Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Was dit dè bodem?

Was dit dè bodem?

De afgelopen dagen hebben aandelen zich erg springerig gedragen. Daarbij is bij de AEX-index de technische steunzone van 632 punten een aantal keren intraday gebroken.

Daarbij heeft de downtrend een nieuw intraday low gevormd rond 611,74 punten. Dat was afgelopen donderdag, op de beruchte draaidag. Het intraday high van die dag lag overigens ruim 22 punten hoger op 633,90 punten. 

Wat mijn collega Niels Koerts van de fundamentele IEX Beleggersdesk zorgen baart, is dat analisten hun taxaties voor de komende maanden amper hebben verlaagd. Bovendien denkt hij dat de bedrijfswinsten nog onder druk komen te staan.

Fundamentele ins en outs

In een uitgebreide analyse heeft Koerts alle fundamentele ins en outs van een eventuele bearmarket-bodem op een rij gezet.

Pullback-bodems aangestampt

Ik kijk uiteraard 100% technisch. En zoals ik vorige week al heb aangegeven denk ik dat aandelenmarkten de pullback-bodems hebben aangestampt en dat liquiditeiten klaargezet kunnen worden.

Springerige beurzen

Maar vanwege de springerigheid van de beurzen wil ik hieronder de voorwaarden op een rij zetten waaraan een echte bodem moet voldoen.

  • Ten eerste mag bij de AEX de steun van 632 punten niet met meer dan 3% doorbroken worden, op basis van de slotstand wel te verstaan. 
  • Ten tweedemoet de AEX het patroon met lagere toppen weten te verlaten. Zie uitleg onderaan 'Geldige draai in de markt'. 
  • Ten derde is het noodzakelijk dat de AEX haar 200-dagenlijn in opwaartse richting passeert en moet die lijn weer omhoog draaien. 

En als allerlaatste, dit valt overigens buiten de officiële regels, moet ASML zich weer zien op te richten boven de cruciale steun van €403. Ik noem ASML als extra validatie, omdat dit aandeel op dit moment het belangrijkste fonds van de Nederlandse beurs is. Zowel qua gewicht in de AEX-index, als qua koersperformance en leiderschap in de afgelopen jaren. ASML komt morgen met de kwartaalcijfers.

Bear trap voor ASML

Ik denk dat ASML, met de nipte doorbraak onder steun, een false move maakt. Technisch een zogenaamde bear trap, een valkuil. Dan lijkt het op een verkoopsignaal, maar blijkt het juist opwaarts te wijzen.

Vandaag bekijk ik de AEX- index, met bijzondere aandacht voor en aparte grafiek van de 200-dagenlijn. Verder een lange-termijngrafiek van ASML, die nipt door de steun zakt.

AEX zet bodem

Nu de AEX-index weer boven de laatste koersbodem kruipt, wordt de neerwaartse doorbraak (van vorige week) geneutraliseerd. De terugkeer van de AEX-index boven deze bodem geeft aan dat de verkoopdruk afneemt.

De Nederlandse beurs heeft in de recente daling bovendien het oude uitbraakniveau rond 632,12 punten met succes teruggetest. 
De AEX-index heeft hiermee een hogere pullbackbodem gevormd, waarmee ruimte is gekomen voor een nieuwe stijging. 

Ons eerste koersdoel ligt op 743,05 punten (gevormd op 8 april). Zolang de steun op 632,12 punten (de bodem van 17 februari 2020) intact blijft, handhaven we een positieve visie.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van de AEX-index laat een neerwaarts verloop zien. Dit wijst op een negatieve technische conditie.

 

Grafiek van de 200-dagenlijn van de AEX

Op onderstaande grafiek is de AEX index afgebeeld door de zwarte beweeglijke lijn. De 200-dagenlijn van de AEX is de horizontale rechte lijn in het midden. 

Deze grafiek geeft dus de positie van de AEX ten opzichte van haar 200-dagenlijn goed weer, maar ook de afstand, die thans iets meer dan 10% bedraagt. Dat wil dus zeggen dat de AEX ruim 10% onder haar 200-dagenlijn beweegt.

Ook goed te zien is dat de AEX in augustus heel even boven haar 200-dagenlijn is geweest.

Wenst u de nieuwe aankopen in uw mail te ontvangen?

Word dan lid van de Tostrams-club. Alle portefeuillemutaties en koopsignalen zitten in het Tostrams-abonnement, dus voor abonnees. Al voor €1 (voor de eerste maand) kunt u kennismaken met de Nederlandmodule van het Tostrams lidmaatschap.

Klik op de button hieronder voor een actieabonnement. Deze column gaat verder onder de banner.

Ontvang TA Kooptips

ASML zet steun 403,50 onder druk

ASML heeft te lijden onder verkoopdruk, nu de steun van €403,50 (de bodem van 6 juli) wordt getart. Een overtuigende doorbraak onder steun ontbreekt thans.

Technisch lijkt het erop dat ASML, met de nipte doorbraak onder  €403,50-steun, een false move maakt. Technisch een zogenaamde bear trap, een valkuil. Dan lijkt het op een verkoopsignaal, maar blijkt het juist opwaarts te wijzen.

Een technische verbetering bij ASML treedt op indien ASML weer boven  €403,50 kruipt. Daarna kan de koers naar weerstand van €580,50 (gevormd op 5 augustus).


Ons laatste defensieve lange termijn koopadvies in ASML was van 18 maart 2019. Deze positie hebben we in twee tranches gesloten. Eén kwart van de positie is verkocht op 18 oktober 2021, waarop een winst is geboekt van 302%. Driekwart van de positie is afgebouwd op 31 januari 2022, met een winst van 248%.

De 200-dagenlijn van ASML laat een neerwaarts verloop zien. Dit geeft een negatieve technische conditie weer. De zwakke B.O.B.-indicator (blauwe lijn) suggereert dat ASML slechter presteert dan de markt.

Geldige draai in de Nederlandse beurs

Van een geldige draai in de beurs is onder de volgende voorwaarden sprake:

  • Bij punt 1 op onderstaande voorbeeldgrafiek breekt de koers boven de vorige top a, wat een koopsignaal genereert. Punt a correspondeert in de AEX met de top van 632 punten van februari 2020.
  • De markt vormt daarna een hogere top bij b, waarna winstnemingen optreden. Punt b correspondeert met de top van 829,66 punten van november 2021.
  • Indien de koers daarna terugvalt (bij punt 2), moet die daling op of rond die voorgaande top a opgevangen worden. Punt 2 correspondeert met de bodems rond 632,02 punten van 23 juni 2022, 627,35 punten van 29 september en 611,72 van 14 oktober j.l.
  • De terugval bij 2 is de feitelijke pullback. Voorwaarde is dat punt a niet met meer dan 3% wordt overschreden (op basis van de slotstand).
  • De uitbraak uit het korte dalende trendje (rode cirkel) valideert de pullback
  • Het koopsignaal wordt tenslotte voltooid indien vervolgens top b (829,66 punten) wordt gebroken.

PBAEXII

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 10 mei Is de correctie op Wall Street voorbij en staan we aan de vooravond van een nieuwe rally? 33
  2. 09 mei Europese autosector doet inhaalmanoeuvre 16
  3. 08 mei AEX breekt voorgaande top, maar niet gevalideerd 42

Gerelateerd

Reacties

123 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 18 oktober 2022 09:00
    Nú de WO III zich steeds meer naar een Climax schijnt toe te werken..

    Lijken de 'Financiële Markten' zich TOTAAL géén Zorgen te maken..

    Toegevoegd:

    Oja tuurlijk Retail zit massaal Short duss vandaar stijgende Koersen volgens Kenner(s)..! :))

    To be Continued in this Theatre..
  2. forum rang 6 shortie 18 oktober 2022 09:35
    Mind the GAP!!

    Maar zoals ik gisteren al aangaf... pas op met shorts nu want de manipulatiemachine die iedere dag op zoek is naar short squeezes draait op volle toeren!! Kijk naar de grafiek van gisteren (vanaf maandagochtend 50 punten omhoog middels de futures) en de grafiek van vanmorgen. Bijna identiek scenario.
    Blijft dit zo dan is de kans al weer groot dat we direct na opening al weer de volgende vuurpijl richting 3.800 kunnen krijgen.
    Wellicht beter even zijlijn voordat ze "uitgeperst" zijn.....
    Ik ben er in ieder geval even weg van. Geen zin om me door dit soort bewegingen te laten neppen.
  3. forum rang 6 shortie 18 oktober 2022 09:49
    quote:

    JBNE schreef op 18 oktober 2022 09:47:

    [...]

    Ik snap wat je schrijft, maar ik heb wel € 80,00 verdiend.
    En onder de 13 weer 1 bijkopen. Ik zie het weer snel naar de 632 gaan, wellicht deze week nog.
    Wss pas na de expiratie weer zakken JBNE.
    Ben voorzichtig met shorts in ieder geval. Laat je niet (teveel) scheren... beter ff wachten op wat topvorming en daar is nu nog geen enkele sprake van.

    Onder de 3.635 wordt er pas weer een short signaal gegeven vanuit de 4-uurs supertrendindicator.
  4. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 18 oktober 2022 10:12
    quote:

    JoostVLS schreef op 18 oktober 2022 09:35:

    [...]

    Ik denk dat iedereen weer gaat instappen, my two cents
    De oorlog en de rentestijgingen, daar zijn de angels wel uit.

    De markt stijgt nu bovendien op de hoop op standaard betere kwartaalcijfers dan verwacht.

    Wordt dit bevestigd dan blijven we hoog. En dan kunnen alleen nog de arbeids- en huizenmarkt de boel versjteren in 2023.
  5. forum rang 6 shortie 18 oktober 2022 10:13
    Huidige beweging doet me denken aan de beweging die we vanaf half juli zagen.
    Tis voor shorters daarom nu echt oppassen zolang we stevig boven de 3.700 blijven navigeren want dan kan er een mogelijk krachtige uitbraak naar boven komen.
    Tis maar dat je weet welke beweging er mogelijk is.

    Gaan we op korte termijn (lees volgende week) weer vrolijk terug richting de 3.600 zone dan neemt de kans hierop aanzienlijk af maar je kan maar gewaarschuwd zijn...

    NB
    Succes allemaal.
    Ik ben voorlopig ff weg. In ieder geval tot we weer onder de 3.700 komen want ik ben van mening dat DE bodem er namelijk nog niet staat uiteindelijk. Ga wel weer kijken wanneer we volgende verkoopsignaal ontvangen.
    Laters!!
123 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links