Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Venijnige draai omlaag bij een 'perfecte risk-off cocktail'

Slotcall: Venijnige draai omlaag bij een 'perfecte risk-off cocktail'

Oef. Vandaag kregen we een lesje in hoe venijning de markt in korte tijd kan draaien. Bij opening van Wall Street leek het plots of alles waar beleggers zich zorgen over maken ineens hard werd ingeprijsd.

De AEX sluit op 744,31 (-1,9%), waar hij vanochtend zelfs nog even een héél klein plusje liet zien. Waar dat door komt? Op CNBC spreekt een commentator van "the perfect cocktail for a risk-off day".  Op Wall Street zijn vooral bankaandelen de kop van Jut. 

Toch zijn in Nederland de banken niet de grootste dalers, dat zijn - verrassend op een risk-off dag als deze - de brave, defensieve uitgevers Wolters Kluwer en RELX. De oorzaak lijkt ook hiervoor in de VS te liggen, waar ChatGPT een eerste echte slachtoffer lijkt maken in de afdeling studiehulpmiddelen. Zie de beursgenoteerde huiswerkcentrale Chegg, die meer dan 40% in elkaar duvelt door omzetverlies.  

Nog meer zorgen? Ja, het Amerikaanse schuldenplafond nadert rap en gisteren waarschuwde minister Janet Yellen nog maar eens dat de overheid per 1 juni al in gebreke kan blijven. In Washington lijkt een deal ondertussen nog ver weg. 

Spannende rentebesluiten

En dan is er nog de rente. Deze week komen Fed (morgen) en ECB (donderdag) met een rentebesluit en de data die uitkomt wijst niet echt helder één kant op. Vandaag vielen vacatures en fabrieksorders in Amerika zwak uit en dat leek een van de triggers voor het slechte sentiment te zijn.

Morgen wordt veel duidelijk, want dan verschijnt Jerome Powell tussen de schuifdeuren. Een kwartje is de consensus, en zal het dus ook wel worden, maar de vraag is vooral wat hij te melden heeft over een economie waarin nu toch wel wat vertraging te zien is en bovendien een bankencrisis blijft smeulen. Morgen leest u op deze plek een uitgebreide vooruitblik op het Fed-rentebesluit.

Al even spannend wordt het donderdag, als Christine Lagarde het ECB-rentebesluit bekend maakt (die vooruitblik leest u donderdag). De inflatiecijfers die vandaag uitkwamen maken het er niet makkelijker op. De inflatie stijgt weer, zoals ook in Nederland vanochtend bleek, maar de kerninflatie loopt ietsje terug. 

Is dat reden om minder zware rentestappen te zetten, zoals Bloomberg kopt, of is het spook nog lang niet getemd? In de markt worden de cijfers ook geïnterpreteerd als juist een reden om sneller te verhogen.  Jeroen Blokland schetst Lagarde's dilemma:

Abonnees op ons weekblad IEX Expert konden dit weekend overigens lezen dat de monetaire beleidsmakers bij DNB hardnekkige inflatie onveranderd als risico nummer één boven de markt zien. In de woorden van hoofd monetair beleid Niels Gilbert: "Onderliggend blijft het belangrijkste risico dat de hoge inflatie persistenter is dan we willen. Ons centrale scenario is dat de inflatie best flink omlaag gaat komen. Maar er kunnen onderweg dingen misgaan." 

Dat interview dateert van ongeveer een maand geleden, maar in Frankfurt wordt inmiddels ongetwijfeld flink genumbercrunched of er nu wel of niet dingen aan het misgaan zijn. Donderdag uitslag. 

DSM niet zo sterk

Ondertussen zou je nog bijna vergeten dat we middenin het Q1-cijferseizoen zitten en dat er ook nog volop bedrijfsnieuws was. DSM-Firmenich had cijfers en sja, die mogen dan wel vanuit Zwitserland tot ons komen, maar we hebben ze wel eens overtuigender gezien van DSM.

Er loopt ook nog een kartelonderzoek naar fusiepartner Firmenich. Een dingetje om rekening mee te houden, schrijft analist Martin Crum:

"Het zal nog geruime tijd duren voor duidelijk wordt óf de Zwitsers over de schreef zijn gegaan en zo ja, welke omvang de fraude dan zou hebben. Het zit de overname van Firmenich dus niet in de weg, maar kan tot een materiële boete leiden."

Sentiment blijft positief

Vorige week vroegen we beleggers gewoontegetrouw naar hun visie op de markt voor de komende maand en hun favoriete aandelen. Hoewel iets minder bullish bent u per saldo nog wel positief.

Opzienbarend was de aandelenkeuze voor komende maand, die voor driekwart uit financials bestaat: Aegon, ING, NN Group en ASML. Wie de minst favoriete AEX-fondsen zijn voor komende maand leest u hier.  

De brede markt

Doffe dreun voor de AEX, die bovendien in roodkleurend Europa een de zwakste performers is. Amerika staat er minstens zo zwak voor en moet nog een paar uur. Opvallend is ook de stevige uitglijder die de olieprijs vandaag maakt.

Goud is weer even een ouderwetse vluchtheuvel en schoot vanmiddag als een raket door de $2.000 grens. Bitcoin volgt op een afstandje. 

Het Damrak vandaag

  • De Top-3 en Flop-3 van vandaag:

  • De koersen zeggen risk-off, toch gaan de offensieve chippers aan kop in de AEX en zijn de defensieve uitgevers de hekkensluiters 
  • Ahold Delhaize (+0,7%) sluit zich aan bij duo Besi (+2,3%) en ASMI (+1,5%) als enige stijgers in de AEX
  • Fugro is mag de bloemen voor de +3,6% naar analist Thijs Berkelder van ABN Amro sturen
  • ABN Amro zelf begon de dag als stijger, samen met ING, maar ging vanmiddag onderuit op u-weet-inmiddels-wat. Beide banken zijn trouwens nette middenmoters in de AEX
  • Shell en zijn mede-oil majors gaan onderuit op een sterk dalende olieprijs 
  • Galapagos is stijger van de dag met +5%

De rentes

Vanochtend om acht uur zag het er nog heel anders uit. Van flinke stijgingen vanochtend zijn we bijgedraaid naar (risk-off) rentedalingen. Met name in Amerika gaat het vlot. 

De agenda

Als u morgenochtend bent bijgekomen van eerst alle Q1-cijfers die u om de oren vliegen, moet het echte werk nog beginnen. Dat is wel grotendeels nabeurs, in de vorm van het Fed-rentebesluit en de toelichting door Jerome Powell. Attentie om kwart over twee: het banenrapport van ADP is niet de belangrijkste Amerikaanse arbeidsmarktindicator, maar in het huidige sentiment kan hij zomaar voor stevige koersreacties zorgen. 

  • 00:00 Beurzen China gesloten i.v.m. Labor Day
  • 08:00 Wolters Kluwer Q1-cijfers
  • 08:00 AMG Q1-cijfers
  • 08:00 Signify Q1-cijfers
  • 08:00 Aperam Q1-cijfers
  • 08:00 Airbus Q1-cijfers
  • 08:00 BNP Paribas Q1-cijfers
  • 08:00 Lufthansa Q1-cijfers
  • 08:00 Deutsche Post Q1-cijfers
  • 09:00 AB Inbev notering €0,75 ex-dividend
  • 14:15 VS ADP banenrapport apr (consensus +150K)
  • 15:00 OCI AvA
  • 16:00 VS ISM non-Manufacturing Index apr (consensus: 51,6)
  • 16:30 VS olievoorraden
  • 20:00 Fed-rentebesluit
  • 20:30 Persconferentie Fed-voorzitter Jerome Powell
  • 22:00 Qualcomm Q1-cijfers

 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 05 mei Buffett praat over AI en Apple, op het Damrak zijn de kleine smaakmakers aan de beurt
  2. 28 apr De puzzel van Powell en een overvolle agenda in een ingekorte beursweek
  3. 25 apr Pre-slotcall: AEX in het rood, dapper Unilever en oh-oh-Adyen 2

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. HansD 2 mei 2023 19:23
    quote:

    Ben schreef op 2 mei 2023 18:17:

    Tja, de AEX daalt weer heel enthousiast veel sterker dan de andere beurzen, hoe kan dat nou toch telkens?
    De TECH kan vandaag even niet als excuus gebruikt worden.... :-)
    Joh Ben (of brievenbus), probeer je je gelijk nu eens te halen met de AEX? Niet zoals over het algemeen met de AMX of kneusje PostNL?

    Je moet inmiddels wel een van de rijkste mensen in NL zijn als je consequent je eigen 'inzichten' volgt.
  2. forum rang 4 Housepartyy 2 mei 2023 19:41
    quote:

    Erny schreef op 2 mei 2023 18:48:

    Dus beleggers denken dat ABN en ING gaan omvallen en kennelijk ook NN, Aegon en ASR. Dan valt de koersdaling van vanmiddag mij nog ontzettend mee.
    Alle banken die dit jaar heen zijn gegaan, voldeden aan de normen van de toezichthouder. Steek jij je hand maar in het vuur voor de assest van bovenstaande banken. We hebben in 2008 wel gezien hoe lang dit goed gaat.
  3. Nuchtere Kijk Op 2 mei 2023 19:42
    Vooral zo doorgaan met de "loon-prijsspiraal" !

    Namen zoals bv. de FNV, politiek Den Haag zelf en ook de (semi)overheid zijn de grootste inflatie aanjagers.
    Met types als Klaas Knot, Lagarde etc. houden we straks veel minder MKB bedrijven over.

    Met die renteverhogingen en dit vreemde spel? maken ze ook de Europese economie en later de euro kapot.
    Niet echt slim allemaal.
  4. forum rang 4 Housepartyy 2 mei 2023 19:46
    quote:

    Nuchtere Kijk Op schreef op 2 mei 2023 19:42:

    Vooral zo doorgaan met de "loon-prijsspiraal" !

    Namen zoals bv. de FNV, politiek Den Haag zelf en ook de (semi)overheid zijn de grootste inflatie aanjagers.
    Met types als Klaas Knot, Lagarde etc. houden we straks veel minder MKB bedrijven over.

    Met die renteverhogingen en dit vreemde spel? maken ze ook de Europese economie en later de euro kapot.
    Niet echt slim allemaal.
    Inflatie is een monetair fenomeen. Loonprijsspiraal is enkel het gevolg.
  5. Lu. 2 mei 2023 20:27
    quote:

    Housepartyy schreef op 2 mei 2023 19:41:

    [...]
    Alle banken die dit jaar heen zijn gegaan, voldeden aan de normen van de toezichthouder. Steek jij je hand maar in het vuur voor de assest van bovenstaande banken. We hebben in 2008 wel gezien hoe lang dit goed gaat.
    De normen van de Amerikaanse toezichthouder, wel te verstaan. En die normen zijn onder Trump behoorlijk versoepeld. ABN en ING vallen onder Europees toezicht.
  6. forum rang 4 Housepartyy 2 mei 2023 21:26
    quote:

    Lu. schreef op 2 mei 2023 20:27:

    [...]
    De normen van de Amerikaanse toezichthouder, wel te verstaan. En die normen zijn onder Trump behoorlijk versoepeld. ABN en ING vallen onder Europees toezicht.
    Ook in Europa was de rente jaren lang historisch laag en waren banken en financiële instelling genoodzaakt meer risico te nemen. Hetzij in vastgoed, hetzij met leverage in obligaties. In Europa moeten de haircuts nog beginnen. Eenmaal gaande stelt ook een Europese stroppenpotje niet veel voor..
  7. MrBiggy 2 mei 2023 23:03
    .....This means that the European Central Bank — whose rate-setters meet on Thursday — must proceed carefully with its remaining rate rises and it should be a wake-up call to complete banking union.

    European banks, like US ones, face large unrealised losses on assets acquired during the period of ultra-low interest rates that fell in value when interest rates shot up. As in America, some losses are on government bonds, but eurozone banks also hold a lot of fixed-rate mortgages.

    A bank that made a 20-year fixed-rate loan at a rate of 1.5 per cent will face losses year after year if it has to pay more than half the current ECB deposit rate of 3 per cent for its own funding — even if the loan does not need to be sold and the loss crystallised up front.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links