Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vers kapitaal ondersteunt AEX-stijging, terwijl de rente daalt

Vers kapitaal ondersteunt AEX-stijging, terwijl de rente daalt
Beeld: iStock

In korte tijd is de AEX zo´n 9% opgelopen. Daarmee komt het eindejaarseffect dit jaar goed tot uiting. Wat de laatste tijd opvalt is dat het herstel van de AEX wordt vergezeld door hogere omzetten. 

De opwaarts draaiende money flow-indicator geeft aan dat er weer vers geld in de markt komt. Dat dit proces begin november al is ingezet leest u hier.

Het positieve koerspatroon van de AEX wordt nu dus bevestigd door een gelijkwaardig gunstig verloop van de geldstroomindicator. Aangezien deze twee zich parallel aan elkaar goed ontwikkelen, sluiten we een voortzetting van de opmars niet uit. Zie de uitleg van de money flow-indicator onderaan deze column.

Rente helpt mee

Dat er nieuw geld in de markt komt, wordt mede beïnvloed door recente rentedaling. want in de afgelopen twee maanden is de rente gedaald van 3,33% naar nu 2,54%. Hierdoor concurreren deposito's minder met aandelenwaarderingen. 

Bovendien is de rentedaling technisch nog lang niet ten einde, ik heb dit afgelopen weekend uitgebreid besproken. De parallelle ontwikkelingen tussen aandelen en geldstromen zien we dus ook terug in de rentedaling. 

Hoe zagen die parallelle ontwikkelingen er precies uit? Eerst de AEX in de periode juni tot en met november: aandelen omlaag en rente omhoog

 • De zomerzwakte van de AEX is eind juli ingezet na de top rond 795,20, daarna is de beurs gedaald naar 712,77 (bodem eind oktober)
 • Dit is begeleid door een rentestijging. Sinds begin juli is de rente snoeihard opgelopen van 2,65% tot 3,33%. 

Vervolgens de periode oktober en november: aandelen omhoog, rente omlaag

 • Eind oktober vormde de AEX een  bodem op 712,77, waarna de beurs 8,5% is hersteld tot ruim 776 nu
 • Na een top begin oktober op 3,33% is de Nederlandse rente hard gedaald naar 2,54% nu

Dan stevige swings van de moneyflow indicator: aandelen omlaag, rente omhoog, moneyflow omlaag en viceversa.

 • De moneyflow is tussen juli en oktober hard gedaald, wat aangeeft dat er geld aan de beurs is onttrokken
 • Sinds oktober is de moneyflow stevig opgelopen, wat aangeeft dat er weer geld naar de beurs is toegestroomd

Vandaag zet ik het koersverloop van de AEX af tegen dat van de Nederlandse rente. Ook beoordeel ik de money flow-indicator. Zoals gezegd is het opvallend dat deze drie indicatoren elkaar technisch bevestigen. 

AEX-index breekt de horde rond 744,93.

De AEX-index is technisch gezien verbeterd. Nadat eerst de dalende trend opwaarts werd gebroken, is de Nederlandse beurs nu ook boven een van de recente toppen gesloten. Met de doorbraak boven weerstand 744,93 (gevormd op 12 oktober) is er ruimte vrijgemaakt voor een verdere stijging.

Het uiteindelijke koersdoel ligt rond 795,20, waar de top van eind juli ligt. Tussenliggende topjes rond 754,76 (4 september) en 780,66 (10 augustus) kunnen voor problemen, dus tijdelijke winstnemingen, zorgen. Steun ligt rond 710,89 (bodem van 20 maart).

De oorsprong van de recente opmars ligt op de bodem van 30 oktober rond 712,77. De start van de rentedaling vond plaats op 4 oktober op de piek van 3,33%. 

Na juni is de rente hard opgelopen van 2,65% tot 3,33%. Ook de zomerzwakte van de AEX, die eind juli is ingezet na de top rond 795,20, is mogelijk dus door de rentestijging veroorzaakt. 

De ontwikkelingen van rente lijken dus die van aandelen duidelijk te beïnvloeden. Daar lijkt het de afgelopen maanden in elk geval op. 

 

 

Nederlandse rente zakt verder

De Nederlandse rente is technisch gedraaid. Zowel de stijgende trend als een bodem is naar onderen gebroken. De doorbraak onder de bodem van medio oktober rond 3,98% maakt neerwaarts ruimte voor een diepere correctie. De eerste steun rond 2,63% (bodem van 31 mei) is eveneens gebroken. Het volgende vangnet ligt er pas rond 2,08%.

Weerstand is gevormd op 3,33% (top van 4 oktober).

Koopkracht neemt toe

De parallelle ontwikkelingen tussen aandelen en rente zien we ook terug in de geldstromen. De money flow-indicator heeft in oktober de dalende trend (van augustus en september) verlaten. In de zomerperiode was er dus sprake van kapitaalvlucht uit de aandelenbeurs. Dit loopt vrijwel exact samen met de stijging van de kapitaalmarktrente en de AEX-daling.

De geldstroomindicator geeft thans weer een stijgend verloop weer. Dit signaleert de instroom van nieuw kapitaal richting aandelen. Parallel hieraan stijgt de aandelenbeurs en daalt de rente. 

De money flow kan verborgen koop- of verkoopdruk blootleggen. Deze indicator is afgeleid van het volumeverloop: de money flow-indicator van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer.

 

AEX moneyflow


Uitleg money flow (geldstroom)

De money flow wordt afgeleid van het volumeverloop. Zo geeft de money flow-indicator van de AEX de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. Op de TA-desk van IEX houden we van elk individueel aandeel de money flow bij.

De money flow moet altijd vergeleken worden met het verloop van de AEX-index en kent verschillende standen:

 • Beurs zijwaarts met oplopende omzetten: de money flow stijgt. Er is instroom van vers kapitaal.
 • Beurs zijwaarts met afnemende omzetten: de money flow daalt. Er is een kapitaalvlucht.
 • Beurs omhoog met hoge omzetten: de money flow stijgt. De opmars van de beurs wordt gevalideerd, dus er is instroom van vers kapitaal.
 • Beurs omhoog met lage omzetten: de money flow blijft achter. De opmars van de beurs wordt niet ondersteund door omzetten, dus geen instroom van vers kapitaal.
 • Beurs omlaag met hoge omzetten: de money flow daalt. De zwakke beurs wordt bevestigd door hoge omzetten, dus uitstroom van kapitaal.
 • Beurs omlaag met lage omzetten: de money flow blijft stabiel. De zwakke beurs wordt niet bevestigd door hoge omzetten, dus geen uitstroom van kapitaal.

In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag cumulatief verwerkt. Het volume van een positieve dag (als de AEX hoger sluit dan de dag ervoor) wordt bij de cumulatieve waarde van de indicator opgeteld. En dat van een negatieve dag (een waarop de koers lager sluit dan de dag ervoor) wordt ervan afgetrokken.

Een stijgende money flow duidt dus op de instroom van vers kapitaal. Een dalende money flow geeft aan dat er geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende money flow geeft aan dat de geldstromen in evenwicht zijn.

De geldstroom is voor het eerst beschreven door Joseph Granville. Hij noemde deze indicator On-Balance Volume, in zijn boek 'New Key to Stock Market Profits'. De money flow die de analisten van Tostrams gebruiken is direct afgeleid van de On-Balance Volume-indicator van Granville.

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 07:30 Draagvlak Nederlandse beurs blijft broos 120
 2. 21 feb Japanse beurs kan nóg verder knallen en zelfs in waarde verdubbelen 137
 3. 20 feb Bitcoin drukt door 59

Gerelateerd

Reacties

47 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Toerist 7 december 2023 09:44
  quote:

  Unimog schreef op 7 december 2023 09:23:

  [...]

  maakt de meeste mensen helaas niets uit tot het te laat is
  is helaas zo,hadden ze al lang korte metten moeten mee maken met die putain

  de meesten zijn en zeker onze politiekers allemaal lafaards,heb al lang te doen met die mensen daar

  ben jammer genoeg 71
 2. forum rang 6 Doptieman 7 december 2023 10:09
  Eindelijk weer een klein beetje rood ipv groen groen groen !!
  maar hoe ze op die optiebeurs rekenen met index calls en puts dat is wel heel bijzonder en
  en slaat ook nergens op...( alhoewel hebzucht misschien)
  De AX2 calls die zijn in waarde gehalveerd bij 2 punten index daling en de AX2 puts
  die krijgen er niets bij en staan rond het slot van gisteren..
  Zijn het zeker toch luchtballonnen die ze daar verkopen als zijnde index opties..
  Blij dat ik even lekker niets uit heb staan kan ik op mijn gemak kijken hoe ze
  daar rekenen... Neen ik ga maar even wat nuttigs doen..... Succes...
 3. need_to_hold 7 december 2023 10:25
  ... voor we het beseffen roepen ze op CNBC weer 180 graden iets anders... Nu was het paar maanden aandelen de hemel inprijzen, als het binnenkort omlaag stort... draaien ze de verhalen gewoon ook 180 graden...

  bron: De Tijd vandaag

  In hun boek ‘De nieuwe wereldeconomie’ belichten hoofdeconoom Koen De Leus en hoofdstrateeg Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis de grote veranderingen die onze wereld momenteel doormaakt. ‘Mensen, bereid u voor op een beetje chaos.’
 4. forum rang 7 ttroo 7 december 2023 11:28
  De Amerikanen hebben AI maar de Europese beurzen maken de stijgingen.
  NasDAK maakt meer en meer bearish bewegingen. Gisteren sloot de S&P 5 million zich erbij aan. En dat was het tot nu toe. Terwijl de beurzen erg hoog liggen, al een tijdje, willen ze niet eens winstnemen. Afwachten maar. Niettemin lijken ze alsnog te pieken. DAC. CAC. IBEX. Down Jones en de S&P 5 million.

  Apple heeft ondanks de $3T waarde een probleem. De markten zijn te klein voor een marktwaarde als $3T voor Apple. Sterker nog een zeer belangrijke KPI holt achteruit de afgelopen 8 a 12 kwartalen. En dat op een continue basis. Ze krijgen nog een sterk kwartaal, dit kwartaal, voor Apple het 1e kwartaal, daarna moeten ze ergens gaan inleveren. Dividend. Minder aandelen inkopen. Het ziet er niet sterk uit voor Apple. Die Apple Car kunnen ze beter niet doen. Automarkten leveren veel te weinig netto marges op. Ik hoor ze nog maar weinig vooruit lopen op de concurrentie qua uitvindingen. De smartphone markt is op zich prima voor Apple. Niet te veel concurrenten, met een markt die zich in 3-en deelt. Goedkoop. Middel en Prijzig. Behoorlijke stabiele markt als je goede modellen blijft maken. Maar een $3T waardering is bizar. Zeker als u een veel slechtere Apple dan 2 a 3 jaar geleden er voor terug krijgt. Het bedrijf dan. Apple AI - ik hoor er te weinig over.

  Het is afwachten of de S&P 5 million meer bearish signalen kan gaan maken de komende 2 beursdagen. VIXie komt niet tot nauwelijks tot leven. Maar er zit nog steeds genoeg ruimte voor genoeg hogere VIX waarden.

  Amerika op weg naar de $34 trillion schuld Ze staan er nog een $0.1 trillion vanaf. Niet zo lang geleden was het nog $30 trillion. Ze drukken steeds meer en steeds sneller geld. Ze zullen het heel hard nodig hebben. En met de huidige rentes staat de weg open voor $35 en voor $36 trllion schuld voor volgend jaar. Ook Amerika moet meer en meer keuzes gaan maken en die zullen steeds minder geld vriendelijk gaan worden.

  In Nederland vallen ze om en om en om. Retail bedrijven. De meeste klinken als vintage. En dus halen ze niet die moeilijk te halen Koninklijke Jaren.

  DAX is een aardige 700 punten in de future gestegen in een korte tijd. Een prima prestatie met auto bedrijven die steeds meer concurrentie krijgen uit China of een Bayer die zich helemaal blauw of arm moet gaan betalen voor recht zaken, wat ook een Volkswagen al overkomen is. Allianz doet het zeer goed. Hoe wat en waarom is een redelijk vraag teken, maar die vraag teken wordt later duidelijk. Duidelijk in de zin dat ze de andere kant (rode kant) heen snel om moet gaan. IJslandse bank Kivka kan nog wat hoger en wie weet kunnen de beren daarna wel eens flinke paniek moves in laten zien. KBC blijft goedkoop, ondanks dat ze wat gestegen zijn, ook op vallend. Zit daar iets te smeulen wat tot een aardige brand gaat leiden? Afwachten. Het is zeker opvallend omdat de andere Europese banken het goed doen. Genoeg smeuigheden, maar dit leiddt niet tot een Rood Verhaal.
 5. forum rang 7 handyman6 7 december 2023 12:33
  Nvidia: ondanks alle juich verhalen van 400 miljard winst komende jaren ,gaat aandeel toch weer es $10 terug naar $452 gister....
  Markt rekent op 6 a7 rente verlagingen komend jaar ,lees je elders, dat zou de hoge € koersen moeten verklaren,waar de €eco's krimpen en recessieluchtjes verspreiden.....
  Liep de markt ook niet 6 tot 9 maand vooruit?
  2024 gaat ons verrassen: positief dus!
47 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links