Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Iran jaagt olieprijs op

CNBC meldt dat leger en marine van Iran van plan is als oefening de straat van Hormuz af te sluiten. Mooie plek voor een oefening want dan kunnen al die supertankers met olie - goed voor 17% van de dagelijkse totale wereldproductie -  er niet meer door. De manier om het westen op de kast te jagen en, zoals intussen de koersborden ons tegemoet schreeuwen, de olieprijs omhoog te jagen.

West-Texas Light Intermediate doet nu +2,45% op 100,17 dollar en Brent is 2% duurder op 109,40 dollar. Eerder vandaag daalden juist de prijzen, omdat Opec en IEA juist verwachten dat de olievraag volgend jaar flink achterblijft door teruglopende economische groei in de wereld. Een menig die niet iedereen deelt, maar daarvoor leest u maar even dat CNBC-verhaal

Royal Dutch Shell vaart wel bij dit verhaal en met nu +2,24% én haar AEX-indexgewicht van intussen 19,7% houdt Olies de AEX op peil, hoewel ik voor mijn ogen nu de koersen zie wegsmelten… Cees Smit/Frank van Dongen geeft intussen een sell af voor het best presterende – met dividend al helemaal – Nederlandse aandeel 2011.  


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 s.lin 31 december 2011 12:41

    'Prijs vat olie stijgt boven de 200 dollar'

    za 31 dec 2011, 08:00
    TEHERAN - De prijs van een vat ruwe olie zal boven de 200 dollar stijgen als Iran te maken krijgt met nieuwe sancties in verband met het nucleaire programma van dat land. Dat heeft Rostam Qasemi, de minister van Olie in Iran, gezegd tegen een Iraans weekblad.

    „De prijs van ruwe olie zal zonder twijfel spectaculair stijgen als er strafmaatregelen worden uitgevaardigd tegen onze olie. Die zal minstens een niveau bereiken van 200 dollar per vat”, aldus Qasemi tegen het tijdschrift Aseman, dat zaterdag verscheen.

    Iran is een van de belangrijkste producenten van gas en ruwe olie
  2. forum rang 4 s.lin 2 januari 2012 08:43
    Conflict met Iran is bom onder olieprijs
    Johan Corthouts - 02/01/12, 07u03
    Iran dreigt het olietransport via zee te boycotten als het Westen zijn sancties tegen het land niet inbindt. Een vat olie zal dan op zijn minst 200 dollar kosten, voorspelt Teheran onheilspellend. Ons land is als grote energieverbruiker extra kwetsbaar voor duurdere olie.
    Iran maakte dit weekend bekend zijn eerste eigen nucleaire brandstofstaaf geproduceerd te hebben. De staaf is klaar voor gebruik in de medische reactor van Teheran, zo meldde het persbureau Fars. Het Westen vreest dat Iran op termijn een eigen kernwapen zal produceren. President Barack Obama ondertekende daarom dit weekend een wet die in nieuwe sancties voorziet. Teheran dreigde daarop prompt met de sluiting van de Straat van Hormuz, waardoor een aanzienlijk deel van de olie-export stilvalt. Onaanvaardbaar, reageerden de VS. Want een sluiting van de Straat van Hormuz zou de olieprijs fors doen stijgen. Minstens een derde van de over zee vervoerde olie passeert door die zee-engte.

    Zelfs zonder een zware boycot van Iran zien specialisten de olieprijs in de toekomst weer stijgen. "Ik ga ervan uit dat olie de komende decennia jaarlijks 5 à 10 dollar per vat duurder wordt. Een prijs van 130 à 150 dollar per vat binnen vijf jaar behoort tot de mogelijkheden", stelt Johan Braem, energiespecialist van vermogensbeheerder Econopolis. Vandaag noteert een vat rond de 107 dollar.

    Een hogere olieprijs is zeer slecht nieuws voor ons land, meer dan voor andere Europese landen. Het Belgische olieverbruik ligt bijna dubbel zo hoog als het gemiddelde van de eurozone. Dat is onder meer te wijten aan de sterke aanwezigheid van de chemische industrie in België, maar ook zouden de gezinnen door hun relatief grote en slecht geïsoleerde woningen meer energie consumeren.

    Uit cijfers van consultant McKinsey blijkt dat een Belgische woning zes jaar geleden ruim 40 procent meer energie verbruikte dan een huis in Frankrijk en Duitsland en ruim 90 procent meer dan een Nederlandse woning. Bovendien rijden Belgen ook meer met de auto dan andere Europeanen. Dat is te wijten aan de grote vloot bedrijfswagens in België.

    Als de olieprijs stijgt, wordt dat haast onmiddellijk doorverrekend aan de pomp of bij aankoop van huisbrandolie of een vliegtuigticket. Zonder de huidige geopolitieke problemen berekende automobilistenbond VAB dat in 2012 de kosten voor dieselrijders tot 20 procent kunnen stijgen. Oorzaken: het wegvallen van de ecopremie en de sterk gestegen dieselprijs.

    Maar op termijn wordt ook een reeks andere producten duurder, die olie als grondstof hebben: van kleding tot bouwsector. Duurdere olie voedt ook de inflatie. Door de automatische koppeling van de lonen aan de index dreigt ons land harder te worden getroffen dan de ons omringende landen, waar die koppeling niet bestaat. Een hogere inflatie maakt de lonen duurder, wat bedrijven in België in een moeilijkere concurrentiepositie brengt.

    www.demorgen.be/dm/nl/996/Economie/ar...
  3. forum rang 4 s.lin 2 januari 2012 08:44
    Iraanse munt zakt fors na nieuwe sancties
    01/01/12, 17u52

    De Iraanse munt, de rial, is fors in waarde gezakt. De daling komt er na de aankondiging door Washington van nieuwe sancties, wegens het nucleaire programma van Iran.
    De verkoopwaarde van de munt in de wisselkantoren daalde tot zo'n 16.000 rial voor een dollar, terwijl de officiële koers van de Iraanse centrale bank 11.179 rial voor een dollar bedraagt. Dat zeggen het officiële agentschap Irna en een internetsite die de koers van de rial opvolgt.

    De Amerikaanse president Barack Obama kondigde gisteren een verstrenging aan van de sancties tegen de financiële instellingen in Iran. De sancties zijn gericht tegen buitenlandse ondernemingen die zaken doen met de Iraanse centrale bank in de oliesector.

    Iran, tweede producent van oliekartel Opec na Saoedie-Arabië, haalt 80 procent van zijn valuta uit olie-uitvoer. (belga/svm)
  4. forum rang 4 s.lin 2 januari 2012 08:45
    Iran test nieuwe raket
    01/01/12, 12u00

    Iran heeft tijdens oefeningen van de marine een nieuwe luchtdoelraket voor middellange afstand afgeschoten. En dat is allemaal vlot verloten, verklaarde marinewoordvoerder Mahmoud Musavi. De raket van Iraanse makelij is ontworpen om doelen te onderscheppen die radars ontwijken.

    De militaire oefening voor de zuidkust gebeurt op een moment dat de spanningen tussen Iran en de VS opnieuw hoog oplopen. Iran gaat immers niet akkoord met het internationale sanctiebeleid tegen Teheran. Het dreigde er eerder mee de Straat van Hormuz te blokkeren, dat is een route voor de export van olie uit de Arabische Golfstaten.

    De militaire oefeningen duren nog tot 3 januari en worden gehouden in de buurt van de zeestraat. (adha)
  5. forum rang 4 s.lin 4 januari 2012 08:18
    Olieprijs sterk omhoog
    3 januari 2012 22:28
    NEW YORK - De olieprijs is dinsdag sterk gestegen. De toenemende spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten en gunstige berichten over de Amerikaanse economie zetten de prijs van een vat Amerikaanse olie ruim boven de 100 dollar.

    Dinsdagavond kostte een vat Amerikaanse olie 103,10 dollar. Dat was ruim 4 dollar meer dan de slotkoers van maandag.

    Brentolie, uit de Noordzee, was met 112,30 dollar per vat 4,5 procent duurder dan een dag eerder. De prijzen van beide soorten olie bereikten hiermee het hoogste niveau sinds het midden van november.

    Iran dreigt de voor de olie-export belangrijke Straat van Hormuz te sluiten als reactie op sancties tegen het land.

    Afgelopen week oefende het land al op de sluiting en testte daarbij drie raketten. De afsluiting van de zeestraat zou de levering van olie door veel Golfstaten ernstig beperken.

    Amerikaanse economie
    De olieprijs reageerde ook op de positieve ontwikkeling van de Amerikaanse economie. Zo bleek uit cijfers van onderzoeksbureau ISM dat de Amerikaanse industrie vorige maand in het sterkste tempo is gegroeid sinds juni.

    © ANP
  6. forum rang 4 s.lin 9 januari 2012 08:58
    Olie koerst af op record

    ma 09 jan 2012, 08:27
    AMSTERDAM - De expliciete dreiging van de Amerikaanse regering dat zij niet zal aarzelen Iran aan te vallen als het regime de belangrijke Straat van Hormuz blokkeert jaagt de olieprijs komende dagen op. Dat verwachten oliehandelaren. Britse troepen koersen af op de grootste doorvoerroute om olietransport voor het westen veilig te stellen. Analisten zien bij deze dreiging al een olieprijs van $200 per vat.

    Vorige week klom de olieprijs tot het hoogste niveau in acht maanden. Aan de Nederlandse pomp was benzineprijs zaterdag een cent van het record verwijderd, bleek uit berekeningen van consumentenvereniging United Consumers. Dat record wordt komende dagen vrijwel zeker geslecht. Zakenbank Société Générale schetste gisteren voor het begin van de beursweek enkele scenario’s. Brent-olie stijgt bij de huidige recessie van $113,29 per vat, de slotstand van vrijdag, naar $125 tot $150.

    Het afsluiten van de doorvoerroute, die goed is voor 20% van het wereldwijde olietransport over zee, betekent een stijging van de olieprijs naar $150 tot $200, berekenden de Franse analisten.

    Dat is hetzelfde afschrikwekkende bedrag dat Teheran de Europese en Amerikaanse regeringen eerder heeft voorgehouden als zij hun sanctie zouden inzetten. „Het is de ultieme angst voor de huidige economie”, blikte de olieanalist van de Britse zakenbank Barclays gisteren breder vooruit.

    Lees het volledige artikel in De Financiële Telegraaf van vandaag
  7. forum rang 4 s.lin 9 januari 2012 14:34
    Iran begonnen met verrijken uranium

    09/01/12 13u08
    Iran is begonnen met het verrijken van uranium in een nieuwe ondergrondse fabriek in Fordo, ten noorden van de heilige stad Qom. Diplomaten bevestigden vandaag de berichtgeving van de Iraanse krant Kayhan gisteren.
    De diplomaten, die anoniem wilden blijven, verklaarden tegenover persbureau AP dat de fabriek in Fordo uranium verrijkt tot twintig procent. Dat is een veel hoger verrijkingspercentage dan wordt bereikt bij de centrale in Natanz, waar uranium verrijkt wordt tot 3,5 procent. Het hoogverrijkte uranium uit Fordo kan eenvoudig worden opgewerkt voor gebruik in een kernwapen. Om grondstoffen te maken voor de bouw van een atoombom moet uranium tot 90 procent worden verrijkt.

    Efficiënter
    Volgens Kayhan is de fabriek in Fordo klein vergeleken bij die in Natanz, waar zo'n achtduizend centrifuges staan. De centrifuges in Fordo zouden echter efficiënter zijn. Daarnaast ligt de nieuwe fabriek zo'n negentig meter onder de grond, waardoor hij beter bestand is tegen luchtaanvallen.

    In Fordo zouden 348 machines operationeel zijn, aldus de diplomaten, die zich zeiden te baseren op een inspectie van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) die vorige week werd uitgevoerd.

    Het hoofd van het Iraanse atoomagentschap, Fereidoun Abbasi, zei zaterdag nog dat Iran 'snel' zou beginnen met uraniumverrijking in Fordo.

    Kernwapens
    De kern van het dispuut tussen Iran en het Westen over het atoomprogramma van de islamitische republiek ligt in de verrijking van uranium. De technologie kan gebruikt worden om brandstof voor kerncentrales te produceren, maar ook voor de productie van kernwapens. Iran beweert dat de verrijking slechts dient voor de opwekking van energie en de productie van medische isotopen, terwijl het Westen vreest dat Iran in het geheim aan een kernbom werkt. (AP/Redactie)


  8. forum rang 4 s.lin 9 januari 2012 20:55
    Iran stap dichter bij atoomwapen
    Door Karin Backx
    2012-01-09 19:59:06.0 | bnr.nl
    Iran is nu daadwerkelijk begonnen met het verrijken van uranium in een nieuwe fabriek. Dat heeft het internationaal atoomagentschap maandag bevestigd.

    Iran bouwde de ondergrondse fabriek nabij de heilige stad Qom in het geheim. Teheran gaf pas in 2009 toe dat de installatie in Fordow was aangelegd.

    Iran kan in Fordow uranium verrijken tot twintig procent. Om grondstoffen te maken voor de bouw van een atoombom moet uranium tot negentig procent worden verrijkt.

    Doodstraf

    Iran stelt het nucleaire programma enkel te gebruiken om energie op te wekken, maar de internationale gemeenschap vreest dat Teheran werkt aan een wapen.

    Eerder vandaag veroordeelde een Iraanse rechter een Amerikaan tot de doodstraf. De rechter acht bewezen dat de man spioneerde voor de Amerikaanse geheime dienst CIA.
  9. forum rang 4 s.lin 11 januari 2012 11:12
    VS zet druk op China vanwege import Iraanse olie
    Gepubliceerd: 10:54
    BEIJING (Dow Jones)--De Verenigde Staten dringen er bij China op aan om de import van olie uit Iran te verkleinen. Dit verklaart een hoge Amerikaanse ambtenaar woensdag.

    De Amerikaanse minister van financien Timothy Geithner is woensdag in Beijing als onderdeel van een mondiaal diplomatiek initiatief om de druk op Teheran op te voeren. Volgens de ambtenaar is er een redelijke kans dat een aantal landen de import van Iraanse olie zullen afbouwen.

    Naast de sancties op Iran, wordt er ook gesproken over de koppeling van de yuan en de dollar.

    Volgens Geithner begint China in te zien dat de groeistrategie van het land hen te afhankelijk maakt van de externe vraag waardoor hun behoeftes bijgesteld moeten worden. Hij pleit er daarbij voor dat China de koers van de yuan blijft opwaarderen.

    Analisten verwachten echter dat China de koers van zijn munt ten opzichte van de dollar in 2012 met 2% tot 3% zal verlagen.

    (c) 2012 Dow Jones & Company, Inc.
  10. forum rang 4 s.lin 11 januari 2012 12:03
    MARKET COMMENT: Koers Brent kijkt vooral omhoog
    Gepubliceerd: 11:57
    AMSTERDAM (Dow Jones)--De koers voor een vat Brent crude oil is opwaarts, aldus technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING Commercial Banking. De koers kijkt tegen twee horizontale weerstandslijnen aan, nadat de onderkant van het consolidatiepatroon van $98,74 in augustus succesvol is getest en sinds 1 januari van dit jaar aan de bovenkant van $112,75 is uitgebroken. De eerste lijn ligt op $116, de tweede bevindt zich op $121 en volgens Van den Akker kunnen beide op korte termijn worden getest. "En ik sluit niet uit dat beide weerstandsniveaus worden doorbroken", aldus Van den Akker. Als $121 wordt doorbroken, is de volgende weerstand van $127 een formaliteit. De top uit 2008 van $147 is dan het eerstvolgende richtpunt. Op de langere termijn, een jaar of langer, acht de technisch analist het mogelijk dat uiteindelijk ook dat niveau wordt doorbroken. Een vat Brent Crude oil noteert rond 11.55 uur $113,48. (ANS)

    (c) 2012 Dow Jones & Company, Inc.
  11. forum rang 4 s.lin 15 januari 2012 15:03
    Iran waarschuwt Golfstaten olieproductie niet te verhogen

    15/01/12 09u00
    Iran heeft andere oliestaten in de Golfregio gewaarschuwd dat ze de olieproductie niet moeten verhogen als het Westen de Iraanse olie boycot. 'We zouden zulke acties niet als vriendelijk beschouwen', zei de Iraanse vertegenwoordiger Mohammad Ali Khatibi bij het oliekartel OPEC tegen de krant Sharq.
    'Als de olieproducerende landen in de Golfregio beslissen om de plaats in te nemen van de Iraanse olieleveringen, dan houden we ze verantwoordelijk voor wat er gebeurt', zei hij. 'Niemand kan de gevolgen voorspellen.'

    Het Westen dreigt Iran met een olieboycot als straf omdat het land een atoombom zou bouwen. (ANP/Redactie)

  12. forum rang 4 s.lin 16 januari 2012 14:56
    Zorgen om Iran sturen olieprijs omhoog
    Gepubliceerd: 14:49 16 jan 2012
    LONDEN (Dow Jones)--De olieprijs loopt maandag op, vooral door zorgen om de situatie in Iran nadat de Iraanse regering andere olieproducenten afgelopen weekend waarschuwde de productie op te voeren indien de Iraanse exporten worden geweerd.

    Bezorgdheid om de Europese schuldencrisis, die werd aangewakkerd door de afwaardering van diverse eurolanden vrijdag door ratingbureau Standard & Poors', houden de winsten evenwel beperkt, zeggen analisten.

    De olieprijs blijft vermoedelijk volatiel door de zorgen over aanbod enerzijds, en de vraag anderzijds, stellen marktpartijen. "De olieprijzen kunnen zowel aanzienlijk omhoog als omlaag... Het enige waar we zeker van kunnen zijn, is dat de prijzen volatiel zullen zijn", zegt PVM's David Hufton.

    Hoewel Iran niet specificeerde wat het land zal doen indien andere producenten rond de Golf de olieproductie zullen opvoeren in het geval van een embargo, groeide de angst dat de Islamitische Republiek de straat van Hormuz zal afsluiten.

    Olieminister Ali Naimi van Saudi-Arabie trachtte vervolgens de vrees voor een lager aanbod van olie weg te nemen door in een interview met CNN te benadrukken dat het land 'vrijwel direct' de productie kan opvoeren met 2 mln vaten per dag. Saudi-Arabie produceert momenteel tussen de 9,4 mln en 9,8 mln vaten per dag.

    Ondertussen in Nigeria komen vakbondsleiders maandag bijeen nadat de regering de controversiele verhoging van de brandstofprijzen vrijwel geheel terug draaide. "Nigeria blijft echter een chronische bron van zorgen", aldus Hufton.

    De februarifuture voor een vat ruwe olie noteert maandag 0,7% hoger op $99,38.

    (c) 2012 Dow Jones & Company, Inc.
  13. forum rang 4 s.lin 29 januari 2012 09:46
    Iran denkt aan totale stop olie naar EU
    Door Bart Tuinman
    28 January 2012 21:39 | bnr.nl

    Iran overweegt binnen enkele dagen de uitvoer van ruwe olie naar Europa te staken in verband met de pas aangekondigde boycot van Iraanse olie door de Europese Unie.


    Het parlement van Iran debatteert hier zondag over. Wanneer het parlement besluit de export te staken, hoeven Europese oliemaatschappijen die nog olie van Iran tegoed hebben, ook niet meer op die olie te rekenen. Dit zei de topman van de Nationale Iraanse Oliemaatschappij, Ahmad Qalebani.

    Olie tegoed
    Sommige landen hebben nog olie tegoed op basis van oude afspraken. De Italiaanse oliemaatschappij ENI bijvoorbeeld stelt nog voor ruim 10 miljard euro aan Iraanse olie uit te hebben staan.
  14. forum rang 4 s.lin 29 januari 2012 16:19
    Iraans parlement stelt beslissing oliestop uit
    Redactie/AP - 29/01/12, 15:22
    Het Iraanse parlement stelt een stemming uit over een voorstel om per direct alle olieverkoop aan Europese landen stop te zetten. Dat zei een parlementslid vandaag.
    Vorige week besloot de Europese Unie tot een boycot van olie uit Iran per juli dit jaar. Zo wil Europa Iran onder druk zetten om te stoppen met haar omstreden atoomprogramma. Iran dreigde daarop om de olieverkoop meteen stop te zetten.

    Parlementslid Ali Adiani Rad zei dat het parlement eerst experts wilde raadplegen over de gevolgen van een mogelijk besluit.

    Olieprijs
    Iran verklaarde vanochtend bij monde van het hoofd van de nationale oliemaatschappij Ahmad Qalehbani dat de prijs van een vat ruwe olie in de toekomst waarschijnlijk zal stijgen naar een bedrag tussen de 120 en de 150 dollar. De prijs lag gisteren op iets meer dan 99 dollar.

    Volgens Qalehbani zal Iran de capaciteit om ruwe olie te bewerken uitbreiden en op zoek gaan naar nieuwe afnemers. Europa is volgens hem goed voor slechts 18 procent van de export.
    www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/arti...
  15. forum rang 4 s.lin 5 februari 2012 12:14
    Iran staakt export olie naar Europese landen
    Door Anne-Greet Haars
    04 februari 2012 11:01 | bnr.nl

    Iran zal de export van olie naar sommige Europese landen zeker staken. Dat heeft minister Rostam Qasemi van Oliezaken tegen de pers gezegd, meldde het semistaatspersbureau Fars zaterdag.


    Qasemi zei niet welke landen geen olie uit Iran meer krijgen. Binnen de EU nemen vooral Griekenland en Italië veel olie uit het land af.

    Vergelding
    De maatregel is een vergelding voor het besluit van de 27 EU-lidstaten om de invoer van ruwe olie uit Iran per 1 juli stop te zetten. De boycot moet Teheran ertoe brengen toe te geven in de slepende ruzie met westerse mogendheden over het nucleaire programma van Iran.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links