Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Voorbeurs: Ziggo!

Het houdt ons beleggers van de straat, zal ik maar zeggen. Resumerend: eerst deden we hysterisch over het Amerikaans begrotingstekort. Vorig jaar lente vergaten we dat gewoon, want toen verscheen de EU tussen de schuifdeuren. Nu lijkt die storm wat te gaan liggen, maar we hoeven ons niet te vervelen. China!

Groeivertraging en zachte landing, zijn de meest voorkomende begrippen. Intussen tuimelen de Chinese topfunctionarissen over elkaar heen om te roepen dat het allemaal anders moet. China moet nu transformeren van zeg maar een exportgerichte derde wereldeconomie naar een meer volwassen staatshuishouding.

Lijkt me geen reden tot paniek, maar waar wordt gehakt vallen spaanders. Ik kijk zelf niet raar op van een kiezelharde landing, want ik geloof al die Chinese data niet. Weet u? Dat vind ik nou altijd zo grappig. Veel beleggers die westerse data voor geen meter vertrouwen, nemen wel blind de cijfertjes van Beijng aan...

Ziggo!

Goed, wat gaan we doen vandaag? Fed-chef Ben Bernanke wordt op Capitol Hill doorgezaagd over onder meer de Europese schuldencrisis. Verder is er een Amerikaans huizencijfertje en een Portugese obligatieveiling. Hier in de polder begroeten we Ziggo, dat om 09:00 los gaat. Eindelijk weer een groot bedrijf!

Tegen 18,50 euro per aandeel is de tent 3,7 miljard euro waard en zou zo bezien zo de AEX in kunnen. Ik wens het bedrijf en beleggers veel voorspoed toe en bespaar u op deze fraaie eerste lentedag voor één keer mijn cynisme :-) Het businessmodel, de schulden... ik weet het niet.

Royal Dutch Shell sluit volgens mij een belangrijke deal in - wherelse? - in China, de ING-top krijgt géén bonus (die krijg je in dit land alleen als je de boel om zeep helpt - zie Vestia - en niet als je een club weer opbouwt, zoals bij ING) en Oracle deed +1,53% op haar KW4 cijfers nabeurs New York.

  • De futures herstellen wat van gisteren, maar de schade van gisteren is nog niet weg
  • Azië heb ik ook wel eens wat frisser uit haar ogen zien kijken. Komt door China, schijnt
  • EUR/USD rukt op, ndat de Grieken gisteravond instemden met hun 431ste bailout als ik goed heb geteld
  • Goud en zilver en oliebenchmarks WTI en Brent lopen met de aandelenfutures op
  • De Bund future moet dan terug, zegt de beurslogica. Ja, ze doet het ook nog!

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

U hoort mij vaak declameren over de Europese staatsobligaties - zeg maar Duitsland tegen de rest van het soepie, zoals wel vaker :-) - maar hoe staat de boel er nu bij? Nou, zo. Ergste kou lijkt uit de lucht, maar het blijft een zooitje. Ja zooitje, want tot voor 3,5 jaar terug was er geen spread.

Lukas Daalders Best of the Web

Lukas, wat heb je voor leuke linkjes en gave grafieken? "Apple shorts opgepast, robots in actie (en de consequenties voor productiviteit), bubble in bedrijfsobligaties? Verder dreigende plaatjes over schuld VS (CBO) en leverage in China, artikel IV Belgie en afkoeling China."

Belangrijkste buitenlandse cijferkandidaten

Macroagenda

  • 09:30 Nederland: prijsontwikkeling bestaande koopwoningen februari
  • 11:30 Duitsland: obligatieveiling
  • 14:30 VS: speecht Fed-voorzitter Ben Bernanke
  • 15:00 VS: verkoop bestaande huizen februari (consensus: 4,61 miljoen)

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. niets meer 21 maart 2012 09:19
    Bedankt weer voor je bijdrage, iedere ochtend interessant om te lezen. Korte vraag voor iedereen naar aanleiding van je opening:
    Hoe zien we de schulden in de VS nu? Het tekort groeit geloof ik nog iedere maand met 100.000.000.000$ Dan kunnen ze nog zo rijk, groot en veerkrachtig zijn, dat blikje kunnen ze toch ook niet door de straat blijven schoppen.
    Ik ben positief over de economie in de basis maar kan me niet voorstellen dat dit opgelost gaat worden op een pijnloze manier. Wat is jou/jullie mening hierover?

    Groet,
    dd
  2. [verwijderd] 21 maart 2012 09:30
    quote:

    dd schreef op 21 maart 2012 09:19:

    Bedankt weer voor je bijdrage, iedere ochtend interessant om te lezen. Korte vraag voor iedereen naar aanleiding van je opening:
    Hoe zien we de schulden in de VS nu? Het tekort groeit geloof ik nog iedere maand met 100.000.000.000$ Dan kunnen ze nog zo rijk, groot en veerkrachtig zijn, dat blikje kunnen ze toch ook niet door de straat blijven schoppen.
    Ik ben positief over de economie in de basis maar kan me niet voorstellen dat dit opgelost gaat worden op een pijnloze manier. Wat is jou/jullie mening hierover?

    Groet,
    dd
    Betreft nominale schulden. Geld heeft geen intrinsieke waarde (fiat geld). Dus wachten op reset. Zal geleidelijk middels inflatie gaan. Voorbeeld: 1 brood kost nu 2 euro. Straks kost 1 brood 20 euro. Zo, schuld 'probleem' overheid opgelost. Is nu ons probleem. OK?
  3. [verwijderd] 21 maart 2012 11:31
    Hoi DD,

    Niemand kan iets zinnigs zeggen over hoe schuldengedoe VS (maar ook EU natuurlijk) afloopt, want we zijn in unchartered territory. U weet wel, die monetaire financiering. Is nooit eerder gebeurd. Systeemcrisis, hyperinflatie, totale 2012 Maya & Tostradamus Armageddon, Japanscenario (wat ik denk, minstens een generatie stilstand)... of we komen er mee weg: zeg het maar!

    Eén ding moet u wel in uw achterhoofd houden. Het motto van de Amerikanen is: "The dollar is our currency and your problem."

    Zolang de dollar wereldbetaalmiddel numero uno en de obligatiemarkt VS de grootste, snelste een meest liquide is waar iedereen het liefste shopt ondanks in feite nul opbrengst, kunnen ze nog veel meer gekkigheid uithalen.

    Wat mij wel opvalt is dat de in de VS razend impopulaire Fed-chef Ben Bernanke - een beetje hardcore Republikein wil hem het liefst minimaal aanklagen voor hoogverraad - voorzichtig meer en meer credits krijgt.
    www.theatlantic.com/magazine/

    Als Bernanke idd juist handelt door de enorme risico's die hij aangaat (de geschiedenis gaat dat bepalen), dan is dat toch wel dé truc spéciale uit - zeg - 400 jaar marktkapitalisme.

    Groet,
    Arend Jan
  4. [verwijderd] 21 maart 2012 16:52
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef op 21 maart 2012 11:31:

    uithalen.

    Wat mij wel opvalt is dat de in de VS razend impopulaire Fed-chef Ben Bernanke - een beetje hardcore Republikein wil hem het liefst minimaal aanklagen voor hoogverraad - voorzichtig meer en meer credits krijgt.
    www.theatlantic.com/magazine/

    Groet,
    Arend Jan
    ook hier;
    www.c-span.org/Events/Top-Financial-C...

    werd ie samen met collega Geithner uitgebreid bedankt.
    Men maakt zich grote zorgen in de VS over de ECB,tsja ze hebben in de VS al eens eerder met geinflateerde schulden te maken gehad met name die van Frankrijk in de jaren 20.En vanaf 1931 betaalden die(en de Engelsen overigens ook)helemaal niet meer.

    Verder zeiden beiden herhaaldelijk dat de huidige groei v/d Amerikaanse schuld niet vol te houden is.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links