Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Update: ECB verhoogt rente met 25 basispunten

Update: ECB verhoogt rente met 25 basispunten
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank heeft donderdag de belangrijkste rentes conform de verwachting met 25 basispunten verhoogd.

De basisrente komt daarmee uit op 3,75 procent, de marginale beleningsfaciliteit op 4,00 procent en de depositofaciliteit op 3,25 procent.

"Al met al ondersteunt de binnenkomende informatie in grote lijnen de beoordeling van de inflatievooruitzichten op middellange termijn die de Raad van Bestuur tijdens zijn vorige zitting heeft gemaakt", zei de ECB in een toelichting.

Volgens de centrale bank zullen de toekomstige besluiten van de Raad van Bestuur ervoor zorgen "dat de beleidsrentetarieven een peil bereiken dat restrictief genoeg is om de inflatie tijdig terug te brengen naar de doelstelling van 2 procent op middellange termijn, en dat dit peil zo lang als nodig wordt aangehouden."

De ECB blijft een "op data gebaseerde" benadering volgen om het geschikte niveau en de duur van de monetaire verkrapping te bepalen, waarbij met name de inflatievooruitzichten belangrijk blijven, zei de centrale bank verder.

Volgens econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen voorziet de markt voor eind 2023 een piekrente rond de 3,75 procent voor de depositorente. Dat zou betekenen dat er nog 1 tot 2 renteverhogingen in het vat zitten.

Economen van Danske Bank sluiten zelfs niet uit dat de rente piekt boven de 4 procent, zolang de arbeidsmarkt robuust blijft.

Volgens marktstrategen van State Street is het een 'dovish' rentebesluit van de ECB, hetgeen de centrale bank de ruimte geeft om de inflatie op een vastberaden manier te blijven bestrijden en tegelijkertijd de risico's voor de financiële stabiliteit niet uit het oog te verliezen.

"Het is aannemelijk dat deze verhoging met 25 basispunten de ECB de nodige speelruimte biedt voor de toekomst", aldus Altaf Kassam van State Street..  

De ECB maakte donderdag ook bekend dat het vanaf juli stopt met het herinvesteringen van aflossingen onder het Asset Purchase Programme. Dat obligatie-opkoopprogramma wordt momenteel in een gematigd en voorspelbaar tempo afgebouwd, met gemiddeld 15 miljard euro per maand tot eind juni.

Dat de herinvesteringen vanaf juli worden stopgezet lijkt een goedmakertje voor de haviken binnen de ECB die liever een renteverhoging van 50 basispunten hadden gezien, volgens econoom Carsten Brzeski van ING.

Voorzitter Christine Lagarde komt om 14:45 uur met een toelichting op het rentebesluit.

De euro/dollar noteerde rond het rentebesluit op 1,1080 en is inmiddels gedaald tot 1,1039.

Update: om extra informatie toe te voegen.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 jan de vakman 2 mei 2023 16:10
    Nou, vanmorgen lieten alle Europese landen flink krimp zien, bij Dalm groeit de berg oud ijzer stevig, veel bedrijven worden uiterst voorzichtig met inkopen en investeren, nu de rente verhogen vraagt om economische ongelukken, dan krijg je hetzelfde beeld als de AEX grafiek, vandaag!!
  2. forum rang 7 Dividend Collector 2 mei 2023 17:41
    quote:

    etap2 schreef op 2 mei 2023 15:42:

    Ze zijn gek geworden. Zo snel laten oplopen geeft rake klappen aan het systeem. Dat Amerika nog niet als voorbeeld wordt genomen. Zie die zwakke banken.
    Ja, vette oogkleppen hebben ze op. Idem bij de Fed. De rente kan voorlopig niet verder omhoog zodat het systeem kan stabiliseren. Hopelijk valt het kwartje op tijd.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links