aan dat we hoger konden blabla. Als de mensen jouw TA volgen zitten ze te wachten op 320, terwijl ik gisteren al aangaf dat er een bodem lag op 327. Deze reactie zat de markt al de hele week op te wachten en boem, Bas draait lekker mee...

    Overigens hoor ik niemand meer die short zat, maar de verliezen bij onze forum lezers zullen groot zijn..., ok behalve Danny Marsipulami, die maakt al 20 jaar winst ;-)
  4. [verwijderd] 7 september 2012 09:08
    quote:

    Jojoco3 schreef op 7 september 2012 08:57:

    Bas,

    Wat een onzin! Ben en Mario bepalen gewoon de markt, waarom geef je dat niet toe? Je schrijft nu;ik gaf al aan dat we hoger konden blabla. Als de mensen jouw TA volgen zitten ze te wachten op 320, terwijl ik gisteren al aangaf dat er een bodem lag op 327. Deze reactie zat de markt al de hele week op te wachten en boem, Bas draait lekker mee...

    Overigens hoor ik niemand meer die short zat, maar de verliezen bij onze forum lezers zullen groot zijn..., ok behalve Danny Marsipulami, die maakt al 20 jaar winst ;-)
    Weet je, ik ga niet per sé Bas verdedigen, maar als je zijn artikel echt goed leest, geeft hij ook aan dat de markt hem verrast heeft. Hij ging uit van 320 en dat was zijn visie. Nu blijkt dat idd door Drakie en consorten de markt het corrigeren is uitgesteld en dus zat hij fout met zijn visie. Dat gebeurt iedereen. TA heeft een functie, nl. om je strategie te bepalen, maar als je alleen maar rücksichtslos (Dmmsch goed zo??) TA toepast en je ogen sluit voor wat er om je heen gebeurt, ga je op je bek. Draaien, op tijd draaien, is een eigenschap die discipline vereist en daar heb ik respect voor. Ik kan dat niet zoals kolenboer dat gisteren mooi liet zien. Ik ben er zo een die dan stug blijft volhouden om toch gelijk te krijgen. Dat kost soms erg veel geld en energie.
    Dus ik heb in dit geval ook alle respect voor Bas zijn verhaal, dat lange termijn niet veranderd is. Long voor de LT met correcties. Ik zie zijn 370-375 niet komen, maar eerlijk gezegd zag ik die 345 ook al niet. Het blijft gokken met een zekere soort van kennis van zaken als je in opties handelt als enige instrument.
  5. [verwijderd] 7 september 2012 09:20
    quote:

    Henk Snaph schreef op 7 september 2012 09:14:

    Ik zou toch even voorzichtig zijn. Het vreemde is dat ook de bundfuture stijgt. Dat beiden stijgen gaat eigenlijk niet samen m.i.

    henks
    Ja, klopt. Ik zag gisteren ook alleen maar groen. Echt álles was groen. Olie, beurzen, goud, zilver. Blijkbaar heeft iedereen vertrouwen gekregen, :-))

    Nee, ik sla nog steeds niet toe, hoewel ik in 1e instantie 335-337 als doel had gesteld. Het is gewoon te hard gegaan. Er kan nog best een 1 % dag overheen gaan.
  6. [verwijderd] 7 september 2012 09:27
    quote:

    De Roodjiever schreef op 7 september 2012 09:20:

    [...]

    Ja, klopt. Ik zag gisteren ook alleen maar groen. Echt álles was groen. Olie, beurzen, goud, zilver. Blijkbaar heeft iedereen vertrouwen gekregen, :-))

    Nee, ik sla nog steeds niet toe, hoewel ik in 1e instantie 335-337 als doel had gesteld. Het is gewoon te hard gegaan. Er kan nog best een 1 % dag overheen gaan.
    Goedemorgen, kan nog wel meer ook. Ik zie Noah's stapje terug vandaag niet gebeuren, wel hoger.

    Eind november gingen we dagen achter elkaar 10% omhoog, ook na gecoordineerde akties, en we zijn nog niet klaar.

    Die 347-350 kan makkelijk volgende week. Is mijn gevoel hoor....ik blijf bij mijn eerdere standpunt, never fight the fed en ecb.
  7. [verwijderd] 7 september 2012 09:31
    quote:

    Truelies schreef op 7 september 2012 09:27:

    [...]

    Goedemorgen, kan nog wel meer ook. Ik zie Noah's stapje terug vandaag niet gebeuren, wel hoger.

    Eind november gingen we dagen achter elkaar 10% omhoog, ook na gecoordineerde akties, en we zijn nog niet klaar.

    Die 347-350 kan makkelijk volgende week. Is mijn gevoel hoor....ik blijf bij mijn eerdere standpunt, never fight the fed en ecb.
    Noach zegt ook niet noodzakelijk lager slot. Kan m.i. ook topje vóór 10 uur, dan terug naar ....(kortstondig rood?)....om dan weer hoger te gaan en hoger te sluiten. Wie zal het zeggen? En we krijgen natuurlijk de werkgelegenheidscijfers nog om de schuld te geven van een onverwachte beweging ;)
  8. Kinghe 7 september 2012 09:34
    Bodem gezet (onderste BB raken dus rond 327.33) vorige week
    Gisteren bevestiging > 1.25% gesloten.

    DAX doorbraak !!!
    S&P hogere koersen dan dubbele top...

    UFO vervroegd gelanceerd vlak voor 2de week september.
    Strak plan van Draghi denken wij...

    Let wel op wanneer er (slecht) nieuws uit Athene komt.

    succes
  9. forum rang 4 tmaster 7 september 2012 09:38
    quote:

    Jojoco3 schreef op 7 september 2012 08:57:

    Bas,

    Wat een onzin! Ben en Mario bepalen gewoon de markt, waarom geef je dat niet toe? Je schrijft nu;ik gaf al aan dat we hoger konden blabla. Als de mensen jouw TA volgen zitten ze te wachten op 320, terwijl ik gisteren al aangaf dat er een bodem lag op 327. Deze reactie zat de markt al de hele week op te wachten en boem, Bas draait lekker mee...

    Overigens hoor ik niemand meer die short zat, maar de verliezen bij onze forum lezers zullen groot zijn..., ok behalve Danny Marsipulami, die maakt al 20 jaar winst ;-)
    Je kunt het nalezen in de colums van vorige week dat ik gewoon long bleef zitten alleen al vanwege het feit, dat "iedereen" short ging zitten. iedereen verwachte een correctie. Je kon geen column lezen of men was negatief en er moest een correctie komen.
    Juist als iedereen dat denkt en verwacht komt ie niet!

    Ik ben long blijven zitten!
  10. [verwijderd] 7 september 2012 09:40
    @De roodjiever,

    De AEX brak met een break-away gap boven de jaartop van 337,20 en testte net de volgende horizontale weerstand van 340,20. Even consolideren is dan normaal. Misschien zelfs een poging ondernemen om de gap te testen? Zolang de gap open blijft staan vandaag en begin volgende week, is een test van 343 tot 347 op korte termijn reeel.

    Met vriendelijke groet,

    Bas Heijink
  11. [verwijderd] 7 september 2012 09:43
    quote:

    B. Heijink schreef op 7 september 2012 09:40:

    @De roodjiever,

    De AEX brak met een break-away gap boven de jaartop van 337,20 en testte net de volgende horizontale weerstand van 340,20. Even consolideren is dan normaal. Misschien zelfs een poging ondernemen om de gap te testen? Zolang de gap open blijft staan vandaag en begin volgende week, is een test van 343 tot 347 op korte termijn reeel.

    Met vriendelijke groet,

    Bas Heijink
    Heel juist. Ik denk zelf dat de gap vandaag nog gesloten wordt, vanwege de steilheid in de koersontwikkelingen, alvorens een nieuwe high opgezocht gaat worden. Het lijkt erop dat ook het negatieve nieuws even verdwijnt. We zullen zien.
271 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links