Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Geldstroom Nederlandse beurs blijft wat achter

Geldstroom Nederlandse beurs blijft wat achter
Beeld: iStock

De opmars van de Nederlandse beurs lijkt niet te stuiten; in de eerste helft van februari is de AEX een dikke 4% opgelopen, sinds 1 januari won de AEX ruim 8,5%. Maar helemaal zorgeloos zijn de technische condities niet.

Wat ten eerste opvalt is dat er wel geld de markt instroomt, maar dat de moneyflow-indicator (die de geldstroom meet) nauwelijks nieuwe highs maakt. Daarnaast werd de recente AEX-rally begeleid door een felle stijging van de kapitaalmarkrente. In de eerste helft van februari is de Nederlandse rente opgelopen van 2,40% naar 2,71%. Begin 2024 stond de kapitaalmarkrente nog op 2,34%.

Mijn verwachting op basis van deze drie-eenheid is dat een tussentijdse correctie van de AEX onontkoombaar is. Want een AEX-rally die onvoldoende wordt ondersteund door de instroom van vers geld is niet houdbaar, althans niet op de langere termijn. Tegelijkertijd zorgt de oplopende kapitaalmarktrente voor stevige concurrentie vanuit de obligatiemarkt. 

Rente en aandelen gelijktijdig omhoog

Technisch lijkt het er niet op dat de rentedaling op de korte termijn wordt hervat, want recent is de top van 19 januari rond 2,62% opwaarts gebroken. 

Rente, aandelen en moneyflow ontwikkelen zich al geruime tijd als communicerende vaten. Ik heb dat hier eerder ook besproken.

Vandaag vergelijk ik het koersverloop van de AEX nogmaals met dat van de Nederlandse rente. Ook beoordeel ik de moneyflow-indicator. 

AEX-index door het dak

De AEX-index tendeert nog steeds krachtig opwaarts. Deze stijgende trend heeft aan de bovenkant ruimte richting weerstand 880 punten (berekend koersdoel). Zolang de stijgende trend en het patroon van fors hogere toppen en bodems kunnen worden voortgezet, liggen verdere koersstijgingen in het verschiet.

Voorwaarde voor een positieve visie is dat steun 816,83 punten (bodem van 1 februari) intact blijft. 

De recente stijging van de AEX kreeg een impuls nadat de top van 20 december rond 796 punten werd gebroken. De rentestijging kreeg een impuls nadat met de top van medio januari rond 2,62% hetzelfde gebeurde; ook de rente is in de afgelopen weken hard opgelopen.

De recente renteontwikkeling lijkt die van aandelen dus te weerspreken.

TA AEX koers

Nederlandse rente hard opgelopen

De Nederlandse rente heeft onlangs een structurele trendverandering ondergaan. Daarbij is de rente opwaarts gedraaid. Ten eerste is de dalende trend van de rente verlaten. Bovendien is de top van medio januari opwaarts gebroken: die lag op 2,62%. Tenslotte is er rond 2,44% een hogere bodem gevormd. 

Deze trendveranderingen heb ik met mijn technische palet niet zien aankomen. Weerstand is gevormd op 2,99% (top van 4 oktober).

TA rente tienjaars

Geldstroom

De moneyflow-indicator is na de zwakke periode van augustus en september omgedraaid. Sinds oktober is de geldstroom stevig opgeveerd. Dit loopt vrijwel exact samen met de stijging van de AEX.

Maar er zijn een paar afwijkingen. Zo is de AEX eerst krachtig door de toppen van augustus gebroken en daarna explosief gestegen. 

De geldstroomindicator  heeft nu pas de toppen van augustus bereikt. De instroom van nieuw kapitaal loopt dus achter bij het koersverloop van de AEX. Parallel hieraan is de rente hard opgelopen. 

De moneyflow kan verborgen koop- of verkoopdruk blootleggen. Deze indicator is afgeleid van het volumeverloop: de moneyflow-indicator van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer.

TA AEX moneyflow


Uitleg moneyflow (geldstroom)

De money flow wordt afgeleid van het volumeverloop. Zo geeft de moneyflow-indicator van de AEX de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. Op de TA-desk van IEX houden we van elk individueel aandeel de moneyflow bij.

De moneyflow moet altijd vergeleken worden met het verloop van de AEX-index en kent verschillende standen:

  • Beurs gaat zijwaarts met oplopende omzetten: de moneyflow stijgt. Er is instroom van vers kapitaal.
  • Beurs gaat zijwaarts met afnemende omzetten: de moneyflow daalt. Er is een kapitaalvlucht.
  • Beurs gaat omhoog met hoge omzetten: de moneyflow stijgt. De opmars van de beurs wordt gevalideerd, dus er is instroom van vers kapitaal.
  • Beurs gaat omhoog met lage omzetten: de moneyflow blijft achter. De opmars van de beurs wordt niet ondersteund door omzetten, dus geen instroom van vers kapitaal.
  • Beurs gaat omlaag met hoge omzetten: de moneyflow daalt. De zwakke beurs wordt bevestigd door hoge omzetten, dus uitstroom van kapitaal.
  • Beurs gaat omlaag met lage omzetten: de moneyflow blijft stabiel. De zwakke beurs wordt niet bevestigd door hoge omzetten, dus geen uitstroom van kapitaal.

In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag cumulatief verwerkt. Het volume van een positieve dag (als de AEX hoger sluit dan de dag ervoor) wordt bij de cumulatieve waarde van de indicator opgeteld. En dat van een negatieve dag (een waarop de koers lager sluit dan de dag ervoor) wordt ervan afgetrokken.

Een stijgende moneyflow duidt dus op de instroom van vers kapitaal. Een dalende moneyflow geeft aan dat er geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende moneyflow geeft aan dat de geldstromen in evenwicht zijn.

De geldstroom is voor het eerst beschreven door Joseph Granville. Hij noemde deze indicator On-Balance Volume, in zijn boek 'New Key to Stock Market Profits'. De moneyflow die de analisten van Tostrams gebruiken is direct afgeleid van de On-Balance Volume-indicator van Granville.

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 15 mei Europese banken trekken én feesten op de haussekar 31
  2. 14 mei Amerikaanse financials brengen Wall Street op stoom 49
  3. 13 mei Mid- en smallcaps nog in de wacht 25

Gerelateerd

Reacties

139 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 MOEdig Voorwaarts 13 februari 2024 08:22
    Volgens Hans de Kneus Geus (die alles maar een beetje uit de losse pols lijkt te doen) gaan we licht hoger van start.

    FTI FEB zegt op mijn scherm echter paar puntjes lager, maar wellicht volgen voor opening nog de nodige ("buy-at-any-price!") koopadviezen voor Adyen, ASML en Besi. Zou ook zo maar kunnen.
  2. forum rang 9 Calimero 13 februari 2024 09:42
    quote:

    d' Aandelen ' schreef op 13 februari 2024 09:30:

    Goedemorgen,

    worden winsten even veilig gesteld, o.a. ASML meer dan 100.000 stuks verhandeld verkocht en zo zie je dat hoge prijzen worden gecorrigeerd zoals de markt altijd doet wanneer het of te laag of te hoog staat.
    :)
  3. forum rang 9 Calimero 13 februari 2024 10:09
    quote:

    Calimero schreef op 9 februari 2024 15:15:

    [...]
    Tijd is 144 ... en de 7 als sub ... :)

    Hey ... dat is toevallig ... 710 + 144 = 854 ...

    www.iex.nl/Forum/Upload/2021/13862749...
    www.iex.nl/Forum/Upload/2024/15181014...
    www.iex.nl/Forum/Upload/2022/14428598...

    www.youtube.com/embed/ZtzkSh1Woo8?rel...
    :)
  4. forum rang 6 ttroo 13 februari 2024 10:26
    Schreeuwend dure aandelen en dan blijft de geldstroom wat achter.
    Dat lijkt me volkomen terecht!

    Eindelijk wat lagere koersen en meteen kan er wat shorts uit, al is het heel beperkt.
    Wat schreeuwend duur is wordt na een -0.5% of zelfs een -1% of slechter niet meteen heel goedkoop.

    Er kan en moet nog veel meer vanaf om het enigszins weer wat normaler te krijgen qua waarderingen.

    Westerse beurzen kunnen correcties nauwelijks dragen. Met deze waarderingen zijn kleine verliezen al pijnlijk. Laat staan een grotere correctie. Dat is niet draagbaar. De financiele pijn gaat heel groot worden. Illiquiditeit in Trillions. Niet in het kwadraat maar in de Trillions.

    Nikkei is niet geloofwaardig meer met hun Index. Van leider naar lijden. Die index is lachwekkend geworden. De Japanse Yen met hun 1.50 ten opzichte van de US dollar geeft het verval van Japan aan. Zuid Europese Valuta Tijden voor de Yen. En dat is nooit goed. Voordeel. Japan voor de Niet Japanners wordt zo een stuk goedkoper om te bezoeken.

    Futures zakken voorlopig niet verder weg. Het is wachten op meer neerwaartse druk op de Europese en Amerikaanse futures.
139 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links