Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zeg maar gerust cijfers van trio DSM, Randstad en OCI

Zeg maar gerust cijfers van trio DSM, Randstad en OCI

Formeel zijn er drie cyclicals vandaag met cijfers op het Damrak, maar ze laten zien dat er cyclicals, cyclicals en cyclicals zijn. Bezit van de zaak is einde vermaak, dacht ik vanochtend even toen OCI weg zakte na een vlammende opening.

Want het bedrijf communiceerde gisteren nabeurs voor haar doen historische cijfers. Het puur cyclische aandeel, waarvan u altijd puur afhankelijk was van de koers, wordt nu een cyclisch aandeel mét aandeelhouder-return.  

OCI: waarde komt er uit

Die cijfers kwamen niet geheel onverwacht, zie hier de analistenverwachtingen. Behalve het blauwe winst- en groene omzetlijntje, ziet u vooral het paarse dividendlijntje hard oplopen. Laat u niet gek maken door de waardering, zie ook ArcelorMittal, waardering en cyclicals kan heel tricky zijn. 


Het Egyptische kunstmest- en chemiebedrijf is wel een van de betere aandelen op het Damrak sinds twee jaar. Na jaren heel erg met zichzelf bezig te zijn geweest, komt de waarde van het bedrijf er nu eindelijk ook uit voor de aandeelhouders.


Wie sinds de beursgang in het aandeel zit - niet dringen nu allemaal, gok ik - heeft denk ik een haat-liefdeverhouding met het fonds.


Randstad: all-time high

In ieder geval zet OCI een mooie stap om zogezegd een écht aandeel, met echte return te worden. Noem het een stapje hoger in die cyclische hiërarchie. Zoals Randstad bijvoorbeeld, dat vandaag ook cijfers heeft en daar zelfs een all-time high op neer zet. Gefeliciteerd zeggen we dan. 


Als u langer kijkt, ziet u dat Randstad ook zo cyclisch als wat is en dat ze maar ternauwernood waarde weet te scheppen.

In goede tijden wordt er goed geld verdiend en profiteert u als aandeelhouder van mooie dividenden. Die passeert Randstad echter net zo gemakkelijk weer, als het tegen zit. 


DSM: buitencategorie

Dan is er nog de buitencategorie cyclische aandelen. De koers bokt nu vreselijk - ik houd het zelf puur op een te hoge waardering, het heeft niks met de prestaties van het bedrijf te maken - maar DSM doet al jarenlang niets anders dan waarde scheppen. Dividend en aandeleninkoop gaat ook door alle cycli heen.

OCI lijkt nu op ArcelroMittal, IMCD is een vergelijkbaar aandeel als DSM en AkzoNobel zit denk ik tussen Randstad en DSM in (weinig waarde scheppen, maar wel altijd dividend).  


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links