Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Edelmetalen nog niet in de schijnwerpers

Edelmetalen nog niet in de schijnwerpers
Beeld: iStock

Je hoort weinig over de koersontwikkeling van goud en zilver. Dat is ook niet zo gek als je de meerjarige grafieken bekijkt. Er valt gewoon niks te verdienen, want technisch valt op dat edelmetalen al jaren vooral zijwaarts tenderen. De goudprijs bereikte op 7 augustus 2020 een all time high rond $2.075,35. Dat is dus 3 jaar geleden, terwijl goud momenteel ruim 7% lager noteert op $1.919.

Zilver noteerde begin 2021 een high rond $30, om vervolgens geleidelijk weg te glijden. De huidige stand rond $24,75 weerspiegelt een daling van ruim 17%. 

Geen applaus 

Ook de afgelopen maanden hebben edelmetalen geen applaus gehad op het podium van de financiële markten. De goudprijs bleef hangen in de range $1.900-$2.175. Zilver fluctueerde richtingloos tussen $22 en $26. 

Over de eerste 8 maanden van 2013 waren de prestaties verdeeld.  De goudprijs is YTD 5,5% opgelopen, terwijl zilver nagenoeg gelijk bleef met een plusje van 1,5%. Maar vooral de laatste maanden staan de prijzen onder druk. Zo is goud 7% teruggevallen en de zilverprijs ruim 6% gedaald.  

De recente terugval van de edelmetalen lijkt samen te vallen samen met een afname van de inflatie. Vandaag bekijk ik de langetermijngrafieken van goud, zilver, platina en palladium.

Goud is afgeketst op de top van 2020

De goudprijs oogt zwak. Ten eerste is de opwaartse fase naar onderen gebroken. Bovendien werd net onder $2.000 en mogelijke lagere top gevormd, hetgeen dat wijst op verkopers. 

Bij een slotstand van $1.893,04 (bodem van 30 juni) zou het technische plaatje verder verpieteren. Na een doorbraak onder dit bedrag wordt 1.614,84 het volgende neerwaartse koersdoel. 

Weerstand voor de goudprijs ligt op $2.075,35 (gevormd op 7 augustus 2020). Sindsdien is de koers daar al twee keer op afgeketst.

Goudprijs

Zilver zet zich vast

De zilverprijs doet dit jaar niet zoveel. De markt tendeert vooral in horizontale richting tussen $22.10 en $26,23.  Sinds begin 2021 zijn er wel  lagere toppen zichtbaar, oppassen dus. 

Alleen op de kortere termijn zien we een patroon van lagere toppen en hogere bodems. Dit geeft aan dat de markt op de kortetermijn geen richting weet te kiezen. 

Zilverprijs

Platina doet niet zo veel

Platina beweegt per saldo zijwaarts. De steun bevindt zich op $890,47 (bodem van 30 juni) en weerstand op $995,40 (top van 21 juli).

Lagere toppen signaleren echter nog steeds verkoopdruk. Houd daarom de steun $890,47 goed in de gaten. Breekt platina hieronder, dan mag een verdere daling worden verwacht richting $821,75: de bodem van eind vorig jaar. 

Palladium in vrije val

De prijs van palladium is YTD ruim 30% gezakt. Sinds begin vorig jaar bedraagt de daling ruim 60%. De koerspieken van palladium worden nog steeds lager gevormd. Zolang dit patroon wordt voortgezet, is er sprake van verkoopdruk.

De eerstvolgende bodem die palladium in de huidige koersval tegenkomt, ligt er pas rond $825,90 (bodem van 7 juli 2017). Palladium heeft weerstand rond $1.3410 (top van 11 augustus).

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Er is hard gewerkt aan een nieuw platform voor Tostrams.nl. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij ons in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 01 dec De rente kan nog lager 109
 2. 30 nov Selectief zijn met klimaat gerelateerd beleggen 59
 3. 29 nov Sprintrace op Wall Street 83

Gerelateerd

Reacties

81 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. MrMarket 30 augustus 2023 07:47
  Goedemorgen,

  Benieuwd of we wat kunnen inhalen vandaag, 0.4% slechter gedaan dan de DAX terwijl Nasdaq through the roof ging en NVIDIA op ATH.

  Hopelijk Prosus naar 65.50-66 en dan alles eruit.
  Arcelor hopelijk naar 25, dan alles eruit.
  AEX hopelijk naar 750-752, helft eruit.

  Succes iedereen vandaag en ook veel plezier
 2. forum rang 4 Jopieklaploper 30 augustus 2023 09:23
  Goud en zilver zijn assets van vroeger. Zij hebben geen plaats in de digitale wereld van 2023. Voor bitcoin is de situatie precies omgekeerd. Bitcoin is de asset/veilige haven van de toekomst. Bitcoin gaat dan ook de komende maanden exploderen naar 250.000 dollar en daarna ver boven de miljoen dollar uitkomen.

  We zijn op weg naar een nieuwe veel betere wereld waarin AI en artificial worlds de hoofdrol zullen spelen. Middels AI en verbeterde digitale gezondheidstechnologieen (MRNA crispr cas) kan iedereen gezond worden en lang leven zonder dat men gezond hoeft te leven dit is prachtig nieuws voor ons allemaal.

  We leven in de mooiste tijd ooit, de de economie draait (dankzij het beleid van het kabinet RUTTE/KAAG grote klasse) als een tierelier en het geld klotst tegen de plinten. Het gaat gewoon goed en dat gaan we samen vieren!!!!!!!!

  De inflatie is vernietigend verslagen dankzij het beleid van de FED en de ECB grote klasse!!!!! De EU kan zelfs de komende jaren DEFLATIE verwachten in plaats van inflatie
 3. forum rang 6 d' Aandelen ' 30 augustus 2023 09:54
  Goedemorgen,

  een bijgewerkte AEX index grafiek, 240 min voor een beter overzicht, gisteren het kleinste verschil van 4,67 punten tussen de hoogste en laagste koers (delta) in meer dan 7 dagen, dan volgt er meestal een grote beweging en dat hoeft niet direct vandaag te zijn maar kan ook donderdag of vrijdag, er is veel ruimte omhoog maar zijn er ook genoeg kopers ?

  Het kleine verschil geeft aan dat kopers en verkopers nog geen echte richting aangeven, zie het als een condensator die opgeladen wordt en dan in een keer ontladen wordt met een flinke stoot omhoog omlaag, richting kan ik nog niet aangeven

  invst.ly/117vf-

  omdat ik toch bezig ben een grafiek van de EuroStoxx 50 met ongeveer hetzelfde verhaal,

  invst.ly/117vh7
 4. forum rang 5 ONN 30 augustus 2023 10:10
  quote:

  Toerist schreef op 29 augustus 2023 23:40:

  ben wakker Cali, (eer) gisteren en vanmorgen nog flink bijgekocht
  groot pak BTCetc ETC Group Physical Bitcoin en zeeeeeeeeeeeeeer groot pak volkswagen:goede nacht
  En gistermiddag ging de koers ineens van 26000 naar 28000. Net als je Adyen onzin:

  Bla, bla, bla...
 5. forum rang 6 Doptieman 30 augustus 2023 10:59
  En weer beweegt de AEX koers rond het daggemiddelde van gisteren .

  Er gebeurt dus eigenlijk helemaal niets alleen maximale premiesloop van alle
  uitstaande index calls en index puts.. Zal wel weer een partij rijk van worden van
  dit horizontale gekeutel... ( daar zal bla bla het vast mee eens zijn denk ik )?
  Later van de week vast nog door het 200 dgs gemiddelde.... Toedels...
 6. forum rang 6 Doptieman 30 augustus 2023 11:46
  [quote alias=d' Aandelen ' id=14975893 date=202308300954]
  Goedemorgen,

  een bijgewerkte AEX index grafiek, 240 min voor een beter overzicht, gisteren het kleinste verschil van 4,67 punten tussen de hoogste en laagste koers (delta) in meer dan 7 dagen, dan volgt er meestal een grote beweging

  Het kleine verschil geeft aan dat kopers en verkopers nog geen echte richting aangeven, zie het als een condensator die opgeladen wordt en dan in een keer ontladen wordt met een flinke stoot omhoog omlaag, richting kan ik nog niet aangeven
  quote.

  7 dagen al ! Je kan de ,,condensator,, ook zien als een premie schraappot die zo vol zit dat
  hij op het punt van exploderen staat ! (hihihi)
  Ben benieuwd wanneer er ,,een grote beweging,, komt ! Zeg maar het ineens weer vreselijk
  overdrijven en de aex 30 punten omhoog of 30 punten naar beneden stuwen door het Kapitaal ..
  We wachten af ...
 7. forum rang 9 Calimero 30 augustus 2023 11:57
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 30 augustus 2023 09:54:

  Goedemorgen,

  een bijgewerkte AEX index grafiek, 240 min voor een beter overzicht, gisteren het kleinste verschil van 4,67 punten tussen de hoogste en laagste koers (delta) in meer dan 7 dagen, dan volgt er meestal een grote beweging en dat hoeft niet direct vandaag te zijn maar kan ook donderdag of vrijdag, er is veel ruimte omhoog maar zijn er ook genoeg kopers ?

  Het kleine verschil geeft aan dat kopers en verkopers nog geen echte richting aangeven, zie het als een condensator die opgeladen wordt en dan in een keer ontladen wordt met een flinke stoot omhoog omlaag, richting kan ik nog niet aangeven


  invst.ly/117vf-
  ..
  Leuke omschrijving ... een Condensator ... AB ..

  www.youtube.com/embed/CQln1UQ_yUs?rel...
81 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links