Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Over de cijfers van Apple, Fed put en Buffett

Over de cijfers van Apple, Fed put en Buffett

Zie de brede marktcapriolen en de hela hola vola sinds vooral vorige week vrijdag: de cijfers van Apple komen vanavond op een gevoelig moment.  

En niet alleen gevoelig omdat er veel volatiliteit en knalrode aandelen zijn  - vooral heel dure. Zie de laatste alinea in de analyse van deze Bloomberg-anchor hieronder. Van de week schreef ik naar aanleiding van bijvoorbeeld Adyen, ASML en Nvidia dat niet zozeer de koersen, als wel de waarderingen dalen.

Ik bedoelde daarmee dat de omzet-, winst-, marge- en cash flow-lijntjes van de kwaliteits(technologie)-aandelen onverdroten doordenderen, maar dat alleen maar de koers omlaag gaat. En flink ook. Ergo, ze worden snel goedkoper. De koersen van aandelen met alleen een mooi verhaal zijn vaak nog erger de pisang.

Wat moet die minimaal gehalveerde fondsen nu als geheel ook snel terugbrengen, want slechts een minderheid slaagt als bedrijf. Joe Weisental verklaart de Fed put (gratis geld) tot verleden. Met gratis geld wilt u wel fantasierijke aandelen financieren. Vooral al ze steeds hoger gaan, want dat neemt alle zorgen weg.   

De echte groei-tech zit alleen al bijna een jaar in een bear market. Wie weet gaat het nog geld of rente kosten om erin te beleggen. Wilt u ze dan nog? Kortom, u moet wellicht even of lang boter bij de vis- en niet cash burn-tech hebben. Die met een echte business en niet alleen een mooi verhaal en veel fantasie.

Zoals Rivian à 55 miljard dat naar een weekproductie van 50 naar 200 van die pick-up trucks gaat. Doen Toyota en VW binnen een uur. Zelfs Tesla lukt dat tussen twee tweets van Elon door. Of wat dacht u van Peloton dat niks meer produceert, omdat er even geen vraag naar hometrainers is. U weet de koers ook. Horror.

Terug naar Apple, weet u wie er ook dik in zit? En dan weet u dat er aandeelhoudersreturn is, want deze meneer gelooft niet in beurssprookjes. Wel in cash flow. De analisten zijn trouwens ook razend enthousiast over Apple, er staat niet één sell uit. Hoe zou dat nou toch komen? 

Zeker bij Adyen en wat minder bij ASML en Nvidia, om ze weer te nemen, die nog dividend betalen, moet u het verder vooral van de koers hebben. Bij Apple staat de kassa 24/7 helemaal voor u als aandeelhouder te ka-chingen. Het fonds combineert heeft het beste van twee werelden: groei en waarde. 

Is dat u allemaal nog te risicovol, dan kan u ook helemaal voor yield gaan. ETF's en losse aandelen, deze meneer heeft me daar toch een lijsten met titels en misschien ideeën. Een jaar geleden - GameStop nam de aanloop naar die $480 -  was hij hiermee nog uitgelachen. Net als Buffet en Charlie Munger toen.

Intussen is in het afgelopen jaar velen het lachen vergaan en gniffelen nu anderen. Dit is wel een heel opvallend voorbeeld hiervan. Wie kan raden hoe we over een jaar denken, voelen, praten en beleggen kan heel rijk worden.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 25 mei Slotcall: ja, klikt u maar weer voor de usual suspects 1
  2. 25 mei Fout of verfrissend? ESG-beleggen ter discussie 7
  3. 25 mei Waarom de beurs zo raar en leuk is 1

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links