Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Adyen en Nvidia: niet koersen dalen, maar waarderingen

Adyen en Nvidia: niet koersen dalen, maar waarderingen

Hoewel er maximaal ruim 40% vanaf de top van de koers af ging, is Adyen, het duurste (serieuze) aandeel op het Damrak... Nog steeds duur? 


Hoe ik hierop kom: zie onderstaande tweet van gisteravond. Dat laconiek slik ik in, want dat is uit den boze op de beurs. De daling of correctie kan ook nog duiden op een recessie in de loop van dit jaar. Of stagflatie, of noem nog een nare term. Is dit alleen geen droomdaling voor ons beleggers? Want dalende koersen en stijgende winsten...

Waarderingskwestie

Merk op dat net als bij Adyen de winst- en omzetlijntjes van Nvidia onverstoorbaar doorstijgen, alsof er niks aan de hand is. Bedrijfsmatig lijkt dat ook zo voor ons buitenstaanders. Ja, het aandeel is een stuk goedkoper geworden en daarom komt de daling op mij over als een waarderingskwestie.

De vraag is wat voor waarderingen the new normal zijn en we gaan inprijzen, nu termen als monetaire verkrapping, inflatie, rente, loonsverhogingen en wat al niet meer uit de mottenballen worden getrokken. Zo is nu gewoon nog niet te bepalen of Adyen en Nvidia een koopje zijn, of nu nog (veel) te duur.

Van hip en hot naar horror en hallucinant

Een ding dat wel duidelijk is gezien de koersimplosies, is dat technologie en groeiaandelen zonder zulke mooie winsten, omzetten en zelfs aandeelhouders-return niet langer meer hip en hot zijn, maar horror en hallucinant.

Exemplarisch dit? We slikken de mooie verhalen niet meer voor zoete koek...

En zo kom ik bij dit grafiekje en dit punt uit. Jarenlang klaagden we dat de centrale banken met hun verruiming koersen en waarderingen oppompten. Nu gaan ze afbouwen, komen de waarderingen af en is het weer niet goed :-) Zagen en klagen zit ons nu eenmaal in het beleggersbloed.  


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 16 mei Het vlot niet voorbeurs en kies zelf hoeveel zorgen u zich maakt 7
 2. 15 mei Vooruitblik: ja, ook uzelf. Alles en iedereen wordt nu getest op beurs 12
 3. 13 mei Voorbeurs komen we een beetje bij en crypto heeft de geest 5

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
 1. Peak 25 januari 2022 11:41
  Nee, het gaat fantaaastisch hoor met de Europese banken!.. Knot geeft de situatie n 9 ! Tikkie vreemd tuuk, je schrijft even1,6 mrd af en verkoopt een flink stuk van de vastgoed portefeuille en maakt nog geen stuiver winst, met bergen aan graties geld van de belastingbetalers/rekeninghouders in je varkenspootjes (Credit Suisse). Maar goed, t is maar n maffe Zwitserse bank. Who cares?
  Rutte heeft Europese banken in 2019 aan elkaar gekoppeld, kleinigheidje. Bij n zekere bank in Nld gaat t vre se lijk goed, ze delen monsterdividend uit!. Talloze zeer deskundige mensen in dienst op Italiaanse naaldhakjes, blousjes op 40C. Echt zeer deskundig en voortvarend volk, gaat echt heel goed. Altijd druk met talloze projecten. Maar gelukkig staat vooraf vast waar ze wel en niet naar mogen kijken en de gewenste uitkomst is ook vooraf al ingegeven, dus goed vol te houden. Zo goed, dat ze steeds minder personeel nodig hebben. Het dividend? Nou, gewoon olieportefeuille verkocht, vlak voor de bullmarkt begint en voortaan lekker voordelig hoofdkantoor huren, neehoor, geld zat..
  Dan denk je, ach weet je wat? Haal s wat geld van de bank, verwen jezelf met een gouden rolly. Nergens meer te krijgen, uitverkocht. N ouwe Porsche, oeff, in 3 mnd verdubbeld in prijs, wat kleine plakkies goud, gut.. uitverkocht. Nah, dan zet ik wel wat geld bij mn broker. 100k beschermd als ze n bankvergunning hebben en anders 20k. Gewoon ff printje maken en opsturen naar Knot, heb je in n week je poen terug als t fout gaat. Wanneer de banken de werkelijke waarde van hun derivatenposities op de balans zetten, dan wordt t druk voor de deur vd bank, dan gaat t fout.. Uh, welke bank? Die is verdwenen, alleen nog een lege, rokende cash machine en straks een zwart scherm op de computer. Dan bellen we wel even met de deskundige, immer vriendelijke medewerkers. Die je nu, nu het nog "goed", gaat al in 45 min ad lijn hebt..
  Dat printje maar s geprobeerd van de broker.. Alle beleggingen staan erop, zoveel, dat het rekeningnr is ingekort (dit jaar. Saxo bijv.). Dus.. er is wel een garantiestelsel, maar of dat zo gaat werken??
  Tikkie zwartgallig, I know. Wie heeft er nou zin in nog meer zorgjes?. We hebben al een ziekte, die bijna niemand treft, een leeggerost ziekenhuis afgelopen 5 jaar 40% bedden verdwenen, vaccin wat niet werkt tegen een non bedreiging en talloze maatregelen die ook niks uithalen behalve wat zelfmoorden succesvolle ondernemers en uithuisgeplaatste kinderen (1.100)..
  Of, is de bankensituatie het werkelijke probleem en de qr-vaccins, de geldcreatie een deel van de beoogde "oplossing"? Zegt u t maar. Lekker tegen uzelf. Het interesseert niemand, niks. Overwaarde loopt dagelijks op, geen tijd voor onruststokers.
  Ik maak me echter liever vooraf wat extra zorgjes als dat nog kan, en zin kan hebben..
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links