Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: kom op nou AEX, Besi toch, tech en recessie en toch kwartje?

Slotcall 7 juni 2023: AEX sluit nipt lager

De term AI prominent in persbericht = koers omhoog.

Helaas, die vlieger gaat ook niet meer op. Het beste Europese fonds dit jaar, krijgt vandaag een flinke tik op de vingers. Besi komt van maar liefst twee all time highs af: koers én waardering. Dit plaatje loopt tot en met gisteren en tegen 35 keer de verwachte winst is de chipper zelfs na vandaag duurder dan ASML (32 keer). 


De trigger voor de daling is de beleggersdag van gisteren, hier vindt u de hele presentatie. Besi zegt er zelfs niks over, maar analisten halen er uit dat de verwachtingen van het bedrijf voor dit kwartaal niet zijn veranderd ten opzichte van de Q1-cijfers. Dat beperkt op papier al de upside voor de koers van het aandeel.

Veel belangrijker is echter dat het bedrijf denkt dat pas vanaf 2027 haar nieuwe technologie hybrid bonding echt gaat lopen in plaats van 2025. En dit is nu net de grote fantasie in het aandeel. Met een koers - boven €100 zelfs - meer dan priced for perfection is dan een daling als vandaag niet gek bij deze volatiele chipper.

Misschien valt die zelfs wel mee. U hebt Besi vaak genoeg nog harder zien dalen zónder nieuws. Aard van het beesie.  


Uitstel is nog geen afstel, maar uitstellen begint wel trend te worden dit jaar in chipland. Gisteren schoof TSMC ook al een aantal verwachtingen en investeringen door. Voor de zoveelste keer. Daar reageerde de markt niet negatief op, maar het is niet leuk om te horen en misschien een tegenvaller na die whopping (AI) cijfers van Nvidia.

Intussen rent iedereen op de beurs nog wel in de technologie-aandelen én fondsen, trackers en ETF's. Rennen? Vliegen! 


Bij de Nasdaq 100 (oranje) is nog niets aan de hand, maar de SOX (semiconductors) zou kunnen uittoppen. Het is te vroeg voor conclusies, maar we kunnen nog wel even verder kijken.


Besi zit niet in de SOX, maar Nvidia (de snelste stijger van allemaal) wel, het ook snoeihard gestegen AMD ook en alle drie tonen ze misschien vermoeidheid. En wat hard omhoog kan, kan ook heel hard omlaag.


Maar goed, Mr. Market heeft een eigen willetje en kunt ook gewoon door beuken. Cathie doet het ook - en hoe. Risk is her middle name.


Onder meer al dat uitstellen bij chippers, Little Tech dat het in tegenstelling tot Big Tech veel moeilijker heeft en vooral al die matige economische data wijzen ook nog op iets anders: recessie.


Nu gaat het hier maar om ons bescheiden landje, maar let nu even goed op. De Amerikaanse recessie wordt verwacht precies een jaar na oktober 2022, wat nu nog de bodem in de markt is. Is de markt te vroeg, of is de recessie te laat? De economie moet wellicht niet te lang haperen en AI moet momentum houden.

Anders zou het hooggeprijsde tech wel eens kwetsbaar kunnen zijn voor een pak rammel, zeker na die enorme rally sinds vooral deze winter.   


Vastned of Wereldhave?

Hoogste tijd om naar de fondsen updates van onze huisanalisten te kijken en Peter Schutte speelt Vastned en Wereldhave tegen elkaar uit. Citaat:

Dat de strategie van Wereldhave succesvoller is, blijkt uit het feit dat het totale rendement op de full service-centra vorig jaar 6,4% bedroeg, tegen 4,9% voor de overige centra.

Op de overige centra vond een kleine afwaardering plaats van 0,2% op de boekwaarde, terwijl de full service-centra zelfs 0,8% duurder in de boeken konden worden gezet.

Vastned moest vorig jaar 1,2% op de waarde van zijn panden afschrijven. Ook dat percentage viel mee. Dat kwam doordat huurindexatie de gestegen marktrente, waartegen de huurstroom verdisconteerd wordt, grotendeels compenseerde.

Huren op nieuwe contracten liggen bij Wereldhave weer boven de oude huren. Vastned moest vorig jaar daarentegen flink toegeven doordat enkele dure contracten heronderhandeld moesten worden.

Het is overigens niet verplicht om te kiezen uit die twee. U kunt ook nog wat anders kopen. De lange grafiek is onverbiddelijk. Peter kijkt vandaag ook naar het Belgische waterbedrijf Ekopak.


Avantium (en het E-woord)

Martin Crum duikt flink in Avantium en volgens hem is een emissie onvermijdelijk. Hier een gedeelte van zijn vele reken- en argumentatiewerk:

Dat leidt ertoe dat de vrije kasstroom voor dit jaar volgens onze berekeningen rond de €100 miljoen negatief zal zijn. Voor 2024 wordt eveneens een negatieve vrije kasstroom verwacht: volgens onze eigen berekeningen €45 miljoen, de Bloomberg-consensus komt uit op €38 miljoen.

Een en ander maakt duidelijk dat Avantium linksom of rechtsom extra kapitaal nodig heeft. Dat zou theoretisch met nog meer schulden kunnen - een banklening of een convertible bijvoorbeeld - maar als dat al lukt, zal daar in de vorm van hoge rente een fors prijskaartje aan hangen.

Versterking van het eigen vermogen verdient de sterke voorkeur boven het aangaan van nog meer schulden. En dat betekent dat beleggers rekening moeten houden met nog een verwaterende emissie, vermoedelijk na de zomer.

Avantium zelf erkent overigens ook de noodzaak van een verdere versterking van zijn financiële positie. Temeer daar het concern pas "een significante groei van zijn inkomsten over enkele jaren" verwacht.


Nog één ding, hebt u ook het verkeerde beroep gekozen? Sjonge jonge... U kunt Trafigura de schuld geven, maar ook de (EU) overheden die zo'n potje hebben gemaakt van energiebeleid, dat die traders zoveel kúnnen verdienen. 


Brede markt

De brede aandelenmarkt mag u vergeten, olie ligt wel lekker en de dollar levert iets in tot boven 1,07. Verder neemt u dit plaatje, geklokt op het Amsterdamse slot, ter kennisgeving aan.


Het wonder dat bitcoin heet? U ziet het aan het plaatje, het was rond 1 december dat het grote publiek ontdekte wie Sam Bankman-Friet van FTX was. Welke crypto partij is er sindsdien niet aan een of meerdere spitten geregen? En nu zijn dan grootmachten Binance en Coinbase aan de beurt, als het aan de SEC ligt.

Wat er ook gebeurt, de koers is niet stuk. Misschien leuke om een boude stelling te geven: dit is hét bewijs dat bitcoin een geloof is. Geen slecht verhaal kan de kudde doen besluiten afscheid te nemen. En dat is misschien best bijzonder in een tijd waarin ethiek, ESG en de rest althans in naam zo belangrijk is. 


De rentes dan en die lopen zowaar sinds vanmiddag.


Met volgende week een Fed- en ECB-rentebesluit kijken we dan als eerste hier en verhip, de markt begint toch weer te twijfelen? Toch wel een kwartje er bij? Opletten op de headlines, het is mogelijk dat de komende dagen Fed functionarissen marktmassagecorvée krijgen. Een ECB kwartje is een hamerstuk.


Beursplein 5

Het s weer schrapen met de bankenadviezen, maar er zijn wel koersdoelverhogingen voor Aegon en Prosus.


Verder nog iets? Financials slecht, heel veel meer grote gemene delers zijn er niet af te lezen. Het is een ratjetoe, echter zonder grote winnaars, maar wel weer een paar flinke dalers. En die komen u bekend voor.

 • Adyen ligt goed en wordt nu technisch interessant
 • ASMI is bijna net zo hard gestegen als Besi, maar houdt wel de voeten droog. Is ook beduidend minder duur
 • ArcelorMittal heeft nog nooit zo goed gelegen met een recessie in de sterren geschreven
 • Bij Philips ebt het momentum wat weg
 • Zakt DSM-Firmenich onder €100 of niet? 
 • Aan de koers te zien is de aandeelhoudersvergadering Air France-KLM goed verlopen
 • Just Eat Takeway: hoeveel moeten er nog komen, hoeveel moeten er nog gaan, maar het slot valt nog mee
 • Alfen is intussen bijna gehalveerd vanaf de all time high
 • Nieuwe Allfunds is ook al zo'n volatiel fondsje
 • Ebusco en CM.com hebben zowaar een keer de geest, maar notoire AScX bewegers Pharming, Fastned en Azerion leveren flink in

OK, om de zaak af te ronden: uw mening is duidelijk en ook hier komt Mark er weer mee weg :-)


De slotkoersen nog. Fijne avond.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 03 okt Den Haag kan maar beter China-sancties ASML opheffen 7
 2. 03 okt Het is slecht voorbeurs - de rentes weer en semiconductor-sensatie 2
 3. 02 okt Het is naargeestig voorbeurs en aandelen en rentes touwtrekken 1

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. speedy0070 7 juni 2023 20:07
  Dat tech een pak rammel krijgt is gewoon zeker als men de koerswinst verhouding erbij pakken. Super overgewaardeerd! Beter gezegd alles is overgewaardeerd! Daar zit nu de kneep!! Ze willen met alle geweld omhoog maar de weg komt uit in een diep dal. Voorbeeld: Met een interest op hypotheken in VS en Zuidamerika tot zelfs 12% mag je op een briefje schrijven dat de kredietcrisis niet ver weg is. Dus er gaan gewoon klappen vallen. Als je droomt van een kwartje pfff, als het er geen 3 worden!! Dat noemen ze nu de rekenwonders van deze eeuw gewoon sufferds. Ja tot alles in elkaar klapt als een kaartenhuisje. Ze komen er vanzelf wel achter de mafkezen. De huizenmarkt zal ineenstorten zoals we eerder gezien hebben. En de techbubbel zal spatten tot aan de sterren. Kan nog net geen zonsverduistering teweeg brengen. Een recessie zoals de jaren dertig is niet ver weg hoor. Bedrijven zullen moeten bezuinigen om de kop boven water te houden en dat zullen ze ook doen gooien gewoon het personeel op straat om te beginnen. Velen zijn al begonnen om personeel drastisch te verlagen om kosten te drukken. Dus echt geen weelde hoor. En er zal nog veel meer gekort worden daar kan je vergif op innemen. Dus??? bepaalt geen rozegeur en maneschijn staat ons te wachten maar drastische veranderingen met een enorme financieele dreun die niet te overzien is.
 2. forum rang 6 Krentenmenten 7 juni 2023 20:12
  quote:

  speedy0070 schreef op 7 juni 2023 20:07:

  Dat tech een pak rammel krijgt is gewoon zeker als men de koerswinst verhouding erbij pakken. Super overgewaardeerd! Beter gezegd alles is overgewaardeerd! Daar zit nu de kneep!! Ze willen met alle geweld omhoog maar de weg komt uit in een diep dal. Voorbeeld: Met een interest op hypotheken in VS en Zuidamerika tot zelfs 12% mag je op een briefje schrijven dat de kredietcrisis niet ver weg is. Dus er gaan gewoon klappen vallen. Als je droomt van een kwartje pfff, als het er geen 3 worden!! Dat noemen ze nu de rekenwonders van deze eeuw gewoon sufferds. Ja tot alles in elkaar klapt als een kaartenhuisje. Ze komen er vanzelf wel achter de mafkezen. De huizenmarkt zal ineenstorten zoals we eerder gezien hebben. En de techbubbel zal spatten tot aan de sterren. Kan nog net geen zonsverduistering teweeg brengen. Een recessie zoals de jaren dertig is niet ver weg hoor. Bedrijven zullen moeten bezuinigen om de kop boven water te houden en dat zullen ze ook doen gooien gewoon het personeel op straat om te beginnen. Velen zijn al begonnen om personeel drastisch te verlagen om kosten te drukken. Dus echt geen weelde hoor. En er zal nog veel meer gekort worden daar kan je vergif op innemen. Dus??? bepaalt geen rozegeur en maneschijn staat ons te wachten maar drastische veranderingen met een enorme financieele dreun die niet te overzien is.
  andere agenda, exit geregeld
 3. forum rang 7 €URO-Trader 7 juni 2023 22:04
  Heerlijk negatief allen. Tech is over gewaardeerd, met name door AI. Illegaal gejat en gekopieerde werkwijze, wordt wettelijk geregeld, duurt alleen even. Consumenten kunnen minder besteden, met dank aan Poetin, ook die wordt eerdaags verwijderd aangezien de Russische pensioenen met 3 jaar verdampt zijn. Genocide en Poetin zijn al politiek aan elkaar gekoppeld. Dat China niet lekker loopt is evident, men hunkert naar Taiwain, ook zo'n dingetje. Turkije, een stijgende lijn omlaag, de afgrond in. Amerika, boven en onder schuld op schuld, a la piramide om schuld door schuld te vervangen. Oekraïne, een nucleaire ramp is aanstaande. Succes en vol in Flow Traders.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links